Mówiąc o cukrze, większość osób ma na myśli sacharozę, czyli związek chemiczny składający się z jednej cząsteczki glukozy i fruktozy. Wchodzi ona w skład dwucukrów, więc zaliczana jest do tzw. cukrów prostych. Sacharoza produkowana jest głównie z trzciny cukrowej, a w Polsce pozyskuje się ją z buraka cukrowego. Nadmierne używanie sacharozy prowadzi do otyłości oraz wielu chorób z nią związanych. Czego używać zamiast cukru? Dostępne są substytuty naturalne i syntetyczne.
Wiele osób uważa, że zjedzenie produktów zawierających cukier doda im energii i poprawi humor. Tymczasem naukowcy z Wielkiej Brytanii i Niemiec udowodnili, że nie należy wierzyć w tę teorię. Jaki zatem wpływ mają słodkości na nasze samopoczucie?
Poszczególne rodzaje diet leczniczych opierają się na modyfikacjach zasad racjonalnego żywienia osób zdrowych. Wśród diet leczniczych wyróżnia się m.in. dietę bogatoresztkową zalecaną przy zaparciach oraz dietę bogatobiałkową – stosowaną przy wychudzeniu czy oparzeniach.
Zsiadłe mleko to orzeźwiający napój, często podawany jako dodatek do potraw. Proste do przyrządzenia, bogate w witaminy, zawiera kultury bakterii, które wspomagają pracę jelit. Zsiadłe mleko ma wiele właściwości zdrowotnych, a szczególnie jest polecane osobom, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Zsiadłe, czyli kwaśne mleko, uzyskujemy ze świeżego mleka.
Mimo że tłusty czwartek mamy już dawno za sobą, to sezon na pączki trwa w przyrodzie przez całą wiosnę. Dlaczego warto po nie sięgnąć? Jakie mają właściwości? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Ludzie, aby utrzymać organizm w należytej kondycji i zdrowiu, przyjmują różnego rodzaju suplementy oraz substancje pomocnicze. Należą do nich m.in. bioflawonoidy cytrusowe.
Olej słonecznikowy to jeden z najbardziej popularnych olejów w Polsce. Wiele osób decyduje się jednak na wybór oleju rzepakowego, czy słusznie? Dowiedz się, dlaczego nie warto rezygnować z tego oleju w naszej diecie.
Odpowiednio skomponowany jadłospis może przyczynić się do spowolnienia procesu starzenia mózgu o kilkanaście lat, a nawet zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Do takich wniosków doszli badacze z Uniwersytetu Rush w Chicago. Jakie artykuły spożywcze zostały przez nich wyróżnione? Co warto włączyć do codziennej diety?
Mleko zagęszczone, inaczej mleko skondensowane, zdecydowanie ustępuje popularnością tradycyjnemu. Jednak ma ono wielu zwolenników ze względu na swój specyficzny smak i konsystencję, a także łatwość przechowywania.
Mleko to jeden z najbardziej podstawowych artykułów spożywczych. Większość z nas kupuje je w plastikowych butelkach lub kartonach, a to, jak zostało zapakowane, przekłada się na jego smak. Dowiedli tego naukowcy z North Caroline State University. Czy faktycznie rodzaj opakowania przekłada się na walory smakowe? W Dzień Dobry TVN opowiedziała o tym dr Joanna Neuhoff-Murawska, Zakład Edukacji Żywieniowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB.
Soczewica ma dużo wartości odżywczych. To warzywo bogate w białko. Dlatego soczewica tak chętnie jest wykorzystywana w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?
Zastanawiałeś się kiedyś, jak smakowałyby: cytryna bez nadmiernej kwaśności, grejpfrut bez goryczy i papryczka chilli bez ostrego smaku? Teraz możesz przekonać się o tym własnej skórze, a raczej języku.
Mamy dobrą wiadomość dla miłośników kawy z mlekiem. Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze udowodnili bowiem, że dodanie nabiału do ziaren ma działanie przeciwzapalne. Jak przygotować dobrą kawę w domu? Na to pytanie odpowiedział w studio Dzień Dobry TVN barista Kuba Kalusiński.
Statystyki pokazują, że każdego roku dochodzi w Polsce do 20 tysięcy zatruć pokarmowych i zakażeń jelit. Niektóre - mają tragiczny finał. Jakie bakterie mogą być dla nas niebezpieczne? Jakie objawy świadczą o zatruciu? O tym w Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z Justyną Milewską, lekarzem rodzinnym i Mileną Nosek, dietetykiem klinicznym.