Rozpropagowanie superfoods zrewolucjonizowało nasz sposób odżywiania. Coraz chętniej sięgamy po wartościowe produkty, mające zbawienny wpływ na nasze zdrowie, np. jagody acai czy aloes.
Na świecie można znaleźć 6 tysięcy różnych odmian śliwek. Wśród nich znajdują się takie jak mirabelki, węgierki czy renklody, które są szeroko znane i cenione ze względu na swoje soczysty, słodki miąższ oraz bogactwo witamin i mikroelementów. Są one także chętnie wykorzystywane w kuchni, gdzie doceniane są za ich smak i aromat, a także za możliwość przetworzenia ich na powidła, dodawania do wypieków, suszenia czy pokrywania czekoladą. Sprawdziliśmy ile kalorii ma śliwka i czy możemy ją jeść podczas odchudzania.
W sklepach mamy ogromny wybór produktów. Jeśli kupujemy wędlinę, to możemy wybrać tę zapakowaną i pokrojoną lub bez opakowania w jednym kawałku. Czym się do siebie różnią? Jak należy ją przechowywać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Katarzyna Bosacka, dziennikarka, specjalistka od zakupów i praw konsumenckich.
Niedożywienie dzieci to problem, który istnieje również w Polsce. Trzeba jednak podkreślić, że ten termin mieści w sobie nie tylko brak dostępu do pożywienia, ale i niewłaściwe nawyki żywieniowe. Jak można rozwiązać ten problem? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedzieli Jolanta Szklarska, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci oraz Sebastian Gliniecki,
Octy cieszą się sporą popularnością. Nie tylko wzmacniają smak potraw, ale również służą urodzie i zdrowiu. Po które z nich warto sięgnąć? Jak bezpiecznie z nich korzystać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Małgorzata Pielichowska, dietetyczka.
Chwasty nie kojarzą się nam najlepiej i zazwyczaj traktujemy je jak coś szkodliwego. Tymczasem rośliny te są źródłem cennych dla naszego zdrowia substancji. Można je również wykorzystywać w kuchni. Co warto wiedzieć o chwastach? Którym warto przyjrzeć się bliżej? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział Piotr Ciemny, autor książek, który propaguje chwasty w kuchni.
Ryby zawierają cenne dla naszego zdrowia substancje i powinny być stałym elementem naszej diety. Mimo to powinniśmy do ich jedzenia podchodzić ostrożnie i wybierać tylko określone gatunki. Dlaczego? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dr Wanda Baltaza,
Szparagi zielone znane są od XVIII w. i stanowią ulubiony przysmak m.in. Francuzów. Mimo wysokiej ceny, są coraz bardziej popularne także na polskich stołach. Warto wiedzieć, jak gotować i przechowywać szparagi zielone oraz białe, by były nie tylko smaczne, ale też nie traciły wartości odżywczych. Na stronie Dzień Dobry TVN dowiesz się też z czym można je podawać, jakie mają właściwości, ile mają kalorii oraz jak je uprawiać.
Chwasty zazwyczaj źle nam się kojarzą. Tymczasem niektóre z nich są cennym źródłem substancji odżywczych i z powodzeniem można je wprowadzić do codziennej diety. Które chwasty nadają się do jedzenia i co można z nich przygotować? Dowiecie się tego z materiału Dzień Dobry TVN.
W czasie Wielkanocy na naszych stołach będą królowały jajka. Wiele osób uważa, że nie można ich jeść za często, bo mogą podnieść nam cholesterol. Czy faktycznie tak jest? Ile jajek wolno nam zjeść w ciągu tygodnia?
Jajka uznawane są za jeden z najzdrowszych artykułów spożywczych. Jak rozpoznać, że jajo, które trafi do świątecznej sałatki jarzynowej czy ciasta jest świeże? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała zwyciężczyni 9. edycji programu "MasterChef" Aleksandra Juszkiewicz.
26 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Choć w czasach dzieciństwa wielu z nas nie przepadało za "zieloną, niedoprawioną papką", to z wiekiem zaczęliśmy doceniać i przyrządzać na różne sposoby to warzywo. A w jakiej postaci jest najzdrowsze? O to zapytaliśmy Ulę Somow, dietetyczkę.