Jedzenie w proszku i płynie - czy jest zdrowe?
Odpowiedź na to pytanie nie jest taka prosta. Wszystko zależy od tego, co ma nam dać taki posiłek. Musimy jednak pamiętać, że np. sałatka, która ma 350 kcal, nie będzie tak samo wartościowa jak posiłek w płynie z taką samą wartością kaloryczną. - Wiemy, że z pożywienia wszystkie składniki mineralne, witaminy wchłaniają się lepiej, z takich produktów nie mamy tej pewności. Nie wiemy, jaką formę tych składników mineralnych i witamin producent włożył do środka - powiedziała w Dzień Dobry TVN Anna Thomas, dietetyk, prowadzi profil @zdrowostki na Instagramie.
Co ciekawe, danie w proszku czy w płynie nie musi być lepsze od kotleta schabowego podanego z ziemniakami i kapustą. - Czy nie będzie nam przyjemnej zjeść taki posiłek, czy po prostu go wypić? Jedzmy tak, żeby nam wszystko smakowało - tłumaczyła Martyna Żmuda-Trzebiatowska, dietetyki, dyplomowany psychodietetyk, autorka e-booków, prowadzi profil @zdrowostki na Instagramie.
- Pamiętajmy, że jedzenie nie pełni funkcji wyłącznie odżywczych. Jedzenie powinno nam sprawiać przyjemność, jedzenie może budować więzi, jeżeli jemy z kimś innym, może dawać satysfakcję. W tym naszym zabieganym świecie bardzo często zapominamy o tym, że jemy nie tylko po to, żeby dostarczyć sobie energię, ale jemy też, żeby się zatrzymać, żeby się zreflektować - dodała Anna Thomas.
Dlaczego jedzenie normalnych posiłków jest lepsze?
Mało kto zdaje sobie sprawę, że spożywanie normalnych posiłków i gryzienie ma ogromny wpływ m.in. na rozwój mowy u dzieci. Ale na tym nie koniec. - Gryzienie wspomaga nasze funkcje poznawcze. Gryzienie nie powinno zajmować tylko dzieci, ale także dorosłych. Wiemy, że gryzienie pomaga w rozwijaniu pamięci, lepiej się uczymy, kiedy gryziemy. Osoby starsze powinny gryźć. Badania pokazują, że osoby starsze, które nie gryzą, częściej na chorują na choroby takie jakie Alzheimer - wyjaśniła Anna Thomas.
Należy podkreślić, że kiedy potrzebujemy szybko się "doładować" możemy sięgnąć po jedzenie w proszku lub w płynie. Ważne, aby takie posiłki nie były podstawą naszej diety. - Jedzenie to są wartości, z którymi nasz organizm musi sobie radzić, które musi przyswoić. Ja osobiście nie polecałabym zastępować całego naszego jedzenia, tylko posiłkami w płynie czy w proszku. Umówmy się, to nie jest do końca OK dla naszego organizmu. Skupmy się na tym, aby nasza dieta było zbilansowana, żebyśmy zawsze dbali o to, że mamy świeże posiłki, a takie posiłki w formie płynów czy proszków zostawmy sobie na coś takiego awaryjnego - podsumowała Martyna Żmuda-Trzebiatowska.
A jeśli zdecydujemy się sięgnąć po takie jedzenie, to na co zwrócić uwagę? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Kawa grzybowa hitem sieci. "Działanie narasta w czasie"
- Te owoce to polski superfood. Znajdziesz go na bazarku, ale też możesz zbierać prosto z krzaka
- Starodawny napój Słowian zastępuje kombuchę. Poznaj jego właściwości
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News