Świeżo wyciskany sok grejpfrutowy ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Dlatego warto go pić?
Na świecie można znaleźć 6 tysięcy różnych odmian śliwek. Wśród nich znajdują się takie jak mirabelki, węgierki czy renklody, które są szeroko znane i cenione ze względu na swoje soczysty, słodki miąższ oraz bogactwo witamin i mikroelementów. Są one także chętnie wykorzystywane w kuchni, gdzie doceniane są za ich smak i aromat, a także za możliwość przetworzenia ich na powidła, dodawania do wypieków, suszenia czy pokrywania czekoladą. Sprawdziliśmy ile kalorii ma śliwka i czy możemy ją jeść podczas odchudzania.
Co znalazło się na talerzu tenisistki?
Izotoniki nie tylko zaspokoją nasze pragnienie, ale także dostarczy nam elektrolitów i witamin.
Czym grozi konsumpcja?
Bób to ulubione, letnie, sezonowe warzywo strączkowe wielu osób. Nic dziwnego - jest pyszny i zarazem bardzo zdrowy. A czy wiecie, jak przygotować bób, aby był naprawdę smaczny, a przy tym zachował swoje wartości odżywcze? Jak długo należy go gotować? Zdradzamy na stronie Dzień Dobry TVN.
"Ryzyko udaru jest dużo większe".
Sprawdź na stronie Dzień Dobry TVN.
W sklepach mamy ogromny wybór produktów. Jeśli kupujemy wędlinę, to możemy wybrać tę zapakowaną i pokrojoną lub bez opakowania w jednym kawałku. Czym się do siebie różnią? Jak należy ją przechowywać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Katarzyna Bosacka, dziennikarka, specjalistka od zakupów i praw konsumenckich.
Czy te owoce tuczą? Ile mają kalorii? Sprawdź nasz truskawkowy poradnik.
Ile cukru należy spożywać w ciągu dnia?
Czy powinno to być powodem do niepokoju?
Jagody goji, które rosną na kolcowoju chińskim i szkarłatnym, mają wiele właściwości prozdrowotnych.
Niedożywienie dzieci to problem, który istnieje również w Polsce. Trzeba jednak podkreślić, że ten termin mieści w sobie nie tylko brak dostępu do pożywienia, ale i niewłaściwe nawyki żywieniowe. Jak można rozwiązać ten problem? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedzieli Jolanta Szklarska, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci oraz Sebastian Gliniecki,
Octy cieszą się sporą popularnością. Nie tylko wzmacniają smak potraw, ale również służą urodzie i zdrowiu. Po które z nich warto sięgnąć? Jak bezpiecznie z nich korzystać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Małgorzata Pielichowska, dietetyczka.
Jak się go robi?
Maj to miesiąc, w którym przyroda budzi się do życia. Jest coraz więcej słonecznych dni, a co za tym idzie – rozkwita wiele roślin, w tym te, które dają pyszne warzywa i owoce. Które z nich najlepiej smakują właśnie teraz? Sprawdź, jakie sezonowe warzywa królują w maju.
Czy warzywa z importu zawierają szkodliwe substancje?
Rzepak to roślina, która kojarzy nam się przede wszystkim z olejem. Tymczasem jej zastosowanie jest znacznie szersze.
Chwasty nie kojarzą się nam najlepiej i zazwyczaj traktujemy je jak coś szkodliwego. Tymczasem rośliny te są źródłem cennych dla naszego zdrowia substancji. Można je również wykorzystywać w kuchni. Co warto wiedzieć o chwastach? Którym warto przyjrzeć się bliżej? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział Piotr Ciemny, autor książek, który propaguje chwasty w kuchni.
Ryby zawierają cenne dla naszego zdrowia substancje i powinny być stałym elementem naszej diety. Mimo to powinniśmy do ich jedzenia podchodzić ostrożnie i wybierać tylko określone gatunki. Dlaczego? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dr Wanda Baltaza,
Odpowiedź naukowców zaskakuje.
Szparagi zielone znane są od XVIII w. i stanowią ulubiony przysmak m.in. Francuzów. Mimo wysokiej ceny, są coraz bardziej popularne także na polskich stołach. Warto wiedzieć, jak gotować i przechowywać szparagi zielone oraz białe, by były nie tylko smaczne, ale też nie traciły wartości odżywczych. Na stronie Dzień Dobry TVN dowiesz się też z czym można je podawać, jakie mają właściwości, ile mają kalorii oraz jak je uprawiać.
Jędrna, napięta i pełna blasku skóra to cel, do którego dąży wiele kobiet.
Kwasy omega-3, zwane również "dobrymi tłuszczami", to związki o szerokim działaniu prozdrowotnym. Wspierają pracę niemal wszystkich układów ludzkiego organizmu, a według badań mogą również okazać się pomocne przy problemach z krążeniem[1] i stanami zapalnymi. Sprawdź, jak wpływają na zdrowie i w jakich produktach spożywczych je znajdziesz!
Poza doskonałym smakiem zawierają ogrom cennych dla naszego zdrowia substancji.
Lista jest publikowana od 20 lat.
Chwasty zazwyczaj źle nam się kojarzą. Tymczasem niektóre z nich są cennym źródłem substancji odżywczych i z powodzeniem można je wprowadzić do codziennej diety. Które chwasty nadają się do jedzenia i co można z nich przygotować? Dowiecie się tego z materiału Dzień Dobry TVN.
W czasie Wielkanocy na naszych stołach będą królowały jajka. Wiele osób uważa, że nie można ich jeść za często, bo mogą podnieść nam cholesterol. Czy faktycznie tak jest? Ile jajek wolno nam zjeść w ciągu tygodnia?