Błonnik - niezbędny element diety. W czym jest błonnik? Jaka jest jego rola w organizmie?

Miska pełna zdrowych produktów. Zielone warzywa, ziarna, dip
Enrique Díaz / 7cero / Getty Images
Źródło: Moment RF
Prawidłowa praca jelit jest nieodłącznym warunkiem zdrowego organizmu. Jelita odpowiadają za swoistą odporność organizmu, decydują o trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych. Błonnik to doskonały przykład substancji, która wspomaga ich pracę.

Błonnik powinien się znaleźć w zbilansowanej diecie każdej osoby dbającej o zdrowie i dobre samopoczucie. Dlatego warto wiedzieć, w czym jest błonnik. Jeśli zadajesz sobie pytanie “Gdzie znajdę produkty bogate w błonnik?” albo nie jesteś pewna, czy warzywa i owoce bogate w błonnik to jego jedyne źródło, czytaj dalej i dowiedz się wszystkiego o błonniku.

Czym jest błonnik?

Błonnik, inaczej włókno pokarmowe lub frakcje nierozpuszczalne węglowodanów , to składnik żywności niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Błonnik to element żywienia, który występuje wyłącznie w produktach roślinnych. Od strony anatomicznej są to struktury roślin, które nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka.

Jakie pełni funkcje w organizmie?

Dzięki temu, że człowiek nie trawi błonnika, włókno pokarmowe ma właściwości prozdrowotne.

Należą do nich:

· regulacja pracy jelit,

· wzmacnianie odporności organizmu,

· zwiększenie masy stolca,

· wsparcie wchłaniania składników odżywczych,

· wykazuje efekt prozdrowotny (hipocholesterolemiczny).

Dodatkowo błonnik ma znaczenie w zaspokajaniu uczucia głodu - potrawy z błonnikiem na dłużej zaspokajają głód.

Czy włókno pokarmowe to niezbędny składnik naszej diety?

Ze względu na wielokierunkowe działanie włókna pokarmowego, dieta bogata w błonnik powinna stanowić podstawę każdego schematu żywieniowego.

Z biegiem czasu produkty bogate w błonnik stają się coraz mniej modne na rzecz wyrobów oczyszczonych, które zawierają znikome ilości tego składnika. Współcześnie dieta jest bardzo uboga we włókno, dlatego szczególną rolę odgrywają tutaj pokarmy bogate w błonnik.

Dieta bogata w błonnik - kiedy stosować?

Dieta bogata w błonnik to model żywienia, który stanowi rozsądne podejście do zdrowia. Ze względu na wielokierunkowe, prozdrowotne działanie, należy w ciągu dnia spożywać przynajmniej kilka wyrobów, które określić można jako pokarmy bogate w błonnik. Przy tym należy pamiętać o nawadnianiu organizmu. Zwiększona podaż błonnika powinna wiązać się ze zwiększeniem ilości przyjmowanych płynów (nawet ponad zalecaną normę).

Uzupełnienie błonnika nie jest trudne. Wystarczy uświadomić sobie, które potrawy czy produkty obfitują w to włókno, a następnie należy włączyć je do codziennego menu. Produkty bogate w błonnik zazwyczaj wywołują szybkie uczucie sytości, dlatego potrawy obfite w ten składnik powinny stanowić podstawę żywienia osób z nadwagą i otyłych.

Zwiększenie podaży błonnika zaleca się także u osób z cukrzycą typu 2, dyslipidemią, w tym hipercholesterolemią, hipertrójglicerydemią, u osób z miażdżycą oraz przy zaburzeniach w pracy jelit (zaparcia, biegunki).

Kategorie produktów bogatych we włókno pokarmowe

W czym jest najwięcej błonnika? Włókno pokarmowe jest w bardzo wielu produktach, dlatego trudno krótko odpowiedzieć na to pytanie. Do grup produktów bogatych w błonnik należą:

· owoce - owoce bogate w błonnik to np. porzeczki, marakuja, kokos, jeżyny, maliny, jabłka i gruszki, śliwki suszone i morele;

· produkty zbożowe - bogate w błonnik są produkty pełnoziarniste, w tym płatki żytnie, płatki pszenne, ryż brązowy;

· warzywa - warzywa bogate w błonnik to przede wszystkim warzywa strączkowe, cebula i chrzan, a także marchew, buraki;

· nasiona i orzechy, m.in. orzechy włoskie, nasiona słonecznika.

Żywność funkcjonalna bogata w błonnik

Na rynku znajdziemy szereg produktów, które mają wysoką zawartość włókna pokarmowego. Ważne jednak jest to, w jakiej formie spożywamy poszczególne produkty. Wszelka obróbka technologiczna: gotowanie, smażenie, rozdrabnianie, przecieranie, wpływa na zawartość błonnika, dlatego najlepiej spożywać pokarmy bogate w błonnik w formie jak najmniej przetworzonej.

Lista produktów bogatych w błonnik jest długa , jak już wspomniano. Warto wiedzieć, w czym jest najwięcej błonnika niezależnie od kategorii spożywczych. Tej wiedzy może dostarczyć poniższa tabela.

W czym najwięcej błonnika? Tabela

Przepisy na potrawy bogate w błonnik

Szczególnie warto zwrócić uwagę na łatwe do przygotowania potrawy bogate w błonnik. Logicznie rzecz biorąc, jeśli w ciągu dnia spożywamy tylko 3 posiłki, warto zastanowić się, w czym jest najwięcej błonnika, a następnie to właśnie te produkty należy wykorzystywać w kuchni.

Pokarm bogaty w błonnik to podstawa każdego dobrze zbilansowanego schematu żywienia. Dlatego każdy, kto boryka się z problemami jelitowymi, zdecydowanie powinien włączyć do diety włókno pokarmowe.

Dieta bogata w błonnik - przepisy (propozycje posiłków na cały dzień)

Śniadanie : Owsianka na jogurcie z morelami suszonymi.

II Śniadanie : Pieczywo pełnoziarniste z serkiem twarogowym + warzywa: pomidor, jarmuż, papryka i cebula.

Obiad: Kasza gryczana z sosem pieczarkowym + surówka z jabłka i marchewki.

Podwieczorek : Mix orzechów.

Kolacja : Sałatka: papryka, groszek, czerwona cebula, natka pietruszki + dressing z oliwy z oliwek.

Zobacz film: Dieta na wiosnę.

Zobacz film: Dieta na wiosnę. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości