- Herbata z kardamonem – właściwości lecznicze
- Herbata z kardamonem – przepis
- Chai latte – czyli korzenna herbata z mlekiem
- Herbata z imbirem, kardamonem i cynamonem
Zarówno kardamon, jak i cynamon i imbir to przyprawy, które znajdują zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Pochodzący z Indii kardamon już od starożytności wykorzystywany był w leczeniu bólu brzucha, zaparć i biegunek. Starożytni Egipcjanie żuli nasiona kardamonu, aby odświeżyć oddech. Cynamon pomoże na dolegliwości żołądkowe i trądzik, jest też sprawdzonym środkiem na przyspieszenie przemiany materii i odchudzanie. Imbir to również środek wspomagający odchudzanie, ponadto herbata z imbirem ma właściwości rozgrzewające i jest często stosowana jako środek na przeziębienie.
Herbata z kardamonem – właściwości lecznicze
Kardamon znany w Europie od XII wieku jest niezwykle ceniony ze względu na smak i właściwości lecznicze. Herbata z kardamonem pomoże nam w pozbyciu się dolegliwości jelitowych, kardamon ma bowiem działanie rozkurczowe i przyspiesza przemianę materii. Kardamon łagodzi zgagę, wzdęcia i kolki, wzmaga również apetyt.
Swój ostry, korzenny aromat kardamon zawdzięcza obecności olejku kardamonowego, którego zawartość w roślinie może sięgać nawet dziewięciu procent. Mocny zapach wykorzystywali już starożytni Grecy, stosując kardamon jako jeden z głównych składników perfum. Starożytni Egipcjanie stosowali go natomiast jako odświeżacz oddechu.
Kardamon stanowi idealny dodatek do zimowej herbaty, ponieważ z jednej strony wzmocni jej smak i doda korzennego aromatu, z drugiej wzbogaci ją o właściwości lecznicze. Herbata z kardamonem ma właściwości rozgrzewające i pobudzające, uważana jest również za afrodyzjak. Badania potwierdzają, że kardamon pobudza nasze libido , a do tego wykazuje działanie przeciwdepresyjne.
Kardamon świetnie sprawdzi się również przy przeziębieniu i grypie. Herbata z kardamonem wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wykrztuśne, w połączeniu z właściwościami rozgrzewającymi stanowi więc idealne wsparcie przy leczeniu zimowych niedyspozycji. Jak przygotować aromatyczną herbatę z kardamonem? Oto kilka inspiracji.
Herbata z kardamonem – przepis
Herbatę z kardamonem możemy przygotowywać na różne sposoby, w zależności od tego, czy chcemy wykorzystać herbatę zieloną, czarną, czy też pokusić się o wykonanie egzotycznej chai latte. Możemy również wzbogacić smak naparu o inne przyprawy korzenne, dobrym pomysłem będzie wtedy herbata z imbirem i kardamonem lub herbata z imbirem, kardamonem i cynamonem.
Czarna herbata z kardamonem
· ulubiona czarna herbata w torebkach lub liściach,
· 1,5 litra wrzątku,
· Ulubione cytrusy – możemy użyć pomarańczy lub cytryny,
· 5 nasion kardamonu – ważne, aby wykorzystać całe nasiona kardamonu, które dodadzą herbacie wyjątkowego aromatu,
· pół laski wanilii,
· miód do smaku.
Herbatę zaparzamy (tak mocną, jak lubimy). Kiedy herbata będzie gotowa (ale nie wcześniej, w przeciwnym wypadku się nie zaparzy), dodajemy pokrojone cytrusy, wyłuskane ziarenka kardamonu i wanilii. Jeśli chcemy dosłodzić herbatę, możemy dodać miodu, który dodatkowo wzmocni jej właściwości zdrowotne. Pamiętajmy jednak, żeby nie dodawać go, kiedy herbata jest jeszcze gorąca – wrzątek osłabia bądź niweluje lecznicze działanie miodu.
Chai latte – czyli korzenna herbata z mlekiem
Chai latte to aromatyczna herbata znana z kuchni indyjskiej, jednak bez problemu możemy wykonać ją we własnym domu.
· czarna, mocna herbata – napar musi być mocny, ponieważ potem rozcieńczymy go mlekiem,
· 0,5 litra wrzątku,
· laska cynamonu,
· 6 ziaren kardamonu,
· 6 goździków,
· laska wanilii,
· świeży imbir, pokrojony w plasterki,
· kubek mleka,
· miód do smaku.
Wodę możemy zagotować z przyprawami (wcześniej należy wyłuskać ziarna kardamonu i wanilii), aby uzyskać mocniejszy aromat. Jeśli zależy nam na czasie, przyprawy możemy dodać do gotowego naparu herbacianego. Po zaparzeniu dodajemy mleko i miód do smaku. Możemy również zmodyfikować przepis i spienić mleko w ekspresie ciśnieniowym wraz z aromatycznym syropem – w tym przepisie świetnie sprawdzą się karmel lub wanilia.
Herbata z imbirem, kardamonem i cynamonem
Imbir i cynamon doskonale komponują się z kardamonem i podobnie jak on działają rozgrzewająco i wspomagają leczenie przeziębień. Zimową herbatę z imbirem, kardamonem i cynamonem możemy dodatkowo doprawić pieprzem, który doda pikanterii i wzmocni właściwości rozgrzewające.
· 0,5 litra naparu z zielonej herbaty,
· laska cynamonu,
· 5 ziaren kardamonu,
· świeży imbir pokrojony w plastry,
· 4 ziarna pieprzu,
· ¼ kubka tłustej śmietanki,
· miód do smaku.
Zieloną herbatę zaparzamy według swoich preferencji, pamiętając, aby nie zalewać jej wrzątkiem, lecz wodą o temperaturze 70–80 stopni. No naparu dodajemy przyprawy (ziarna kardamonu i wanilii należy najpierw wyłuskać z łupiny). Kiedy temperatura herbaty nieco opadnie, możemy osłodzić ją miodem i dodać tłustej śmietanki. Połączenie zielonej herbaty i kardamonu doskonale wpłynie na naszą koncentrację. Dodatkowo zielona herbata z imbirem, kardamonem i cynamonem złagodzi objawy przeziębienia i poprawi trawienie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN