Dziecko, które nie chce jeść i odmawia próbowania nowych potraw to duży problem dla rodziców. Niejedzenie lub bardzo monotonna dieta mogą sprawić, że maluch będzie miał niedobory witamin i jego rozwój może zostać zaburzony. Pewien tata znalazł jednak sposób, aby zachęcić swojego syna do jedzenia. Jak mu się to udało?
Troska o kondycję skóry nie powinna ograniczać się wyłącznie do stosowania kosmetyków pielęgnacyjnych. Równie ważna jest zbilansowana dieta oraz odpowiednie nawodnienie organizmu.
Z otyłością zmaga się coraz więcej dzieci. W odpowiedzi na ten problem powstał specjalny program "9-5-2-1-0", ułatwiający najmłodszym zmianę trybu życia i nawyków żywieniowych.
Czosnek to z całą pewnością jedno z najzdrowszych warzyw. Mimo że bardzo chętnie wykorzystujemy jej do przygotowywania posiłków, to w momencie, gdy zaczyna rosnąć, cześć za nas ma obawy, czy kiełkujący czosnek nadaje się jeszcze do jedzenia. Czy faktycznie jest się czego obawiać?
Nerkowce to orzechy uchodzące nie tylko za niezwykle smaczne, ale także i takie, które skrywają w sobie właściwości bezcenne dla ludzkiego organizmu. Warto więc na stałe włączyć je do swego zdrowego jadłospisu.
Karp to ryba, która budzi spore kontrowersje. Niektórych odstrasza jej specyficzny smak, inni narzekają na bardzo dużą ilość ości. Mimo to, to właśnie ona pojawi się na świątecznych stołach w wielu domach. Czy warto ją jeść? Na co zwrócić uwagę przy zakupie, aby mieć pewność, że jest świeża? Jak rozpoznać, że karp hodowany był w Polsce? O tym wszystkim porozmawialiśmy z Ewą Gajko, dietetyczką.
Wiele osób odmawia sobie spożywania ziemniaków w obawie przed zachorowaniem na cukrzycę typu drugiego. Wyniki badań przeprowadzonych przez duńskich i australijskich naukowców zmieniają sposób postrzegania popularnego składnika diety.
Część z nas przygotowania do świąt zaczyna z dużym wyprzedzeniem i gotowe już potrawy po prostu mrozi. Które dania nadają się do mrożenia i jak robić to prawidłowo? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Anną Radowicką, dietetyczką kliniczną i technolożką żywności.
Na wigilijnych stołach w święta Bożego Narodzenia obok pierogów i barszczu - królują ryby. I to pod różnymi postaciami: karp w galarecie, śledzie w śmietanie czy pstrąg pieczony. A jak wybrać świeżą i najsmaczniejszą rybę? Z tym pytaniem zmierzył się znawca kulinariów Mikołaj Rey.
Daktyle wspierają pracę serca i przeciwdziałają miażdżycy, chorobie wieńcowej oraz nadciśnieniu tętniczemu. Wykazują właściwości przeciwbólowe i antydepresyjne. Dzięki wysokiej zawartości błonnika suszone daktyle zwalczają problem zaparć.
Picie wody jest niezbędne i korzystne dla zdrowia - to prawda znana nie od dziś i wielokrotnie przypominana. Odpowiednie nawodnienie organizmu ma niezwykle istotne znaczenie dla zdrowia. Prócz stałego, regularnego nawadniania, bardzo cenne jest wypijanie szklanki wody przed konkretnymi czynnościami w ciągu dnia.
Jajka przepiórcze posiadają wiele zalet zarówno zdrowotnych, jak i smakowych. Właśnie dlatego stają się coraz popularniejszym wyborem. Ich rozmiar jest naprawdę niewielki, a przygotowanie ich na twardo zajmuje tylko trzy minuty.
Choć każdy z nas wie, że sięganie po wysokoprzetworzone przekąski nie niesie za sobą nic dobrego, i tak to robimy. Co gorsza, nie potrafimy się powstrzymać i zamiast skończyć po jednym ciastku - zjadamy całe opakowanie.
Jesienią warto korzystać z produktów wzmacniających odporność, które w sytuacji awaryjnej mogą stanowić skuteczny zestaw ratunkowy do szybkiego postawienia na nogi. Jak przygotować naturalną apteczkę?
Zbiory żurawiny trwają od października do listopada. Świeże owoce mają szerokie zastosowanie w kuchni, a w dodatku stanowią bogactwo składników odżywczych.
Owoce i warzywa - zgodnie z zaleceniami specjalistów - powinny stanowić podstawę naszej diety. Niestety obranie niektórych z nich może sprawiać kłopoty.
Nawyki żywieniowe odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób serca. Niektóre produkty spożywcze wspierają funkcjonowanie układu krążenia, inne zwiększają ryzyko występowania jego dysfunkcji.
Orzechy to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Są bogatym źródłem kwasów omega, a także takich pierwiastków, jak selen, potas czy cynk. Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku postanowili bliżej przyjrzeć się orzechom i wskazać te, które są najlepszym źródłem cennych dla naszego zdrowia substancji. Do jakich wniosków doszli?
Orzechy nie bez przyczyny uznawane są za ważny element codziennej diety. Ich spożywanie stanowi przepustkę do dobrego samopoczucia i zgrabnej sylwetki.