Zdrowe odżywianie

    Zdrowe odżywianie

    Co jeść by cieszyć się długim i zdrowym życiem? W studiu Dzień Dobry TVN opowiedziały nam o tym dr Lucilla Titta, specjalistka w dziedzinie żywienia i koordynatorka projektu SmartFood w Europejskim Instytucie Onkologicznym w Mediolanie oraz dziennikarka Eliana Liotta - autorki książki "Dieta Smartfood".

    Plastikowe opakowania chętnie wykorzystujemy do przechowywania jedzenia. Czy to dobra praktyka? Co oznaczają symbole znajdujące się na plastikowych opakowaniach na żywność? Wyjaśniła nam to w Dzień Dobry TVN prof. Hanna Żakowska z Instytutu Badawczego Opakowań (COBRO).

    Około 13 proc. mięsa znajdującego się w sklepach jest nieprawidłowo oznaczone lub produkowane. Jak wybrać takie, które będzie zdrowe? Przede wszystkim trzeba czytać to, co napisane jest małymi literami na etykietach. Ale czy każdy powinien jeść mięso? Jeśli tak, to jakie jest najzdrowsze? Ile powinniśmy go spożywać? Jak mrozić i rozmrażać mięso, i jak długo może ono leżeć w naszej zamrażarce? W Dzień Dobry TVN prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, znana jako Profesor Zdrówko, o tym, jak jeść mięso.

    Zawiera również więcej witaminy C niż cytryna. Znajdziemy w nim także dużą dawkę chlorofilu, mikro- i makroelementów, antyoksydantów oraz indoli napawających uszkodzone łańcuchy DNA. Kto powinien go jeść? Wszyscy! Dlaczego? O tym w cyklu Naturalnie! dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska.

    W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, która powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? Co można zrobić z mąki kukurydzianej, co z gryczanej, a co z migdałowej? Jaka mąka jest najpopularniejsza we Francji? O tym w Dzień Dobry TVN nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey.

    Są badania, według których nadmierne spożywanie mięsa wywołuje m.in. cukrzycę i nowotwory. Tymczasem przeciętny Polak zjada go rocznie ok. 70 kg, a Amerykanin - ok. 125. Dlaczego jesteśmy uzależnieni od mięsa? Czy przez spożywanie burgerów grozi nam zagłada? O tym w Dzień Dobry TVN dziennikarka naukowa Marta Zaraska.

    Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydała oświadczenie w którym stwierdza, że konserwanty dodawane do szynek, które kupujemy w sklepach, są rakotwórcze. Naukowcy ciągle pracują nad mniej szkodliwymi zamiennikami, które również niwelowałyby zagrożenie pojawienia się w wędlinach jadu kiełbasianego. Czy powinniśmy całkowicie zrezygnować z szynek ze sklepu? Jak wybrać wędlinę, która zawiera w sobie możliwie najmniej konserwantów? W Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka wytłumaczyła, dlaczego pieczone w domu mięso nie jest tak różowe jak to ze sklepu.

    Jaka jest geneza słowa hamburger? Czy boczniakami można zastąpić mięso w burgerze? I jakie są wartości odżywcze grzybów? Na te pytania odpowiedział w Dzień Dobry TVN nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey, który zdradził też, jakie potrawy można zrobić z boczniaków i, która kuchnia ceni je najbardziej. Dlaczego Dorota Wellman nie lubi tych grzybów, a Marcin za nimi przepada?

    Kiszonki są zdrowe. Niestety te dostępne w sklepach bywają sztucznie zakwaszane i zawierają konserwanty. O tym, jak zrobić domową kapustę kiszoną i jakie są jej zalety powiedziała w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka.

    Na punkcie diety pudełkowej oszalało wiele osób. Co zawierają takie pudełka? A może tańsze jest przygotowanie własnych? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka.

    Dlaczego należy myć jajka? Ile bakterii jest na drewnianej desce? Kawę należy trzymać w lodówce, czy w szafce? Higiena ważna jest nie tylko w łazience. Pamiętajmy o niej również w kuchni! Katarzyna Bosacka opowiedziała w Dzień Dobry TVN o najczęściej popełnianych przez nas błędach jeśli chodzi o przechowywanie żywności i gotowanie.

