Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Włochy. Brakuje pracowników w pizzeriach
We włoskich miastach brakuje pracowników w branży związanej z serwowaniem pizzy. Według prezesa Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej Antonio Pace jest to bardzo poważny kryzys.
- Potrzebni są młodzi ludzie w sektorze, który jest w znakomitej kondycji i reprezentuje rynek wart na świecie miliardy euro. Na całym świecie mówi się o neapolitańskiej pizzy, a u nas brakuje rąk do pracy - powiedział.
Jego zdaniem, to właśnie młodzi są przyszłością tej gałęzi gastronomii.
- Potrzebni nam są pracownicy. I nie zapominajmy również o tym, że także za granicą nasz sektor rozwija się w sposób niebywały. Obroty są znaczne i stanowią dodatkowy bodziec, jeśli chodzi o zatrudnienie. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że praca jest ciężka i wymaga poświęcenia, bo wykonuje się ją wtedy, gdy inni się bawią i odpoczywają - przyznał prezes Pace.
Ile jest wakatów na stanowiskach piekarzy pizzy?
Jak wynika z danych z listopada zeszłego roku, we Włoszech brakuje około 20 tysięcy piekarzy pizzy, czyli pizzaioli. Zachęcając młodzież do podejmowania pracy w pizzeriach, Antonio Pace podkreślił, że zawód ten przynosi nie tylko wielką satysfakcję, ale także korzyści finansowe.
Do apelu dołączył również Antonio Marchiello, szef wydziału ds. przedsiębiorczości we władzach regionu Kampania.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Która pizza zdaniem Polaków jest najlepsza? Wybór może zaskoczyć
- Nie może znaleźć kelnera. Za pomoc oferuje bon w wysokości 300 euro
- Dojeżdża ponad 700 km do pracy. "Po porównaniu kosztów, to dla mnie bardziej korzystne ekonomicznie"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: izikMd/GettyImages