Czosnek to z całą pewnością jedno z najzdrowszych warzyw. Mimo że bardzo chętnie wykorzystujemy jej do przygotowywania posiłków, to w momencie, gdy zaczyna rosnąć, cześć za nas ma obawy, czy kiełkujący czosnek nadaje się jeszcze do jedzenia. Czy faktycznie jest się czego obawiać?
"To pozwoli nam poczuć się lżej".
Sprawdź, czym jest "ubieranie węglowodanów".
Przepisy na dające ulgę napary w studiu Dzień Dobry TVN zdradzili Karolina i Maciej Szaciłło.
Nerkowce to orzechy uchodzące nie tylko za niezwykle smaczne, ale także i takie, które skrywają w sobie właściwości bezcenne dla ludzkiego organizmu. Warto więc na stałe włączyć je do swego zdrowego jadłospisu.
Karp to ryba, która budzi spore kontrowersje. Niektórych odstrasza jej specyficzny smak, inni narzekają na bardzo dużą ilość ości. Mimo to, to właśnie ona pojawi się na świątecznych stołach w wielu domach. Czy warto ją jeść? Na co zwrócić uwagę przy zakupie, aby mieć pewność, że jest świeża? Jak rozpoznać, że karp hodowany był w Polsce? O tym wszystkim porozmawialiśmy z Ewą Gajko, dietetyczką.
Wiele osób odmawia sobie spożywania ziemniaków w obawie przed zachorowaniem na cukrzycę typu drugiego. Wyniki badań przeprowadzonych przez duńskich i australijskich naukowców zmieniają sposób postrzegania popularnego składnika diety.
Część z nas przygotowania do świąt zaczyna z dużym wyprzedzeniem i gotowe już potrawy po prostu mrozi. Które dania nadają się do mrożenia i jak robić to prawidłowo? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Anną Radowicką, dietetyczką kliniczną i technolożką żywności.
Na wigilijnych stołach w święta Bożego Narodzenia obok pierogów i barszczu - królują ryby. I to pod różnymi postaciami: karp w galarecie, śledzie w śmietanie czy pstrąg pieczony. A jak wybrać świeżą i najsmaczniejszą rybę? Z tym pytaniem zmierzył się znawca kulinariów Mikołaj Rey.
Daktyle wspierają pracę serca i przeciwdziałają miażdżycy, chorobie wieńcowej oraz nadciśnieniu tętniczemu. Wykazują właściwości przeciwbólowe i antydepresyjne. Dzięki wysokiej zawartości błonnika suszone daktyle zwalczają problem zaparć.
Jak zrobić go samodzielnie w domu?
Picie wody jest niezbędne i korzystne dla zdrowia - to prawda znana nie od dziś i wielokrotnie przypominana. Odpowiednie nawodnienie organizmu ma niezwykle istotne znaczenie dla zdrowia. Prócz stałego, regularnego nawadniania, bardzo cenne jest wypijanie szklanki wody przed konkretnymi czynnościami w ciągu dnia.
Jak organizm zareagował na miesięczny detoks kofeinowy?
Jajka przepiórcze posiadają wiele zalet zarówno zdrowotnych, jak i smakowych. Właśnie dlatego stają się coraz popularniejszym wyborem. Ich rozmiar jest naprawdę niewielki, a przygotowanie ich na twardo zajmuje tylko trzy minuty.
Choć każdy z nas wie, że sięganie po wysokoprzetworzone przekąski nie niesie za sobą nic dobrego, i tak to robimy. Co gorsza, nie potrafimy się powstrzymać i zamiast skończyć po jednym ciastku - zjadamy całe opakowanie.
Mikołaj Rey wybrał się w kolejną kulinarną podróż. Tym razem w poszukiwaniu nowych smaków zawitał do miejscowości Przejma na ziemi sochaczewskiej.
Jesienią warto korzystać z produktów wzmacniających odporność, które w sytuacji awaryjnej mogą stanowić skuteczny zestaw ratunkowy do szybkiego postawienia na nogi. Jak przygotować naturalną apteczkę?
- Jest taka słodka - komentują internauci.
Zbiory żurawiny trwają od października do listopada. Świeże owoce mają szerokie zastosowanie w kuchni, a w dodatku stanowią bogactwo składników odżywczych.
Owoce i warzywa - zgodnie z zaleceniami specjalistów - powinny stanowić podstawę naszej diety. Niestety obranie niektórych z nich może sprawiać kłopoty.
Nawyki żywieniowe odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób serca. Niektóre produkty spożywcze wspierają funkcjonowanie układu krążenia, inne zwiększają ryzyko występowania jego dysfunkcji.
Orzechy to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Są bogatym źródłem kwasów omega, a także takich pierwiastków, jak selen, potas czy cynk. Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku postanowili bliżej przyjrzeć się orzechom i wskazać te, które są najlepszym źródłem cennych dla naszego zdrowia substancji. Do jakich wniosków doszli?
Orzechy nie bez przyczyny uznawane są za ważny element codziennej diety. Ich spożywanie stanowi przepustkę do dobrego samopoczucia i zgrabnej sylwetki.
Na rynku można znaleźć wiele jej rodzajów. Przyjrzyjmy się wodzie źródlanej.
Aleksandra Wronkowska-Mordal i Marek Mordal prowadzą gospodarstwo agroturystyczne. Małżeństwo zajmuje się także uprawą jabłek. Jakie odmiany mają w swoim sadzie i co można z nich przyrządzić? Dowiecie się tego z naszego materiału.
"Natura dała nam cudowny produkt".
Niegdyś na imprezach i w restauracjach serwowano deski serów lub wędlin. Teraz przyszedł czas na masło. Butter boards, czyli "deski masła" to nowy kulinarny trend, który podbija media społecznościowe. Jego celem jest pokazanie, że odpowiednio przygotowane masło może być świetną przystawką. Swoje autorskie deski w Dzień Dobry TVN przygotowali Beata Tadla, dziennikarka oraz Bartek Boratyn, cukiernik.
O której godzinie zjeść ostatni posiłek w ciągu dnia?
Grzyby są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Nie wszystkie jednak nadają się do spożycia. Osoby niepotrafiące rozpoznać, który okaz jest jadalny, a który nie, mogą skorzystać z pomocy klasyfikatora grzybów leśnych.
Kurki to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów. Zazwyczaj - zanim trafią na stół - są smażone. Niestety taka forma obróbki termicznej sprawia, że tracą swoje cenne właściwości.