Uczestniczka "MasterChefa" zdradza, jakich składników użyć do zrobienia aromatycznej herbaty.
Zastanawiasz się, czy mąka kukurydziana jest bezglutenowa? Nie wiesz, który przepis na chleb kukurydziany bezglutenowy jest najlepszy? Poznaj nasze przepisy na chleb bezglutenowy kukurydziany, a nie pożałujesz!
Ryby – choć zdrowe i łatwo dostępne – na naszych stołach goszczą stosunkowo rzadko. Najwięcej zjadamy ich w okresie świąt. Które gatunki są najzdrowsze, a których powinniśmy unikać? Jak przygotowywać rybę, aby zatrzymać w niej jak najwięcej substancji odżywczych? Na ten temat rozmawialiśmy z Agnieszką Piskałą-Topczewską, dietetyczką.
Gałka muszkatołowa to nasiona pochodzące od rośliny znanej jako muszkatołowiec korzenny, który obecnie uprawiany jest w Malezji, na Karaibach i Sri Lance. Drzewa osiągają wysokość nawet 12 metrów i hoduje się je na niewielkich wysokościach. Przyprawa pojawiła się w Europie najprawdopodobniej dzięki wyprawom krzyżowym i to właśnie Europejczycy najczęściej wykorzystują ją w swojej kuchni. Gałka muszkatołowa ma bardzo intensywny smak przypominający piżmo, który zawdzięcza lotnemu olejkowi mającemu wiele ciekawych i przydatnych właściwości.
"Najtrudniejszy jest pierwszy tydzień".
Oto sprawdzone porady dietetyczki.
Olej ryżowy to jeden z mniej znanych w Europie produktów, mimo iż ma on wiele ciekawych właściwości i różnorodne zastosowanie. Jest za to niezmiennie popularny na terenie Azji.
Właściwości anyżu mają nie tylko działanie zdrowotne, ale również kulinarne. Jako przyprawa anyż charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i polecany jest dla osób mających problemy z trawieniem. Co jeszcze warto wiedzieć o tej roślinie?
Bakalie wchodzą w skład wielu świątecznych potraw. Są bazą dla makowca, czy kutii. Choć najczęściej sięgamy po nie właśnie w okolicy świąt, to warto o nich pamiętać przez cały rok. Jakie wartości odżywcze mają bakalie?
Mięso oddzielone mechaniczne budzi wiele kontrowersji. Wiele osób zastanawia się, co tak naprawdę można znaleźć w niektórych produktach i jak dużo ma to wspólnego z prawdziwym mięsem. Sprawdź, w jaki sposób powstaje MOM i w jakich artykułach spożywczych występuje.
"Wlewaliśmy kieliszek do kąpieli i skóra od razu stawała się jedwabiście gładka".
Orzechy pekan, czyli inaczej "orzesznik jadalny", to istna skarbnica cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Co więcej, ich wpływ na ludzki organizm jest tak niezwykły, że często mówi się o nich jako o dodatku kulinarnym, który leczy.
Choć niektórym trudno w to uwierzyć, tradycyjne słodycze działają bardzo niekorzystnie nie tylko na obwód naszej talii, ale i na zdrowie. I o ile my, dorośli, jesteśmy w stanie pohamować chęć na przekąski pełne cukru, o tyle najmłodszym przychodzi to już z większym trudem.
"Szok termiczny, który im fundujemy, sprawia, że psują się znacznie szybciej".
Sprawdź, jakie są jego zalety i wady.
Mimo że o tym, jak ważna dla prawidłowego rozwoju dziecka jest zdrowa dieta, mówi się coraz więcej, to nie wszyscy chcą przyjąć to do wiadomości. Zdarzają się sytuacje, że dzieci, które przynoszą do szkoły pełnowartościowe posiłki, są wyśmiewane przez rówieśników. Jak zmienić podejście dzieci i rodziców do jedzenia? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z dr Hanną Stolińską, dietetykiem klinicznym.
