Pyłek pszczeli i pierzga - co to?
- Pyłek i pierzga to są naturalne multiwitaminy. Pyłek zbierają pszczoły w trakcie pylenia roślin. Zanoszą go do ula i tam przekazują pszczołom, które w nim pracują. One mieszają go ze śliną, z miodem, pszczelimi enzymami i powstają takie grudki. Pierzgę z kolei wyciąga się z plastra. (…) Ciekawe jest to, że pierzga jest taką pszczelą kiszonką, które są teraz bardzo popularne. One były sposobem konserwowania żywności w czasach, kiedy nie było jeszcze lodówek. Pierzga od zawsze była takimi pszczelimi zapasami i my możemy z tego korzystać - tłumaczył farmaceuta Marcin Korczyk.
Pyłek pszczeli i pierzga - właściwości
Pyłek ma słodko-gorzkawo-miodowy smak. Natomiast pierzga to wyraźna kwaskowatość i żywiczy posmak. Ich skład nieco się różni. Jest to spowodowane procesem fermentacji, który zachodzi w trakcie produkcji pierzgi. Zawiera więcej węglowodanów, pszczelich enzymów i kwasu mlekowego. Natomiast zarówno pierzga, jak i pyłek są bogatym źródłem witaminy: C, A, E oraz z grupy B. W ich skład wchodzą m.in. aminokwasy, biotyna, kwas foliowy.
Pierzgę i pyłek pszczeli można:
- rozgryzać i trzymać na języku;
- zmieloną dodać do miodu;
- dodać do owsianki, jaglanki, smoothie;
- dodać do wody i cytryny.
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz także:
- Jak Emilia Komarnicka-Klynstra wspiera odporność u dzieci? "To najsilniej działające lekarstwo i najtańsze na rynku"
- Bigos z cukinii. Wersja dla miłośników mięsa, ale i wegetarian
- Domowa kombucha, lemoniada i lassi, czyli napoje mocy na upały. Poznaj przepisy Karoliny i Macieja Szaciłło
Autor: Dominika Czerniszewska