Ci ludzie wiedzą wszystko o drugim śniadaniu! W naszej kuchni ambasadorzy akcji "5 porcji zdrowia": Joanna Koroniewska i Andrzej Polan. Dlaczego warto o tej porze roku jeść warzywa strąkowe? Jakie warzywo uwielbia Joanna Koroniewska? Posłuchajcie rad naszych ekspertów i dowiedzcie się, jak skomponować drugie śniadanie do pracy. Smacznego!
Są cennym źródłem likopenu i antyutleniaczy. Jakie warzywa są najbardziej wartościowe w czasie zimy? Jakie owoce kupować w tym okresie? Czy może warzywa i owoce zastąpić sokami? O tym - w kuchni Dzień Dobry TVN - Joanna Koroniewska i Andrzej Polan.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy ambasadorów akcji 5 porcji zdrowia: Joannę Koroniewską i Andrzeja Polana. Do przygotowanych przez siebie dań wykorzystali owoce i warzywa, które świetnie się sprawdzają w okresie przesilenia wiosennego, kiedy chcemy uzupełnić braki witamin. Na stole pojawiły się: młoda marchew smażona i surowa z jogurtem, syropem z płatków róży i miętą; sałatka z rukoli, truskawek, kaszy gryczanej z puree z brokułów z ricottą oraz górek zielony z pieczonym burakiem, słonecznikiem i karmelizowaną cebulką.
Ambasadorzy akcji 5 porcji zdrowia - Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przygotowali dania, które można zabrać na piknik: kotleciki z kalafiora, pieczoną paprykę z orzeszkami pinii, sałatkę z młodych warzyw z kruszoną fetą i chrupiącym pieczywem, kruche ciasto z warzywami i szynką.
Andrzej Polan, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował ciasto marchewkowe idealne ze szklanką soku pomarańczowego oraz pieczone placki z cebulą i makiem idealne ze szklanką soku pomidorowego. Towarzyszyła mu Joanna Koroniewska, ambasadorka akcji "5 porcji zdrowia".
O tym, dlaczego warto jeść produkty zbożowe i ile produktów zbożowych powinno się znaleźć dziennie na naszym talerzu - rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetykiem Anną Jelonek. Które zboża są najzdrowsze i jakie wartości odżywcze zawierają? Dlaczego powinny stanowić podstawę naszego odżywiania? Rozpoczynamy akcję "Zboże smakuje i inspiruje".