Chrupiące frytki po odgrzaniu - czy to możliwe? Podpowiadamy, jak to zrobić

Chrupiące frytki podane z ketchupem
bhofack2/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Frytki to jedna z ulubionych przekąsek, można ją jeść pod postacią popularnego brytyjskiego dania "fish and chips", jako dodatek do obiadu lub po prostu danie główne. Problem pojawia się wtedy, kiedy ma się ochotę zostawić trochę "na później", gdyż często na drugi dzień robią się miękkie i nieapetyczne. Zatem, co zrobić, aby po odgrzaniu cieszyć się ponownie pysznymi, chrupiącymi frytkami? Odpowiedź jest zaskakująco prosta!

Dlaczego frytki przestają być chrupiące?

Na początku warto dowiedzieć się, dlaczego frytki stają się miękkie. Pierwszą przyczyną jest niewłaściwe ich odgrzewanie. Podczas podgrzewania najczęściej używa się mikrofali bądź piekarnika, z których wilgoć nie ma jak odparować, a zatem zostaje w podgrzewanym naczyniu i osadza się na jego ściankach. Skroplona para wodna wchłania się więc z powrotem w odgrzewane frytki, powodując ich mięknięcie.

Drugą, równie ważną przyczyną tego, że frytki tracą swoją kruchość, jest niewłaściwe ich przetrzymywanie. Aby zachować ich konsystencję, należy przechowywać je w lodówce po uprzednim szybkim schłodzeniu, jednak w przewiewnym pojemniku! Frytki zamknięte w szczelnym opakowaniu i nieodpowiednio schłodzone najpierw oddają wilgoć podczas stygnięcia, a następnie ponownie wchłaniają oddaną wodę, przez co następnego dnia przestają być chrupiące.

Co zrobić, aby frytki były chrupiące nawet po odgrzaniu?

Kiedy znamy już mechanizm "mięknięcia" frytek i wiemy, jak je przechowywać, to w pierwszej kolejności warto stosować wyżej opisane zasady.

Są nimi:

  • szybkie schłodzenie i przetrzymywanie w lodówce,
  • przechowywanie schłodzonych frytek w przewiewnym opakowaniu.

Kiedy najdzie nas ochota na pyszne chrupiące frytki należy je jeszcze odpowiednio podgrzać. Warto zrezygnować z szybkich metod. Zamiast odgrzewania w mikrofalówce lepiej postawić na ponowne smażenie na głębokim oleju. Zatem, aby frytki ponownie stały się chrupiące, warto ponownie przyrządzić je we frytkownicy lub na patelni po wcześniejszym rozgrzaniu na niej oleju.

Alternatywną metodą przyrządzania frytek na następny dzień jest odgrzewanie ich na grillu lub w piekarniku z funkcją grillowania. Jeżeli chcemy skorzystać z tej metody i uniknąć ponownego dodawania oleju, należy upewnić się, że woda ze schłodzonych frytek ma gdzie odparować. Ponadto, podczas odgrzewania, trzeba regularnie sprawdzać, czy frytki się nie przypiekają - w tym celu należy je regularnie przewracać i kontrolować, czy nie przywierają do naczynia, w którym są odgrzewane.

Jeżeli widać, że frytki są wilgotne, zanim przejdzie się do odgrzewania, trzeba je osuszyć. W tym celu poleca się użycie ręcznika papierowego, w który można odsączyć wodę z potrawy. Po takim zabiegu frytki z pewnością znów będą chrupiące nawet wtedy, kiedy będzie się je odgrzewać kilka dni po pierwszym ich przyrządzeniu!

Zobacz wideo: Frytki belgijskie jak ze smażalni

Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

podziel się:

Pozostałe wiadomości