Cytryna to źródło wielu witamin i składników mineralnych, dzięki czemu może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Cytrynę można wykorzystywać nie tylko do jedzenia na surowo, jako dodatek do napojów czy lemoniady. Skórka z cytryny posiada właściwości prozdrowotne.
Masło kokosowe w ostatnich 2-3 latach stało się jednym z chętniej używanych produktów spożywczych, typowym superfood, które każda dbająca o formę kobieta ma w swojej kuchni. Z jednej strony – okazało się doskonałym zastępnikiem dla tradycyjnych olejów. Z drugiej – zaczęło funkcjonować jako dodatek nadający słodkim posiłkom bardzo oryginalnego smaku, jednocześnie zwiększając (w tym dobrym znaczeniu) ich wartość energetyczną.
Asafetyda to jedna z najpopularniejszych przypraw kuchni indyjskiej. Odpowiednia ilość przyprawy jest w stanie urozmaicić smak potraw i nadać im oryginalny, egzotyczny aromat. Oprócz nietypowych walorów smakowych ma także korzystny wpływ na zdrowie. Sprawdź, gdzie kupić asafetydę i do jakich dań warto ją dodawać.
Bazylia pospolita jest znanym na całym świecie ziołem. W związku z tym, że pochodzi z ciepłej strefy klimatycznej, w Polsce jest bardzo często uprawiana w doniczkach. Wystarczy dowiedzieć się, jak ją hodować i pielęgnować, żeby cieszyć się jej niezwykłym smakiem w wielu potrawach.
Babka płesznik to zioło pochodzące z rejonów Morza Śródziemnego. Spożywanie jego nasion reguluje pracę przewodu pokarmowego, a dzięki błonnikowi ułatwia odchudzanie. Babka płesznik może być wykorzystywana przez kobiety w ciąży i dzieci, z tym, że dawkowanie jej zależy od wieku.
Babka jajowata to znana na całym świecie roślina, której głównym przeznaczeniem jest regulacja wypróżnień. Jej szerokie zastosowanie wynika między innymi z wysokiego poziomu błonnika. Mogą ją bez obaw stosować kobiety w ciąży.
Aloes to roślina o bardzo charakterystycznym wyglądzie, od wielu lat uprawiana w polskich domach. Syrop z aloesu czy sok z aloesu z miąższem to wyroby dobrze znane ze względu na właściwości prozdrowotne.
Kolagen to białko pełniące bardzo ważną rolę w organizmie. Niestety pod pojęciem tym nie kryje się jedna substancja, przez co sprawa się nieco komplikuje. Typów kolagenu jest ponad 20, a każdy z nich decyduje o innym efekcie. W takim razie powstaje pytanie, który kolagen wybrać?
Łopian czy korzeń łopianu to określenia, które dość często spotkać można w medycynie naturalnej. Wielu specjalistów zajmujących się ziołolecznictwem wskazuje na wielokierunkowe działanie tej rośliny. Stosowana jest ona zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie.
Rola magnezu w organizmie jest nieoceniona. Niedobór składnika może skutkować złym samopoczuciem, nieregularną pracą serca, zaburzeniami w pracy jelit oraz osłabieniem kości. Dlatego warto wprowadzić do codziennego menu produkty, które są bogatym źródłem tego pierwiastka.
RFT - reaktywne formy tlenu, czyli rodniki, to metabolity wielu procesów zachodzących w organizmie. Negatywnie wpływają na jego kondycję, zwłaszcza jeśli się gromadzą. Skuteczną terapią przeciw nim jest antyoksydacja, czyli dostarczanie sobie przeciwutleniaczy. Są one zawarte m.in. w żywności.
Krążąca w społeczeństwie opinia jest taka, że tłuszcz powoduje nadwagę, otyłość, miażdżycę. Jednak z dietetycznego punktu widzenia tłuszcz to przyjaciel człowieka decydujący o przemianach metabolicznych, wchłanianiu witamin, syntetyzowaniu hormonów oraz wielu innych funkcjach. O tłuszczu i jego wpływie na tycie mówiła w Dzień Dobry TVN dietetyk Milena Nosek.
Prawidłowa praca jelit jest nieodłącznym warunkiem zdrowego organizmu. Jelita odpowiadają za swoistą odporność organizmu, decydują o trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych. Błonnik to doskonały przykład substancji, która wspomaga ich pracę.
Kwasy tłuszczowe nasycone spożywane w nadmiarze mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Przyczyniają się do otyłości i chorób naczyń krwionośnych. Jednak są niezbędne do prawidłowego działania organizmu. W czym są tłuszcze nasycone?
Jak obniżyć cholesterol? Przy pomocy diety oraz wysiłku fizycznego – czasem nie trzeba przyjmować żadnych leków. Nadmiar cholesterolu może bardzo negatywnie wpływać na zdrowie człowieka, dlatego cały czas należy trzymać rękę na pulsie.
Za tydzień Wigilia, a więc smażone ryby, groch z kapustą, pierogi, ciasta. Jest co trawić :)W studiu Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłło podpowiedzieli, jak w naturalny sposób wspomóc trawienie.
