Królową kwiatów jest róża, a przypraw – kurkuma. To nie tylko ceniona przyprawa, ale także lek, znany i z powodzeniem stosowany od wieków w medycynie tradycyjnej jako naturalny antybiotyk. Wzmocnić odporność warto szczególnie jesienią, w okresie wzmożonych przeziębień. Jak przyrządzić smaczne szoty odpornościowe dla dzieci i dorosłych? Kilka przepisów zdradziła nam Kornelia Westergaard, biotechnolog i psychodietetyk.
Sklepowe półki aż uginają się od butelek z wszelkiego rodzaju napojami słodzonymi. Tym czasem znajdujący się w nich cukier w znaczących sposób wpływa na wagę i zdrowie dzieci. Dlaczego maluchy tak bardzo lubią ich smak i jak mimo wszystko nauczyć je, by ograniczały słodkie napoje?
Muffiny z dodatkiem larw mącznika, świerszcze kubańskie w czekoladzie, owady w karmelu i przyprawach. Brzmi egzotycznie, ale można to jeść. Dr Ewelina Zielińska owadów nigdy się nie bała, nie podejrzewała jednak, że karierę naukową poświęci właśnie im. Dowiodła, że są źródłem wielu cennych składników, które mogą pomagać w walce z chorobami cywilizacyjnymi, jak cukrzyca czy nadciśnienie. Jakie inne korzyści przynosi spożywanie owadów?
Nie chodzi oczywiście o zalanie telefonu, a o coś znacznie bardziej niebezpiecznego. Dr n. med. Marc Leavey z Mercy Medical Center w Massachusetts wyjaśnia, jakie skutki dla naszego zdrowia, może mieć powyższa praktyka.
Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez cebuli. Warzywo to chętnie wykorzystuje się do przyrządzania potraw, a także przy okazji walki z przeziębieniem. W sieci można jednak znaleźć informacje na temat trujących właściwości resztek cebuli. Czy to prawda? Zapytaliśmy ekspertkę.
Jedzenie w nocy to przypadłość, która dotyczy całkiem dużej liczby osób. Niestety, często kończy się przyrostem wagi oraz niezbyt dobrym samopoczuciem w ciągu dnia. Jak walczyć z tym nawykiem? Jakie mogą być jego przyczyny? O tym się dowiesz z niniejszego artykułu.
Owoc marakuja wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także niezwykłym działaniem. Istnieją opinie, że ma właściwości terapeutyczne!
Miód kochają chyba prawie wszyscy. Jest jednym z produktów, które nigdy się nie psują, dlatego jego smakiem i właściwościami zdrowotnymi możemy cieszyć się cały rok. Jakie rodzaje miodu są najpopularniejsze? Jakie są jego największe zalety?
Dieta wegańska budzi wiele emocji i jest powodem niekończących się dyskusji. Tymczasem może stać się świetnym uzupełnieniem zdrowego stylu życia, nawet gdy nie chcemy na zawsze rezygnować z mięsa.
Zielona herbata matcha dostarcza witamin, minerałów i naturalnych przeciwutleniaczy. Zawarte w niej związki działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy i wspierają pracę układu nerwowego. Japońska herbata matcha ma właściwości pobudzające i odprężające.
Dziecko po ukończeniu 1. roku życia dużo się rusza, eksploruje świat i potrzebuje na to energii. Wzrasta też jego zainteresowanie jedzeniem, różnymi smakami. Jadłospis rocznego dziecka odgrywa wielką rolę w jego prawidłowym rozwoju. Posiłki powinny dostarczać wszelkich niezbędnych składników pokarmowych, mineralnych i witamin.
Oliwa z oliwek to wyjątkowy olej roślinny. Może być stosowana w kuchni, kosmetyce, a nawet do opalania. Poznaj oliwę i jej niesamowite właściwości prozdrowotne.
Herbata z pietruszki to źródło witamin, składników mineralnych, flawonoidów i substancji śluzowych. Składniki obecne w naparze są odpowiedzialne za jego właściwości. Co ważne, herbatę z natki pietruszki lub/i jej korzenia można przygotować samodzielnie.
Melon to przepyszny i soczysty owoc, który może być składnikiem wielu dań. Choć do niedawna był jeszcze dość egzotyczny i rzadko spotykany, dziś sięga po niego coraz więcej Polaków. Sprawdź, jak jeść melona, jak go prawidłowo obierać i jakie ma właściwości.
Małe trójkątne oznaczenia ze strzałkami, literkami i cyferkami – znajdujemy je na plastikowych opakowaniach produktów spożywczych, które kupujemy praktycznie codziennie dla siebie i bliskich. Stosuje się je do opisania rodzaju plastiku oraz tego, jak z nim postępować.
Pomidory doceniamy za ich smak i szereg właściwości odżywczych. Są bogate w minerały i niezbyt skomplikowane w uprawie. Poznaj podstawowe zasady uprawy pomidora.
W upalne dni, kiedy słońce praży, należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Dostarczanie wody jest niezmiernie ważne, a jej niedobór może być groźny dla zdrowia. Do produktów, które zawierają jej najwięcej, należą świeże owoce i warzywa. Zobacz, które szczególnie warto jeść latem.
Polskie wiśnie są najszlachetniejsze w Europie – nabierają kwasowości nocą, kiedy temperatura jest niska, a słodyczy w ciągu dnia, kiedy jest ciepło. Jak w najlepszy sposób skorzystać z tego daru natury? O tym porozmawialiśmy z dziennikarką i propagatorką zdrowego stylu życia, Agnieszką Cegielską.
Codzienne zapychanie się byle jakim jedzeniem - z tym chce walczyć Anna Makowska, dr farmacji, pedagog, psychodietetyk i blogerka. Jej zdaniem, należy wystrzegać się przede wszystkim produktów o naciąganym marketingu i tych, które udają zdrowe. Do zmiany myślenia o odżywianiu Doktor Ania namawiała w naszym programie.
Miłośnicy polskich truskawek w końcu się doczekali - trwa pełnia sezonu na te pyszne, czerwone i słodkie owoce. Jak wybrać truskawki najlepszej jakości i odróżnić je od zagranicznych? Postanowiliśmy to sprawdzić.
Polska rzepakiem stoi. Nie wszyscy wiedzą, że nasz kraj jest jednym z największych na świecie producentów tej rośliny. To z niej powstaje lubiany i używany w wielu kuchniach olej rzepakowy. Same pole natomiast, na których bywa uprawiana, stały się ostatnio ulubionym miejscem wielu znanych osób.
Lekarze, dietetycy i naukowcy alarmują – dzieci cały czas źle się odżywiają. W ich diecie brakuje przede wszystkim warzyw, dlatego też w studiu zastanawialiśmy się, jak najlepiej włączać je do diety pociech. Czy korzystna dla nich będzie dieta wegetariańska lub wegańska?
W aktualnej sytuacji epidemiologicznej jesteśmy zmuszeni do ograniczenia ilości usług, z których korzystaliśmy, zanim zostały wprowadzone restrykcje związane z COVID-19. Coraz częściej korzystamy z pomocy specjalistów dzięki połączeniom internetowym. Jak zatem nawiązać współpracę online z dietetykiem?
Jakiś czas temu, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, bardzo modne stały się pochodzące z Ameryki Południowej nasiona chia. Ale mamy w naszej polskiej kuchni coś, co jest równie zdrowe, jeszcze mniej kaloryczne i tańsze. Mowa o polskim lnie, a dokładnie jego nasionach, czyli siemieniu lnianym.
Tym razem Agnieszka Cegielska postanowiła zwrócić uwagę na roślinę, która bywa niedoceniana, choć nie brakuje w niej wielu cennych składników odżywczych. Trawa pszeniczna, bo o niej mowa, może się okazać potężnym pomocnikiem w walce o zdrowie i dobre samopoczucie.
Oprócz specyficznego zapachu i walorów smakowych, czosnek ma również mnóstwo wartości odżywczych. Z tego powodu warto każdego dnia dodawać go do przygotowywanych potraw. Supermocą tej rośliny jest allicyna - powiedziała pasjonatka zdrowego odżywiania, Agnieszka Cegielska.
Gdzie znaleźć dobry przepis na słodkie co nieco? Jak udoskonalić recepturę, gdy wciąż wydaje nam się, że czegoś brakuje? Takie pytania zadawały sobie bohaterki naszego reportażu. Postanowiły na nie odpowiedzieć, zakładając bloga i... studio, w którym już niedługo szkolić się będzie mogła każda miłośniczka wypieków.
Biodynamiczny kalendarz - określenie to brzmi dość tajemniczo, jednak jego znajomość może okazać się niezwykle przydatna. Życie w zgodzie z kalendarzem biodynamicznym jest korzystne nie tylko dla zdrowia i urody, ale także dla ogrodu. Dobrze dowiedzieć się na jego temat czegoś więcej.
Coraz więcej osób przyznaje się do tego, że je zbyt dużo, ponieważ nic innego nie ma do roboty. Nadprogramowe kalorie niestety przekładają się na nadprogramowe kilogramy. Jak się chronić przed podjadaniem z nudów?
Ma 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek, nie podnosi cholesterolu, pozwala kontrolować poziom glukozy, może chronić serce. To niektóre zalety oleju rzepakowego. O jego korzystnym wpływie na organizm opowiadała w naszym studiu dr Katarzyna Okręglicka, specjalistka w zakresie żywienia człowieka i dietetyki .