Na tradycyjnym wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Nie każdy z nas ma czas, by przygotować wigilijną kolację w domu. Restauracje z roku na rok przyjmują coraz więcej zleceń na świąteczny catering. W studiu Dzień Dobry TVN z dietetyczką Emilią Cesarek porozmawialiśmy o tym, czy świąteczny catering jest bardziej kaloryczny i mniej zdrowy od tego przygotowanego w domu.
Święta Bożego Narodzenia w Polsce nie mogą obejść się bez ryby. Jak wybrać rybę, żeby była świeża i smaczna? W "Dzień Dobry TVN" postanowiliśmy to sprawdzić. Na co zwracać uwagę? Na pewno na to czy oko jest szkliste, na skrzela, które powinny być krwiste oraz na mięso - powinno być sprężyste. Na co jeszcze? Zobaczcie!
Zielona herbata ma bardzo wiele właściwości prozdrowotnych. Jest skuteczna przy odchudzaniu i problemach z wysokim cholesterolem. Z badań wynika, że zielona herbata działa także antynowotworowo. Jakie jeszcze ma zalety? Sprawdziła to prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska.
Marta Dymek to ceniona blogerka, która 6 lat temu postanowiła zająć się wegańskim gotowaniem. Na jej świątecznym stole nie znajdziemy ryb, jajek, nabiału czy innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Piotr Wojtasik odwiedził blogerkę i sprawdził, co na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia przygotowuje Marta.
Jesteśmy coraz częściej uczuleni na mleko krowie, na pszenicę, orzechy, cytrusy, jajka. Szczególnie w Święta Bożego Narodzenia będziemy mieć częściej styczność z tymi produktami. Jak alergicy mają szansę przetrwać Święta. Co powinni jeść, na co uważać najbardziej i na jakie zamienniki się decydować?
Jedną z najczęściej kupowanych przez Polaków ryb jest łosoś. Jakie wyróżniamy rodzaje łososia? Jak wybrać dobrą jakościowo rybę? W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział o właściwościach łososia jurajskiego.
W zabieganym świecie mikrofalówka zrobiła ogromną karierę. Ale czy można w niej wszystko podgrzewać? Jakie naczynia można wkładać do mikrofali? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN dietetyk Magdalenę Czyryndę-Koledę.
Alergia. Pyłki można pokonać dietą? Wiele osób zmagających się z alergią ma przepisywane leki. Czy branie medykamentów przy tej dolegliwości jest konieczne? A może ratunkiem w przypadku alergii, nawet tych wziewnych, jest dieta? Zapytaliśmy o to gości Dzień Dobry TVN: alergolog i dermatolog Danutę Myłek oraz prowadzącą cykl "Naturalnie!" Agnieszkę Cegielską.
Aronii jemy niewiele, choć te owoce są naprawdę bardzo zdrowe, a nasz kraj jest największym na świecie ich producentem. Dlaczego zatem warto po nie sięgać? W jakiej postaci są najlepsze? O prozdrowotnych właściwościach aronii mówiły w Dzień Dobry TVN: prof. nauk farmaceutycznych Iwona Wawer i prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska.
Wiśnie to owoce o nieocenionych właściwościach prozdrowotnych. Jakie witaminy zawierają? Dlaczego powinni po nie sięgać sportowcy? Co wiśnie mają wspólnego z siwymi włosami? O zaletach tych owoców mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska.
W kolejnej odsłonie "Reakcji łańcuchowej" Aneta Łańcuchowska poruszyła temat mięsa. Jak zdradziła dietetyczka, statystycznie Polacy zjadają aż 78 kg mięsa rocznie! Jakie wybierać mięso, by nasza dieta była zbilansowana? Jak często i w jakich ilościach powinniśmy jeść mięso?
Popularne ostatnio "superfoods" to produkty, które w małej ilości zawierają sporą ilość witamin i składników mineralnych. W kolejnej odsłonie "Reakcji łańcuchowej" Aneta Łańcuchowska podpowiada, które z polskich produktów można uznać za "superfoods". Okazuje się, że np. natka pietruszka ma więcej witaminy C niż czarna porzeczka. W jakie jeszcze produkty powinniśmy się zaopatrzyć?
W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska zwraca uwagę, że podczas podróży podchodzimy lekceważąco do tego, co jemy. Będąc w trasie zatrzymujemy się w barach typu fast food lub pijemy kawę na stancji benzynowej. Według Anety najlepszym rozwiązaniem jest wzięcie prowiantu z domu. Weźmy coś, co zaspokoi nasze łaknienie, będzie łatwe w konsumpcji i dobrze wpłynie na koncentrację np. chrupiące warzywa z makaronem, owoce czy przygotowane w domu owsiane batoniki. Co jeszcze?
W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska opowiedziała o nowalijkach, które już zaczynają nas kusić ze straganów. Czy warto je kupować? Dietetyczka zwróciła uwagę, że od marca na rynku dostępne są nowalijki szklarniowe. Niestety przez brak słońca, producenci nowalijek muszą wspomagać się nawozami azotowymi, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. O tej porze roku zrezygnujmy z nowalijek liściastych. Nowalijek powinny unikać zwłaszcza kobiety w ciąży i dzieci do 3 roku życia. Jeżeli natomiast mamy ogromną ochotę na nowalijki, wybierajmy te, które nie są dużych rozmiarów. Rzodkiewki rozmiarów pomidora na pewno będą przenawożone. Aneta podpowiedziała również, w jaki sposób zmniejszyć zawartość szkodliwych azotanów.
W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" dietetyczka Aneta Łańcuchowska radzi, co jeść, gdy uprawiamy sport. Odpowiednia skomponowana dieta daje nam siłę do ćwiczeń oraz wpływa na szybszą regenerację organizmu. Co jeść przed treningiem, a co po treningu? I jak przygotować domowy izotonik, który nawodni organizm po ćwiczeniach?
W kolejnej odsłonie "Reakcji łańcuchowej" Aneta Łańcuchowska przekonuje, że jedząc pewne produkty, można zachować młodość i witalność. Za starzenie się organizmu odpowiadają wolne rodniki. Są też przyczyną bardzo wielu chorób między innymi miażdżycy, cukrzycy, chorób serca. Poziom wolnych rodników zmniejszają antyoksydanty. Gdzie ich szukać?
Kolendra, obok kurkumy i kuminu, to zioło o wielkiej mocy. Jest między innymi silnym antyoksydantem, czyli zawiera związki, które walczą z wolnymi rodnikami oraz podnosi libido. Jakie jeszcze właściwości ma kolendra? Mówiła o tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska.
Podgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej jest bardzo wygodne, są jednak produkty, które nie powinny w niej lądować. To m.in. mleko matki i surowe mięso. Dlaczego nie powinniśmy podgrzewać ich w mikrofalówce? Jakich zasad się trzymać, kiedy korzystamy z tego urządzenia? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła dziennikarka naukowa i blogerka Aleksandra Stanisławska.
Kminek i kumin są często mylone. Czym się zatem różnią? Jakie mają właściwości? Dlaczego można je zalecać kobietom? Zapytaliśmy o to prowadzącą cykl "Naturalnie!" Agnieszkę Cegielską.
Surowe migdały, czerymoja i karmazyn atlantycki – to zdaniem naukowców trzy najlepsze, pod względem wartości odżywczej produkty spożywcze świata. Czym jest czerymoja? Skąd pochodzi? Jakie wartości skrywa w sobie ten egzotyczny owoc? Dlaczego powinniśmy jeść migdały? I co to znaczy, że zamiast liczyć kalorie, powinniśmy zwracać uwagę na gęstość odżywczą produktu? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyk Annę Radowicką.
Dobra flora bakteryjna jelit przekłada się na cały nasz organizm. To od niej zależy nasza odporność oraz samopoczucie. Dobrą florę bakteryjną pomagają nam budować kiszonki. Powstają one w wyniku naturalnej fermentacji, kiedy wydziela się kwas mlekowy. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyk Justyna Markowska, która zdradziła, że kiszenie wydobywa z warzyw to, co najlepsze. Co to znaczy? I co możemy kisić?
Według danych Inspekcji Handlowej, na 160 skontrolowanych lokali gastronomicznych, w 80 proc. wykryto nieprawidłowości. Gdzie zatem jeść, by się nie struć? Na czym oszukują nas restauratorzy? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN socjolog, podróżniczkę i blogerkę Natalię Sitarską. Jak nasz gość ocenia jedzenie w polskich kurortach?
W kolejnej odsłonie cyklu "Naturalnie" Agnieszka Cegielska opowiedziała o właściwościach roszponki. Jakie cenne składniki zawiera ta sałata? Roszponka między innymi oczyszcza organizm z toksyn. Jest idealna na przesilenie wiosenne. Roszponka to również kopalnia minerałów. Jakich? Agnieszka opowiedziała o tym w studiu Dzień Dobry TVN.
Któż z nas nie lubi soków, czy to owocowych, czy warzywnych? Pani Gadżet - Anna Nowak-Ibisz przyniosła dziś do studia Dzień Dobry TVN wyciskarki, dzięki którym będziemy mogli samodzielnie produkować pyszne soki w domowym zaciszu!
W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska wzięła na warsztat chleb. Jak zdradza dietetyczka, prawdziwy chleb powinien mieć tylko 4 składniki. Jakie? Jak czytać etykiety? Dlaczego dobry chleb powinien być ciężki? Jakich składników odżywczych dostarczy nam razowy chleb? I dlaczego brązowy lub rudawy kolor chleba powinien nas zaniepokoić?
W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska obaliła mity na temat jajek. Do tej pory jaja cieszyły się raczej złą sławą ze względu na zawarty w nich cholesterol. Jak jest naprawdę? Ile jajek powinno się znaleźć w naszej diecie? Okazuje się, że jajka dostarczają nam przede wszystkim pełnowartościowego białka i choliny, która jest niezwykle istotna dla naszego organizmu. Dlaczego? Inną substancją zawartą w jajku, która pozytywnie wpływie na zdrowie jest lecytyna. Hamuje ona przyswajanie cholesterolu z pożywienia oraz obniża jego poziom we krwi.
Figi, zarówno te świeże, jak i te suszone są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają między innymi witaminę A, C czy B. Oprócz tego figi mają w sobie dużo błonnika, potasu i żelaza. Czy wiedzieliście, że 100 g fig ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Po czym poznamy, że figa jest już dojrzała? O właściwościach fig w studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała Agnieszka Cegielska.
Wydaje nam się, że warzywa z certyfikatem są zdrowsze, dlatego jesteśmy w stanie zapłacić za nie więcej. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy autora publikacji na temat biowarzyw Jakuba Łysia i chemiczkę Ewę Tinz, aby zapytać, czy warzywa te są rzeczywiście lepsze i jakie normy muszą spełnić. Czy gospodarstwa eko otrzymują certyfikat dożywotnio czy muszą go co jakiś czas odnawiać?
W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska wzięła na warsztat tłuszcze, które są dla nas źródłem skoncentrowanej energii. Jak zazna dietetyczka, 1 gram tłuszczu, to aż 9 kcal. Tłuszcze dzielimy na nasycone oraz nienasycone. Zdrowsze są dla nas tłuszcze nienasycone, które z kolei dzielimy na jednonasycone, znajdziemy je np. w oliwie z oliwek oraz tłuszcze wielonasycone. Tych ostatnich szukajmy w owocach morza, rybach, siemieniu lnianym, orzechach włoskich. Jaka jest różnica miedzy kwasem omega-3 a kwasem omega-6? Których powinniśmy spożywać więcej?
Polacy lubią nabiał i często go kupują. Czy produkty mleczne mogą niekorzystnie wpływać na naszą cerę, układ oddechowy i pokarmowy? Ile powinniśmy jeść nabiału dziennie? I czy to prawda, że mleko to najlepsze źródło wapnia? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Justyna Mizera.