Obniżenie cholesterolu odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. W diecie obniżającej cholesterol powinny pojawić się m.in.: płatki owsiane, otręby pszenne, rośliny strączkowe, razowe pieczywo, ryby morskie oraz zioła, takie jak: bazylia, kolendra, czarnuszka. W Dzień Dobry TVN o diecie na cholesterol mówiła dietetyk Milena Nosek.
Ocet jabłkowy od lat ceniony jest za właściwości zdrowotne. Stosowany w celu zwiększenia odporności na infekcje, pobudzenia krążenia czy oczyszczenia wątroby. Przeprowadzone badania potwierdziły, że działa antybakteryjnie, obniża poziom glukozy we krwi i może pomagać w odchudzaniu. Prosty w przygotowaniu może znaleźć się w każdej domowej apteczce.
Ryby to źródło witamin, składników mineralnych i bogactwo kwasów omega-3. Ryby powinniśmy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Najczęściej sięgamy jednak po ryby wędzone. Czy są one równie zdrowe, co te świeże?
"Data minimalnej trwałości" i "termin przydatności" to informacje, które muszą znaleźć się między innymi na opakowaniach produktów spożywczych. Obowiązek ich umieszczenia ciąży na producencie i wynika z przepisów regulujących znakowanie żywności. Czym różni się termin przydatności od daty minimalnej trwałości? Jak odczytywać sformułowania "Najlepiej spożyć przed..." i "Należy spożyć do..."? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN dr inż. Izabelę Porębską, Kierownika Pracowni Badania Jakości Mikrobiologicznej, Zakład Mikrobiologii, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.
Jeszcze kilkanaście lat temu kawior uchodził za produkt luksusowy i zarezerwowany wyłącznie dla wyższych sfer. Popyt spowodował jednak, że produkt ten stał się bardziej dostępny, również w sklepach, w umiarkowanej cenie. Należy jednak zauważyć, że najwyższej jakości ikra nadal kosztuje sporo i można ją dostać wyłącznie w luksusowych restauracjach. Jak jeść kawior z łososia i w jaki sposób serwować go zaproszonym gościom?
Jak, to co jemy wpływa na wiek naszego organizmu? Sprawdziliśmy, które produkty odbierają ciału młodość. O jedzeniu, które postarza w studiu Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z dietetyk Hanną Stolińską –Fiedorowicz.
Robiąc zakupy coraz częściej szukamy produktów o ekologicznym pochodzeniu. Jednak nie zawsze to, co możemy kupić prosto z czyjegoś ogródka okazuje się być zdrowe. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Małgorzatę Waszewską z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych, z którą porozmawialiśmy o tym, kiedy żywność bio jest naprawdę ekologiczna.
Jak dobrze przygotować fasolę do obróbki termicznej? W Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey i fasolowa ekspertka Pani Janina Molek opowiedzieli nam o niesamowitych właściwościach tej rośliny strączkowej. We wspólnej książce kucharskiej zaprezentowali przepisy na Pięknego Jasia, które zmienią to, jak widzicie te niepozorne strączki.
Gorzka, mleczna, biała, a od niedawna na sklepowych półkach możemy znaleźć czekoladę w kolorze różowym. Co więcej, jest to czekolada bez sztucznego barwnika. O tym skąd się bierze różowa czekolada, jak smakuje i czy ma właściwości zdrowotne, w studiu Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy w studiu Dzień Dobry TVN z dietetyczką Ulą Somow.
Każdy z nas miał kiedyś okazję hodować rzeżuchę. Jeśli nie na Wielkanoc, to na lekcji biologii. Czy to oznacza, że mamy już tytuł "kiełkmastera"? Oczywiście nie. Dlatego w Dzień Dobry TVN Tomasz Kok, specjalista w dziedzinie ogrodnictwa, zdradził nam wszystkie arkana sztuki domowej hodowli kiełków. Co możemy wykiełkować? Czy potrzebny jest do tego specjalistyczny sprzęt? Dlaczego warto jeść kiełki? I ile trwa ich hodowla?
5 porcji zdrowia to akcja, która propaguje zdrowy styl życia. Jej fundamentalnym zadaniem jest zachęcenie ludzi do jedzenia większej ilości warzyw i owoców bądź wypicia szklanki soku. Patronem akcji jest Joanna Koroniewska, która będzie towarzyszyła Andrzejowi Polanowi w kuchni Dzień Dobry TVN.
Polacy zjadają rocznie 2 kg chemii. Tak wynika z najnowszego raportu NIKu. Jakie to ma konsekwencje dla naszego zdrowia? W studiu Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy o tym z Agnieszką Jarosz.
Powszechnie stosowana na polskich stołach, w Rosji została uznana za narkotyk. Wpisano ją nawet na listę roślin zawierających substancje narkotyczne. Jej uprawy są ściśle nadzorowana. O właściwościach pietruszki w studiu Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z dietetyk Urszula Somow.
Czy jedzenia mięsa może być szkodliwe? Jeśli już jemy mięso, jakie powinniśmy jeść, a którego powinniśmy zdecydowanie unikać? Lepiej wybrać kurczaka, indyka, a może wołowinę? A jeśli już zdecydujesz się na przejście na wegetarianizm, co powinieneś jeść i czym zastąpić mięso w diecie?