    Karpia jada się głównie w Boże Narodzenie. Kiedy ta ryba trafiła na polskie świąteczne stoły? Skąd się bierze jego mulisty posmak? Jak wybrać idealnego karpia? Dlaczego warto go jeść? O historię karpia i jego prozdrowotne właściwości zapytaliśmy gościa Dzień Dobry TVN dietetyczkę Anetę Łańcuchowską. Zobaczcie, jak Czesi postanowili wypromować karpia ;)

    Jednym z ulubionych mikołajkowych prezentów dziecka uwielbiającego słodkości jest czekoladowy Mikołaj. Ale czy te dostępne w sklepach mają w sobie prawdziwą czekoladę? Jakie składniki można w nich znaleźć? Jakie właściwości prozdrowotne ma kakao? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka. W studiu polała się również czekoladowa krew, ponieważ Anna Kalczyńska odgryzła Mikołajowi... No właśnie... co? :)

    Dieta bezglutenowa zyskuje coraz więcej zwolenników. Faktem jest jednak, że tylko około 6% populacji cierpi na nietolerancję tego składnika. Czy warto więc wyrzucić z naszej kuchni bogatą w składniki odżywcze pszenicę? O tym, jakie pieczywo warto kupić, porozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetykiem Anetą Łańcuchowską.

    Wiele dzieci uwielbia keczup. Maluchy dodają go do jajecznicy, smarują nim kanapki i parówki. Prowadząca cykl "(Ro)zważmy to" Katarzyna Bosacka postanowiła sprawdzić, co znajduje się w keczupach, które można nabyć w sklepach i jak zrobić ketchup domowy. Jej ekspertami byli: dietetyk Anna Jelonek i szef kuchni Andrzej Polan.

    Wkrótce może dojść do parafowania przez Unią Europejską i Kanadę umowy handlowo-gospodarczej CETA. Mówi się, że jej podpisanie może doprowadzić do zalania rynku UE żywnością genetycznie modyfikowaną, która jest dopuszczona w Kanadzie. Czy powinniśmy się tego obawiać? Jakie produkty GMO są już dostępne w Polsce? Czy są zagrożeniem dla naszego zdrowia? O tym w Dzień Dobry TVN doradca Ministra Środowiska prof. Tadeusz Żarski oraz dr Sławomir Sowa z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin.

    W kolejnym odcinku cyklu "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę kostkę rosołową. Te sklepowe mają w sobie dużo soli oraz najtańszy utwardzony tłuszcz roślinny. Czy w takim razie kupna kostka rosołowa jest niebezpieczna dla naszego zdrowia? Czy kostkę rosołową można zrobić samemu w domu?

    Sezon na morele dobiega końca. Jesienią możemy jeść morelowe przetwory oraz w postaci moreli suszonych. Morele zawierają przeciwutleniacze, regulują ciśnienie, pracę układu trawiennego. Jak je suszyć i jak przechowywać? Czy susząc morele owoce tracą swoje wartości odżywcze? W cyklu "(Ro)zważmy to..." sprawdziła to Katarzyna Bosacka.

    Dzieci kochają słodycze. Na nic zdają się tłumaczenia rodziców, że od słodyczy psują się np. zęby. Dlaczego dzieci tak lgną do słodkiego smaku? Czy całkowity zakaz jedzenia słodkości na pewno jest dobry? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Justyna Mizera, która podpowiada, jak oduczyć dzieci jedzenia słodyczy.

    W powietrzu człowiek gorzej odczuwa smaki. Zmiana ciśnienia ma wpływ na nasze zmysły. Co powinniśmy jeść w samolocie? Co zrobić, by lepiej nam ono smakowało? Swoimi radami w studiu Dzień Dobry TVN podzielił się z nami Mikołaj Rey.

    W drugim odcinku cyklu "(Ro)zważmy to..." Katarzyna Bosacka zajęła się izotonikami. Zobaczcie, co znajduje się w składzie niektórych produktów dostępnych w sklepach i, jak samemu przygotować taki napój z naturalnych składników. Czy po izotoniki, w których znajdują się sztuczne barwniki, mogą sięgać kobiety w ciąży i dzieci?

