Materiał promocyjny

Kapusta na wigilię - o jakich daniach nie można zapomnieć? Szymon Czerwiński przypomina

Pyszne kapusty na wigilijny stół
Źródło: Dzień Dobry TVN
Bigos, kapusta z grochem i typowa wigilijna kapusta z grzybami to jedne z obowiązkowych przepisów na święta Bożego Narodzenia. Słowem - bez kapusty nie ma świąt. Z tego powodu w kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował najpopularniejsze dania z tym warzywem.

Bigos

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty świeżej,
    • 1 kg kapusty kiszonej,
      • 100 g suszonych grzybów,
        • 100 g boczku surowego bez skóry,
          • 300 g żeberek wędzonych,
            • 300 g karkówki,
              • 200 g kiełbasy wędzonej swojskiej,
                • 200 g boczku wędzonego surowego,
                  • 200 g boczku parzonego wędzonego,
                    • 3 duże cebule bez skórki,
                      • 100 g śliwek wędzonych,
                        • 250 g łopatki wołowej,
                          • 200 ml czerwonego wina wytrawnego,
                            • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziarna jałowca, majeranek, kminek,
                              • 500 ml bulionu wołowego,
                                • jabłko,
                                  • smalec do smażenia.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Kapustę kiszoną odciśnij z wody i posiekaj. Umieść w garnku i zalej przygotowanym wcześniej bulionem.

                                    Kapustę świeżą poszatkuj lub użyj do tego szatkownicy. Następnie przełóż na sito i zalej wrzątkiem tak, aby ją sparzyć. Dalej przełóż ją do kiszonej kapusty i zagotuj całość pod przykryciem. Gotuj na małym ogniu przez godzinę.

                                    Przygotuj mięso surowe. Wszystkie kawałki mięsa pokrój w drobną kostkę, następnie przesmaż ją na smalcu lub oleju. Smaż przez około 30 minut, cały czas mieszając. Po godzinie gotowania kapusty dodaj przyprawy, wodę z grzybów oraz posiekane grzyby. Dodaj również przygotowane mięso. Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki. Postaw bigos na małym ogniu. Mieszaj żeby się nie przypaliło.

                                    Cebulę posiekaj w drobną kostkę, również wędzone mięso posiekaj. Zacznij smażyć od boczku, aby wytopić tłuszcz, następnie dodaj rozdrobioną cebulę i surowy boczek. Smaż przez około 30 minut. Dodaj do kapusty, a żeberka wędzone włóż w całości.

                                    Na koniec dodaj czerwone wino, siekane śliwki, jabłka i całość wymieszaj. Gotuj na małym ogniu mieszając. Najlepiej gotować przez 3 dni po 5 godzin dziennie.

                                    Porady: bigos zawsze przygotowuj w garnku o grubym dnie. Garnek mówieniem mieć pojemność 6-8 litrów. Grzyby zalej ciepłą wodą i pozostaw na noc. Rano odcedź grzyby, a wodę zostaw i dodaj ją do bigosu.

                                    Kapusta z grochem

                                    Składniki:

                                    • 1 kg kapusty kiszonej,
                                      • 2 cebule,
                                        • 500 g grochu łuskanego,
                                          • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek sól i pieprz,
                                            • olej do smażenia.

                                              Sposób przygotowania:

                                              Namoczony przez całą noc groch przełóż do garnka, dodaj trzy szklaki wody i gotuj przez godzinę. W trakcie zbierz pianę, która powstanie.

                                              Kapustę kiszoną odciśnij z soków i drobno posiekaj nożem. Tak przygotowaną kapustę przełóż do garnka, dodaj około 2 szklanek wody i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut do chwili, aż kapusta będzie miękka. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i usmaż na maśle lub oleju, do momentu aż będzie rumiana.

                                              Do miękkiej i ugotowanej kapusty dodaj ugotowany groch. Następnie usmażoną cebulkę razem z olejem lub masłem, które zostało na patelni. Wymieszaj ze sobą składniki i na małym ogniu gotuj jeszcze przez około 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.

                                              Kapusta wigilijna z grzybami

                                              Składniki:

                                              • 1 kg kapusty kiszonej,
                                                • duża cebula bez skóry,
                                                  • 100 g grzybów suszonych wędzonych,
                                                    • duża marchew,
                                                      • 5 łyżek oleju lnianego,
                                                        • 5 suszonych śliwek,
                                                          • liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek, sól i pieprz.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Grzyby należy namocz przez całą noc w zimnej wodzie. Następnie zostaw wodę z grzybów, a same grzyby posiekaj.

                                                            Na oleju rzepakowym przesmaż cebule pokrojoną w drogą kostkę. Kapustę kiszoną odsącz z soków. Na dno garnka dodaj olej lniany następnie kapustę posiekaną, tartą marchewkę i przyprawy oraz posiekane śliwki. Dodaj również cebulkę i grzyby. Wlej wodę z grzybów plus jedną szklankę zimnej wody.

                                                            Wymieszaj ze sobą składniki i gotuj przez 2 godziny mieszając.

                                                            Zmywanie naczyń proste jak nigdy

                                                            Do świątecznego gotowania używamy zazwyczaj większej liczby naczyń niż zwykle, przez co od radości pichcenia odciąga nas myśl o piętrzących się w zlewie brudnych talerzach i sztućcach. Nie mówiąc już o samym dniu wigilijnej kolacji. Z pomocą przybywają kapsułki Somat, które poradzą sobie nawet z najsilniejszymi zabrudzeniami. Warto z nich korzystać, zwłaszcza w dniach, kiedy gotujemy ponadprogramowo.

                                                            Zobacz także:

                                                            Źródło: Szymon Czerwiński

                                                            Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                            Materiał promocyjny
                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                            Materiał promocyjny

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana