Modeli odżywiania jest bardzo dużo. W ostatnim czasie sporą popularność zdobywa reduktarianizm. Zdaniem niektórych może to być najpopularniejszy trend żywieniowy w 2022 roku. Na czym dokładanie polega reduktarianizm?
Właściwości czarnej herbaty znajdują zastosowanie w zwalczaniu dolegliwości trawiennych oraz przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Czarna herbata ze względu na zawartość przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia się skóry oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawałów serca.
Trzynastoletni Jędrek budzi się o czwartej nad ranem, gra na komputerze, a w międzyczasie sięga po przekąskę. "Słychać tylko trzaskające drzwi lodówki" - opowiada mama chłopca.
Warzywa powinny przeważać w diecie dzieci (oraz dorosłych). Niestety większość maluchów za nimi nie przepada. Jak to zmienić? W tym mogą pomóc smaczne, ale przede wszystkim zdrowe koktajle.
Koktajl to idealna przekąska dla zabieganych. Dobrze przygotowany jest źródłem witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oto propozycje na szybkie i zdrowe koktajle Edyty Litwiniuk, dietetyczki, trenerki i fit mamy trzech córeczek.
Olej kokosowy rafinowany w porównaniu do nierafinowanego jest uboższy w substancje bioaktywne i bezzapachowy. Nie ma właściwości pielęgnacyjnych, jednak doskonale sprawdza się w kuchni. Olej kokosowy rafinowany do smażenia zawiera średniołańcuchowe trójglicerydy, które nie magazynują się w formie tkanki tłuszczowej, dlatego może pojawić się w diecie odchudzającej.
Cząber to zioło, które niegdyś stosowane było powszechnie w Europie. Dopiero handel zagraniczny spowodował, że na Stary Kontynent przywieziono egzotyczne przyprawy, takie jak czarny pieprz. Od tamtej pory popularność cząbru w kuchni zaczęła maleć, choć jego właściwości zdrowotne są nie do przecenienia.
Złote mleko z kurkumy ma niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. To forma naturalnego antybiotyku o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, dezynfekującym i uśmierzającym ból. Poznaj właściwości kurkumy, przepis na złote mleko i efekty jego stosowania.
Wiele dzieci uwielbia niezdrowe przekąski i kocha podjadać chipsy. Dobrym rozwiązaniem jest wówczas samodzielne przygotowanie ich z pociechami. Fakt, że nie jest to trudne, w Dzień Dobry TVN udowodniły uczestniczki ostatniej edycji programu "MasterChef Junior", Jagoda Łaganowska i Lena Świętońska.
Pomidory, ogórki czy truskawki najlepiej smakują latem, ale również i w sezonie zimowym są owoce i warzywa, które mają mnóstwo witamin i wartości odżywczych. To czas cytrusów, imbiru, a także kiszonej kapusty. Warto po nie sięgać.
Miłośnicy zdrowego odżywiania każdego roku z niecierpliwością oczekują na zestawienie diet przygotowywane przez redakcję magazynu "U.S. News & World Report". W tegorocznym rankingu eksperci wzięli pod lupę aż 40 planów żywieniowych. Jaki jadłospis stanowi w ich ocenie przepustkę do doskonałego samopoczucia i zgrabnej sylwetki?
Klasyczny makaron po bolońsku łączy smak wołowiny i mielonej wieprzowiny. Kuchnia wegańska ma to do siebie, że proponuje zamienniki, które wspaniale harmonizują przyprawy z produktami roślinnymi. Dzięki temu możemy uzyskać pyszny i aksamitny sos bez kęsa mięsa. Takie połączenie będzie o wiele zdrowsze i lżejsze dla naszego układu pokarmowego.
Chrupki kukurydziane są popularną przekąską, która szczególnie chętnie podawana jest najmłodszym. Może pomagać załagodzić negatywne skutki ząbkowania, ale także przyczyniać się do rozwoju próchnicy. Co jeszcze trzeba wiedzieć o chrupkach kukurydzianych?
Zastanawiasz się, czy mąka kukurydziana jest bezglutenowa? Nie wiesz, który przepis na chleb kukurydziany bezglutenowy jest najlepszy? Poznaj nasze przepisy na chleb bezglutenowy kukurydziany, a nie pożałujesz!
Ryby – choć zdrowe i łatwo dostępne – na naszych stołach goszczą stosunkowo rzadko. Najwięcej zjadamy ich w okresie świąt. Które gatunki są najzdrowsze, a których powinniśmy unikać? Jak przygotowywać rybę, aby zatrzymać w niej jak najwięcej substancji odżywczych? Na ten temat rozmawialiśmy z Agnieszką Piskałą-Topczewską, dietetyczką.
Gałka muszkatołowa to nasiona pochodzące od rośliny znanej jako muszkatołowiec korzenny, który obecnie uprawiany jest w Malezji, na Karaibach i Sri Lance. Drzewa osiągają wysokość nawet 12 metrów i hoduje się je na niewielkich wysokościach. Przyprawa pojawiła się w Europie najprawdopodobniej dzięki wyprawom krzyżowym i to właśnie Europejczycy najczęściej wykorzystują ją w swojej kuchni. Gałka muszkatołowa ma bardzo intensywny smak przypominający piżmo, który zawdzięcza lotnemu olejkowi mającemu wiele ciekawych i przydatnych właściwości.
Olej ryżowy to jeden z mniej znanych w Europie produktów, mimo iż ma on wiele ciekawych właściwości i różnorodne zastosowanie. Jest za to niezmiennie popularny na terenie Azji.
Właściwości anyżu mają nie tylko działanie zdrowotne, ale również kulinarne. Jako przyprawa anyż charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i polecany jest dla osób mających problemy z trawieniem. Co jeszcze warto wiedzieć o tej roślinie?
Bakalie wchodzą w skład wielu świątecznych potraw. Są bazą dla makowca, czy kutii. Choć najczęściej sięgamy po nie właśnie w okolicy świąt, to warto o nich pamiętać przez cały rok. Jakie wartości odżywcze mają bakalie?
Mięso oddzielone mechaniczne budzi wiele kontrowersji. Wiele osób zastanawia się, co tak naprawdę można znaleźć w niektórych produktach i jak dużo ma to wspólnego z prawdziwym mięsem. Sprawdź, w jaki sposób powstaje MOM i w jakich artykułach spożywczych występuje.
Orzechy pekan, czyli inaczej "orzesznik jadalny", to istna skarbnica cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Co więcej, ich wpływ na ludzki organizm jest tak niezwykły, że często mówi się o nich jako o dodatku kulinarnym, który leczy.