Zdrowe odżywianie

    Zdrowe odżywianie

    Gluten to składnik, który budzi ogromne kontrowersje. Nie brakuje osób, które łączą go z otyłością, zaburzeniami hormonalnymi czy nawet nowotworami. Czy faktycznie gluten może być dla nas niebezpieczny? Czy produkty, które go zawierają, powinny całkowicie zniknąć z naszej diety? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy o tym z Katarzyną Bosacką, prowadzącą program "MądrzeJEMY".

    Starożytni Chińczycy ze zwykłej czynności parzenia herbaty uczynili godną podziwu sztukę. Ich sekretne metody przyrządzania tego aromatycznego naparu były doskonalone przez wieki. Współcześni amatorzy herbaty chętnie wykorzystują tradycyjne chińskie metody, dzięki którym napój ma wyjątkowy, głęboki smak. Jedną z nich jest użycie gaiwanu – niewielkiego czajniczka do parzenia i picia herbaty. To niepozorne naczynie sprawia, że picie herbaty w jednej chwili staje się magicznym rytuałem.

    Słynna dieta dr Dąbrowskiej - to właśnie dzięki niej celebryci, światowe gwiazdy i zwykli śmiertelnicy zrzucają szybko nadprogramowe kilogramy. Owocowo-warzywny post przynosi natychmiastowe efekty, a także poprawia nasze zdrowie i samopoczucie. To o czym trzeba jednak pamiętać to rozsądek, a także konsekwencja. Doktor Ewa Dąbrowska dała nam kilka złotych rad.

    W XXI wieku dużo mówi się o fat-shamingu, czyli zawstydzaniu osób z nadwagą i otyłością. Natomiast dietetyczka Anna Reguła przedstawiła w mediach społecznościowych drugą stronę medalu i poruszyła problem stygmatyzacji osób szczupłych. - Im tym bardziej ciężko jest komunikować problem, bo zaraz spotykają się z karcącymi słowami osób, które "chciałyby wyglądać tak, jak Ty" – pisze.

    Brak humoru i zły nastrój to stany emocjonalne, które coraz częściej pojawiają się w naszym życiu. Pandemia, ograniczony kontakt z bliskimi i prawie rok kwarantanny dają się we znaki. Jak umilić sobie życie i sprawić, by wraz z nadejściem wiosny rozbłysły nie tylko promyki słońca, ale także szczery uśmiech na naszej twarzy? Odpowiednia dieta może wiele zmienić!

    Każda osoba dbająca o własne zdrowie powinna zastanowić się, jak obniżyć poziom cukru, o ile jest on za wysoki. Jest to ważne nie tylko dla cukrzyków i osób odchudzających się, ale dla każdego człowieka troszczącego się o własne ciało i zdrowie. Większość produktów spożywczych, które spożywamy każdego dnia, doprowadzają do szkodliwego i gwałtownego podwyższenia poziomu cukru we krwi.

    Staroindyjska metoda leczenia Ajurweda zaleca, abyśmy zimą spożywali jak najwięcej ciepłych, gotowanych posiłków. Napoje powinniśmy zaś pić przynajmniej w temperaturze pokojowej. Mówi się, że temperatura posiłku wpływa znacząco na jego smak. To obróbka termiczna wydobywa z dania aromat i sprawia, że żołądek wydziela soki trawienne. Jaka jest najlepsza temperatura dań i napojów na zimę? Z odpowiedziami spieszy Agnieszka Cegielska.

    Zawierają wiele składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, zdrowe tłuszcze, aminokwasy i witaminy. Ryby – bo o nich mowa – coraz częściej pojawiają się na naszych talerzach. Dlaczego warto je jeść? Jakie wybrać? Czy te pochodzące z Bałtyku to faktycznie taki przysmak, jak twierdzą nasi rybacy? O tym mówił nam dr inż. Wojciech Sawicki, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności.

    Mamy karmiące piersią muszą ograniczyć spożywanie niektórych produktów. Okres laktacji to wyjątkowy czas, kiedy dieta kobiety ma ogromny wpływ nie tylko na jej samopoczucie, lecz także na stan zdrowia dziecka. Sprawdź, czy miód jedzony podczas karmienia piersią może zaszkodzić niemowlęciu.

    W sklepach dostępna jest woda butelkowana mineralna, źródlana, lecznicza, o różnym składzie i właściwościach. Przy wyborze odpowiedniej wody dobrze jest wziąć pod uwagę swój stan zdrowia, ponieważ źle dobrana woda może zaszkodzić zamiast pomóc. Wody, choć potocznie zwane mineralnymi, mogą być wodami źródlanymi, stołowymi, leczniczymi, a czasem po prostu napojem o konkretnym smaku.

    Rebel Wilson zaskoczyła ostatnio fanów informacją o tym, że rozstała się ze swoim chłopakiem, 29-letnim milionerem Jacobem Buschem. Jednak nie tylko rozstanie gwiazdy zwróciło uwagę mediów. Australijska aktorka od kilku miesięcy chwali się na Instagramie efektami swojej diety i regularnych ćwiczeń, dzięki którym schudła już kilkadziesiąt kilogramów. Rebel Wilson nie jest jednak jedyną gwiazdą, która ostatnio przeszła spektakularną metamorfozę. Kto jeszcze zaskoczył swoją nową sylwetką i wagą?

    Karob jest znany odbiorcom z Grecji, Włoch, Indii, Australii. Jego zaletą jest słodkawy aromat przypominający kakao. Warto również zwrócić uwagę na to, że nie zawiera on glutenu i kofeiny, przez co może być wykorzystywany w przygotowywaniu smakołyków dla dzieci.

    Physalis to po polsku miechunka. Najpopularniejszy gatunek jadalny tej rośliny to miechunka peruwiańska (Physalis peruviana). W Polsce popularne, choć nieco mniej, są też miechunka pomidorowa i miechunka rozdęta.

    Podatek cukrowy zaczął obowiązywać w Polsce od nowego roku. Wielu konsumentów mogło już zauważyć jego pierwsze skutki podczas zakupów. Ceny niektórych napojów błyskawicznie bowiem poszły w górę. W jakim celu wprowadzono ten podatek? Za które produkty zapłacimy więcej? Wyjaśniała to w naszym programie ekonomistka Katarzyna Iwanoska.