Katarzyna Bosacka - znana z takich programów jak "MądrzeJEMY" oraz "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" - otrzymała zdjęcie etykiety ciasteczek. Propagatorka zdrowego odżywiania swoją dygresją na temat zmian w składach produktów spożywczych i ich oznakowania podzieliła się z internautami. - Konsument musi być poinformowany - podkreśliła.
Dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda zapewnia, że rozwiązaniem mogą być owocowe przegryzki w formie płynnej, które dostępne są między innymi w sieci sklepów Żabka.
Co to jest glutaminian sodu? Czy jest szkodliwy? To dwa główne pytania, na które postaramy się odpowiedzieć, przedstawiając glutaminian monosodowy – najczęściej obecnie wykorzystywany wzmacniacz smaku, który wbrew pozorom ma tylko stuletnią historię. Czy trzeba się go bać?
Switchel to naturalny energetyk znany od setek lat. Nazywany jest eliksirem młodości, gdyż kryje w sobie wiele wartości prozdrowotnych. Pobudza lepiej niż kawa, reguluje metabolizm oraz wspomaga działanie organów wewnętrznych. Sprawdź, jak prosty jest przepis na ten napój.
Semolina to gruboziarnista mąka, którą otrzymuje się w wyniku mielenia ziaren pszenicy durum. Produkuje się z niej różnego rodzaju makarony oraz drobną kaszę kuskus. Sprawdź, jakie są jej właściwości, kaloryczność i zastosowanie.
Jak skomponować obiad do 10 złotych? Czym warto zastąpić masło, które nigdy nie było aż tak drogie? Na pytania redaktorki dziendobry.tvn.pl odpowiedziała dietetyczka Marta Wysogląd.
Trwa sezon na grzyby. Kurki, podgrzybki, borowiki szlachetne to tylko niektóre ze skarbów czekających na nas w lasach. Czy jednak oprócz walorów smakowych posiadają one jakiekolwiek właściwości odżywcze? Dietetyczka, Marta Jachym rozwiała wszelkie wątpliwości na temat grzybów. O czym trzeba pamiętać podczas ich zbierania?
Plastik i różnego rodzaju śmierci zalewają naszą planetę. Aby uniknąć katastrofy ekologicznej, musimy nie tylko sprzątać po sobie i segregować śmieci, ale także dokonywać mądrych wyborów podczas zakupów. Do ekologii i większego dbania o naszą planetę swoich klientów zachęca sieć sklepów Żabka. Jak to robi, opowiedziała Joanna Kasowska.
W ten weekend "Projekt plaża" dotarł do Władysławowa. Strefa, którą przygotowaliśmy wspólnie z marką Żywiec Zdrój to doskonałe miejsce do spotkań. Tym razem Olivier Janiak zaprosił do rozmowy Łukasza Bogusławskiego uczestnika programu "Top Model".
Matcha to japońska herbata, która od pewnego czasu cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Co ciekawe, przyrządza się z niej nie tylko napój. Stanowi doskonały dodatek do różnych potraw, w tym także deserów.
Wybierając się do sklepu po zakupy, rzadko kiedy przyglądamy się informacjom zawartym na etykiecie. Ten fakt wykorzystują producenci żywności. Żerują oni na naszej nieuwadze i dodają do swoich wyrobów substancje, które w ogóle nie powinny się tam znaleźć. Które produkty są najczęściej podrabiane?
Żyjemy w ciągłym biegu, który sprawia, że często nie ma czasu na przygotowywanie pełnowartościowych posiłków. Coraz częściej sięgamy więc po gotowe alternatywy, dzięki którym możemy zaoszczędzić swój czas. Na szczęście na rynku spotykamy wygodne i smaczne przekąski. Które z nich zasługują na uwagę? Dowiecie się tego z naszej rozmowy.
Mangostan to owoc uprawiany w strefie tropikalnej, rosnący na drzewach o tej samej nazwie. Chińczycy określają go "królową owoców" (królem jest według nich inny owoc – durian).
Podczas letniego wypoczynku - zwłaszcza w bardzo gorące dni - trzeba zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu i orzeźwienie. Choć woda jest najlepszym płynem, po który możemy sięgnąć, to warto urozmaicić jej smak. W jaki sposób?
Żywienie dziecka to niełatwy temat. Niektóre maluchy nie mają żadnych problemów z jedzeniem i chętnie sięgają po nowe smaki. Inne - choćby rodzice stanęli na głowie - nie chcą jeść wcale. Dlaczego?
Doskonale smakuje, orzeźwia w upalne dni, a w dodatku jest źródłem cennych składników odżywczych. Sok z arbuza to propozycja, której potencjał doceniają dietetycy z całego świata. Na czym dokładnie polega fenomen słodkiego napoju? Dlaczego warto wprowadzić go do codziennego jadłospisu?
Pomelo wyróżnia się spośród innych cytrusów szczególnie swoim rozmiarem. Warto jednak zwrócić uwagę nie tylko na jego wielkość, ale również na wartości odżywcze owocu. Jest np. bogaty w witaminę C. Zobacz, jakie inne właściwości posiada.
Maślanka to uboczny produkt wytwarzania masła oraz smaczny napój mleczny. Wiele osób zastanawia się jednak, czy maślanka jest zdrowa. Nie podlega dyskusji, że jest lekkostrawna i niskokaloryczna, lecz czy może korzystnie wpływać na ludzki organizm?
Pomiędzy wakacyjnymi szaleństwami trzeba znaleźć czas na zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Dotyczy to zarówno dorosłych jak i dzieci. Co zjeść, aby mieć energię do zwiedzania i zabawy?
Lody czy mrożone jogurty mają zadowolić nasze podniebienia i choć na chwilę przynieść ukojenie. Sęk w tym, że ostatni z wymienionych produktów - zdaniem dietetyków - pozostawia wiele do życzenia. Dlaczego?
Picie lodowatej wody latem wydaje się być naturalnym odruchem, ale czy zdrowym? Okazuje się, że niekoniecznie. Choć odpowiednie nawodnienie organizmu jest kluczowe dla jego zdrowia, to temperatura dostarczanego płynu również ma znaczenie.
Pochodzi z Indonezji i jest ogromnym źródłem witaminy C – to właśnie dwie charakterystyczne cechy owocu salak. Brzmi egzotycznie? Zobacz, jakie ma właściwości i jak go spożywać.