Frytki na wiele sposobów - najlepsze przepisy na tradycyjne, zdrowe oraz dietetyczne smakołyki

Frytki belgijskie jak ze smażalni
Frytki to jeden z najpopularniejszych przysmaków na całym świecie, uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Ich sekret tkwi przede wszystkim w prostocie i smaku. Z okazji Światowego Dnia Frytek polecamy wam najlepsze przepisy na tradycyjny smakołyk, jak i jego nowocześniejsze i zdrowsze wersje.

Frytki – idealne na każdą okazję

Frytki to idealna przekąska, jak i dodatek do obiadu. Tradycyjne, podane z rybą, kojarzą nam się z nadmorskim klimatem wakacji nad Bałykiem. Wsypane w rożek przywołują zaś wspomnienia festiwali i koncertów do białego rana. 13 lipca mamy jednak szczególny powód, aby skonsumować smakowity posiłek – dziś świętujemy Dzień Frytek. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was kilka przepisów, zarówno na tradycyjną przekąskę, jak i jej zdrowszy odpowiednik.

Tradycyjne frytki to te wykonane z ziemniaków i smażone na głębokim oleju. Sekret kultowego posiłku polega przede wszystkim na prostocie. Wystarczy kilka minut i podstawowe składniki, aby samodzielnie wyczarować smakowitą przekąskę. Dla nieco bardziej wprawionych kucharzy polecamy również frytki belgijskie. Znacznie grubsze, intensywniejsze i co ważne, smażone dwukrotnie. W połączeniu z majonezowym dipem będą smakować niebiańsko.

W przypadku frytek ważny jest jednak umiar. Jak wiadomo, tłuste potrawy jedzone w nadmiarze mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Jeśli jesteście jednak wiernymi fanami smakowitych przekąsek, polecamy wam alternatywę. Zdrowe frytki z batatów oraz warzyw korzeniowych.

Frytki – wersja fit

Jesteś na diecie, starasz się zdrowo odżywiać, a mimo wszystko masz nieodparta chęć na frytki? Polecamy wypróbować fit wersje z sezonowych warzyw. Co powiecie na smakołyki z pietruszki, cukinii, selera lub buraka?

Chrupiące frytki z cukinii

  • 2 cukinie
    • 4 łyżki mąki pszennej (w wersji b/g mąki z ciecierzycy)
      • 1/4 łyżeczki cebuli sproszkowanej
        • 1/4 łyżeczki soli
          • 1/2 szklanki dowolnego niesłodzonego mleka roślinnego (najlepiej sojowe)
            • 1 szklanka bułki tartej (najlepiej domowej z razowego chleba)

              Piekarnik nastawić na 220°C w opcji grzanie góra i dół. Cukinię umyć (nie obierać) i pokroić na słupki podobnej wielkości. Mąkę wymieszać z cebulą i solą. Frytki obtoczyć najpierw w mieszance mącznej, później w mleku, a na końcu w bułce tartej. Ułożyć na blasze i piec przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika doprawić solą i zostawić na 3-5 minut do lekkiego ostygnięcia

              Niskokaloryczne frytki z kalarepy

              • 2 kalarepy
                • szczypta soli
                  • przyprawy - czarny pieprz, papryka, czosnek w proszku
                    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

                      Obierz kalarepy i pokrój je na kształt frytek. Przełóż pokrojone frytki z kalarepy do miski i dopraw solą, pozostaw na około 20 minut. Następnie wymieszaj warzywo z oliwą z oliwek, przypraw i piecz w 200 stopniach przez 25 minut.

                      Pieczone frytki z buraków

                      • 6 buraków czerwonych
                        • szczypta soli morskiej
                          • łyżka oleju
                            • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

                              Buraki pokrój w plastry około 1 cm szerokości. Posyp suszonymi ziołami i skrop olejem. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz w 170 stopniach przez 50 minut.

                              Zobacz wideo: Frytki belgijskie jak ze smażalni:

                              Dzień Dobry TVN

                              Zobacz także:

                              Domowe masło klarowane. Jak je zrobić i ile czasu można przechowywać?

                              Ciasto truskawkowe z TikToka. Ten przepis to hit!

                              Mateusz Gessler i jego przepis na chłodnik z botwinki. Jak zrobić pyszną zupę na zimno?

                              Autor: Nastazja Bloch

                              Źródło zdjęcia głównego: Westend61

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana