Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje szerokie zastosowanie w produkcji żywności. Jego zaletą jest niska cena oraz łatwość użycia, gdyż ma postać płynną i nie wymaga rozpuszczania.
Syrop glukozowo-fruktozowy – co to jest? Skład
Syrop glukozowo-fruktozowy jest substancją słodzącą powszechnie wykorzystywaną w przemyśle spożywczym. Otrzymuje się go najczęściej ze skrobi kukurydzianej, rzadziej z pszenicznej lub ziemniaczanej. Skład syropu glukozowo-fruktozowego to cukry proste, a dokładnie: 55 proc. glukozy i 42 proc. fruktozy. Pozostałe 3 proc. stanowi dodatek innych cukrów. Syrop glukozowo-fruktozowy jest bezbarwny i płynny. Odznacza się małą lepkością i wysoką siłą słodzącą.
Syrop glukozowo-fruktozowy a cukier
Syrop glukozowo-fruktozowy jest chętniej stosowany przez producentów żywności niż tradycyjny cukier z dwóch prostych przyczyn. Jedną z nich jest niska cena pozwalająca na zmniejszenie kosztów produkcji przy jednoczesnym zwiększeniu zysku. Drugą z przyczyn jest natomiast łatwość użycia syropu glukozowo-fruktozowego i jego właściwości technologiczne. Syrop glukozowo-fruktozowy nie wymaga rozpuszczania, nie ulega krystalizacji oraz cechuje się niską lepkością. Jego dodatek do żywności skutkuje poprawą cech produktu, m.in. smaku i konsystencji.
Syrop glukozowo-fruktozowy – gdzie występuje?
Syrop glukozowo-fruktozowy występuje w wielu produktach żywnościowych. Jest powszechnie stosowany do słodzenia napojów gazowanych, niegazowanych oraz alkoholowych, m.in. do piw smakowych czy likierów. Syrop glukozowo-fruktozowy wykorzystywany jest w produkcji dżemów, galaretek, lodów oraz różnego rodzaju wyrobów cukierniczych i piekarniczych. Znajduje się także w fermentowanych napojach mlecznych, do których należą smakowe jogurty i maślanki. Syrop glukozowo-fruktozowy można znaleźć również w gotowych zupach, keczupie, mielonym mięsie oraz w zalewie do ogórków i śledzi.
Syrop glukozowo-fruktozowy – zdrowie
Wysokie spożycie produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Ten powszechnie dodawany do żywności składnik odgrywa istotną rolę w rozwoju wielu chorób, do których należą: otyłość, cukrzyca typu 2, zaburzenia gospodarki lipidowej, schorzenia układu sercowo-naczyniowego, kamica nerkowa, dna moczanowa, a nawet nowotwory. Szkodliwość syropu glukozowo-fruktozowego wynika w dużej mierze z wysokiej zawartości fruktozy, która może zaburzać odczuwanie głodu i sytości. Skutkuje to zwiększeniem apetytu i wzrostem ilości pobieranego pokarmu. Konsekwencją jest szybsze odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie, co prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości. Syrop glukozowo-fruktozowy przyczynia się do wzrostu poziomu trójglicerydów we krwi, co może zwiększać ryzyko wystąpienia miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawałów serca, udaru mózgu oraz schorzeń wątroby. Nadmierna ilość syropu glukozowo-fruktozowego sprzyja osłabieniu naczyń krwionośnych i kości, a także obniżeniu naturalnej odporności organizmu. Składnik ten zaburza gospodarkę węglowodanową, powodując nagłe zmiany poziomu cukru we krwi, co może wywoływać insulinooporność tkanek, a w konsekwencji cukrzycę.
Produkty bez syropu glukozowo-fruktozowego
Syrop glukozowo-fruktozowy jest powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności, jednak nie występuje we wszystkich produktach. W celu wyeliminowania syropu glukozowo-fruktozowego z diety wystarczy dokładnie czytać etykiety artykułów spożywczych informujące o ich składzie. Produkty bez syropu glukozowo-fruktozowego to głównie żywność nieprzetworzona, cechująca się krótkim wykazem składników na etykiecie. Trudno jest jednoznacznie określić grupę produktów, w których syrop glukozowo-fruktozowy nie występuje. Ze względu na jego szkodliwość wielu producentów rezygnuje z dodawania go do żywności. Na rynku można więc znaleźć jogurty smakowe, lody i słodycze bez syropu glukozowo-fruktozowego.
Syrop glukozowo-fruktozowy z pszenicy
Syrop glukozowo-fruktozowy jest otrzymywany głównie ze skrobi kukurydzianej. W procesie produkcji można jednak wykorzystać również pszenicę. Produkty żywnościowe zawierające syrop glukozowo-fruktozowy z pszenicy mogą być źródłem glutenu. Związek ten jest szkodliwy dla osób z celiakią oraz alergią na gluten. Spożycie produktów zawierających gluten przez osoby chore prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych, dlatego ważne jest dokładne czytanie etykiet.
Jakich substancji unikać w produktach spożywczych? Zobacz wideo:
Zobacz także:
Dieta węglowodanowa na masę i odchudzanie. Co można jeść, stosując dietę węglowodanową?
Dieta, która odbuduje florę bakteryjną po COVID-19. Naukowcy szukają chętnych do badania
Detoks organizmu - moda czy skuteczna dieta? "Można go wsadzić między bajki a marketing"
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: E+