Babka płesznik to zioło pochodzące z rejonów Morza Śródziemnego. Spożywanie jego nasion reguluje pracę przewodu pokarmowego, a dzięki błonnikowi ułatwia odchudzanie. Babka płesznik może być wykorzystywana przez kobiety w ciąży i dzieci, z tym, że dawkowanie jej zależy od wieku.
Babka jajowata to znana na całym świecie roślina, której głównym przeznaczeniem jest regulacja wypróżnień. Jej szerokie zastosowanie wynika między innymi z wysokiego poziomu błonnika. Mogą ją bez obaw stosować kobiety w ciąży.
Aloes to roślina o bardzo charakterystycznym wyglądzie, od wielu lat uprawiana w polskich domach. Syrop z aloesu czy sok z aloesu z miąższem to wyroby dobrze znane ze względu na właściwości prozdrowotne.
Kolagen to białko pełniące bardzo ważną rolę w organizmie. Niestety pod pojęciem tym nie kryje się jedna substancja, przez co sprawa się nieco komplikuje. Typów kolagenu jest ponad 20, a każdy z nich decyduje o innym efekcie. W takim razie powstaje pytanie, który kolagen wybrać?
Łopian czy korzeń łopianu to określenia, które dość często spotkać można w medycynie naturalnej. Wielu specjalistów zajmujących się ziołolecznictwem wskazuje na wielokierunkowe działanie tej rośliny. Stosowana jest ona zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie.
Rola magnezu w organizmie jest nieoceniona. Niedobór składnika może skutkować złym samopoczuciem, nieregularną pracą serca, zaburzeniami w pracy jelit oraz osłabieniem kości. Dlatego warto wprowadzić do codziennego menu produkty, które są bogatym źródłem tego pierwiastka.
RFT - reaktywne formy tlenu, czyli rodniki, to metabolity wielu procesów zachodzących w organizmie. Negatywnie wpływają na jego kondycję, zwłaszcza jeśli się gromadzą. Skuteczną terapią przeciw nim jest antyoksydacja, czyli dostarczanie sobie przeciwutleniaczy. Są one zawarte m.in. w żywności.
Krążąca w społeczeństwie opinia jest taka, że tłuszcz powoduje nadwagę, otyłość, miażdżycę. Jednak z dietetycznego punktu widzenia tłuszcz to przyjaciel człowieka decydujący o przemianach metabolicznych, wchłanianiu witamin, syntetyzowaniu hormonów oraz wielu innych funkcjach. O tłuszczu i jego wpływie na tycie mówiła w Dzień Dobry TVN dietetyk Milena Nosek.
Prawidłowa praca jelit jest nieodłącznym warunkiem zdrowego organizmu. Jelita odpowiadają za swoistą odporność organizmu, decydują o trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych. Błonnik to doskonały przykład substancji, która wspomaga ich pracę.
Kwasy tłuszczowe nasycone spożywane w nadmiarze mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Przyczyniają się do otyłości i chorób naczyń krwionośnych. Jednak są niezbędne do prawidłowego działania organizmu. W czym są tłuszcze nasycone?
Jak obniżyć cholesterol? Przy pomocy diety oraz wysiłku fizycznego – czasem nie trzeba przyjmować żadnych leków. Nadmiar cholesterolu może bardzo negatywnie wpływać na zdrowie człowieka, dlatego cały czas należy trzymać rękę na pulsie.
Za tydzień Wigilia, a więc smażone ryby, groch z kapustą, pierogi, ciasta. Jest co trawić :)W studiu Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłło podpowiedzieli, jak w naturalny sposób wspomóc trawienie.
Obniżenie cholesterolu odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. W diecie obniżającej cholesterol powinny pojawić się m.in.: płatki owsiane, otręby pszenne, rośliny strączkowe, razowe pieczywo, ryby morskie oraz zioła, takie jak: bazylia, kolendra, czarnuszka. W Dzień Dobry TVN o diecie na cholesterol mówiła dietetyk Milena Nosek.
Ocet jabłkowy od lat ceniony jest za właściwości zdrowotne. Stosowany w celu zwiększenia odporności na infekcje, pobudzenia krążenia czy oczyszczenia wątroby. Przeprowadzone badania potwierdziły, że działa antybakteryjnie, obniża poziom glukozy we krwi i może pomagać w odchudzaniu. Prosty w przygotowaniu może znaleźć się w każdej domowej apteczce.
Ryby to źródło witamin, składników mineralnych i bogactwo kwasów omega-3. Ryby powinniśmy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Najczęściej sięgamy jednak po ryby wędzone. Czy są one równie zdrowe, co te świeże?
"Data minimalnej trwałości" i "termin przydatności" to informacje, które muszą znaleźć się między innymi na opakowaniach produktów spożywczych. Obowiązek ich umieszczenia ciąży na producencie i wynika z przepisów regulujących znakowanie żywności. Czym różni się termin przydatności od daty minimalnej trwałości? Jak odczytywać sformułowania "Najlepiej spożyć przed..." i "Należy spożyć do..."? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN dr inż. Izabelę Porębską, Kierownika Pracowni Badania Jakości Mikrobiologicznej, Zakład Mikrobiologii, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.
Jeszcze kilkanaście lat temu kawior uchodził za produkt luksusowy i zarezerwowany wyłącznie dla wyższych sfer. Popyt spowodował jednak, że produkt ten stał się bardziej dostępny, również w sklepach, w umiarkowanej cenie. Należy jednak zauważyć, że najwyższej jakości ikra nadal kosztuje sporo i można ją dostać wyłącznie w luksusowych restauracjach. Jak jeść kawior z łososia i w jaki sposób serwować go zaproszonym gościom?
Jak, to co jemy wpływa na wiek naszego organizmu? Sprawdziliśmy, które produkty odbierają ciału młodość. O jedzeniu, które postarza w studiu Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z dietetyk Hanną Stolińską –Fiedorowicz.
Robiąc zakupy coraz częściej szukamy produktów o ekologicznym pochodzeniu. Jednak nie zawsze to, co możemy kupić prosto z czyjegoś ogródka okazuje się być zdrowe. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Małgorzatę Waszewską z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych, z którą porozmawialiśmy o tym, kiedy żywność bio jest naprawdę ekologiczna.
Jak dobrze przygotować fasolę do obróbki termicznej? W Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey i fasolowa ekspertka Pani Janina Molek opowiedzieli nam o niesamowitych właściwościach tej rośliny strączkowej. We wspólnej książce kucharskiej zaprezentowali przepisy na Pięknego Jasia, które zmienią to, jak widzicie te niepozorne strączki.
Gorzka, mleczna, biała, a od niedawna na sklepowych półkach możemy znaleźć czekoladę w kolorze różowym. Co więcej, jest to czekolada bez sztucznego barwnika. O tym skąd się bierze różowa czekolada, jak smakuje i czy ma właściwości zdrowotne, w studiu Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy w studiu Dzień Dobry TVN z dietetyczką Ulą Somow.
Każdy z nas miał kiedyś okazję hodować rzeżuchę. Jeśli nie na Wielkanoc, to na lekcji biologii. Czy to oznacza, że mamy już tytuł "kiełkmastera"? Oczywiście nie. Dlatego w Dzień Dobry TVN Tomasz Kok, specjalista w dziedzinie ogrodnictwa, zdradził nam wszystkie arkana sztuki domowej hodowli kiełków. Co możemy wykiełkować? Czy potrzebny jest do tego specjalistyczny sprzęt? Dlaczego warto jeść kiełki? I ile trwa ich hodowla?
5 porcji zdrowia to akcja, która propaguje zdrowy styl życia. Jej fundamentalnym zadaniem jest zachęcenie ludzi do jedzenia większej ilości warzyw i owoców bądź wypicia szklanki soku. Patronem akcji jest Joanna Koroniewska, która będzie towarzyszyła Andrzejowi Polanowi w kuchni Dzień Dobry TVN.
Polacy zjadają rocznie 2 kg chemii. Tak wynika z najnowszego raportu NIKu. Jakie to ma konsekwencje dla naszego zdrowia? W studiu Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy o tym z Agnieszką Jarosz.
Powszechnie stosowana na polskich stołach, w Rosji została uznana za narkotyk. Wpisano ją nawet na listę roślin zawierających substancje narkotyczne. Jej uprawy są ściśle nadzorowana. O właściwościach pietruszki w studiu Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z dietetyk Urszula Somow.
Czy jedzenia mięsa może być szkodliwe? Jeśli już jemy mięso, jakie powinniśmy jeść, a którego powinniśmy zdecydowanie unikać? Lepiej wybrać kurczaka, indyka, a może wołowinę? A jeśli już zdecydujesz się na przejście na wegetarianizm, co powinieneś jeść i czym zastąpić mięso w diecie?
Kamienna, warzona, himalajska, hawajska. Jest wiele rodzajów soli. Która jest najlepsza dla naszego zdrowia? W studiu Dzień Dobry TVN o soli porozmawialiśmy z dietetykiem Urszulą Somow.
Tymianek pospolity (inaczej tymianek właściwy lub macierzanka tymianek) charakteryzuje się przyjemnym zapachem i nieco gorzkim, korzennym smakiem. Tymianek przyprawa króluje na talerzach tych, którzy lubią ciekawie doprawione dania. Ale to właśnie ze względu na swoje właściwości lecznicze stał się tak popularny i chętnie wykorzystywany także poza kuchnią. Wiele osób zastanawia się, czy stosować tymianek w ciąży, jak działa tymianek na kaszel i gardło i na co pomaga?
Jak wygląda profesjonalna hodowla karpia? W jakich warunkach powinien być wyhodowany? Mikołaj Rey to sprawdził. "Karp smakuje tak, jak jest traktowany przez 24 godziny". Zobacz najlepsze warunki hodowli karpia, sprawdź jak go przyrządzić żeby smakował jak najlepiej i jakich błędów nie popełniać podczas przygotowywania karpia w kuchni.
Kapusta kiszona to bomba witaminowa o właściwościach leczniczych. Co więcej, kwaszona kapusta jest niskokaloryczna, więc mogą ją jeść osoby na diecie. Kapusty kiszonej pod postacią bigosu z pewnością nie zabraknie na wigilijnych stołach. W studiu Dzień Dobry TVN z dietetyk Mileną Nosek porozmawialiśmy o jej niezwykłych walorach zdrowotnych. Jak często należy ją jeść?