Grzyb o nazwie kozia broda przypomina swoim kształtem gąbkę i był uznawany za gatunek zagrożony od początku lat 90-tych. Obecnie jednak, można go już bez przeszkód zbierać. Jest to dobra wiadomość, ponieważ ten gatunek charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Dowiedz się, jak wygląda kozia broda i gdzie można ją znaleźć. Jakie zastosowanie może mieć ten grzyb w kuchni?
Schyłek lata to pełnia sezonu owocowo-warzywnego. Restauratorka Beata Kartowicz w ramach cyklu Dzień Dobry TVN "OszczędzaMY" sprawdziła, jak najkorzystniej przygotować przetwory na jesień, by cieszyć się ich smakiem i nie zapłacić za nie wiele.
Rozpropagowanie superfoods zrewolucjonizowało nasz sposób odżywiania. Coraz chętniej sięgamy po wartościowe produkty, mające zbawienny wpływ na nasze zdrowie, np. jagody acai czy aloes.
Na świecie można znaleźć 6 tysięcy różnych odmian śliwek. Wśród nich znajdują się takie jak mirabelki, węgierki czy renklody, które są szeroko znane i cenione ze względu na swoje soczysty, słodki miąższ oraz bogactwo witamin i mikroelementów. Są one także chętnie wykorzystywane w kuchni, gdzie doceniane są za ich smak i aromat, a także za możliwość przetworzenia ich na powidła, dodawania do wypieków, suszenia czy pokrywania czekoladą. Sprawdziliśmy ile kalorii ma śliwka i czy możemy ją jeść podczas odchudzania.
Bób to ulubione, letnie, sezonowe warzywo strączkowe wielu osób. Nic dziwnego - jest pyszny i zarazem bardzo zdrowy. A czy wiecie, jak przygotować bób, aby był naprawdę smaczny, a przy tym zachował swoje wartości odżywcze? Jak długo należy go gotować? Zdradzamy na stronie Dzień Dobry TVN.
W sklepach mamy ogromny wybór produktów. Jeśli kupujemy wędlinę, to możemy wybrać tę zapakowaną i pokrojoną lub bez opakowania w jednym kawałku. Czym się do siebie różnią? Jak należy ją przechowywać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Katarzyna Bosacka, dziennikarka, specjalistka od zakupów i praw konsumenckich.