Zupa krem to świetny pomysł na pyszny, zdrowy, najczęściej szybki i lekkostrawny posiłek. Można ją zrobić z większości warzyw i łączyć z dowolnymi dodatkami - wegetariańskimi i wszystkimi innymi. Jeśli nie masz pomysłu na konkretną zupę krem, sprawdź 10 różnych przepisów.
Motywuje, edukuje, dopinguje - Anna Lewandowska to chyba jedna z najbardziej "fit" polskich gwiazd. Od jakiegoś czasu trenerka prowadzi w mediach społecznościowych akcję, w której zachęca do podejmowania małych kroków w drodze ku dużej zmianie i zdrowszemu stylowi życia. Wiele osób z chęcią stosuje się do jej rad i widzi efekty - czy podobnie będzie w przypadku jedzenia jajek na śniadanie?
Pandemia COVID-19 ma wpływ na nasze zachowania żywieniowe. Badanie przeprowadzone przez naukowców z University of Minnesota wykazało, że sprzyja ona zaburzeniom odżywiania oraz rozwojowi niezdrowych nawyków żywieniowych.
Choć Pamela Anderson w tym roku skończy 54 lata, przez wielu nadal uważana jest za prawdziwą seksbombę. Aktorka zachwyca wyglądem, co jest zasługą nie tylko operacji plastycznych, ale również specjalnej diety.
Kiełki to młode pędy roślin. Choć wyglądają bardzo niepozornie, to są doskonałym źródłem witamin oraz substancji odżywczych. Dlaczego jeszcze warto wprowadzić je do codziennej diety? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy na ten temat z Urszulą Somow, dietetyczką.
W kiełkach znajduje się mnóstwo witamin i minerałów. Kiełki mają więcej mikroelementów niż dojrzałe warzywa. Ich siła tkwi w świeżości. W studiu Dzień Dobry TVN dietetyk Agata Dąbrowska opowiedziała o rodzajach kiełków, ich zdrowotnych właściwościach, podpowiedziała również, jak w warunkach domowych możemy je wyhodować.
Fleksitarianizm to rodzaj diety, której głównym założeniem jest eliminacja mięsa z codziennego jadłospisu i ograniczanie się do jego okazjonalnego spożywania. Taki sposób odżywiania się uchodzi obecnie za jeden z najzdrowszych. Wpisuje się w rekomendacje lekarzy i dietetyków.
Nie bez powodu sól określamy "białą śmiercią". Jej nadmiar może przyczynić się do rozwoju chorób, ale również może wpłynąć na naszą pamięć. Aby tego uniknąć, sięgnijmy po przyprawy, które dzięki swoim właściwościom poprawią jakość naszego życia oraz dodadzą wyjątkowego aromatu naszym potrawom.
Najzdrowiej odżywiająca się polska gwiazda? To chyba ona, Anna Lewandowska. Siedem tygodni temu trenerka rzuciła wyzwanie swoim fanom, chcąc zachęcić ich do zdrowego stylu życia. "Małe kroki, duża zmiana" - przekonuje. W tym tygodniu staje twarzą w twarz z mitem śniadania - które często pomijamy albo jemy w pośpiechu. Jakie jest zdanie trenerki w tej kwestii?
Unia Europejska chce zmienić nawyki żywieniowe swoich mieszkańców. Komisja Europejska zamierza zakazać promocji mięsa (nawet tego, które pochodzi z równoważonych hodowli), a także wina. Politycy chcą w ten sposób przekonać do częstszego sięgania po owoce i warzywa.
Monikę Dygas od dziecka fascynowały stare chaty. Niedawno postanowiła połączyć przyjemne z pożytecznym i w okolicach Starachowic otworzyła prywatny skansen. Co znajdziemy w Chacie Szeptuchy?
Kawa to królowa napojów. Na jej temat krąży jednak wiele mitów, zwykle straszących jej rzekomą szkodliwością. Tymczasem w 2016 r. dołączono ją do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dorosłych. To lekko podbudowało jej PR - ale nie chcieliśmy na tym poprzestać. Co jest prawdą, a co mitem w przypadku kawy? Sprawdziliśmy to.
W Wielkanoc i inne kilkudniowe święta na naszych stołach i talerzach królują pyszne potrawy, które często niestety są ubogie w witaminy. Jeśli daleko nam było od zachowania umiaru w święta, warto zatroszczyć się o organizm i zrekompensować mu ciężką pracę, jaką wykonał w trakcie świątecznego ucztowania.
Guawa to owoc ceniony za swoje unikalne walory smakowe, a także liczne właściwości prozdrowotne. Wykorzystywana jest do przyrządzania rozmaitych deserów, jak też wytrawnych przystawek. Guawa obniża poziom cukru we krwi, stabilizuje ciśnienie tętnicze oraz działa uelastyczniająco na skórę.
Hummus to danie, które w ostatnich latach coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Ta pasta z ciecierzycy i sezamu jest doskonałą propozycją na szybką przekąskę. Z czym jeść hummus, jeśli mamy niewiele czasu na przygotowanie lunchu?
Kalettes (kalerosse) to nowe warzywo o charakterystycznym słodkawo-orzechowym smaku. Roślina powstała w latach 90. ubiegłego wieku. Zaletą kalettes jest niska kaloryczność i wysoka wartość odżywcza, dlatego warzywo to poleca się osobom dbającym o swoją dietę.
Jajka to bardzo wartościowy produkt spożywczy, zawierający dużo białka, aminokwasów i witamin. Z jajek można przyrządzić wiele prostych dań, które są niezwykle szybkie w przygotowaniu. Do takich potraw należą jajka na miękko – cieszą się ogromną popularnością – są pyszne i bogate w cenne składniki odżywcze.
Zbilansowana dieta zapewnia dziecku nie tylko właściwy rozwój, ale także chroni go przed groźnymi chorobami w dorosłym życiu. Jak karmić dziecko, aby było zdrowe? Na ten temat rozmawiamy z dr n.med. Bartłomiejem Zalewskim, pediatrą.
22 marca co roku obchodzony jest Światowy Dzień Wody. Z tej okazji w Dzień Dobry TVN dziennikarka Katarzyna Bosacka opowiedziała, jaką wodę najlepiej spożywać na co dzień. Czy można pić kranówkę?
Wanilia to owoc rośliny rosnącej w Ameryce Południowej i Środkowej, znany z charakterystycznego smaku i aromatu. Laska wanilii to najbardziej naturalna postać owocu. Inne formy występowania tej przyprawy to: wanilia w proszku, pasta z wanilii oraz ekstrakt z wanilii. Dostępny jest również cukier waniliowy, który powstaje przez dodanie wanilii do cukru buraczanego. Wanilia znalazła zastosowanie w kuchni, ale słynie także z właściwości zdrowotnych.
U wielu kobiet raz w miesiącu pojawia się potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego. Skąd bierze się taka nagła zachcianka? Ten symptom to jasna zapowiedź zbliżającej się menstruacji. O tym dlaczego tak się dzieje opowiedziała nam psychodietetyk, Sylwia Prawdzik.
Wiosną trochę bardziej pochylamy się nad swoim zdrowiem i ciałem. Wiele kobiet, aby poprawić swoje samopoczucie i wysmuklić ciało, decyduje się na przeprowadzenie w tym czasie detoksu. Czy naprawdę jest nam potrzebny? Pytamy o to Agnieszkę Piskałę-Topczewską, dietetyczkę.
Rynek oferuje nam wiele różnych pojemników do przechowywania żywności. Które z z nich sprawdzają się najlepiej? A może w ogóle nie są nam potrzebne i świetnie zastąpi je folia spożywcza lub papierowy ręcznik? W Dzień Dobry TVN o sprytnych sposobach na przechowywanie żywności rozmawiamy z Agnieszką Kałużą, autorką bloga "Aga pomaga".
Zupy są zdrowe, sycące i - wbrew pozorom - wcale nie tuczą. Mimo tylu zalet, na naszych stołach goszczą stosunkowo rzadko. Dlaczego warto na stałe wprowadzić je do menu i które z nich są najbardziej wartościowe?
Dietetycy od lat powtarzają, że owoce i warzywa są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Jednak jedzenie niektórych z nich może przynieść więcej szkód niż pożytku. Najnowszy raport Enviromental Working Group pokazuje, które produkty zawierają najwięcej pestycydów.
Polacy kochają suplementy zdrowia. Dla odporności, pięknych włosów i paznokci coraz chętniej sięgamy po kolagen, cynk oraz selen. Czy faktycznie musimy je łykać w formie syntetycznej? Kiedy zażywanie "tabletek dla urody" naprawdę na sens? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy o tym z dr. Wandą Baltazą, dietetykiem klinicznym.
Gluten to składnik, który budzi ogromne kontrowersje. Nie brakuje osób, które łączą go z otyłością, zaburzeniami hormonalnymi czy nawet nowotworami. Czy faktycznie gluten może być dla nas niebezpieczny? Czy produkty, które go zawierają, powinny całkowicie zniknąć z naszej diety? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy o tym z Katarzyną Bosacką, prowadzącą program "MądrzeJEMY".
Starożytni Chińczycy ze zwykłej czynności parzenia herbaty uczynili godną podziwu sztukę. Ich sekretne metody przyrządzania tego aromatycznego naparu były doskonalone przez wieki. Współcześni amatorzy herbaty chętnie wykorzystują tradycyjne chińskie metody, dzięki którym napój ma wyjątkowy, głęboki smak. Jedną z nich jest użycie gaiwanu – niewielkiego czajniczka do parzenia i picia herbaty. To niepozorne naczynie sprawia, że picie herbaty w jednej chwili staje się magicznym rytuałem.
Słynna dieta dr Dąbrowskiej - to właśnie dzięki niej celebryci, światowe gwiazdy i zwykli śmiertelnicy zrzucają szybko nadprogramowe kilogramy. Owocowo-warzywny post przynosi natychmiastowe efekty, a także poprawia nasze zdrowie i samopoczucie. To o czym trzeba jednak pamiętać to rozsądek, a także konsekwencja. Doktor Ewa Dąbrowska dała nam kilka złotych rad.
Nareszcie, po długim okresie zimy mamy szansę urozmaicić swoją dietę o produkty, które łatwo kupimy lokalnie. Jak więc jeść sezonowo? I jakie owoce i warzywa wybierać w marcu?