"Potrafią tam z kilku rzeczy wyczarować coś naprawdę wspaniałego"
Początek sezonu w skokach narciarskich wywołuje szereg niepowtarzalnych emocji wśród wszystkich entuzjastów sportów zimowych. Zawodnicy stający do rywalizacji w tej wyjątkowej dyscyplinie muszą sprostać wielu wyzwaniom, takim jak czasochłonne i wyczerpujące treningi, ale i odpowiednio skomponowana dieta. Posiłki mają zapewnić sportowcom cenną energię, stanowią także niezastąpione wsparcie w ochronie organizmu przed infekcjami. O tajnikach jadłospisu polskich skoczków rozmawialiśmy z Magdaleną Wieczorek, dietetykiem Kadry Narodowej w Skokach Narciarskich w latach 2015-2019.
Z okazji Dnia Świętego Marcina w Poznaniu sprzedaje się rogale świętomarcińskie. Dlaczego są przygotowywane akurat tego dnia? Jak powstają te przysmaki? Ile mają kalorii? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Za czasów PRL-u ciężko było o masło, znacznie bardziej popularne były wszelkiego rodzaju margaryny i tłuszcze roślinne. Kiedy przeminął ten czas, wiele osób wróciło do tradycyjnego masła, jednak czy jest to zdrowy wybór? Co jest zdrowsze?
Makaron - podstawa kuchni włoskiej i codziennej diety wielu z nas. Anna Radowicka, dietetyczka, zdradziła, która pasta jest są najzdrowsza oraz radzi, jak należy ją gotować, żeby zachować ich wartości odżywcze i witaminy.
Wiele osób uważa, że wraz z wiekiem metabolizm bardzo zwalnia. Tymczasem badania pokazują, że to nieprawda i to, jak działa nasza przemiana materii, zależy przede wszystkim od nas samych. Co zrobić, aby ją poprawić? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Michałem Wrzoskiem, dietetykiem klinicznym.
"Jej stosowanie jest niemożliwe, bo nie ma w niej słodyczy"
Codziennie każdy z nas staje przed wyborem, co zjeść w pracy i w szkole, by zadbać o organizm, portfel, a zarazem oszczędzić czas. Lunchbox wydaje się być idealnym pomysłem na posiłek poza domem. Co można ugotować, by nie znudzić się posiłkami oraz ich przygotowaniem?
Dieta dziecka powinna obfitować w spore ilości składników odżywczych, które przyczynią się do prawidłowego rozwoju. Niestety wciąż wielu uczniów nie odżywia się tak jak należy, co wynika zazwyczaj z braku czasu rodziców na przygotowanie im odpowiednich posiłków. Rozwiązaniem mogą być szybkie i zdrowe przekąski, które dzieci z powodzeniem zabiorą ze sobą do szkoły. Smakołyki dostarczą im energii, a także odpowiednich witamin i minerałów.
Cykoria to warzywo zdrowe, będące idealnym dodatkiem zarówno do sałatek, jak i do potraw podawanych na ciepło. Jest nie tylko smaczna, ale i niskokaloryczna. Z tych powodów jest jedną z ulubionych potraw osób dbających o linię. Korzyści zdrowotnych płynących z jej spożywania jest więcej – poznaj je wszystkie.
"Musimy zrozumieć, że ono nie rozwiąże naszych problemów"
Pozwala osiągnąć wymarzoną wagę, a nawet wygładza zmarszczki. Jest sekretem idealnej sylwetki i alternatywą dla botoksu takich gwiazd jak Salma Hayek, Gwyneth Paltrow i Halle Berry. Dieta bulionowa robi furorę w Hollywood, bo - zdaniem jej zwolenników - gotowany przez kilka godzin wywar to pełne wartości odżywczych "płynne złoto". Czy faktycznie wraz z kolejnym talerzem niedzielnego rosołu ubywa nam lat i kilogramów? O tym rozmawiamy z dietetyczką i psychodietetyczką Joanną Zielewską.
Macierzanka to roślina o szerokim zastosowaniu. Posiada właściwości lecznicze, które są wykorzystywane m.in. w terapii infekcji dróg oddechowych i zaburzeń układu pokarmowego. Macierzanka wykorzystywana jest też w kosmetyce oraz w gastronomii jako przyprawa (ma podobny aromat do tymianku).
Owoc granatu ma cenne właściwości prozdrowotne, choć wciąż jest mało popularny. Być może wynika to z trudności w przetwarzaniu go – wiele osób wciąż nie wie, jak granat obrać, aby się nie ubrudzić. Dowiedz się, jak go przyrządzić i dlaczego warto to robić.