    Kilka dni temu klient jednego z supermarketów w zakupionej rybie znalazł pasożyty, które po spożyciu przez człowieka mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zaprosiliśmy do Dzień Dobry TVN restauratora Mateusza Gesslera, aby powiedział, jak wygląda świeża ryba, jak szybko należy ją zjeść po złowieniu i czy jedzenie surowej ryby jest bezpieczne. Dowiedzieliśmy się również, po czym poznać rybę hodowlaną.

    Czasami, kiedy czujemy znużenie, sięgamy po napoje i przekąski, które mają dodać nam energii. Zazwyczaj są to produkty, które - owszem - pobudzają nas, ale tylko na chwilę. Po jej upływie zmęczenie powraca. Jakie zatem produkty należą do spożywczych wampirów energetycznych? Kiedy kawa pobudzi nas na dłużej? O tym gość Dzień Dobry TVN dietetyk Anna Jelonek.

    Według rankingu Europejskiej Organizacji Współpracy na rzecz Benchmarkingu wynika, że kranówka z Krakowa pod względem czystości zajmuje drugie miejsce wśród szesnastu krajów na świecie. Lepsza jest jedynie woda z Singapuru. Ale według ekspertów wodę z kranu możemy pić w całej Polsce. O skomentowanie tych informacji poprosiliśmy gości Dzień Dobry TVN: Rzecznika Prasowego MPWiK w Warszawie Romana Bugaja i Michała Kożurno, który propaguje picie wody z kranu. Dowiedzieliśmy się, jakie są zasady picia kranówki, skąd warszawskie wodociągi pobierają wodę i jak ją filtrują.

    Okazuje się, że to w czym gotujemy ma ogromne znaczenie nie tylko dla smaku potrawy, ale również dla naszego zdrowia. Czy garnki i naczynia mogą być toksyczne? Wybór garnków na rynku jest ogromny. Emaliowane, żeliwne, teflonowe z aluminium, tytanowe. Które z nich są najbezpieczniejsze i w które warto zainwestować? Zapytaliśmy o to Katarzynę Bosacka, prowadzącą program "Wiem co jem" i "Wiem co kupuję".

    Okazuje się, że produkt oznaczony etykietką "bio" czy "eko" wcale nie daje nam gwarancji, że kupujemy zdrowszą żywność. Jakie trzeba spełniać warunki, by uzyskać certyfikat ekologicznego sposobu produkcji? Dlaczego ceny produktów "bio" są droższe od żywności konwencjonalnej? Zapytaliśmy o to dietetyczkę Monikę Stromkie-Złomaniec.

    Holandia zrezygnowała z kurczaków pochodzących z ferm przemysłowych. Gościa Dzień Dobry TVN Katarzynę Bosacką zapytaliśmy, czym różni się kurczak z hodowli ekologicznej od tego z hodowli standardowej i jaki wpływ na zdrowie człowieka ma soja, którą karmione są kurczaki z ferm przemysłowych.

    Podobno większość konsumentów podczas zakupów kieruje się ceną produktu. Nie zawsze jednak to, co tańsze jest dla nas dobre. Co decyduje o cenie sera czy wędliny? Jak kupować dobrej jakości żywność? I czy zdrowe produkty muszą być drogie? Zapytaliśmy o to dziennikarkę Katarzynę Bosacką, prowadzącą program "Wiem, co jem i, co kupuję".

    Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia opublikowali nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Czym różni się ona od poprzedniej z 2009 roku? Co znajduje się u jej podstawy? Jakie produkty powinniśmy wyeliminować? Z czego wynikają wprowadzone zmiany? Zapytaliśmy o to Hannę Stolińską-Fiedorowicz, dietetyka klinicznego.

    Glutaminian sodu, czyli wzmacniacz smaku i zapachu został owiany złą sławą. Czy faktycznie jest tak bardzo szkodliwy? Jak powstaje? I czy sam glutaminian ma smak? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Aneta Łańcuchowska.