W dzień taki jak dziś, kiedy jemy dużo pączków, nie myślimy o konsekwencjach. Słodki, tradycyjny przysmak smażony na tłuszczu jest wprawdzie pyszny, ale obciąża wątrobę. Czy możemy jej pomóc? Jak to zrobić? Rozmawialiśmy na ten temat z farmaceutką Aldoną Adamską-Szewczyk.
Wszystkich tych, których znudziło już jedzenie zimowych kiszonek przedstawiamy bogatą w witaminy alternatywę – kiełki. Jedzenie młodych pędów świetnie wpływa na odporność organizmu i stanowi ciekawy akcent smakowy.
Prawie 2 mln ton żywności rocznie marnują Polacy. Dlatego wiele sklepów postanowiło ograniczyć to zjawisko. W specjalnych sekcjach sprzedawane są produkty o krótszym terminie przydatności i obniżonej cenie.
Dzień bez kawy to dzień stracony? Coś o tym wiemy. Niezależnie od tego, czy pijecie kawę z mlekiem czy klasyczną czarną, mamy dla was niespodziankę. W programie Kamila Adamiec, baristka, mistrzyni Polski w parzeniu kawy z 2018 roku zdradziła sposób na kawę idealną. Jaka jest wasza ulubiona?
Edukacja najmłodszych w zakresie zdrowego żywienia jest niezwykle istotna dla ich przyszłego rozwoju. Dzieci powinny mieć świadomość tego, co jest dla nich dobre i wartościowe, żeby w przyszłości dokonywały lepszych wyborów. „Zielona kraina” to akcja promująca zdrowe nawyki żywieniowe w polskich szkołach.
Wybór schematu żywienia z roku na rok, staje się coraz częściej wyznacznikiem dobrobytu organizmu. Dieta gluten-free, model Atkinsa, schemat 1000 kcal - to przykłady popularnych schematów, które według niektórych ludzi stanowią podstawę zdrowego żywienia.
Niezwykła historia 123-letniego Hindusa udowodniła, że dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. O tym, co warto jeść, a czego unikać w studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała Ania Radowicka, dietetyk.
Laktoza to dla wielu niezbyt korzystny składnik diety. Wiele osób skarży się, iż po spożyciu wyrobów mlecznych odczuwa szereg dolegliwości układu pokarmowego. W czym tkwi problem i jak się go pozbyć?
Źródło białka i wapnia. Nabiał jest nieocenionym produktem w naszej diecie, ale trzeba go jeść z umiarem. Mikołaj Rey odwiedził ekologiczne gospodarstwo w Łukcie, gdzie produkuje się nabiał bez syntetycznych środków zapachowych, smakowych, barwników i środków konserwujących. Nasz kulinarny podróżnik spróbował też oryginalnych potraw bazujących na nabiale. Zobaczcie to!
Chlebowiec to największy owoc świata, jednak swoją popularność w kuchni azjatyckiej zawdzięcza innej cesze. Młode, niedojrzałe owoce w smaku przypominają mięso kurczaka, dlatego są chętnie smażone, pieczone czy gotowane. Poznaj właściwości tego owocu!
Na świecie jest kilkadziesiąt firm, które zajmują się mięsem hodowanym komórkowo. Jedną z nich jest startup z Holandii, który w 2013 roku zaprezentował światu hamburgera in vitro. Kiedy holenderscy naukowcy planują wprowadzić produkt na rynek? Sprawdził to dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki.
W ramach akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne dania, w których główną rolę odgrywały warzywa i owoce: sałatkę ze szczawiem i fetą, sałatkę z rukolą i szynką, szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwkami, sałatkę ziemniaczaną oraz buraka czerwonego z wiśniami, truskawkami i rzodkiewką.
Wśród potraw świątecznych powinny znajdować się także warzywa i owoce. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan w towarzystwie Joanny Koroniewskiej przygotował: pieczone jabłka z bakaliami w Earl Grey'u , warzywa z patelni, schab oraz sałatkę z buraków pieczonych, żurawiny, czerwonej cebuli i jabłek. Kto pachnie jak pieczone ciasteczko?
Jakie właściwości mają różne gatunki herbaty? Jak prawidłowo zaparzyć herbatę? W naszej kawiarence Katarzyna Jaroszyńska spotkała się z Irminą Wałęgą, która jest znawczynią herbat. Które gatunki są odpowiednie dla dzieci, które nadają się na chłodne, jesienne wieczory, a które mają działanie pobudzające
Chleb z kaszy gryczanej przygotowuje się bez mąki i drożdży, ale może znaleźć się w nim wiele innych dodatków dopasowanych do indywidualnych preferencji smakowych. To zdrowy odpowiednik pszennych wypieków. Można go przygotować z dwóch rodzajów kasz – kaszy gryczanej niepalonej lub palonej. Sprawdź, którą z nich wybrać i dlaczego.
Kamila i Rafał Maślakowie od sześciu miesięcy są rodzicami małego Maksymiliana. Wiele znanych osób chroni wizerunek swoich dzieci w mediach. Rafał i Kamila nie widzą w tym nic złego i chętnie publikują zdjęcia syna w mediach społecznościowych. O swojej decyzji opowiedzieli dziennikarce Dzień Dobry TVN Agnieszce Jastrzębskiej.
80 proc. Polaków uważa że się zdrowo odżywia, ale badania GUS pokazuję że jemy więcej cukru i mięsa. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Ilonę Gałązkę-Czarnecką, technologa żywienia i Dariusz Kortko, dziennikarza, współautora książki o cukrze.
Podróżnik kulinarny Mikołaj Rey zaprasza nas do świata octu i przekonuje, że to nie tylko znakomita przyprawa, ale także substancja o właściwościach prozdrowotnych.
Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw, a sezon na niego zaczyna się zimą. To popularne w Holandii i Portugalii warzywo stało się także modne w Polsce. Warto wprowadzić je do swojego jadłospisu z uwagi na bogactwo witaminy C, K, żelaza oraz błonnika. Jednym z możliwych sposobów wykorzystania tego kapustnego warzywa jest pesto.
Jarmuż jest coraz bardziej popularny w naszym kraju. Nic dziwnego – to należące do rodziny kapustnych warzywo ma mnóstwo właściwości odżywczych. Jest smaczne, a ponadto łatwe w uprawie.
Jarmuż wciąż zyskuje na popularności w naszym kraju. Uprawa jarmużu wbrew pozorom nie jest trudna. To mało wymagające warzywo, które można uprawiać na prawie wszystkich glebach. Jak stworzyć swoją własną hodowlę jarmużu?
Liść laurowy, pieprz, cynamon, ziele angielskie i jałowiec to przyprawy chętnie stosowane w kuchni, ponieważ doskonale podkreślają smak potraw. Niewiele osób jednak wie, jak oddziałują na organizm. I właśnie o prozdrowotne właściwości tych roślin opowiedziała w Dzień Dobry TVN Patrycja Machałek, autorka książek "Siła ziół" i "Przetwory z pomysłem".
Anoreksja, bulimia i otoreksja to zaburzenia odżywiania, które skupiają całe życie człowieka na jedzeniu. Przybierają formę obsesji i stają się najważniejszą sprawą w życiu chorego. Leczenie zaburzeń odżywiania to proces wieloetapowy i trudny. Dlaczego ludzie popadają w obsesję na temat jedzenia? O zaburzeniach odżywiania rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z Magdaleną Błaszczyk, psychodietetyczką oraz Elżbietą Piętą, psycholog i założycielką fundacji Drzewo życia.
Majonez, musztarda, chrzan i keczup – to jedne z najczęstszych dodatków do kanapek, kiełbasek, czy frytek. Czy któryś z tych produktów jest zdrowszy od pozostałych? Jak czytać umieszczone na ich opakowaniach etykiety? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN dietetyczkę kliniczną Małgorzatę Różańską.
Pieczywo to podstawa śniadań i kolacji większości Polaków. Można spożywać je z wieloma dodatkami, przez co rzadko się nudzi. Niestety nie zawsze charakteryzuje się wysoką jakością i dobrym składem. Jaki jest najzdrowszy chleb? Gośćmi Dzień Dobry TVN były: Maria Jagiełło, dietetyk kliniczny i Justyna Roszkowska, piekarka.
Czym są witaminowe shoty i jak je zrobić? W Dzień Dobry TVN opowiedziała nam o nich Hanna Stolińska - dietetyczka. Innym sposobem na dostarczenie organizmowi skoncentrowanej dawki witamin jest smoothie. To napój owocowy lub owocowo-warzywny, zazwyczaj podawany w wysokich szklankach lub specjalnych słoiczkach z kolorowymi słomkami. To witaminowa bomba, którą można przygotować w prosty i szybki sposób. Wystarczy zaledwie kilka składników, by wyczarować zdrowy i wyjątkowo smaczny napój nie tylko w sezonie letnim. Warto sięgać także po mrożone owoce, by stworzyć przysmak dla dorosłych i dzieci.
Czerwone mięso jest bogate w tłuszcze nasycone i cholesterol, dlatego powinno pojawić się w diecie sporadycznie. W zbyt dużych ilościach może doprowadzić do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawału, a także do nadwagi i otyłości. Jednak nie należy całkowicie eliminować go z jadłospisu, gdyż dostarcza cennego żelaza, białka i witaminy B12.
Ziemniak często wykorzystywany jest w polskiej kuchni. Czasem bywa jednak groźny dla naszego zdrowia. Na co uważać kupując i przechowując warzywo? W studiu "Dzień Dobry TVN" gościła dietetyk Iwona Sajór, która odpowiedziała na nurtujące pytania.
Za uczucie łaknienia i sytości odpowiadają hormony. Im bardziej się stresujesz i mniej śpisz, tym więcej jesz. Jak odróżnić głód od łakomstwa? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyk Magdalenę Jarzynkę, która podpowiedziała jak oszukać głód.
Negatywny wpływ cukru na organizm człowieka widoczny jest u osób, które spożywają go w nadmiernych ilościach. Wysoki poziom cukru prowadzi do zaburzeń koncentracji oraz jest czynnikiem predysponującym do wystąpienia otyłości i chorób serca. Ogromne ilości cukru znajdują się pożywieniu dla dzieci. Gościem Dzień Dobry TVN była Anna Makowska, dr nauk farmaceutycznych, która mówi wprost: "żywienie dziecka to dramat!". Dlaczego? Jak karmić dziecko tanio i zdrowo? Wbrew pozorom to bardzo proste!