Dzika róża, zwana królową polskich kwiatów, jest niezwykle ceniona zarówno ze względu na swoje piękno, jak i właściwości lecznicze oraz walory kulinarne. Jak działa dzika róża? Właściwości zdrowotne to przede wszystkim bogactwo witamin w owocach. Piękny i intensywny zapach dzika róża zawdzięcza olejkom eterycznym zawartym w kwiatach. Podpowiadamy, do czego wykorzystać dziką różę i jak zadbać o jej zdrowie.
Co dzieci powinny jeść, a czego unikać zimą, kiedy wszędzie może dopaść je wirus grypy? Rozmawialiśmy o tym w studiu z dr Danutą Myłek i Agnieszką Cegielską.
W trudnej sytuacji, izolacji, kiedy nasza aktywność fizyczna jest mocno ograniczona, możemy kilkoma prostymi sposobami polepszyć swoją kondycję i wygląd. Jak bezpiecznie i skutecznie uzupełnić niedobory witaminy D? O tym opowiedziała nam Agnieszka Cegielska.
Daria Ładocha ma świadomość, że każdy człowiek ma wpływ na otaczający nas świat. Dlatego też cały czas pokazuje swoim córkom, jak powinny wyglądać odpowiedzialne nawyki żywieniowe. Na jej stole królują więc potraw z produktów sezonowych i pochodzących od lokalnych rolników.
Wielu osobom kojarzy się głównie z nieprzyjemnym obowiązkiem z czasów szkolnych, gdy przyjmowanie go było obowiązkowe. Nie ma chyba drugiego tak wartościowego produktu z tak złym PR-em jak tran. Ale jego drogocenne właściwości wygrywają ze złą sławą. Jaki tran wybrać? Czy faktycznie warto go suplementować? O tym mówiła w naszym programie Magdalena Krajewska, lekarz medycyny rodzinnej i instagramerka.
Kłopoty z zaśnięciem, przerywany sen, a może pobudka w środku nocy? Jeżeli te problemy nie są wam obce, należy przyjrzeć się swojemu ostatniemu posiłkowi. To, co jemy, wpływa nie tylko na nasze samopoczucie w ciągu dnia, ale także na komfort snu. O tym, jakich produktów unikać wieczorami opowiedziała nam dietetyk Urszula Somow.
Królową kwiatów jest róża, a przypraw – kurkuma. To nie tylko ceniona przyprawa, ale także lek, znany i z powodzeniem stosowany od wieków w medycynie tradycyjnej jako naturalny antybiotyk. Wzmocnić odporność warto szczególnie jesienią, w okresie wzmożonych przeziębień. Jak przyrządzić smaczne szoty odpornościowe dla dzieci i dorosłych? Kilka przepisów zdradziła nam Kornelia Westergaard, biotechnolog i psychodietetyk.
Sklepowe półki aż uginają się od butelek z wszelkiego rodzaju napojami słodzonymi. Tym czasem znajdujący się w nich cukier w znaczących sposób wpływa na wagę i zdrowie dzieci. Dlaczego maluchy tak bardzo lubią ich smak i jak mimo wszystko nauczyć je, by ograniczały słodkie napoje?
Muffiny z dodatkiem larw mącznika, świerszcze kubańskie w czekoladzie, owady w karmelu i przyprawach. Brzmi egzotycznie, ale można to jeść. Dr Ewelina Zielińska owadów nigdy się nie bała, nie podejrzewała jednak, że karierę naukową poświęci właśnie im. Dowiodła, że są źródłem wielu cennych składników, które mogą pomagać w walce z chorobami cywilizacyjnymi, jak cukrzyca czy nadciśnienie. Jakie inne korzyści przynosi spożywanie owadów?
Nie chodzi oczywiście o zalanie telefonu, a o coś znacznie bardziej niebezpiecznego. Dr n. med. Marc Leavey z Mercy Medical Center w Massachusetts wyjaśnia, jakie skutki dla naszego zdrowia, może mieć powyższa praktyka.
Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez cebuli. Warzywo to chętnie wykorzystuje się do przyrządzania potraw, a także przy okazji walki z przeziębieniem. W sieci można jednak znaleźć informacje na temat trujących właściwości resztek cebuli. Czy to prawda? Zapytaliśmy ekspertkę.
Jedzenie w nocy to przypadłość, która dotyczy całkiem dużej liczby osób. Niestety, często kończy się przyrostem wagi oraz niezbyt dobrym samopoczuciem w ciągu dnia. Jak walczyć z tym nawykiem? Jakie mogą być jego przyczyny? O tym się dowiesz z niniejszego artykułu.
Owoc marakuja wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także niezwykłym działaniem. Istnieją opinie, że ma właściwości terapeutyczne!
Miód kochają chyba prawie wszyscy. Jest jednym z produktów, które nigdy się nie psują, dlatego jego smakiem i właściwościami zdrowotnymi możemy cieszyć się cały rok. Jakie rodzaje miodu są najpopularniejsze? Jakie są jego największe zalety?
Dieta wegańska budzi wiele emocji i jest powodem niekończących się dyskusji. Tymczasem może stać się świetnym uzupełnieniem zdrowego stylu życia, nawet gdy nie chcemy na zawsze rezygnować z mięsa.
Zielona herbata matcha dostarcza witamin, minerałów i naturalnych przeciwutleniaczy. Zawarte w niej związki działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy i wspierają pracę układu nerwowego. Japońska herbata matcha ma właściwości pobudzające i odprężające.
Dziecko po ukończeniu 1. roku życia dużo się rusza, eksploruje świat i potrzebuje na to energii. Wzrasta też jego zainteresowanie jedzeniem, różnymi smakami. Jadłospis rocznego dziecka odgrywa wielką rolę w jego prawidłowym rozwoju. Posiłki powinny dostarczać wszelkich niezbędnych składników pokarmowych, mineralnych i witamin.
Oliwa z oliwek to wyjątkowy olej roślinny. Może być stosowana w kuchni, kosmetyce, a nawet do opalania. Poznaj oliwę i jej niesamowite właściwości prozdrowotne.
Herbata z pietruszki to źródło witamin, składników mineralnych, flawonoidów i substancji śluzowych. Składniki obecne w naparze są odpowiedzialne za jego właściwości. Co ważne, herbatę z natki pietruszki lub/i jej korzenia można przygotować samodzielnie.
Melon to przepyszny i soczysty owoc, który może być składnikiem wielu dań. Choć do niedawna był jeszcze dość egzotyczny i rzadko spotykany, dziś sięga po niego coraz więcej Polaków. Sprawdź, jak jeść melona, jak go prawidłowo obierać i jakie ma właściwości.
Małe trójkątne oznaczenia ze strzałkami, literkami i cyferkami – znajdujemy je na plastikowych opakowaniach produktów spożywczych, które kupujemy praktycznie codziennie dla siebie i bliskich. Stosuje się je do opisania rodzaju plastiku oraz tego, jak z nim postępować.
Pomidory doceniamy za ich smak i szereg właściwości odżywczych. Są bogate w minerały i niezbyt skomplikowane w uprawie. Poznaj podstawowe zasady uprawy pomidora.
W upalne dni, kiedy słońce praży, należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Dostarczanie wody jest niezmiernie ważne, a jej niedobór może być groźny dla zdrowia. Do produktów, które zawierają jej najwięcej, należą świeże owoce i warzywa. Zobacz, które szczególnie warto jeść latem.
Polskie wiśnie są najszlachetniejsze w Europie – nabierają kwasowości nocą, kiedy temperatura jest niska, a słodyczy w ciągu dnia, kiedy jest ciepło. Jak w najlepszy sposób skorzystać z tego daru natury? O tym porozmawialiśmy z dziennikarką i propagatorką zdrowego stylu życia, Agnieszką Cegielską.
Codzienne zapychanie się byle jakim jedzeniem - z tym chce walczyć Anna Makowska, dr farmacji, pedagog, psychodietetyk i blogerka. Jej zdaniem, należy wystrzegać się przede wszystkim produktów o naciąganym marketingu i tych, które udają zdrowe. Do zmiany myślenia o odżywianiu Doktor Ania namawiała w naszym programie.
Miłośnicy polskich truskawek w końcu się doczekali - trwa pełnia sezonu na te pyszne, czerwone i słodkie owoce. Jak wybrać truskawki najlepszej jakości i odróżnić je od zagranicznych? Postanowiliśmy to sprawdzić.
Polska rzepakiem stoi. Nie wszyscy wiedzą, że nasz kraj jest jednym z największych na świecie producentów tej rośliny. To z niej powstaje lubiany i używany w wielu kuchniach olej rzepakowy. Same pole natomiast, na których bywa uprawiana, stały się ostatnio ulubionym miejscem wielu znanych osób.
Lekarze, dietetycy i naukowcy alarmują – dzieci cały czas źle się odżywiają. W ich diecie brakuje przede wszystkim warzyw, dlatego też w studiu zastanawialiśmy się, jak najlepiej włączać je do diety pociech. Czy korzystna dla nich będzie dieta wegetariańska lub wegańska?
W aktualnej sytuacji epidemiologicznej jesteśmy zmuszeni do ograniczenia ilości usług, z których korzystaliśmy, zanim zostały wprowadzone restrykcje związane z COVID-19. Coraz częściej korzystamy z pomocy specjalistów dzięki połączeniom internetowym. Jak zatem nawiązać współpracę online z dietetykiem?
Jakiś czas temu, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, bardzo modne stały się pochodzące z Ameryki Południowej nasiona chia. Ale mamy w naszej polskiej kuchni coś, co jest równie zdrowe, jeszcze mniej kaloryczne i tańsze. Mowa o polskim lnie, a dokładnie jego nasionach, czyli siemieniu lnianym.