Bigos
Składniki:
- 0,5 kg kapusty świeżej,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 100 g suszonych grzybów,
- 100 g boczku surowego bez skóry,
- 300 g żeberek wędzonych,
- 300 g karkówki,
- 200 g kiełbasy wędzonej swojskiej,
- 200 g boczku wędzonego surowego,
- 200 g boczku parzonego wędzonego,
- 3 duże cebule bez skórki,
- 100 g śliwek wędzonych,
- 250 g łopatki wołowej,
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego,
- ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziarna jałowca, majeranek, kminek,
- 500 ml bulionu wołowego,
- jabłko,
- smalec do smażenia.
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną odciśnij z wody i posiekaj. Umieść w garnku i zalej przygotowanym wcześniej bulionem.
Kapustę świeżą poszatkuj lub użyj do tego szatkownicy. Następnie przełóż na sito i zalej wrzątkiem tak, aby ją sparzyć. Dalej przełóż ją do kiszonej kapusty i zagotuj całość pod przykryciem. Gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Przygotuj mięso surowe. Wszystkie kawałki mięsa pokrój w drobną kostkę, następnie przesmaż ją na smalcu lub oleju. Smaż przez około 30 minut, cały czas mieszając. Po godzinie gotowania kapusty dodaj przyprawy, wodę z grzybów oraz posiekane grzyby. Dodaj również przygotowane mięso. Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki. Postaw bigos na małym ogniu. Mieszaj żeby się nie przypaliło.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę, również wędzone mięso posiekaj. Zacznij smażyć od boczku, aby wytopić tłuszcz, następnie dodaj rozdrobioną cebulę i surowy boczek. Smaż przez około 30 minut. Dodaj do kapusty, a żeberka wędzone włóż w całości.
Na koniec dodaj czerwone wino, siekane śliwki, jabłka i całość wymieszaj. Gotuj na małym ogniu mieszając. Najlepiej gotować przez 3 dni po 5 godzin dziennie.
Porady: bigos zawsze przygotowuj w garnku o grubym dnie. Garnek mówieniem mieć pojemność 6-8 litrów. Grzyby zalej ciepłą wodą i pozostaw na noc. Rano odcedź grzyby, a wodę zostaw i dodaj ją do bigosu.
Kapusta z grochem
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 2 cebule,
- 500 g grochu łuskanego,
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Namoczony przez całą noc groch przełóż do garnka, dodaj trzy szklaki wody i gotuj przez godzinę. W trakcie zbierz pianę, która powstanie.
Kapustę kiszoną odciśnij z soków i drobno posiekaj nożem. Tak przygotowaną kapustę przełóż do garnka, dodaj około 2 szklanek wody i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut do chwili, aż kapusta będzie miękka. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i usmaż na maśle lub oleju, do momentu aż będzie rumiana.
Do miękkiej i ugotowanej kapusty dodaj ugotowany groch. Następnie usmażoną cebulkę razem z olejem lub masłem, które zostało na patelni. Wymieszaj ze sobą składniki i na małym ogniu gotuj jeszcze przez około 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Kapusta wigilijna z grzybami
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- duża cebula bez skóry,
- 100 g grzybów suszonych wędzonych,
- duża marchew,
- 5 łyżek oleju lnianego,
- 5 suszonych śliwek,
- liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Grzyby należy namocz przez całą noc w zimnej wodzie. Następnie zostaw wodę z grzybów, a same grzyby posiekaj.
Na oleju rzepakowym przesmaż cebule pokrojoną w drogą kostkę. Kapustę kiszoną odsącz z soków. Na dno garnka dodaj olej lniany następnie kapustę posiekaną, tartą marchewkę i przyprawy oraz posiekane śliwki. Dodaj również cebulkę i grzyby. Wlej wodę z grzybów plus jedną szklankę zimnej wody.
Wymieszaj ze sobą składniki i gotuj przez 2 godziny mieszając.
Zmywanie naczyń proste jak nigdy
Do świątecznego gotowania używamy zazwyczaj większej liczby naczyń niż zwykle, przez co od radości pichcenia odciąga nas myśl o piętrzących się w zlewie brudnych talerzach i sztućcach. Nie mówiąc już o samym dniu wigilijnej kolacji. Z pomocą przybywają kapsułki Somat, które poradzą sobie nawet z najsilniejszymi zabrudzeniami. Warto z nich korzystać, zwłaszcza w dniach, kiedy gotujemy ponadprogramowo.
Zobacz także:
- Jak zrobić bigos wigilijny? Tradycyjny przepis na święta Bożego Narodzenia
- Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami - przepis. Jak zrobić farsz?
- Tych potraw nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Poznaj tradycyjne przepisy na 12 świątecznych dań
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN