Tłuszcze roślinne są bogate w kwasy Omega-3 i 6 i warto je wykorzystywać w kuchni na co dzień. Zobacz, co z masełkiem roślinnym proponuje podać Piotr Kucharski. Poznaj jego przepisy na bagietki, sałatkę z pieczonymi boczniakami, buraczkową misę, gofry i tofurnicę.
Śniadanie, obiad, przekąska i kolacja - jak stworzyć idealne menu? Z pomocą przychodzi dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska. Poznaj jej przepisy na owsiankę z jagodami, kaszotto z grzybami i dorszem, pieczone warzywa z twarogiem, surówkę z czerwonej kapusty, pastę z dyni do chleba i zielony koktajl.
Physalis to po polsku miechunka. Najpopularniejszy gatunek jadalny tej rośliny to miechunka peruwiańska (Physalis peruviana). W Polsce popularne, choć nieco mniej, są też miechunka pomidorowa i miechunka rozdęta.
Olej makowy słynie ze swoich właściwości leczniczych. Bogata w składniki odżywcze emulsja ma szerokie zastosowanie w profilaktyce i terapii chorób sercowo-naczyniowych, wykwitów skórnych i chorób dermatologicznych czy zaburzeń odporności. Olej z maku stosowany jest też w kosmetyce estetycznej.
Pieprz czerwony to świetna alternatywa dla tradycyjnego pieprzu czarnego. Choć na co dzień nie sięga po niego wiele osób, stanowi łatwo dostępną przyprawę, którą warto wypróbować ze względu na jej właściwości. Czerwony pieprz polecany jest zwłaszcza tym, którzy preferują mniej pikantne potrawy.
Podatek cukrowy zaczął obowiązywać w Polsce od nowego roku. Wielu konsumentów mogło już zauważyć jego pierwsze skutki podczas zakupów. Ceny niektórych napojów błyskawicznie bowiem poszły w górę. W jakim celu wprowadzono ten podatek? Za które produkty zapłacimy więcej? Wyjaśniała to w naszym programie ekonomistka Katarzyna Iwanoska.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku pokazują, że zbyt częste jedzenie mięsa może zaostrzać przebieg astmy u dzieci. Dlaczego tak się dzieje?
Znany amerykański magazyn US News&World Report opublikował ranking najlepszych diet 2021 uznanych przez ekspertów. Które z nich są zdrowe, skuteczne i warte zainteresowania? O zdanie zapytaliśmy dietetyka klinicznego, dr Hannę Stolińską.
Mikołaj Rey od lat tropi niezwykłe smaki. Tym razem za cel obrał sobie przysmak indiański, czyli topinambur. Udał się więc do wioski z tipi, z której skierowano go prosto do… Józefowa.
Czy można zrobić coś do jedzenia z niczego? Okazuje się, że jak najbardziej. Wykorzystując zaledwie kilka składników i resztki z lodówki po całym tygodniu, możesz zrobić naprawdę kilka ciekawych dań. Czasem wystarczy tylko odrobina kreatywności i kilka minut pracy, żeby zjeść pożywny posiłek.
Wielu osobom, nie tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia, spędza sen z powiek kwestia, co robić, by się nie przejadać. Okazuje się, że można to osiągnąć nie tylko siłą woli i samozaparciem, ale także... złudzeniem optycznym. Niezastąpiona jest odpowiednia zastawa stołowa. O tym, jakie talerze najlepiej wybierać, opowiedziała dietetyk i psycholog Agata Ziemnicka.
W ostatnim czasie w szczególny sposób myślimy o odporności, nie tylko przez wzgląd na pandemię koronawirusa, ale i porę roku. Okazuje się, że nawet potrawy wigilijne mogą mieć na nią znaczny wpływ. Które z nich są zatem dla nas najlepsze? Wyjaśniła w naszym programie dietetyk, Ewa Trusewicz.
Dwa tygodnie to czas, w którym możesz wprowadzić zasady zdrowego trybu życia. Na efektywne odchudzanie składa się wiele czynników: dieta, ruch, odpoczynek. Stosuj je sumiennie, by uniknąć efektu jojo. Sprawdź, jak schudnąć w dwa tygodnie 10 kg.
Cytrusy doskonale sprawdzają się w zimowym czasie. Można je dodawać do herbaty, rozgrzewających napojów czy nawet wykonywać z nich ozdoby świąteczne. Jak jednak wybrać najlepsze odmiany? Z pomocą przychodzi Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".
Masło orzechowe z migdałów jest nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe. Zalicza się je do grupy produktów tzw. superfoods, czyli żywności o wielu właściwościach korzystnych dla organizmu. Zobacz, do czego warto dodawać masło migdałowe, gdzie można je kupić i jak zrobić je samodzielnie.
BIO, EKO, ORGANIC – sklepowe półki uginają się od produktów, które mają w nazwach takie określenia. Co oznaczają? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Praktyczne wskazówki przekazała nam Katarzyna Bosacka, autorka programu „MądrzeJEMY”.
Pochodzenie przyprawy, jaką jest pieprz cytrynowy, nie jest jednoznaczne. Wiadomo jednak, że tę ostrą i orzeźwiającą mieszankę stosowano już wieki temu i do dziś cieszy się ona niesłabnącą popularnością na całym świecie. Poznaj właściwości pieprzu cytrynowego i jego zastosowanie.
Zgodnie z zaleceniami dietetyków to właśnie one powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Są nie tylko zdrowe i bogate w substancje odżywcze, ale także smaczne. Im bardziej różnorodne kombinacje będą trafiały na nasz talerz, tym lepiej. Co – naprawdę – daje jedzenie warzyw i owoców?
Olej arachidowy, nazywany też olejem z orzeszków ziemnych, to tłuszcz wytłaczany z popularnych fistaszków. Wyróżnia się doskonałymi walorami smakowymi, ale nie należy nadużywać go w kuchni ze względu na niekorzystną proporcję kwasów tłuszczowych. Świetnie sprawdza się za to jako kosmetyk.
Produkcja jedzenia to bardzo złożony proces. Zanim jakiś produkt trafi na stół, musi przejść szereg kontroli i testów, które ocenią jego jakość. Jakie certyfikaty są nadawane? Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów, aby mieć pewność, że to, co serwujemy sobie i najbliższym, jest naprawdę zdrowe i wartościowe?
Substancje wzmacniające smak, poprawiające kolor oraz konserwujące dodawane są niemal do każdego produkty. Choć same w sobie nie są szkodliwe, to podczas zakupów lepiej wypierać te produkty, które ich nie zawierają. Dlaczego?
Większość ludzi raz na jakiś czas ma potrzebę zrzucenia nagromadzonych kilogramów. Część z nich szuka wówczas diety, która nie będzie bardzo restrykcyjna. Jedną z nich jest dieta doktora Mosleya, nazywana też dietą 5:2.
Wiele osób zwłaszcza teraz zastanawia się, jak może zatroszczyć się o swoją odporność. Przepis jest bardzo prosty i znany od wielu lat. Mikołaj Rey, zachęcał, by dzień zaczynać od kiszonek. Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak pozytywny wpływ mają na nasz organizm. Jak je przygotować? W tym celu odwiedził sad i razem z Sebastianem Olmą przygotował kiszone jabłka.
Mariusz Budrowski od kilku lat jest witarianinem. Mężczyzna zainspirował się tym stylem życia, ponieważ w związku z niewłaściwą dietą zaczął mocno podupadać na zdrowiu. Obecnie jest współautorem projektu "Odmładzanie na Surowo"– bloga obserwowanego przez ponad 265 tys. osób na Facebooku. Co robił przed zmianą swojego życia?
Dlaczego tak ważne jest, aby być świadomym konsumentem? Okazuje się, że w sklepach czyha na nas mnóstwo podrabianych produktów - jak je rozpoznać? O tym opowiedziała nam Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".
Przez ostatnie miesiące jesteśmy szczególnie narażeni na stres. Niepewność, lęk i natłok negatywnych informacji tylko pogarszają sprawę. Jak się okazuje, o stan naszego zdrowia psychicznego powinniśmy zadbać od wewnątrz. O związku jelit z naszą psychiką opowiedziała prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, specjalistka z dziedziny żywienia człowieka.
Mięso to produkt, który budzi spore kontrowersje. Mimo że stanowi cenne źródło białka i substancji odżywczych, to może też prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Jaka jest prawda o mięsie?
W sobotę na antenie TVN o godzinie 17:25 premierę będzie miał najnowszy odcinek programu "MądrzeJEMY". Tym razem poświęcony będzie w całości mięsie. Ile powinniśmy jeść i jakie jest dla nas najzdrowsze?
330 dodatków do żywności jest dopuszczalnych w Polsce. Nie wszystkie są szkodliwe i nie wszystkich powinniśmy unikać. Czym więc kierować się przy wyborze produktu? To wyjaśniała nam Katarzyna Bosacka, dziennikarka zajmująca się tematyką zdrowego odżywiania, prowadząca program "MądrzeJEMY".
W obecnych czasach produkty - zanim trafią na nasze talerze - potrafią przemierzyć cały świat. Nawet te typowo polskie, jak jabłka, pomidory czy miód. O tym, że warto kupować żywność „ze swojego podwórka” i sprawdzać na opakowaniu kraj pochodzenia przekonywała Katarzyna Bosacka, prowadząca program „MądrzeJEMY”.