Dlaczego tak ważne jest, aby być świadomym konsumentem? Okazuje się, że w sklepach czyha na nas mnóstwo podrabianych produktów - jak je rozpoznać? O tym opowiedziała nam Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".
Przez ostatnie miesiące jesteśmy szczególnie narażeni na stres. Niepewność, lęk i natłok negatywnych informacji tylko pogarszają sprawę. Jak się okazuje, o stan naszego zdrowia psychicznego powinniśmy zadbać od wewnątrz. O związku jelit z naszą psychiką opowiedziała prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, specjalistka z dziedziny żywienia człowieka.
Mięso to produkt, który budzi spore kontrowersje. Mimo że stanowi cenne źródło białka i substancji odżywczych, to może też prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Jaka jest prawda o mięsie?
W sobotę na antenie TVN o godzinie 17:25 premierę będzie miał najnowszy odcinek programu "MądrzeJEMY". Tym razem poświęcony będzie w całości mięsie. Ile powinniśmy jeść i jakie jest dla nas najzdrowsze?
330 dodatków do żywności jest dopuszczalnych w Polsce. Nie wszystkie są szkodliwe i nie wszystkich powinniśmy unikać. Czym więc kierować się przy wyborze produktu? To wyjaśniała nam Katarzyna Bosacka, dziennikarka zajmująca się tematyką zdrowego odżywiania, prowadząca program "MądrzeJEMY".
W obecnych czasach produkty - zanim trafią na nasze talerze - potrafią przemierzyć cały świat. Nawet te typowo polskie, jak jabłka, pomidory czy miód. O tym, że warto kupować żywność „ze swojego podwórka” i sprawdzać na opakowaniu kraj pochodzenia przekonywała Katarzyna Bosacka, prowadząca program „MądrzeJEMY”.
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego opracował nową grafikę przestawiającą "Zalecenia zdrowego żywienia". Modyfikacja ta polega na zastąpieniu dobrze już znanej piramidy - talerzem. Skąd ta zmiana? W czym ma pomóc? Zapytaliśmy o to eksperta.
Stewia to jedna z popularniejszych roślin w ostatnich latach, znana głównie ze swoich właściwości słodzących. Jest zdrowym zamiennikiem cukru, a przy odrobinie zaangażowania i wiedzy można z powodzeniem uprawiać ją w domu lub w ogrodzie. Poznaj wymagania uprawne stewii i zasady pielęgnacji.
Cukier towarzyszy nam od samego początku. Jest w wodach płodowych oraz mleku matki. To właśnie on pobudza wydzielanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Niestety to, co nam smakuje i sprawia przyjemność nie zawsze jest zdrowe. Cukier, a w szczególności jego nadmiar, w codziennej diecie może nam zafundować poważne problemy. Dlaczego lepiej sięgać po niego z umiarem?
Powszechnie wiadomo, że cukier jest najprostszym i najsmaczniejszym poprawiaczem smaku. Jego duża ilość jest jednak szkodliwa dla organizmu. Czym w takim razie możemy zastąpić cukier? Wyjaśniła Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".
Jajka to produkt, który większość z nas zawsze ma w swojej lodówce. Zazwyczaj sięgamy po nie, gdy przygotowujemy ciasto lub robimy jajecznicę. A to zdecydowanie za rzadko! Jajka nie tylko doskonale smakują, ale stanowią źródło cennych witamin i minerałów. Do tego – wbrew obiegowej opinii – wcale nie podnoszą cholesterolu!
Bartek Jędrzejak pojechał do Rybna Wielkiego, gdzie spotkał się z kobietami z koła gospodyń wiejskich. To właśnie te panie są mistrzyniami w kiszeniu kapusty. Recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie podzieliły się z naszymi widzami.
Joga to doskonały sposób na rozciągnięcie, jak również wzmocnienie mięśni. Ten rodzaj treningu idealny jest dla osób, które bardziej cenią spokojną gimnastykę niż ćwiczenia siłowe z dużą liczbą brzuszków. Poznaj ćwiczenia jogi na płaski brzuch i ich efekty.
W każdą sobotę o godzinie 17:25 na antenie TVN emitowany będzie program "MadrzeJEMY". W pierwszym odcinku zostanie poruszony temat jajek. Kasia Bosacka, prowadząca nowy program opowiedziała o ich niezwykłych właściwościach.
Cukier uzależnia, więc słodycze nie zawsze są wskazane. Ich ilość w diecie powinna być ograniczona, rozsądna, a najlepiej zrezygnować z nich całkowicie, zastępując je znacznie zdrowszymi produktami. Lepiej sięgnąć po owoce, jogurt czy orzechy.
Podnosi odporność organizmu i pełni funkcję ochronną w przypadku przeziębienia, jest więc szczególnie ważna teraz, jesienią i w czasie pandemii. Witamina C przynosi naszemu organizmowi wiele korzyści. Ta, którą znajdziemy w naturalnych produktach jest dużo bardziej cenna i aktywna niż w tabletkach. Które owoce i warzywa zawierają jej najwięcej? O tym mówił podróżnik kulinarny Mikołaj Rey.
Cynamon cejloński jest jedną z najstarszych przypraw. Przed wiekami jego głównym zadaniem nie było dodanie aromatu potrawom, wykorzystywano jego wszechstronne działanie prozdrowotne. Stosowano go między innymi jako lek na przeziębienia, bolesne miesiączki oraz problemy trawienne.
Zamawianie jedzenia online funkcjonuje w Polsce już od 10 lat. Tak samo długo istnieje portal Pyszne.pl, obchodzący w tym roku okrągłe 10. urodziny. Z tej okazji serwis prześledził ostatnią dekadę rozwoju kultury kulinarnej - proces, w którego przebiegu odegrał zdaniem Polaków jedną z najistotniejszych ról. Jakich nowych doświadczeń posmakowali Polacy, i jak wpłynęła na ich codzienne wybory wygoda zamawiania jedzenia online?
Pestki i wykonane z nich oleje to samo zdrowie. Jednak nieumiejętne połączenia zamiast pomóc, mogą nam zaszkodzić. Które warto spożywać, a których unikać? O tym opowiedziała nam dietetyk, Anna Radowicka.
Kawa z cynamonem jest napojem chętnie wybieranym przez osoby na diecie redukcyjnej. Wszystko przez połączenie składników wspomagających spalanie tłuszczu. Co więcej, kawa z cynamonem jest pachnąca i pyszna, dlatego odchudzające się osoby chętnie sięgają po nią również z powodu doznań zmysłowych.
Otręby żytnie wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu wpływają korzystnie na pracę układu pokarmowego. Otręby pochodzące z przemiału ziaren są jedną z form najlepiej przyswajalnych przez organizm. Dlatego też zaleca się je w walce z nadwagą i nadciśnieniem.
Czy nagradzanie dzieci słodyczami lub proponowanie ich w celu zachęty do zrobienia czegoś to przykłady dobrych praktyk? Postanowiliśmy to sprawdzić. Zapytaliśmy Martę Jachym, dietetyczkę o cukier w diecie najmłodszych.
Dzika róża, zwana królową polskich kwiatów, jest niezwykle ceniona zarówno ze względu na swoje piękno, jak i właściwości lecznicze oraz walory kulinarne. Jak działa dzika róża? Właściwości zdrowotne to przede wszystkim bogactwo witamin w owocach. Piękny i intensywny zapach dzika róża zawdzięcza olejkom eterycznym zawartym w kwiatach. Podpowiadamy, do czego wykorzystać dziką różę i jak zadbać o jej zdrowie.
Co dzieci powinny jeść, a czego unikać zimą, kiedy wszędzie może dopaść je wirus grypy? Rozmawialiśmy o tym w studiu z dr Danutą Myłek i Agnieszką Cegielską.
W trudnej sytuacji, izolacji, kiedy nasza aktywność fizyczna jest mocno ograniczona, możemy kilkoma prostymi sposobami polepszyć swoją kondycję i wygląd. Jak bezpiecznie i skutecznie uzupełnić niedobory witaminy D? O tym opowiedziała nam Agnieszka Cegielska.
Daria Ładocha ma świadomość, że każdy człowiek ma wpływ na otaczający nas świat. Dlatego też cały czas pokazuje swoim córkom, jak powinny wyglądać odpowiedzialne nawyki żywieniowe. Na jej stole królują więc potraw z produktów sezonowych i pochodzących od lokalnych rolników.
Wielu osobom kojarzy się głównie z nieprzyjemnym obowiązkiem z czasów szkolnych, gdy przyjmowanie go było obowiązkowe. Nie ma chyba drugiego tak wartościowego produktu z tak złym PR-em jak tran. Ale jego drogocenne właściwości wygrywają ze złą sławą. Jaki tran wybrać? Czy faktycznie warto go suplementować? O tym mówiła w naszym programie Magdalena Krajewska, lekarz medycyny rodzinnej i instagramerka.
Kłopoty z zaśnięciem, przerywany sen, a może pobudka w środku nocy? Jeżeli te problemy nie są wam obce, należy przyjrzeć się swojemu ostatniemu posiłkowi. To, co jemy, wpływa nie tylko na nasze samopoczucie w ciągu dnia, ale także na komfort snu. O tym, jakich produktów unikać wieczorami opowiedziała nam dietetyk Urszula Somow.
Królową kwiatów jest róża, a przypraw – kurkuma. To nie tylko ceniona przyprawa, ale także lek, znany i z powodzeniem stosowany od wieków w medycynie tradycyjnej jako naturalny antybiotyk. Wzmocnić odporność warto szczególnie jesienią, w okresie wzmożonych przeziębień. Jak przyrządzić smaczne szoty odpornościowe dla dzieci i dorosłych? Kilka przepisów zdradziła nam Kornelia Westergaard, biotechnolog i psychodietetyk.
Sklepowe półki aż uginają się od butelek z wszelkiego rodzaju napojami słodzonymi. Tym czasem znajdujący się w nich cukier w znaczących sposób wpływa na wagę i zdrowie dzieci. Dlaczego maluchy tak bardzo lubią ich smak i jak mimo wszystko nauczyć je, by ograniczały słodkie napoje?