Są niezwykle proste w przygotowaniu, a do tego pysznie smakują.
Frytki z dyni - zdrowsza alternatywa
Choć frytki z ziemniaków są przepyszne, to wiele osób coraz chętniej sięga po nowe smaki, wykorzystując do przygotowania tej przekąski dynię, pietruszkę czy marchewkę. Ciekawym sposobem jest połączenie wszystkich warzyw i upieczenie kolorowych frytek - to też dobra metoda, aby zachęcić dzieci do jedzenia.
Zobacz wideo: Przekąski filmowe na jesienne wieczory
Frytki z dyni - przepis krok po kroku
Składniki:
- średnia dynia,
- oliwa z oliwek - 3 łyżki,
- zioła: prowansalskie, bazylia, tymianek, chili (opcjonalnie),
- sól.
Jak przygotować frytki z dyni:
- Dynie przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Obrać ze skórki i pokroić miąższ w paski, jak frytki.
- Warzywo przełożyć do miski, wlać olej i dodać przyprawy. Całość dobrze wymieszać, aby dynia była dobrze obtoczona.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przekładać frytki, tak, aby leżały płasko, jedną warstwą na blasze.
- Dynię piec przez 25 minut w 200 st. C z wentylatorem i funkcją opiekania.
- Po tym czasie przełożyć do naczynia i podawać z dipem serowym, ketchupem, majonezem lub posypać tartym serem.
Zobacz także:
- Kuchnia pod znakiem dyni. Sprawdź przepisy Rafała Zaręby
- Dynia - symbol Halloween. Jak ją wykorzystać, kiedy święto się skończy?
- Dynia na śniadanie i na obiad. Przepisy Samar Khanafer
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: brankokosteski/Getty Images
podziel się: