Ekspertka zdradza zdrowy sposób odżywiania najmłodszych.
Chyba każdy zna piniowe orzeszki. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, jak dobroczynny wpływ na organizm może mieć włączenie ich na stałe do jadłospisu. Skrywają w sobie moc witamin i minerałów, a do tego sprawdzają się jako broń w walce ze zbędnymi kilogramami i co najciekawsze - uważa się je za skuteczny afrodyzjak!
Olej z nasion winogron najlepiej stosować przede wszystkim zewnętrznie, jako składnik pielęgnacyjny. Można stosować go na twarz i włosy. Czytaj dalej i dowiedz się, czy olej z pestek winogron nadaje się do smażenia, jakie ma właściwości, jak działa na cerę i włosy i gdzie go kupić.
Coraz więcej ludzi poszukuje sposobów na poprawę swojego zdrowia i kondycji wśród różnego rodzaju naturalnych, roślinnych produktów. Jednym z nich jest natto, czyli sfermentowana soja. Uważa się, że ma wysoką zawartość witaminy K2, która w połączeniu z innymi potrafi zahamować rozwój niektórych chorób. Kupienie gotowego natto jest możliwe, choć trudne – zdecydowanie prościej jest samodzielnie przygotować fermentowaną soję w domu.
Seler korzeniowy to jedna z odmian selera zwyczajnego, która ma wiele zdrowotnych właściwości i szerokie zastosowanie w kuchni. Dlaczego warto uzupełnić dietę o ten składnik i jak wygląda jego uprawa w domowych warunkach? Sprawdź, jak możesz wykorzystać seler korzeniowy podczas codziennego przygotowywania posiłków.
Już starożytni Rzymianie i Grecy używali kolendry siewnej jak lekarstwa. Warto kontynuować tę dobrą tradycję. Dowiedz się, jak należy uprawiać kolendrę i zamień swój ogród w naturalną aptekę.
Śniadanie to podstawa zdrowej diety. Jaki jest najlepszy sposób na szybki i pełnowartościowy posiłek na początek dnia? Czym zastąpić kupowaną w drodze do pracy lub szkoły słodką bułkę i jak komponować posiłki dla dzieci? Czas "odczarować" klasyczne kanapki – mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Nie jesteśmy skazani na bezsmakową owsiankę – można ją podawać z zapiekanymi owocami lub w formie chrupiących kuleczek. Dietetyk Magdalena Czyrynda-Koleda przedstawia sprawdzone przepisy.
Majonez jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej stosowanych sosów. Używa się go do sałatek, kanapek i wielu innych potraw. Podstawowe składniki majonezu to żółtka oraz olej, ale także musztarda, ocet i cukier. Dobry majonez powinien mieć krótki skład, czyli zawierać jedynie podstawowe składniki. Niestety, wiele dostępnych rodzajów majonezu nie spełnia tych norm. W składzie majonezów stojących na sklepowych półkach znajdziemy: sól, skrobię modyfikowaną, gumę guar, konserwanty i wiele innych.
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a pogoda za oknem już teraz nie rozpieszcza. Dlatego to ostatni dzwonek, by zadbać o swoją odporność i nie dać się przeziębieniom. O to, jak zrobić to w odpowiedni sposób porozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z Agnieszką Cegielską, propagatorką naturalnego, zdrowego stylu życia.
Znane od tysięcy lat, przyrządzane z okazji chińskiego Nowego Roku, mają szczególne miejsce w kuchni chińskiej. Są bardzo delikatne, a jednocześnie chrupiące. Podaje się je z farszem mięsnym, owocami morza lub warzywami. Jiaozi idealnie smakują maczane w sosie sojowym.
Awokado jest bardzo specyficzne. Nie jest tak słodkie jak inne owoce, ale ma za to mnóstwo witamin i mikroelementów. Wyjątkowy jest także jego miąższ – można go przyrządzać na różne sposoby. Jak jeść awokado? Najlepiej wykorzystywać je jako dodatek do zdrowej diety.
Niezwykłe właściwości miodu zna każdy? Ale czy wiedziałeś, że cudowną moc ma również wosk pszczeli? Ludzie od wieków wykorzystują go do produkcji świec, leczenia chorób górnych dróg oddechowych, a także jako składnik kosmetyków i maści. Poznaj wszystkie jego właściwości.
Wielu rodziców na co dzień boryka się z trudnościami w przekonywaniu dzieci do jedzenia pewnych produktów w domu. Z czego to wynika i czy można uniknąć takiego zachowania? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała psychodietetyk, Małgorzata Talaga-Duma.
Dojrzewają w tropikalnych lasach Amazonii, ale jakie profity dla zdrowia przynoszą orzechy brazylijskie? Selen w nich zawarty korzystnie oddziałuje na tarczycę, a także pozytywnie wpływa na płodność mężczyzn. Ale to nie wszystko. Znacznie więcej dowiesz się z tego artykułu.
Ryba na polskich stołach najczęściej gości jako danie obiadowe. Można jednak z niej przygotować również przystawki i przekąski. Przykładem zimnej przystawki jest ryba po chojnicku, którą przygotowuje się, mieszając usmażone filety z ryby z duszonymi, aromatycznymi warzywami. Przepis na rybę po chojnicku można samodzielnie modyfikować, dodając ulubione warzywa i przyprawy.
Jedzenie kusi nas nie tylko swoim wyglądem, ale również zapachem. Które aromaty działają na nas najsilniej? Odpowiedzi na to pytanie poszukają naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Mają już wstępne wyniki.
Wakacje powoli dobiegają końca. Wielu rodziców ponownie stanie przed dylematem, co dać dziecku do szkoły na drugie śniadanie, aby było zarówno smacznie, jak i zdrowo. Okazuje się, że rozwiązaniem tego problemu mogą być produkty oferowane przez Owolovo.
Wiele osób, wybierając się w okresie letnim na plażę bądź na wycieczkę, chce zabrać ze sobą małe, lecz zdrowe przekąski. Z pomocą przychodzi firma Owolovo, która proponuje owocowe i warzywne przysmaki. W Dzień Dobry TVN opowiedzieli o nich Karolina Malinowska i Olivier Janiak.
Do prozdrowotnych właściwości miodu chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Natomiast okazuje się, że pyłek pszczeli i pierzga, to najcenniejsze dary pasieki. Dlaczego warto je spożywać? Jak smakują? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział farmaceuta Marcin Korczyk, znany jako bloger "Pan Tabletka".
Do produkcji żywności wykorzystuje się przeróżne substancje chemiczne. Niektóre z nich są całkowicie bezpieczne, a inne mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Do tej drugiej grupy związków należy tlenek etylenu. W jakich produktach występuje i jak bardzo jest dla nas niebezpieczny?
Fasola mung pochodzi z Azji, co nie oznacza, że w pozostałych częściach świata nie jest znana. Przepisy z fasolą mung są wykorzystywane przez wegetarian i wegan. Poza ziarnami fasoli mung, które przed zastosowaniem trzeba ugotować, stosowane są też jej kiełki.
Kompot z agrestu to świetny pomysł na wykorzystanie owoców po sezonie letnim. W ten sposób także w mroźne, zimowe wieczory można cieszyć się ich smakiem. Warto już teraz pomyśleć o przygotowaniu własnych przetworów, zwłaszcza że kompot z agrestu jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy.
Wiele kobiet zmaga się z silnymi bólami w trakcie menstruacji i tuż przed nią. Poza samym brzuchem, ból często pojawia się również w innych miejscach, np. dolnym odcinku kręgosłupa czy piersiach. W niektórych przypadkach konieczne jest przyjmowanie środków przeciwbólowych. Okazuje się jednak, że dolegliwości może łagodzić również odpowiednia dieta. Co zatem jeść podczas okresu, aby te dni były znośniejsze?
Dieta opierająca się na zasadzie 80/20 zyskuje w ostatnim czasie coraz więcej zwolenników. Wielu dietetyków zgodnie uznaje ją za jeden z najlepszych systemów żywienia. Co dokładnie oznacza? Wyjaśniają dietetyczki Dominika Hatala i Weronika Kaszuba.
Mózg to nasze centrum dowodzenia. To on kontroluje pracę całego organizmu, reguluje wydzielanie hormonów, a także działanie poszczególnych narządów. Z okazji Światowego Dnia Mózgu podpowiadamy, co jeść i pić, aby umysł działał jak najlepiej.
Choć dziecko na wegańskiej diecie nie pozna smaku babcinego rosołu, ugotowanego na wywarze z mięsa czy klasycznego sernika, w zamian dostanie placuszki gryczane, omlety z brokułami i krem z kukurydzy. Aśka Rzeźnik, czyli mama-weganka udowadnia, że jadłospis malucha na diecie roślinnej jest urozmaicony i zdrowy. I wcale nie musi mierzyć się z pytaniem: "To co właściwie je Twój syn, sałatę?".
Mateusz Hładki miał w dzieciństwie sporą nadwagę. Z powodu otyłości rówieśnicy nie szczędzili mu przykrych komentarzy. Po latach dziennikarz postanowił zmienić swoje życie, choć droga do osiągnięcia wymarzonej sylwetki była ciężka i długa. Nam opowiedział o swojej metamorfozie i o tym, z czym musiał zmagać się, kiedy był mały.
Depresja to choroba cywilizacyjna, z którą boryka się coraz więcej osób. Kojarzy się ona przede wszystkim ze szczególnym stanem emocjonalnym i dolegliwościami natury psychicznej, dlatego nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak ogromną rolę odgrywa w jej leczeniu prawidłowe odżywianie. Podobnie jak wiele innych przypadłości, depresja wymaga odpowiedzialnego podejścia do codziennego jadłospisu. Jak powinna wyglądać dieta osoby, która zmaga się z uciążliwymi stanami depresyjnymi? Co jeść, by zapobiegać objawom tej poważnej choroby? O tym rozmawialiśmy z Magdaleną Adamczak, dietetykiem klinicznym i specjalistą zdrowia publicznego.
Cynamon jest znaną przyprawą, która najczęściej kojarzy się ze smakiem pierników i bożonarodzeniowych ciast. Dodawany do kawy, herbaty, stosowany przy odchudzaniu, słynie z wielu właściwości leczniczych. Warto jednak pamiętać, że spożywany w nadmiarze może zaszkodzić, dlatego zaleca się jego unikanie kobietom w ciąży i osobom przewlekle chorym.
Ashwagandha jest wyjątkową rośliną o niesamowitych właściwościach. Działa antynowotworowo i antybakteryjnie. Wspomaga przemęczony organizm i wpływa na kondycję oraz witalność. Wykazuje również działanie antydepresyjne. Ashwagandhę poleca się osobom znerwicowanym. Wspomaga umysł i ciało, a przy tym jest naturalnym dodatkiem do diety.