Aleksandra Wronkowska-Mordal i Marek Mordal prowadzą gospodarstwo agroturystyczne. Małżeństwo zajmuje się także uprawą jabłek. Jakie odmiany mają w swoim sadzie i co można z nich przyrządzić? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Niegdyś na imprezach i w restauracjach serwowano deski serów lub wędlin. Teraz przyszedł czas na masło. Butter boards, czyli "deski masła" to nowy kulinarny trend, który podbija media społecznościowe. Jego celem jest pokazanie, że odpowiednio przygotowane masło może być świetną przystawką. Swoje autorskie deski w Dzień Dobry TVN przygotowali Beata Tadla, dziennikarka oraz Bartek Boratyn, cukiernik.
Grzyby są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Nie wszystkie jednak nadają się do spożycia. Osoby niepotrafiące rozpoznać, który okaz jest jadalny, a który nie, mogą skorzystać z pomocy klasyfikatora grzybów leśnych.
Kurki to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów. Zazwyczaj - zanim trafią na stół - są smażone. Niestety taka forma obróbki termicznej sprawia, że tracą swoje cenne właściwości.
Mikołaj Rey odwiedził różaną manufakturę w gminie Końskowola (woj. lubelskie). Na miejscu poznał prozdrowotne właściwości owoców dzikiej róży oraz przepis na mus. - Przepyszne - zadeklarował.
Czarny bez to roślina, której zalety wychwalał już Hipokrates. Pomaga w walce z przeziębieniem, wzmacnia odporność, jest także bogactwem witamin. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po czarny bez? Jakiej obróbce go poddać, aby zachować jak najwięcej prozdrowotnych właściwości? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Klaudyna Hebda, zielarka i aromaterapeutka kliniczna.
1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. Mimo że dieta bezmięsna cieszy się coraz większą popularnością, to wciąż wiele osób ma obawy, czy można ją stosować u dzieci. Czy w ich przypadku takie menu jest bezpieczne? O tym w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z mamą weganką Joanną Miczulską oraz tatą weganinem Piotrem Melnyczukiem.
Warto wprowadzić produkty pełnoziarniste do swojego menu, ponieważ są one zdrowe i pyszne. Jeśli zastanawiasz się, czym jest pieczywo pełnoziarniste i jak upiec chleb pełnoziarnisty, odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.
Dojrzałe osobniki wyglądają odstraszająco - odnosi się wrażenie, że kapelusz grzyba się topi. Mimo to, jest on nie tylko bezpieczny do spożywania, ale również traktowany jako przysmak.
Z nadejściem jesieni wiele osób z nieskrywaną przyjemnością zaczyna sięgać po rozgrzewające herbaty i napary. W trakcie przygotowywania aromatycznych napojów warto wykorzystywać zdrowe, a zarazem wyjątkowo smaczne dodatki. W tej roli doskonale sprawdzą się owoce pigwy i pigwowca.
Herbata z ostrokrzewu paragwajskiego (inaczej zwana herbatą paragwajską) to napój parzony z suszonych liści, często również drobnych patyczków pochodzących ze wspomnianej rośliny. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, jednak – jak ze wszystkim – nie należy przesadzać z ilością herbaty paragwajskiej.
Katarzyna Bosacka - znana z takich programów jak "MądrzeJEMY" oraz "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" - otrzymała zdjęcie etykiety ciasteczek. Propagatorka zdrowego odżywiania swoją dygresją na temat zmian w składach produktów spożywczych i ich oznakowania podzieliła się z internautami. - Konsument musi być poinformowany - podkreśliła.
Co to jest glutaminian sodu? Czy jest szkodliwy? To dwa główne pytania, na które postaramy się odpowiedzieć, przedstawiając glutaminian monosodowy – najczęściej obecnie wykorzystywany wzmacniacz smaku, który wbrew pozorom ma tylko stuletnią historię. Czy trzeba się go bać?
Switchel to naturalny energetyk znany od setek lat. Nazywany jest eliksirem młodości, gdyż kryje w sobie wiele wartości prozdrowotnych. Pobudza lepiej niż kawa, reguluje metabolizm oraz wspomaga działanie organów wewnętrznych. Sprawdź, jak prosty jest przepis na ten napój.
Semolina to gruboziarnista mąka, którą otrzymuje się w wyniku mielenia ziaren pszenicy durum. Produkuje się z niej różnego rodzaju makarony oraz drobną kaszę kuskus. Sprawdź, jakie są jej właściwości, kaloryczność i zastosowanie.
Jak skomponować obiad do 10 złotych? Czym warto zastąpić masło, które nigdy nie było aż tak drogie? Na pytania redaktorki dziendobry.tvn.pl odpowiedziała dietetyczka Marta Wysogląd.
Trwa sezon na grzyby. Kurki, podgrzybki, borowiki szlachetne to tylko niektóre ze skarbów czekających na nas w lasach. Czy jednak oprócz walorów smakowych posiadają one jakiekolwiek właściwości odżywcze? Dietetyczka, Marta Jachym rozwiała wszelkie wątpliwości na temat grzybów. O czym trzeba pamiętać podczas ich zbierania?
Matcha to japońska herbata, która od pewnego czasu cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Co ciekawe, przyrządza się z niej nie tylko napój. Stanowi doskonały dodatek do różnych potraw, w tym także deserów.
Wybierając się do sklepu po zakupy, rzadko kiedy przyglądamy się informacjom zawartym na etykiecie. Ten fakt wykorzystują producenci żywności. Żerują oni na naszej nieuwadze i dodają do swoich wyrobów substancje, które w ogóle nie powinny się tam znaleźć. Które produkty są najczęściej podrabiane?
Mangostan to owoc uprawiany w strefie tropikalnej, rosnący na drzewach o tej samej nazwie. Chińczycy określają go "królową owoców" (królem jest według nich inny owoc – durian).