Babka jajowata to składnik wielu preparatów odchudzających. Doskonale radzi sobie również z leczeniem żylaków. Przygotowuje się z niej napary, odwary, można ją stosować również w formie sproszkowanej jako dodatek do zup, sosów albo do porannego jogurtu z płatkami.
Babka jajowata - co to za roślina?
Babka jajowata to zioło zaliczane do rodziny babkowatych (Plantaginaceae), która obecnie liczy ponad 200 różnych gatunków znanych na całym świecie. Babkę jajowatą zwykle znaleźć można wszędzie tam, gdzie tereny są odpowiednio dobrze nawodnione i nasłonecznione. Rośnie ona na Wyspach Kanaryjskich oraz w Hiszpanii. Jej uprawą zajmują się też mieszkańcy Indii, Brazylii oraz Stanów Zjednoczonych. W Polsce zioło to rośnie dziko.
Charakterystyczną cechą babki jajowatej jest wyrastający z rozety, przypominający kłos, długi (jasnozielony lub jasnożółty) kwiatostan. Pojedyncze kwiaty babki jajowatej są niewielkie. Zioło to jest unikalne również dzięki lancetowatym liściom, które posiadają delikatne owłosienie. Owocem babki jajowatej jest torebka skrywająca niewielkie, różowo beżowe nasiona i posiadająca łupinę, która jest bogata w związki śluzowe. Roślina ta osiąga 20-30 cm.
Babka jajowata – skład i właściwości
Babko jajowata ma właściwości, które zależą od składników znajdujących się w nasionach i łupinie rośliny. Są one cennym źródłem naturalnych antyoksydantów, pochodnych kwasów genipozydowego, epiloganinowego i arboreskozydowego, glikozydów irydoidowych (asperulozydu, aukubiny, katalpolu), i fenyloetanoidów (werbaskozydu oraz plantamajozydu). Nie ulega jednak wątpliwości, że największą zaletą babki jajowatej jest poziom błonnika pokarmowego (nawet 80 proc. wszystkich zawartych w roślinie związków). Dla wielu jest on głównym powodem stosowania babki jajowatej. Dzieje się tak z kilku względów.
Po pierwsze, spożywany błonnik po dostaniu się do przewodu pokarmowego zmiękcza objętość masy zalegającej w jelitach. Z drugiej strony, zatrzymuje on wodę i tym samym chroni przed odwodnieniem, które występuje przy okazji biegunek. Po trzecie, po tym jak trafi do żołądka, błonnik znacznie zwiększa swoją objętość. Dzięki temu syci, skutecznie zabija głód i tym samym zmniejsza pulę przyjmowanych kalorii. Po czwarte, błonnik skutecznie utrudnia wchłanianie tłuszczu oraz przyspiesza metabolizm.
Jakby tego było mało, wykazano, że włączenie babki jajowatej do codziennej diety obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów i cukru we krwi oraz ma działanie osłonowe i probiotyczne.
Jakie jest zastosowanie babki jajowatej?
Zastosowanie babki jajowatej jest bardzo szerokie. Surowcem leczniczym są nasiona oraz łupiny. Warto podkreślić, że posiada ona właściwości podobne do tych, jakie ma siemię lniane i babka płesznik. Babka jajowata powinna być wykorzystywana przez osoby zmagające się z wrzodami żołądka. Będąc w jelitach roślina, ta wytwarza taką ilość śluzu, że z powodzeniem jej działanie można porównać do działania leku osłonowego. Chroni śluzówkę żołądka przed podrażnieniami. Ponadto nasiona babki mogą posłużyć jako środek przeczyszczający. Instytutu Żywności i Żywienia potwierdził, że systematyczne stosowanie nasion lub łuski zmniejsza ryzyko zaparć. Co ciekawe, można ją stosować również jako środek przeciwbiegunkowy. Produkty z babki jajowatej są w stanie pomóc osobom borykającym się z zespołem jelita drażliwego i uchyłkowatością jelita. Powinny stosować je również wszyscy, u których występuje niedobór błonnika związany z codzienną dietą.
Babka jajowata to też skuteczne narzędzie do walki ze zbędnymi kilogramami. Z tego właśnie powodu nierzadko jest składnikiem suplementów diety wspomagających odchudzanie. Babka jajowata sprawia, że pozbycie się oponek z brzucha jest zdecydowanie łatwiejsze. Tak samo jak pieprz cayenne, babkę jajowatą można stosować w zaburzeniach trawienia. Służy ona również do niwelowania żylaków. Dzięki babce jajowatej zdecydowanie łatwiejsza jest walka z hemoroidami.
Poleca się ją diabetykom i przyszłym matkom.
Babka jajowata – jak stosować?
Osoby zastanawiające się, gdzie można kupić babkę jajowatą, muszą wiedzieć, że jest ona do nabycia w większości aptek, w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Z ziaren i łusek babki jajowatej można zrobić napar (zalać je ciepłą wodą) lub odwar (poprzez zagotowanie ziaren i łusek). Używa się ich również jako zagęszczacz do zup i sosów oraz jako dodatek do sałatek, jogurtów, płatków śniadaniowych.
Dawkowanie babki jajowatej
Zaleca się przyjmować 3 – 10 g nasion lub łupin babki jajowatej, trzy razy na dobę. Warto pamiętać, że stosując preparaty zawierające babkę jajowatą, należy przyjmować duże ilości płynów. Korzystając z nich, nie trzeba martwić się skutkami ubocznymi i reakcjami alergicznymi. Jedynie w niektórych dolegliwościach warto zachować szczególną ostrożność. Przeciwwskazaniem do stosowania babki jajowatej jest zwężenie układu pokarmowego oraz niedrożność jelit. Odradza się również spożywania wywaru z babki jajowatej z innymi lekami (jej stosowanie oznacza gorsze wchłanianie leku).
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN