W Wielkanoc i inne kilkudniowe święta na naszych stołach i talerzach królują pyszne potrawy, które często niestety są ubogie w witaminy. Jeśli daleko nam było od zachowania umiaru w święta, warto zatroszczyć się o organizm i zrekompensować mu ciężką pracę, jaką wykonał w trakcie świątecznego ucztowania.
Guawa to owoc ceniony za swoje unikalne walory smakowe, a także liczne właściwości prozdrowotne. Wykorzystywana jest do przyrządzania rozmaitych deserów, jak też wytrawnych przystawek. Guawa obniża poziom cukru we krwi, stabilizuje ciśnienie tętnicze oraz działa uelastyczniająco na skórę.
Hummus to danie, które w ostatnich latach coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Ta pasta z ciecierzycy i sezamu jest doskonałą propozycją na szybką przekąskę. Z czym jeść hummus, jeśli mamy niewiele czasu na przygotowanie lunchu?
Kalettes (kalerosse) to nowe warzywo o charakterystycznym słodkawo-orzechowym smaku. Roślina powstała w latach 90. ubiegłego wieku. Zaletą kalettes jest niska kaloryczność i wysoka wartość odżywcza, dlatego warzywo to poleca się osobom dbającym o swoją dietę.
Jajka to bardzo wartościowy produkt spożywczy, zawierający dużo białka, aminokwasów i witamin. Z jajek można przyrządzić wiele prostych dań, które są niezwykle szybkie w przygotowaniu. Do takich potraw należą jajka na miękko – cieszą się ogromną popularnością – są pyszne i bogate w cenne składniki odżywcze.
Zbilansowana dieta zapewnia dziecku nie tylko właściwy rozwój, ale także chroni go przed groźnymi chorobami w dorosłym życiu. Jak karmić dziecko, aby było zdrowe? Na ten temat rozmawiamy z dr n.med. Bartłomiejem Zalewskim, pediatrą.
22 marca co roku obchodzony jest Światowy Dzień Wody. Z tej okazji w Dzień Dobry TVN dziennikarka Katarzyna Bosacka opowiedziała, jaką wodę najlepiej spożywać na co dzień. Czy można pić kranówkę?
Wanilia to owoc rośliny rosnącej w Ameryce Południowej i Środkowej, znany z charakterystycznego smaku i aromatu. Laska wanilii to najbardziej naturalna postać owocu. Inne formy występowania tej przyprawy to: wanilia w proszku, pasta z wanilii oraz ekstrakt z wanilii. Dostępny jest również cukier waniliowy, który powstaje przez dodanie wanilii do cukru buraczanego. Wanilia znalazła zastosowanie w kuchni, ale słynie także z właściwości zdrowotnych.
U wielu kobiet raz w miesiącu pojawia się potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego. Skąd bierze się taka nagła zachcianka? Ten symptom to jasna zapowiedź zbliżającej się menstruacji. O tym dlaczego tak się dzieje opowiedziała nam psychodietetyk, Sylwia Prawdzik.
Wiosną trochę bardziej pochylamy się nad swoim zdrowiem i ciałem. Wiele kobiet, aby poprawić swoje samopoczucie i wysmuklić ciało, decyduje się na przeprowadzenie w tym czasie detoksu. Czy naprawdę jest nam potrzebny? Pytamy o to Agnieszkę Piskałę-Topczewską, dietetyczkę.
Rynek oferuje nam wiele różnych pojemników do przechowywania żywności. Które z z nich sprawdzają się najlepiej? A może w ogóle nie są nam potrzebne i świetnie zastąpi je folia spożywcza lub papierowy ręcznik? W Dzień Dobry TVN o sprytnych sposobach na przechowywanie żywności rozmawiamy z Agnieszką Kałużą, autorką bloga "Aga pomaga".
Zupy są zdrowe, sycące i - wbrew pozorom - wcale nie tuczą. Mimo tylu zalet, na naszych stołach goszczą stosunkowo rzadko. Dlaczego warto na stałe wprowadzić je do menu i które z nich są najbardziej wartościowe?
Dietetycy od lat powtarzają, że owoce i warzywa są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Jednak jedzenie niektórych z nich może przynieść więcej szkód niż pożytku. Najnowszy raport Enviromental Working Group pokazuje, które produkty zawierają najwięcej pestycydów.
Polacy kochają suplementy zdrowia. Dla odporności, pięknych włosów i paznokci coraz chętniej sięgamy po kolagen, cynk oraz selen. Czy faktycznie musimy je łykać w formie syntetycznej? Kiedy zażywanie "tabletek dla urody" naprawdę na sens? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy o tym z dr. Wandą Baltazą, dietetykiem klinicznym.
Gluten to składnik, który budzi ogromne kontrowersje. Nie brakuje osób, które łączą go z otyłością, zaburzeniami hormonalnymi czy nawet nowotworami. Czy faktycznie gluten może być dla nas niebezpieczny? Czy produkty, które go zawierają, powinny całkowicie zniknąć z naszej diety? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy o tym z Katarzyną Bosacką, prowadzącą program "MądrzeJEMY".
Starożytni Chińczycy ze zwykłej czynności parzenia herbaty uczynili godną podziwu sztukę. Ich sekretne metody przyrządzania tego aromatycznego naparu były doskonalone przez wieki. Współcześni amatorzy herbaty chętnie wykorzystują tradycyjne chińskie metody, dzięki którym napój ma wyjątkowy, głęboki smak. Jedną z nich jest użycie gaiwanu – niewielkiego czajniczka do parzenia i picia herbaty. To niepozorne naczynie sprawia, że picie herbaty w jednej chwili staje się magicznym rytuałem.
Słynna dieta dr Dąbrowskiej - to właśnie dzięki niej celebryci, światowe gwiazdy i zwykli śmiertelnicy zrzucają szybko nadprogramowe kilogramy. Owocowo-warzywny post przynosi natychmiastowe efekty, a także poprawia nasze zdrowie i samopoczucie. To o czym trzeba jednak pamiętać to rozsądek, a także konsekwencja. Doktor Ewa Dąbrowska dała nam kilka złotych rad.
Nareszcie, po długim okresie zimy mamy szansę urozmaicić swoją dietę o produkty, które łatwo kupimy lokalnie. Jak więc jeść sezonowo? I jakie owoce i warzywa wybierać w marcu?
W XXI wieku dużo mówi się o fat-shamingu, czyli zawstydzaniu osób z nadwagą i otyłością. Natomiast dietetyczka Anna Reguła przedstawiła w mediach społecznościowych drugą stronę medalu i poruszyła problem stygmatyzacji osób szczupłych. - Im tym bardziej ciężko jest komunikować problem, bo zaraz spotykają się z karcącymi słowami osób, które "chciałyby wyglądać tak, jak Ty" – pisze.
Czasem trudno się oprzeć i nie sięgnąć po kolejny kawałek, prawda? Nieprzypadkowo. Okazuje się, że niektóre typy żywności mogą być dla naszego organizmu zwyczajnie uzależniające. Sprawdź, czy przypadkiem nie znajdziesz ich w swojej kuchni.
Brak humoru i zły nastrój to stany emocjonalne, które coraz częściej pojawiają się w naszym życiu. Pandemia, ograniczony kontakt z bliskimi i prawie rok kwarantanny dają się we znaki. Jak umilić sobie życie i sprawić, by wraz z nadejściem wiosny rozbłysły nie tylko promyki słońca, ale także szczery uśmiech na naszej twarzy? Odpowiednia dieta może wiele zmienić!
Każda osoba dbająca o własne zdrowie powinna zastanowić się, jak obniżyć poziom cukru, o ile jest on za wysoki. Jest to ważne nie tylko dla cukrzyków i osób odchudzających się, ale dla każdego człowieka troszczącego się o własne ciało i zdrowie. Większość produktów spożywczych, które spożywamy każdego dnia, doprowadzają do szkodliwego i gwałtownego podwyższenia poziomu cukru we krwi.
Staroindyjska metoda leczenia Ajurweda zaleca, abyśmy zimą spożywali jak najwięcej ciepłych, gotowanych posiłków. Napoje powinniśmy zaś pić przynajmniej w temperaturze pokojowej. Mówi się, że temperatura posiłku wpływa znacząco na jego smak. To obróbka termiczna wydobywa z dania aromat i sprawia, że żołądek wydziela soki trawienne. Jaka jest najlepsza temperatura dań i napojów na zimę? Z odpowiedziami spieszy Agnieszka Cegielska.
Zawierają wiele składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, zdrowe tłuszcze, aminokwasy i witaminy. Ryby – bo o nich mowa – coraz częściej pojawiają się na naszych talerzach. Dlaczego warto je jeść? Jakie wybrać? Czy te pochodzące z Bałtyku to faktycznie taki przysmak, jak twierdzą nasi rybacy? O tym mówił nam dr inż. Wojciech Sawicki, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności.
Polacy coraz częściej rezygnują z jedzenia mięsa. Badania przeprowadzone przez GfK Polonia pokazują, że roślinne produkty, które "udają" te pochodzenia odzwierzęcego cieszą się ogromną popularnością i kupuje je już co trzecie gospodarstwo. Co wpłynęło na zmianę nawyków żywieniowych Polaków?
Małgorzata Rozenek cudnie chudnie - po ciąży prezenterka przeszła niesamowitą metamorfozę i szybko wróciła do formy. W czym tkwi jej sekret? Odpowiedzi na to pytanie udzieliła nam Ludmiła Podgórska, dietetyczka gwiazdy.
Joanna Maślukiewicz zajmuje się wypiekaniem pradawnego chleba. Do jej gospodarstwa we wsi Klecin zawitał nasz reporter Piotr Wojtasik, by poznać jej recepturę. Czy z każdej mąki powstanie chleb?
Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne, lecznicze i odżywcze ma ciecierzyca. Dowiedz się ponadto, ile kalorii ma ciecierzyca, jak smakuje i z czym można ją podawać.
Pitaja, ze względu na swoje właściwości, wartości odżywcze i smak, staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Dowiedz się, czym są pitaja czerwona i pitaja z Kostaryki, jak je jeść oraz jakie jest ich zastosowanie.
Niektórzy czekają na niego z niecierpliwością przez cały rok. Inni się go boją, bo oznacza zmierzenie się z własnymi słabościami. Pozostali - po prostu go bagatelizują. Tłusty czwartek, bo to o nim mowa, jest dniem hołdującym słodkim grzeszkom. A jeśli się przejedliśmy? Oto, jak łatwo możemy się z takiego problemu wykaraskać!