Kawa z cynamonem ma znacznie więcej właściwości. Znaczenie ma jednak między innymi rodzaj składników. Kawa z cynamonem rozpuszczalna z pewnością nie przyniesie takich korzyści, jak ta ze świeżo zmielonych ziaren. Jak działa kawa z cynamonem i dlaczego jeszcze warto po nią sięgnąć?
Kawa z cynamonem – właściwości i zastosowanie
Kawa cynamonowa łączy w sobie korzystne działanie obu tych składników. Jest ceniona przede wszystkim za swoje właściwości pobudzające, a także usprawniające pracę umysłu. Bardzo często stosuje się ją również na odchudzanie. W takiej sytuacji najlepszym pomysłem będzie jednak czarna kawa z cynamonem, ewentualnie z dodatkiem innych przypraw. Taki specjał usprawnia bowiem metabolizm, w tym wspomaga spalanie tłuszczu.
Działanie kawy z cynamonem może również obejmować poprawę nastroju. Wpływ na to mają nie tylko zawarte w niej substancje, lecz także jej walory pobudzające zmysły, jak doskonały smak i zapach. Kawa z dodatkiem cynamonu to sposób na udany początek dnia.
Kawa z cynamonem znajduje również zastosowanie w przypadku silnych bólów miesiączkowych oraz zespołu napięcia miesiączkowego (PMS), pomaga bowiem łagodzić ich objawy.
Kawa z cynamonem nie będzie jednak odpowiednia dla osób, które powinny unikać któregokolwiek z tych składników, w tym cierpiących na nadciśnienie czy chorobę wrzodową układu pokarmowego.
Pachnąca kawa z cynamonem – przepis
Przepis na to, jak zrobić kawę z cynamonem, jest niezwykle prosty. Można np. dodać szczyptę tej przyprawy do espresso czy pół łyżeczki do americany, aby cieszyć się jej niezwykłymi właściwościami. Warto jednak spróbować też przyrządzić ją z dodatkiem innych składników, wzbogacając jej smak, a niekiedy również poprawiając działanie.
Dla osób na diecie szczególnie poleca się kawę z imbirem i cynamonem, idealną na odchudzanie. Dodatkowo działa ona rozgrzewająco, poprawia odporność oraz pomaga zwalczać wolne rodniki. Antyoksydacyjny wpływ na ciało ma również kawa z kardamonem i cynamonem. Mieszanka taka może nawet wspomóc obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi. Kawę z cynamonem i kardamonem bądź imbirem można przygotować w podobny sposób, co tę z jedynie pierwszą z przypraw. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby wzbogacić smak, tworząc np. kawę z miodem i cynamonem z dodatkiem mleka. Z pewnością będzie ona bardziej kaloryczna, za to wrażenia smakowe – niepowtarzalne. Doskonale sprawdzi się np. spienienie mleka, ostudzenie go do temperatury ok. 60℃ i wlanie do wysokiej szklanki po umieszczeniu na jej dnie łyżki miodu i odrobiny przypraw, a następnie ostrożne dodanie 1–2 filiżanek espresso. Taka kolejność jest bardzo ważna, aby osiągnąć efekt warstwowości. Najlepsze wrażenie napój robi w przezroczystym naczyniu.
Istnieją również inne ciekawe przepisy na kawę z cynamonem na odchudzanie. Jednym z bardziej zaskakujących będzie kawa z olejem kokosowym i cynamonem. Możesz po prostu dodać po łyżeczce przyprawy i oleju do americany czy latte, a nawet zmiksować składniki w blenderze.
Doskonałym sposobem na pobudzenie metabolizmu będzie również kawa z pomarańczą, cynamonem i chilli. Papryczka nie tylko pomaga w spalaniu tłuszczu, lecz także oddziałuje pozytywnie na pracę układu krążenia. Aby przygotować taki napar, warto skorzystać jeszcze z kilku składników.
Składniki (na 2 porcje):
- 3 szklanki kawy,
- 1 szklanka wody,
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
- szczypta papryczki chilli,
- 1 płaska łyżka ksylitolu,
- 2 plastry pomarańczy.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki, poza pomarańczą i szczyptą cynamonu, zagotuj w garnku.
- Odstaw na mniej więcej 5 minut do przestudzenia.
- Rozlej do dwóch szklanek i udekoruj plasterkiem pomarańczy oraz odrobiną cynamonu.
Zdrową opcją jest również kawa z cynamonem i kakao, które wykazuje między innymi działanie antyoksydacyjne. Wystarczy tylko wymieszać kawę i kakao w wybranych proporcjach, po czym zagotować i dodać odrobinę cynamonu. Jeżeli taki napój jest zbyt gorzki, wystarczy posłodzić go niewielką ilością ksylitolu bądź miodu.
Również latem nie trzeba rezygnować ze swojego ulubionego napoju, można bowiem przygotować kawę mrożoną z cynamonem.
Składniki (na 2 porcje):
- 2–4 filiżanki espresso,
- 300 ml chudego, schłodzonego mleka,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki wanilii,
- 1–2 łyżeczki ksylitolu.
Przygotowanie:
- Starannie ostudź espresso.
- Wlej do blendera mleko i kawę, po czym dosyp cynamon, wanilię i ksylitol.
- Starannie zmiksuj.
- Rozlej do szklanek.
Kawę mrożoną z cynamonem można również udekorować, np. odrobiną kakao.
Kawa z cynamonem to doskonały sposób na przyspieszenie metabolizmu oraz pobudzenie, a przy tym to prawdziwy przysmak. Wystarczy tylko wybrać ulubione składniki i cieszyć się jej niesamowitym działaniem.
Zobacz wideo: Jaka kawa jest najlepsza i jak ją parzyć?
Zobacz też:
- Śniadanie poprawiające odporność. Przepisy Kornelii Westergaard
- Bruschetta w różnych smakach. Matteo Brunetti i jego włoskie przepisy
- W kuchni dynia i spółka. Pyszne dania Jaśka Kuronia
Autor: Adrian Adamczyk