Syrop glukozowo-fruktozowy w dużych ilościach wykazuje wysoką szkodliwość dla zdrowia. Sprzyja rozwojowi otyłości, cukrzycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Syrop glukozowo-fruktozowy dodawany jest m.in. do słodyczy, napojów gazowanych i produktów mlecznych.
Dlaczego producenci żywności tak chętnie dodają do swoich produktów syrop glukowozo-fruktozowy? Czym różni się on od zwykłego cukru? Czy łatwo jest zmieścić się w nowej normie dziennego spożycia cukru, którą Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła na 3,5 łyżeczki? O tym w jakich produktach znajduje się cukier i o jego wpływie na nasze zdrowie rozmawialiśmy z dr inż. Iloną Gałązką-Czarnecką.
Nad światem zapanowała moda na "be fit". Uprawiasz sport i dbasz o zdrowe odżywianie? Koniecznie musisz to zobaczyć! W studio Dzień Dobry TVN dietetyk Magdalena Jarzynka wyjaśnia na czym polega problem z fruktozą, zawartą w wielu produktach spożywanych codziennie. Czy to prawda, że syrop glukozowo-fruktozowy sprawia, że odczuwamy wilczy głód?