Nakłonienie malucha do spożywania warzyw to niełatwe zdanie. Nie jest jednak niemożliwe. To, że nie tylko landrynki mogą przyciągać pięknym kolorem, w cyklu Dzień Dobry TVN "(Od)wagi dzieciaki" udowodniła Julia Malejczyk, edukatorka kulinarna. Poznaj jej przepis na tęczową sałatkę.
Wiele warzyw, które kiedyś bardzo często gościły w polskiej kuchni, nagle przestaje się w niej pojawiać. Niektóre z nich po pewnym czasie znów wracają do łask. Właśnie tak jest z pasternakiem zwyczajnym.
Sok pomidorowy ceniony jest przede wszystkim za nieprzeciętny smak, ale to niejedyna jego zaleta. Płynna przekąska to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i dlatego warto przemycić ją do codziennego jadłospisu.
Przez ostanie kilkadziesiąt lat bardzo zmieniło się nasze podejście do jedzenia oraz sposób, w jaki je podajemy. Co ciekawe, jest dziedzina nauki, która to bada. Czym dokładnie zajmuje się gastrofizyka i jak wpływa na nasze codzienne wybory żywieniowe?
Soja to roślina, po którą jeszcze do niedawna sięgali głownie wegetarianie i weganie. Teraz zdobywa coraz większą popularność. Zastanawiasz się, czy produkty sojowe są odpowiednie dla ciebie? Poznaj zastosowanie i wartości odżywcze soi!
Świeże, domowe nowalijki to doskonały sposób na zdrowe warzywa. Wystarczy plastikowy pojemnik, ziemia i nasiona, aby mieć domowe przysmaki. Sprawdź, jakie nowalijki można hodować na domowym parapecie i jak to zrobić.
Czosnek to bez wątpienia jedna z naszych ulubionych przypraw – każdej potrawie nadaje niezwykłego charakteru, sprawia, że staje się ona nieco bardziej pikantna i wyrazista w smaku. Jednak do czego można go dodać, aby jeszcze bardziej kreatywnie wykorzystać ukochany smak czosnku?
W czasie świąt wielkanocnych na naszych stołach królują przede wszystkim jajka, dlatego dobrze wiedzieć, jakie mają wartości odżywcze. Które jaja najlepiej kupować? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Kornelia Westergaard, technolog żywienia.
Soylent to posiłek w proszku, który rozpuszcza się np. w wodzie. Stanowi mieszankę aż 35 substancji odżywczych. W ocenie producenta jedna porcja może zastąpić pełnowartościowy posiłek. Czy warto sięgnąć po tego rodzaju produkty? Jakie korzyści dla zdrowia niesie przyjmowanie takich płynnych pokarmów? O tym w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Anną Radowicką, dietetyczką.
Czystek ma właściwości lecznicze, dzięki którym wyróżnia się spośród wielu roślin. Herbata z czystka niejednej osobie pomogła w walce z dolegliwościami układu pokarmowego czy odpornościowego. Sprawdź, dlaczego warto włączyć czystka do swojego jadłospisu.
Awokado to dosyć popularny owoc, który chętnie kupujemy. Nie trzeba nikogo przekonywać do jego zdrowotnych właściwości. Jednak jak to jest z jego pestką? Czy jest zdrowa? Co można z niej zrobić? Odpowiadamy na najbardziej nurtujące pytania.
Statystyki mówią, że 15 proc. dzieci w Polsce zmaga się otyłością lub nadwagą. W tej grupie znajduje się 13-letni Szymon. Szansą dla chłopca na pozbycie zbędnych kilogramów jest wyjazd na turnus odchudzający w Ciechocinku. Jak będzie wyglądał jego pobyt w ośrodku i program leczniczy przygotowali dla niego specjaliści?
Od wielu lat ocet jabłkowy cieszy się ogromną popularnością. Zdaniem wielu osób wspomaga odchudzanie. Niektóre badania sugerują, że także obniża poziom cukru oraz cholesterolu. Czy faktycznie tak jest? Czy octy powinny być obecne w naszej diecie? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła dr Wanda Baltaza.
Pąki roślin to prawdziwe bomby witaminowe, podobnie z resztą, jak kiełki. Wiele z nich można bezpiecznie spożywać, a do tego mają bardzo odżywcze działanie. Wyciągi stosowane są w ziołolecznictwie i kosmetologii. Które z nich można jeść? Co można z nich przygotować?
Czy kiełki z rzodkiewki są zdrowe? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób, stojąc w sklepie przed półką wypełnioną kiełkami, sałata, rukolą i szpinakiem. Kiełki rzodkiewki uważa się za jeden z najzdrowszych produktów. Dostarczają wielu składników odżywczych i cennych kwasów wspomagających różne procesy w organizmie. Warto więc po nie sięgać jak najczęściej!
Aspartam, w składzie produktów kryjący się pod symbolem E951, to jedna z najczęściej stosowanych sztucznych substancji słodzących. Dodawany bywa nie tylko do produktów spożywczych, lecz także do rozmaitych leków.
Wywodzi się z Chin i jest kuzynem pomarańczy, jednak odróżnia go od niej wielkość i smak. Co ciekawe, w odróżnieniu od większości cytrusów, jego skórkę można jeść! Co to jest kumkwat i jak się go wykorzystuje w kuchni?
Kardamon, obok szafranu, jest jedną z najbardziej cennych przypraw. Jego siła tkwi w intensywności smaku oraz właściwościach prozdrowotnych. Kardamon to przyprawa dla osób, które lubią przygotowywać potrawy w mocno wyczuwalnym aromacie.
Zuzia ma trzynaście lat i zmaga się z otyłością. Pierwszego lutego dziewczynka przyjechała do uzdrowiska w Ciechocinku, na turnus odchudzający. Jak sobie radzi? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Nabiał to szczególnie szeroka gama wyrobów spożywczych. Ogólnodostępność tych produktów sprawiła, że na co dzień spożywane są ogromne ilości wyrobów mlecznych. W ostatnim czasie coraz częściej kwestionuje się pozytywny wpływ nabiału na zdrowie i pojawia się sporo zamienników.
Napój ryżowy, podobnie jak inne napoje roślinne, jest dobrą alternatywą dla mleka krowiego. Jego skład i wszechstronność sprawiają, że może być spożywany samodzielnie lub stosowany jako dodatek do potraw. Zobacz, dlaczego warto pić napój ryżowy.