Czy warto jeść łososia? Łosoś z piekarnika czy wędzony - który ma najlepszy wpływ na nasze zdrowie? Dowiedz się, jakie są właściwości łososia i co smacznego możesz z niego przyrządzić.
Tasznik pospolity to popularna roślina, którą można spotkać w wielu miejscach, m.in. przy drogach, na polach, a także w przydomowych ogródkach. Bylina uważana jest przez rolników za chwast. Przed rozpoczęciem zwalczania tasznika pospolitego, warto jednak przyjrzeć się jego właściwościom leczniczym. Ziele może pomóc w pokonaniu wielu uciążliwych dolegliwości, w związku z czym jest chętnie wykorzystywane w medycynie naturalnej.
Topinambur (słonecznik bulwiasty) to warzywo znane w Polsce od XVIII wieku. Jego częścią jadalną jest bulwa. Wyróżnia ją lekko orzechowy smak i sprzyjające zdrowiu właściwości, dzięki którym coraz więcej osób zastanawia się, co to jest topinambur.
Cząber to znana i lubiana przyprawa, ale również roślina lecznicza. W przeszłości cząber uważany był także za afrodyzjak. Podpowiadamy, jak działa cząber i do czego najlepiej go wykorzystać.
Bylica estragon (znana również jako estragon lub bylica draganek) jest niezwykle cenioną przyprawą, ze względu na charakterystyczny aromat swych liści. Ma wszechstronne zastosowanie - możemy zrobić z niej sos estragonowy do kurczaka, wzbogacić jej smakiem ogórki kiszone lub dodać przyprawę do śledzi. Estragon ma również liczne właściwości lecznicze, dlatego warto zaopatrzyć się w swój własny estragon w doniczce, aby zawsze móc po niego sięgnąć. Radzimy, do czego wykorzystać estragon i jak o niego zadbać.
Jeśli czujesz się zmęczony, łapie cię przeziębienie lub grypa, doskonałym rozwiązaniem będzie herbata z kardamonem, imbirem lub cynamonem. Te korzenne przyprawy mają właściwości rozgrzewające, wykazują ponadto szereg działań leczniczych. Odznaczają się również charakterystycznym, lekko pikantnym aromatem, który doskonale podkreśli i wzbogaci smak potraw. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto włączyć je do swojego menu.
Tłuszcz to jeden z podstawowych składników diety każdego człowieka. W zależności od źródła, wyróżnia się bardziej lub mniej zdrowe jego warianty. W ostatnim czasie n apopularności zyskał tłuszcz kokosowy. Czy faktycznie warto wprowadzić do diety olej kokosowy nierafinowany?
Olejek migdałowy to zdrowy i bezpieczny zastępnik wielu drogeryjnych produktów. Nie tylko nie zawiera żadnych dodatkowych substancji chemicznych, lecz także jest bardzo skuteczny, wydajny i do tego ma piękny kolor.
Ostropest plamisty to roślina, która w ostatnim czasie słynie ze zbawiennego wpływu na organizm. Szczególne jej znaczenie zauważyć można w odniesieniu do pracy wątroby. Dzięki składnikom prozdrowotnym ostropest ułatwia odprowadzanie żółci, redukuje stany zapalne wątroby i pomaga w trawieniu. Czym jeszcze zaskoczy nas ta roślina?
Oregano, czyli lebiodka pospolita, to surowiec nadzwyczajny. Zapewne wielu z nas wykorzystuje tę roślinę w kuchni, zaś lista dobroczynnych właściwości tej rośliny zdecydowanie nie ogranicza się wyłącznie do komponowania dań. Oregano to produkt o szczególnych właściwościach.
Ssanie oleju kokosowego to praktyka oczyszczania jamy ustnej z bakterii, grzybów i innych pasożytów. Niektórzy twierdzą, że ssanie oleju pomogło im wyleczyć się z bólu zatok czy chorób krwi. Według innych olej kokosowy pomaga przy kaszlu lub katarze, a także wspiera walkę z nowotworami. Jak jest naprawdę?
Olej lniany, dzięki wysokiej zawartości kwasu omega-3 obniża cholesterol i wspomaga działanie układu krwionośnego. Olej lniany jest również wykorzystywany w kosmetyce - ma właściwości regenerujące i hamuje zapalenia skóry. Ma również zbawienne działanie na włosy - dzięki dużej zawartości witaminy E nadaje im zdrowy połysk, ma działanie odbudowujące i regenerujące. Dowiedz się, jakie jeszcze właściwości ma olej lniany i dlaczego warto włączyć go do codziennej diety.
Cytryna to źródło wielu witamin i składników mineralnych, dzięki czemu może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Cytrynę można wykorzystywać nie tylko do jedzenia na surowo, jako dodatek do napojów czy lemoniady. Skórka z cytryny posiada właściwości prozdrowotne.
Masło kokosowe w ostatnich 2-3 latach stało się jednym z chętniej używanych produktów spożywczych, typowym superfood, które każda dbająca o formę kobieta ma w swojej kuchni. Z jednej strony – okazało się doskonałym zastępnikiem dla tradycyjnych olejów. Z drugiej – zaczęło funkcjonować jako dodatek nadający słodkim posiłkom bardzo oryginalnego smaku, jednocześnie zwiększając (w tym dobrym znaczeniu) ich wartość energetyczną.
Asafetyda to jedna z najpopularniejszych przypraw kuchni indyjskiej. Odpowiednia ilość przyprawy jest w stanie urozmaicić smak potraw i nadać im oryginalny, egzotyczny aromat. Oprócz nietypowych walorów smakowych ma także korzystny wpływ na zdrowie. Sprawdź, gdzie kupić asafetydę i do jakich dań warto ją dodawać.
Bazylia pospolita jest znanym na całym świecie ziołem. W związku z tym, że pochodzi z ciepłej strefy klimatycznej, w Polsce jest bardzo często uprawiana w doniczkach. Wystarczy dowiedzieć się, jak ją hodować i pielęgnować, żeby cieszyć się jej niezwykłym smakiem w wielu potrawach.
Babka płesznik to zioło pochodzące z rejonów Morza Śródziemnego. Spożywanie jego nasion reguluje pracę przewodu pokarmowego, a dzięki błonnikowi ułatwia odchudzanie. Babka płesznik może być wykorzystywana przez kobiety w ciąży i dzieci, z tym, że dawkowanie jej zależy od wieku.
Babka jajowata to znana na całym świecie roślina, której głównym przeznaczeniem jest regulacja wypróżnień. Jej szerokie zastosowanie wynika między innymi z wysokiego poziomu błonnika. Mogą ją bez obaw stosować kobiety w ciąży.
Aloes to roślina o bardzo charakterystycznym wyglądzie, od wielu lat uprawiana w polskich domach. Syrop z aloesu czy sok z aloesu z miąższem to wyroby dobrze znane ze względu na właściwości prozdrowotne.
Kolagen to białko pełniące bardzo ważną rolę w organizmie. Niestety pod pojęciem tym nie kryje się jedna substancja, przez co sprawa się nieco komplikuje. Typów kolagenu jest ponad 20, a każdy z nich decyduje o innym efekcie. W takim razie powstaje pytanie, który kolagen wybrać?
Łopian czy korzeń łopianu to określenia, które dość często spotkać można w medycynie naturalnej. Wielu specjalistów zajmujących się ziołolecznictwem wskazuje na wielokierunkowe działanie tej rośliny. Stosowana jest ona zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie.
Rola magnezu w organizmie jest nieoceniona. Niedobór składnika może skutkować złym samopoczuciem, nieregularną pracą serca, zaburzeniami w pracy jelit oraz osłabieniem kości. Dlatego warto wprowadzić do codziennego menu produkty, które są bogatym źródłem tego pierwiastka.
RFT - reaktywne formy tlenu, czyli rodniki, to metabolity wielu procesów zachodzących w organizmie. Negatywnie wpływają na jego kondycję, zwłaszcza jeśli się gromadzą. Skuteczną terapią przeciw nim jest antyoksydacja, czyli dostarczanie sobie przeciwutleniaczy. Są one zawarte m.in. w żywności.
Krążąca w społeczeństwie opinia jest taka, że tłuszcz powoduje nadwagę, otyłość, miażdżycę. Jednak z dietetycznego punktu widzenia tłuszcz to przyjaciel człowieka decydujący o przemianach metabolicznych, wchłanianiu witamin, syntetyzowaniu hormonów oraz wielu innych funkcjach. O tłuszczu i jego wpływie na tycie mówiła w Dzień Dobry TVN dietetyk Milena Nosek.
Prawidłowa praca jelit jest nieodłącznym warunkiem zdrowego organizmu. Jelita odpowiadają za swoistą odporność organizmu, decydują o trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych. Błonnik to doskonały przykład substancji, która wspomaga ich pracę.
Kwasy tłuszczowe nasycone spożywane w nadmiarze mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Przyczyniają się do otyłości i chorób naczyń krwionośnych. Jednak są niezbędne do prawidłowego działania organizmu. W czym są tłuszcze nasycone?
Jak obniżyć cholesterol? Przy pomocy diety oraz wysiłku fizycznego – czasem nie trzeba przyjmować żadnych leków. Nadmiar cholesterolu może bardzo negatywnie wpływać na zdrowie człowieka, dlatego cały czas należy trzymać rękę na pulsie.
Za tydzień Wigilia, a więc smażone ryby, groch z kapustą, pierogi, ciasta. Jest co trawić :)W studiu Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłło podpowiedzieli, jak w naturalny sposób wspomóc trawienie.
Obniżenie cholesterolu odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. W diecie obniżającej cholesterol powinny pojawić się m.in.: płatki owsiane, otręby pszenne, rośliny strączkowe, razowe pieczywo, ryby morskie oraz zioła, takie jak: bazylia, kolendra, czarnuszka. W Dzień Dobry TVN o diecie na cholesterol mówiła dietetyk Milena Nosek.
Ocet jabłkowy od lat ceniony jest za właściwości zdrowotne. Stosowany w celu zwiększenia odporności na infekcje, pobudzenia krążenia czy oczyszczenia wątroby. Przeprowadzone badania potwierdziły, że działa antybakteryjnie, obniża poziom glukozy we krwi i może pomagać w odchudzaniu. Prosty w przygotowaniu może znaleźć się w każdej domowej apteczce.