Zachcianki ciążowe to temat, o którym krążą mity nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Połączenie bigosu z truskawkami, ogórków kiszonych z czekoladą czy dżemu z żółtym serem może zadowalać przyszłe mamy. Jednak czy jest to zdrowe? O tym porozmawialiśmy z dietetyk kliniczną, Pauliną Ihnatowicz.
Lato nabiera rozpędu, a ty marzysz, aby do urlopu schudnąć? Ale czy można zdrowo zrzucić 5 kg w miesiąc i to bez aktywności fizycznej? Dietetyk kliniczny Anna Radowicka zapewnia, że tak. Trzeba jedynie zastosować kilka prostych zasad. Zobacz, jakich błędów nie popełniać i poznaj przykładowy jadłospis.
Rano rogalik z dżemem, w przerwie w pracy ciastko do kawy, po obiedzie deser, a na poprawę nastroju batonik. Jeśli jest gorąco, chętnie zjemy lody, a pragnienie ugasimy słodkim, gazowanym napojem. W ciągu dnia nawykowo sięgamy po produkty zawierające cukier. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jest on obecny nie tylko w słodyczach. Jak z niego zrezygnować? Dlaczego jest to takie trudne? To wyjaśnia nam psychodietetyczka Joanna Zielewska, autorka książki "190 dań do pudełka. Insulinooporność".
Agnieszka Kotońska, gwiazda programu "Gogglebox" na TTV, wylewała siódme poty na siłowni i odmawiała sobie ulubionych dań, by uzyskać sylwetkę, o której zawsze marzyła. Teraz jest z siebie dumna, bo ciężką pracą doszła do zamierzonego efektu. Pokazała swoją przemianę, a jej fani przecierają oczy ze zdumienia, że tak bardzo się zmieniła.
Arbuz nazywany jest kawonem, pochodzi z rodziny dyniowatych i rośnie dziko w Afryce. W 92% arbuz składa się z wody i zawiera witaminy i składniki mineralne. Jest też bogaty w przeciwutleniacze i jego spożywanie korzystnie wpływa na nasz organizm.
Polacy znajdują się w czołówce najbardziej otyłych narodów. Do tego, coraz więcej z nas zmaga się z cukrzycą czy chorobami układu krążenia. Takich problemów ze zdrowiem można jednak uniknąć. Wystarczy zjeść w ciągu dnia jeden wegański posiłek. Czy taka drobna zmiana wystarczy, aby nie chorować i dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem? Co można jeść na kolację? W Dzień Dobry TVN na ten temat rozmawialiśmy z Michałem Wrzoskiem, dietetykiem.
Kakao do Europy trafiło stosunkowo niedawno. Tymczasem, świat zachwyca się jego smakiem i prozdrowotnymi właściwościami od ponad siedmiu tysięcy lat. Dlaczego warto pić kakao? Jak je przygotować, aby zachować jak najwięcej wartościowych związków? Michał i Irmina Mysza są podróżnikami i znawcami kakao. W Dzień Dobry TVN opowiedzieli o nieznanych właściwościach tego produktu.
Nadszedł upragniony czas pikników i jedzenia w plenerze, a często bohaterką tych spotkań jest truskawka. Jak jednak znaleźć i kupić tą najlepszą? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział Mikołaj Rey.
Czerwiec to sezon na czarny bez. Jak wykorzystać kwiaty czarnego bzu w kuchni oraz przygotować z nich domowe preparaty lecznicze? Nieco więcej opowiedziała nam o tym Agnieszka Cegielska, propagatorka zdrowego i naturalnego stylu życia.
Pandemia wywróciła nasze życie do góry nogami. Na te kilkanaście miesięcy cały świat skurczył się do czterech ścian mieszkania. Zamknięcie zmieniło nasze nawyki oraz przyzwyczajenia. Zaczęliśmy też inaczej się odżywiać. Główny Urząd Statystyczny postanowił sprawdzić, co Polacy jedli w czasie pandemii i które produkty kupowaliśmy najczęściej.
Regularne jedzenie grzybów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prawie o połowę – czytamy w nowym badaniu opublikowanym w Advances in Nutrition. Odpowiada za to m.in. ergotioneina, czyli aminokwas o silnym działaniu przeciwutleniającym.
Po sok z brzozy warto sięgać w przypadku problemów z nerkami, a także w celu wzmocnienia naturalnej odporności organizmu. Napój o dość specyficznym smaku poprawia stan skóry i włosów, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, jest skuteczną bronią w walce z anemią. Sok z brzozy można pozyskać z pnia oraz liści.
W sklepach powoli zaczynają pojawiać pierwsze letnie owoce i warzywa. Niestety spragnionych ich smaku skutecznie odstrasza cena. Kilka dni temu pokazaliśmy wam zdjęcie z jednego ze sklepów, gdzie za kilogram czereśni trzeba było zapłacić ok. 160 złotych. Dlaczego owoce i warzywa w tym roku są takie drogie?
O tym, że zdrowa dieta ma olbrzymi wpływ na nasze zdrowie wiemy wszyscy. Niestety ogromna część kobiet (i nie tylko) nie stosuje się do zaleceń dietetyków czy lekarzy i odżywia się byle jak. O zdrowym menu przypominamy sobie dopiero wtedy, gdy chcemy schudnąć lub dopadła nas jakaś choroba. Jak duży wpływ na nasze zdrowie i gospodarkę hormonalną ma sposób odżywiania? O tym w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z dr. n. med. Tadeuszem Oleszczukiem, ginekologiem-położnikiem.
Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami. Zwracamy większą uwagę na to, co wkładamy do koszyka i chętniej sięgamy po żywność ekologiczną czy z oznaczeniem BIO. Czy faktycznie na tym korzystamy?
Wciąż żywe jest przekonanie, że anoreksja czy bulimia to choroby, które dotykają głównie kobiety. Tymczasem zaburzenia odżywiania to powszechny problem wśród skoczków narciarskich. O swoich doświadczeniach i walce z chorobą w Dzień Dobry TVN opowiedział nam Fabian Malik, międzynarodowy sędzia w skokach narciarskich i były skoczek.
Rambutan, a dokładnie jagodzian rambutan, to jeden z egzotycznych owoców o ciekawym smaku i właściwościach pozytywnie wpływających na zdrowie, samopoczucie i wygląd. Jedzenie go nie sprawia trudności, a smak jest ciekawy i przyjemny. Rambutan intryguje wyglądem – jego skórka jest pokryta miękkimi, przyjemnymi w dotyku włoskami.
O szkodliwym wpływie mięsa na nasze zdrowie musi się coraz więcej. Zdaniem badaczy najbezpieczniejsza dla człowieka oraz planety byłaby dieta wegańska, czyli oparta tylko i wyłącznie na produktach roślinnych. Jak przejść na weganizm? Czy takie menu jest dobre także dla dzieci? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy na ten temat z Idą Kulawik, autorką bloga "Veganbanda ", oraz jej mężem Marcinem.
Zupa krem to świetny pomysł na pyszny, zdrowy, najczęściej szybki i lekkostrawny posiłek. Można ją zrobić z większości warzyw i łączyć z dowolnymi dodatkami - wegetariańskimi i wszystkimi innymi. Jeśli nie masz pomysłu na konkretną zupę krem, sprawdź 10 różnych przepisów.
Motywuje, edukuje, dopinguje - Anna Lewandowska to chyba jedna z najbardziej "fit" polskich gwiazd. Od jakiegoś czasu trenerka prowadzi w mediach społecznościowych akcję, w której zachęca do podejmowania małych kroków w drodze ku dużej zmianie i zdrowszemu stylowi życia. Wiele osób z chęcią stosuje się do jej rad i widzi efekty - czy podobnie będzie w przypadku jedzenia jajek na śniadanie?
Pandemia COVID-19 ma wpływ na nasze zachowania żywieniowe. Badanie przeprowadzone przez naukowców z University of Minnesota wykazało, że sprzyja ona zaburzeniom odżywiania oraz rozwojowi niezdrowych nawyków żywieniowych.
Choć Pamela Anderson w tym roku skończy 54 lata, przez wielu nadal uważana jest za prawdziwą seksbombę. Aktorka zachwyca wyglądem, co jest zasługą nie tylko operacji plastycznych, ale również specjalnej diety.
Kiełki to młode pędy roślin. Choć wyglądają bardzo niepozornie, to są doskonałym źródłem witamin oraz substancji odżywczych. Dlaczego jeszcze warto wprowadzić je do codziennej diety? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy na ten temat z Urszulą Somow, dietetyczką.
W kiełkach znajduje się mnóstwo witamin i minerałów. Kiełki mają więcej mikroelementów niż dojrzałe warzywa. Ich siła tkwi w świeżości. W studiu Dzień Dobry TVN dietetyk Agata Dąbrowska opowiedziała o rodzajach kiełków, ich zdrowotnych właściwościach, podpowiedziała również, jak w warunkach domowych możemy je wyhodować.
Fleksitarianizm to rodzaj diety, której głównym założeniem jest eliminacja mięsa z codziennego jadłospisu i ograniczanie się do jego okazjonalnego spożywania. Taki sposób odżywiania się uchodzi obecnie za jeden z najzdrowszych. Wpisuje się w rekomendacje lekarzy i dietetyków.
Nie bez powodu sól określamy "białą śmiercią". Jej nadmiar może przyczynić się do rozwoju chorób, ale również może wpłynąć na naszą pamięć. Aby tego uniknąć, sięgnijmy po przyprawy, które dzięki swoim właściwościom poprawią jakość naszego życia oraz dodadzą wyjątkowego aromatu naszym potrawom.
Najzdrowiej odżywiająca się polska gwiazda? To chyba ona, Anna Lewandowska. Siedem tygodni temu trenerka rzuciła wyzwanie swoim fanom, chcąc zachęcić ich do zdrowego stylu życia. "Małe kroki, duża zmiana" - przekonuje. W tym tygodniu staje twarzą w twarz z mitem śniadania - które często pomijamy albo jemy w pośpiechu. Jakie jest zdanie trenerki w tej kwestii?
Unia Europejska chce zmienić nawyki żywieniowe swoich mieszkańców. Komisja Europejska zamierza zakazać promocji mięsa (nawet tego, które pochodzi z równoważonych hodowli), a także wina. Politycy chcą w ten sposób przekonać do częstszego sięgania po owoce i warzywa.
Monikę Dygas od dziecka fascynowały stare chaty. Niedawno postanowiła połączyć przyjemne z pożytecznym i w okolicach Starachowic otworzyła prywatny skansen. Co znajdziemy w Chacie Szeptuchy?
Kawa to królowa napojów. Na jej temat krąży jednak wiele mitów, zwykle straszących jej rzekomą szkodliwością. Tymczasem w 2016 r. dołączono ją do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dorosłych. To lekko podbudowało jej PR - ale nie chcieliśmy na tym poprzestać. Co jest prawdą, a co mitem w przypadku kawy? Sprawdziliśmy to.