Masło kokosowe – właściwości, zastosowanie, gdzie kupić?

Kokos, masło kokosowe - miąższ z kokosa.
Fot. id-art / Getty Images
Masło kokosowe w ostatnich 2-3 latach stało się jednym z chętniej używanych produktów spożywczych, typowym superfood, które każda dbająca o formę kobieta ma w swojej kuchni. Z jednej strony – okazało się doskonałym zastępnikiem dla tradycyjnych olejów. Z drugiej – zaczęło funkcjonować jako dodatek nadający słodkim posiłkom bardzo oryginalnego smaku, jednocześnie zwiększając (w tym dobrym znaczeniu) ich wartość energetyczną.

Masło kokosowe niewiele różni się od oleju kokosowego. Właściwie jest jedną z jego odmian, ale zdrowszą i bogatszą w witaminy oraz substancje pielęgnacyjne. Wybierając masło kokosowe do jedzenia, a także to, przewidziane do celów pielęgnacyjnych, warto zwrócić uwagę na sposób jego pozyskiwania i zawarte w maśle/oleju dodatkowe składniki.

Masło kokosowe a olej kokosowy

Masło kokosowe to nierafinowana forma oleju kokosowego, który w temperaturze pokojowej przyjmuje konsystencję masła (stąd jego nazwa). Olej kokosowy można bowiem pozyskiwać na dwa sposoby:

1) przez rafinację, czyli oczyszczanie w wysokiej temperaturze i (często) z wykorzystaniem środków chemicznych;

2) poprzez tłoczenie na zimno, bez udziału dodatkowych wspomagaczy.

Główną zaletą oleju rafinowanego jest wysoki punkt dymienia, który sprawia, że łatwiej się na takim oleju smaży.

Ta druga metoda pozyskiwania daje nam masło. Właściwości tego nierafinowanego oleju kokosowego są zdecydowanie lepsze. W procesie pozyskiwania zachowana zostaje większość zdrowotnych i pielęgnacyjnych właściwości kokosa. Z tego też powodu masło kokosowe nierafinowane to produkt rekomendowany do spożycia, a także do zabiegów kosmetycznych. Masło kokosowe można też stosować do smażenia ale w niższej temperaturze – aby uniknąć niezdrowego dymienia.

Zobacz film: Naturalnie - sekrety oleju kokosowego. Źródło: Dzień Dobry TVN

Masło kokosowe do jedzenia

Masło kokosowe, inaczej nazywane pastą kokosową lub musem kokosowym, to prawdziwy rarytas dla fanów zdrowych słodyczy. Idealnie nadaje się do wszystkich słodkich ciast, ciasteczek i innych wypieków. Dobrze sprawdza się jako dodatek do naleśników, owsianek, omletów. Z dodatkiem musu kokosowego przygotujesz:

· słodkie ciasta, ciasteczka; pasta kokosowa nadaje ciastu odpowiedniej wilgotności

· wszelkiego rodzaju tajskie, orientalne dipy o lekko kokosowym smaku

· curry – tutaj masło sprawdzi się także jako świetny zagęszczacz

· owsianki, jaglanki – szczególnie, jeśli zależy Ci na podniesieniu wartości energetycznej posiłku

Masło kokosowe – właściwości lecznicze

Właściwości masła kokosowego sprawiają, że to nie tylko świetny dodatek do posiłków, zapewniający doskonały smak i zapach, ale także niezwykle zdrowy suplement. Badania dowodzą, że olej kokosowy nierafinowany:

· obniża ryzyko zakrzepów krwi

· działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo

· działa przeciwgrzybicznie, dba więc o higienę naszej jamy ustnej (popularne ssanie oleju)

· łagodzi stany zapalne skóry.

Masło kokosowe – kosmetyczne zastosowanie

Zastosowanie w kosmetyce masła kokosowego wynika przede wszystkim z jego składu, w którym znajdziesz m.in:

· witaminy A, E oraz z grupy B

· kwas foliowy

· magnez, cynk, wapń, fosfor i potas.

1. Popularny patent to masło kokosowe do włosów. Stosowanie go wzmacnia i odżywia włosy. Nawilża je i sprawia, że zniszczone i puszące się do tej pory kosmyki, stają się bardziej posłuszne. Wiele osób poleca masło kokosowe do włosów także ze względu na to, że tworzy ono naturalną barierę ochronną przed wysoką temperaturą i zanieczyszczeniami. Kokos chroni także przed słońcem, wiatrem i mrozem. Podobno pomaga zwalczyć łupież. Z pewnością natomiast wzmacnia włosy, odżywia je i nadaje im blasku.

2. Jeśli lubicie masło kokosowe, zastosowanie w kosmetyce możecie rozszerzyć także na całe ciało. Regularne wcieranie go w skórę może przynieść niejednokrotnie lepsze efekty od stosowania drogich kosmetyków. Masło kokosowe do ciała nie tylko bowiem pięknie pachnie, lecz także:

· wyrównuje koloryt skóry, zmniejsza przebarwienia

· nawilża i regeneruje skórę

· działa antybakteryjnie i antyoksydacyjnie

· przeciwdziała starzeniu się skóry

3. Masło kokosowe do twarzy również sprawdza się lepiej niż niejeden magiczny super-krem:

· pomaga zwalczyć trądzik

· nawilża skórę

· wygładza cerę

· tworzy warstwę ochronną przed zanieczyszczeniami oraz innymi czynnikami zewnętrznymi

Masło kokosowe – gdzie kupić?

Masło kokosowe obecnie dostępne jest praktycznie w każdym większym sklepie spożywczym. Warto jednak zwracać uwagę na różnicę między masłem kokosowym a rafinowanym olejem kokosowym, bo w dużej ilości sklepów można kupić przede wszystkim ten drugi. Wysokiej jakości masło kokosowe dostaniecie z pewnością w sklepach ze zdrową żywnością, a także w internecie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości