Czosnek niedźwiedzi cieszy się coraz większa popularnością. Nic w tym dziwnego – może być ciekawą alternatywą dla czosnku tradycyjnego. Dowiedz się, jak stosować czosnek niedźwiedzi, do czego go używać i przede wszystkim jakie ma właściwości zdrowotne.
Imbir to przyprawa, która bardzo szeroko wykorzystywana jest w krajach azjatyckich. Najczęściej kojarzy się z ciasteczkami, piwem czy lekarstwem na przeziębienie. W Polsce popularny jest imbir suszony, sproszkowany, który najlepiej nadaje się do ciast, herbatników czy pieczonych jabłek.
Czystek to jedno z najbardziej popularnych ziół. Nasze babcie sięgały po czystek niemal codziennie. Dzisiaj także warto wykorzystać ten naturalny sposób na zachowanie dobrej formy.
Ser kozi jest bogaty w wartości odżywcze, a jego smak jest doceniany przez smakoszy sera i nie tylko – istnieje wiele gatunków tego sera różniących się smakiem i poziomem dojrzałości. Nadaje się więc doskonale jako baza do wielu sałatek. Jest stosunkowo niskokaloryczny, a jego niewielka zawartość laktozy i uczulającej kazeiny powoduje, że jest dobrą alternatywą dla produktów krowich, które są trudno przyswajalne dla wielu z nas i powodują u niektórych alergie.
Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to klasyk wśród sałatek, jednak może być ona przyrządzona na milion sposobów. Poniżej znajdziesz zarówno przepisy łatwe i błyskawiczne, jak i takie, które wymagają odrobinę więcej czasu. Jedno jest pewne - wszystkie będą bardzo smaczne!
Pesto to tradycyjny sos kuchni włoskiej wywodzący się z Genui, stolicy regionu Liguria. Nazwa “pesto” pochodzi od włoskiego czasownika pestare, które oznacza: zgnieść, zmiażdżyć. Pesto alla genovese, czyli najbardziej popularne, to prosta mieszanka oliwy, siekanego czosnku, orzeszków piniowych, soli, liści bazylii i sera Parmigiano-Reggiano. Pesto czerwone (pesto rosso) wykorzystuje dodatkowo smak suszonych pomidorów i pieczonej papryki, nadając naszym daniom żywych kolorów.
Tykwa pospolita uprawiana jest głównie w cieplejszych regionach świata, przede wszystkim w Azji oraz Australii. Uznawana jest za roślinę tropikalną i często porównywana z bardziej popularną dynią. Tykwa nie musi być wykorzystywana tylko jako element dekoracji. Jako wartościowe warzywo sprawdzi się również w kuchni. Jakie przepisy z tykwą warto znać i jak uprawiać tykwę w polskich warunkach?
Rdestowiec japoński to roślina znana w tradycyjnej medycynie japońskiej i chińskiej od tysięcy lat. Substancje zawarte w rdestowcu japońskim wykazują szerokie działanie prozdrowotne.
Czy bazylia jest zdrowa? O właściwościach leczniczych bazylii pospolitej być może nie wiemy jeszcze wszystkiego. Dzięki tej niepozornej roślinie możemy złagodzić wiele objawów, m.in. kolki.
Chrzan to warzywo, którego korzeń oferuje mnóstwo możliwości. Używany jest przede wszystkim w kuchni jako aromatyczna i charakterystyczna w smaku przyprawa. Zastosowanie chrzanu jest jednak o wiele szersze i zaskakujące.
Mięta pieprzowa czy cytrynowa jest używana już od czasów starożytnych. Dowiedz się, dlaczego warto pić napar z mięty i jakie dolegliwości może pomóc wyleczyć.
Łatwa, zdrowa i ekonomiczna - fasola to najlepsza tajna broń w naszej kuchni. Co prawda fasola w puszce jest wygodnym rozwiązaniem, ale umiejętność gotowania fasoli sprawi, że twoje dania będą smaczniejsze i zdrowsze. Podpowiadamy, jak przygotować fasolę zarówno w garnku, jak i w wolnowarze.
Dorsz smażony to jedno z popularniejszych dań rybnych w Polsce. Sama ryba jest łatwo dostępna i konkurencyjna cenowo w stosunku do łososia czy halibuta. Postrzegamy ją jako bardziej wartościową od miruny czy królującego do niedawna na polskich stołach mintaja. Czy słusznie?
Coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm. W Polsce mamy już około 2 milionów wegetarian, z czego większość stanowią młodzi ludzie, wśród nich jest... Monika Brodka! Gwiazda zrezygnowała z mięsa i nabiału - stara się na co dzień zdrowo odżywiać.
Ryby mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Są proste i łatwe do przyrządzenia. Które ryby są najzdrowsze? Jakich nie warto kupować? Gościem Dzień Dobry TVN był Olin Gutowski, aktor, wędkarz i pasjonat ryb.
W ostatnich latach coraz więcej osób decyduje się lub jest zmuszona przerzucić się na dietę bezglutenową. Wynika to z różnych chorób związanych z glutenem, a także z pewnej mody na niejedzenie glutenu. Bez tego składnika również da się przyrządzić pyszne potrawy, na przykład tarty – zarówno na słono, jak i na słodko. Poniżej nasze propozycje!
Śniadanie dla cukrzyka nie musi być nudne. Może być przygotowywane w oparciu o przepisy pozwalające uzyskać pyszne i zdrowe dania. Śniadanie dla cukrzyka z cukrzycą typu 1, typu 2 i dla kobiet w ciąży musi być jednak przemyślane i zawierać określoną ilość węglowodanów.
Muffinki z jajek to potrawa, która może wydawać się dość nietypowa. Muffinki kojarzą nam się zazwyczaj ze słodkimi babeczkami, więc wykorzystanie jajek jako głównego składnika może być nieco egzotycznie. Może jednak warto zmienić utarte przyzwyczajenia i spróbować nowego przepisu?
Czy warto jeść łososia? Łosoś z piekarnika czy wędzony - który ma najlepszy wpływ na nasze zdrowie? Dowiedz się, jakie są właściwości łososia i co smacznego możesz z niego przyrządzić.
Tasznik pospolity to popularna roślina, którą można spotkać w wielu miejscach, m.in. przy drogach, na polach, a także w przydomowych ogródkach. Bylina uważana jest przez rolników za chwast. Przed rozpoczęciem zwalczania tasznika pospolitego, warto jednak przyjrzeć się jego właściwościom leczniczym. Ziele może pomóc w pokonaniu wielu uciążliwych dolegliwości, w związku z czym jest chętnie wykorzystywane w medycynie naturalnej.
Topinambur (słonecznik bulwiasty) to warzywo znane w Polsce od XVIII wieku. Jego częścią jadalną jest bulwa. Wyróżnia ją lekko orzechowy smak i sprzyjające zdrowiu właściwości, dzięki którym coraz więcej osób zastanawia się, co to jest topinambur.
Cząber to znana i lubiana przyprawa, ale również roślina lecznicza. W przeszłości cząber uważany był także za afrodyzjak. Podpowiadamy, jak działa cząber i do czego najlepiej go wykorzystać.
Bylica estragon (znana również jako estragon lub bylica draganek) jest niezwykle cenioną przyprawą, ze względu na charakterystyczny aromat swych liści. Ma wszechstronne zastosowanie - możemy zrobić z niej sos estragonowy do kurczaka, wzbogacić jej smakiem ogórki kiszone lub dodać przyprawę do śledzi. Estragon ma również liczne właściwości lecznicze, dlatego warto zaopatrzyć się w swój własny estragon w doniczce, aby zawsze móc po niego sięgnąć. Radzimy, do czego wykorzystać estragon i jak o niego zadbać.
Jeśli czujesz się zmęczony, łapie cię przeziębienie lub grypa, doskonałym rozwiązaniem będzie herbata z kardamonem, imbirem lub cynamonem. Te korzenne przyprawy mają właściwości rozgrzewające, wykazują ponadto szereg działań leczniczych. Odznaczają się również charakterystycznym, lekko pikantnym aromatem, który doskonale podkreśli i wzbogaci smak potraw. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto włączyć je do swojego menu.
Tłuszcz to jeden z podstawowych składników diety każdego człowieka. W zależności od źródła, wyróżnia się bardziej lub mniej zdrowe jego warianty. W ostatnim czasie n apopularności zyskał tłuszcz kokosowy. Czy faktycznie warto wprowadzić do diety olej kokosowy nierafinowany?
Olejek migdałowy to zdrowy i bezpieczny zastępnik wielu drogeryjnych produktów. Nie tylko nie zawiera żadnych dodatkowych substancji chemicznych, lecz także jest bardzo skuteczny, wydajny i do tego ma piękny kolor.
Ostropest plamisty to roślina, która w ostatnim czasie słynie ze zbawiennego wpływu na organizm. Szczególne jej znaczenie zauważyć można w odniesieniu do pracy wątroby. Dzięki składnikom prozdrowotnym ostropest ułatwia odprowadzanie żółci, redukuje stany zapalne wątroby i pomaga w trawieniu. Czym jeszcze zaskoczy nas ta roślina?
Oregano, czyli lebiodka pospolita, to surowiec nadzwyczajny. Zapewne wielu z nas wykorzystuje tę roślinę w kuchni, zaś lista dobroczynnych właściwości tej rośliny zdecydowanie nie ogranicza się wyłącznie do komponowania dań. Oregano to produkt o szczególnych właściwościach.
Ssanie oleju kokosowego to praktyka oczyszczania jamy ustnej z bakterii, grzybów i innych pasożytów. Niektórzy twierdzą, że ssanie oleju pomogło im wyleczyć się z bólu zatok czy chorób krwi. Według innych olej kokosowy pomaga przy kaszlu lub katarze, a także wspiera walkę z nowotworami. Jak jest naprawdę?
Olej lniany, dzięki wysokiej zawartości kwasu omega-3 obniża cholesterol i wspomaga działanie układu krwionośnego. Olej lniany jest również wykorzystywany w kosmetyce - ma właściwości regenerujące i hamuje zapalenia skóry. Ma również zbawienne działanie na włosy - dzięki dużej zawartości witaminy E nadaje im zdrowy połysk, ma działanie odbudowujące i regenerujące. Dowiedz się, jakie jeszcze właściwości ma olej lniany i dlaczego warto włączyć go do codziennej diety.