Placuszki jarzynowe, frytki z batatów i tarta z owocami. Maluchy pokochają te dania

Karolina i Maciej Szaciłło
Bartosz Krupa/East News
Dania dla dzieci powinny być nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Kilka takich propozycji przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN, Karolina i Maciej Szaciłło. Na naszym stole pojawiły się: kanapki z "pastą serową", placuszki jarzynowe z sałatką z ogórka małosolnego i pomidora, frytki z batatów z bazyliowym majonezem z awokado, tarta z bitą śmietaną i owocami, a także ajurwedyjskie mleko migdałowe.

Drugie śniadanie

Kanapki z "pastą serową"

Składniki na kanapki z "pastą serową":

Pasta:

  • 100 g uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika
    • 2 łyżki jasnego miso
      • 2 łyżki zimno tłoczonego oleju rzepakowego
        • 100 ml wody
          • szczypta pieprzu

            Do podania:

            • kromki dobrej jakości orkiszowego, żytniego lub gryczanego pieczywa na zakwasie
              • plasterki rzodkiewki
                • plasterki zielonego ogórka lub ogórka małosolnego
                  • liść sałaty, np. rzymskiej

                    Jak przygotować kanapki z "pastą serową":

                    Składniki pasty miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pastą smarujemy kromki dobrej jakości pieczywa na zakwasie. Podajemy z dodatkami.

                    Obiad

                    Placuszki jarzynowe z sałatką z ogórka małosolnego i pomidora

                    Składniki na placuszki jarzynowe:

                    Placuszki:

                    • 100 g mąki z ciecierzycy
                      • 100 g mąki z brązowego ryżu lub brązowego ryżu zmielonego na mąkę
                        • 150 ml wody
                          • łyżeczka pieprzu ziołowego
                            • średniej wielkości marchewka starta na tarce o grubych oczkach
                              • średniej wielkości cukinia starta na tarce o grubych oczkach
                                • średni wielkości por pokrojony w plasterki (biała część)
                                  • 1/2 łyżeczki soli
                                    • olej ryżowy do smażenia kotlecików
                                      • młode gotowane ziemniaki
                                        • garść poszatkowanego koperku
                                          • łyżka dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty)

                                            Prosta sałatka:

                                            • 3-4 pokrojone w plasterki ogórki małosolne lub kiszone
                                              • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kwadraciki lub 10 przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
                                                • garść bardzo dobrze poszatkowanej natki pietruszki
                                                  • 2 łyżki zimno tłoczonego oleju rzepakowego (ekologicznego) lub oleju z lnianki
                                                    • sok z cytryny do smaku

                                                      Jak przygotować placuszki jarzynowe:

                                                      Mąkę mieszamy z wodą tak aby nie było grudek. Dodajemy pieprz ziołowy. Warzywa posypujemy solą i dobrze ugniatamy. Warzywa łączymy z ciastem. Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju ryżowym z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z młodymi ziemniakami z masłem klarowanym i koperkiem oraz prostą sałatką. Przygotowujemy sałatkę, mieszając wszystkie jej składniki.

                                                      Kolacja

                                                      Frytki z batatów z bazyliowym majonezem z awokado

                                                      Składniki na frytki z batatów:

                                                      Frytki z batatów:

                                                      • 4 średniej wielkości bataty (obrane i pokrojone we frytki)
                                                        • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                          • łyżka mąki ryżowej
                                                            • 2 łyżki oleju ryżowego
                                                              • nierafinowana sól do oprószenia frytek (najlepiej himalajska lub kłodawska)

                                                                Bazyliowy majonez z awokado:

                                                                • 2 dojrzałe awokado
                                                                  • duża garść listków bazylii
                                                                    • 2 łyżki zimno tłoczonego oleju rzepakowego (najlepiej ekologicznego) lub z lnianki
                                                                      • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
                                                                        • sok z połowy cytryny
                                                                          • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
                                                                            • 1/3 łyżeczka nierafinowanej soli (himalajskiej lub kłodawskiej)

                                                                              Jak przygotować frytki z batatów:

                                                                              Bataty obtaczamy w misce w mieszance mąki ziemniaczanej i ryżowej, a następnie w oleju ryżowym. Ważne, aby każda frytka była pokryta warstwą mąki i oleju. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej, aby każdy kawałek batata leżał osobno, wówczas frytki upieką się równomiernie i będą chrupiące. Oprószamy je solą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C z termoobiegiem. Pieczemy, aż będą mocno przypieczone i chrupiące.

                                                                              Majonez z awokado i bazylii: wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

                                                                              Deser

                                                                              Boska tarta z kokosową bitą śmietaną i owocami

                                                                              Składniki na tartę z bitą śmietaną i owocami:

                                                                              Ciasto:

                                                                              • 200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału (dobrze zmielonej) lub mąki z płaskurki
                                                                                • 50 g ksylitolu
                                                                                  • 200 g dobrej jakości masła (w składzie powinna być tylko śmietanka)
                                                                                    • 30 g syropu klonowego
                                                                                      • szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)

                                                                                        Bita śmietana:

                                                                                        • 500 ml mleka kokosowego (najlepiej z kartonika; minimum 75 proc. śmietanki kokosowej) odstawionego do lodówki na noc
                                                                                          • 1-2 szczypty soli himalajskiej
                                                                                            • owoce sezonowe: truskawki, maliny, borówki

                                                                                              Jak przygotować tartę z bitą śmietaną i owocami:

                                                                                              Ciasto: wszystkie składniki mieszamy w robocie kuchennym z metalowym ostrzem lub siekamy nożem na stolnicy. Ciasta nie wyrabiamy tylko mieszamy/siekamy dotąd, aż składniki się połączą. Ciasto zwijamy w folię i przekładamy do lodówki na minimum 30 minut. Kiedy ciasto się chłodzi, wykładamy papierem do pieczenia spód do tarty. Po schłodzeniu formujemy spód szarlotki (ciasto ugniatamy na wyłożonej papierem tortownicy). Spód możemy dodatkowo schłodzić w lodówce (przez 20 minut). Wkładamy go do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy na złoty kolor (uważamy, aby go nie przypalić). Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika i studzimy.

                                                                                              Bita śmietana: mleko kokosowe powinno się w nocy rozwarstwić w lodówce. Zlewamy płynną część (możemy ją wykorzystać do kawy), a zostawiamy tłustą śmietankę. Ubijamy ją ręcznym blenderem z naturalnym, płynnym miodem i solą. Kiedy osiągnie konsystencję tradycyjnej bitej śmietany, przekładamy na przestudzoną tartę. Przybieramy ją owocami.

                                                                                              Napój zwiększający odporność i poprawiający trawienie

                                                                                              Ajurwedyjskie mleko migdałowe

                                                                                              Składniki na ajurwedyjskie mleko migdałowe:

                                                                                              • szklanka ciepłego mleka owsianego lub ryżowego
                                                                                                • szklanka ciepłej wody
                                                                                                  • 10 namoczonych i zblanszowanych migdałów
                                                                                                    • szczypta kurkumy
                                                                                                      • szczypta cynamonu cejlońskiego
                                                                                                        • 1-2 ziarenka zielonego kardamonu
                                                                                                          • garstka suszonych płatków róży lub 1/2 łyżeczki naturalnej wody różanej (opcjonalnie)
                                                                                                            • łyżka naturalnego miodu

                                                                                                              Jak przygotować ajurwedyjskie mleko migdałowe:

                                                                                                              Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitego płynu. Podajemy na ciepło.

                                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                              >>> Zobacz także:

                                                                                                              Hamburgery mięsne i wege. Łatwe przepisy finalistki programu "Masterchef"

                                                                                                              Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto

                                                                                                              Inspiracje z rybą w roli głównej: spaghetti i grzanki z makrelą oraz młode ziemniaki z filetami śledziowymi

                                                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                              Autor: Iza Dorf

                                                                                                              Źródło: Karolina i Maciej Szaciłło

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana