- Jak wygląda estragon? Uprawa w doniczce i w ogrodzie
- Estragon jako roślina lecznicza. Do czego używać estragon?
- Estragon - zastosowanie w kuchni. Czym zastąpić estragon?
Zobacz: Zioła zamiast chemii
Estragon to przyprawa powszechnie wykorzystywana w daniach kuchni śródziemnomorskiej - szczególną popularnością cieszy się we Francji, Grecji i Hiszpanii. Również Niemcy bardzo upodobali sobie estragon. Zastosowanie w kuchni i ziołolecznictwie sprawia, że coraz większą popularność estragon zdobywa również w Polsce. Nazwa estragon pochodzi z języka francuskiego i oznacza “małego smoka”. Prawdopodobnie jest to związane z wyglądem korzeni przyprawy, jej ostrym smakiem i aromatem. Według ludowych wierzeń, ziele estragonu mogło wyleczyć ukąszenie węża. Co to jest estragon i do czego najlepiej go wykorzystać?
Jak wygląda estragon? Uprawa w doniczce i w ogrodzie
Estragon to wieloletnia roślina, wytwarzająca proste i słabo rozgałęzione łodygi. W miarę wzrostu łodyga drewnieje, roślina może osiągać nawet 1 metr wysokości. Liście estragonu, które stanowią główny produkt zielarski i wchodzą w skład przypraw, są zielone i mają lancetowaty kształt. Estragon zaczyna kwitnienie w sierpniu, a kończy późną jesienią. Jego kwiaty mają jasnożółtą barwę. Jak wygląda uprawa estragonu ?
Do uprawy estragonu warto wybrać bardzo nasłonecznione stanowisko - wtedy roślina będzie najbardziej aromatyczna. Roślina nie ma dużych wymagań glebowych - podobnie jak wszystkie zioła. Estragon najlepiej sadzić w żyznej glebie o odczynie obojętnym lub zasadowym, jednak nie jest to warunek konieczny. Nie należy też zapomnieć o podlewaniu - estragon źle znosi suszę.
Rozmnażanie estragonu odbywa się przez podział starszych egzemplarzy lub przez sadzonki, które sadzimy w kwietniu. Surowiec zielarski uzyskujemy z młodych pędów zbieranych latem (w lipcu i sierpniu).
W sklepach ogrodniczych możemy również nabyć estragon w doniczce i hodować go na parapecie lub na balkonie. W tym przypadku również ważne jest, aby pamiętać o regularnym podlewaniu rośliny.
Estragon jako roślina lecznicza. Do czego używać estragon?
Estragon działa pobudzająco na układ trawienny, w medycynie naturalnej wykorzystywany jest jako środek na wzmożenie apetytu. Do tego celu najlepiej stosować napar lub olejek estragonowy. Olejek estragonowy wzmacnia również odporność psychiczną, ma właściwości rozkurczowe, rozgrzewa i poprawia odporność organizmu.
Przy problemach skórnych oraz do płukania jamy ustnej polecany jest ocet estragonowy . Możemy go łatwo wykonać w domu, zalewając świeże gałązki estragonu litrem octu jabłkowego. Tak przygotowany płyn odstawiamy na dwa tygodnie. Po tym czasie ocet estragonowy jest gotowy do użycia.
Na problemy trawienne najlepiej stosować napar z estragonu. Aby go wykonać, wystarczy zalać wrzątkiem świeże liście lub estragon suszony . Napar należy zaparzać ok 15-20 minut.
Czy można stosować estragon w ciąży ? Kobiety w ciąży i w okresie karmienia nie powinny stosować tego zioła w nadmiarze, mogą również z niego zupełnie zrezygnować. Estragon przenika do mleka matki.
Estragon można stosować zamiast soli, polecany jest więc osobom stosującym dietę bezsolną.
Estragon - zastosowanie w kuchni. Czym zastąpić estragon?
Estragon odznacza się intensywnym korzenno-ziołowym aromatem. W zestawieniu z innymi ziołami jego smak dominuje, warto więc stosować go z umiarem. W kuchni sprawdzi się zarówno jako dodatek do ryb i owoców morza, jak i duszonych warzyw, zup czy kremów. Do czego jeszcze możemy dodać estragon?
· Sos estragonowy do kurczaka - sos estragonowy to doskonały dodatek do mięs, szczególnie dobrze podkreśli zaś smak pieczonego kurczaka. Żeby go przyrządzić, wystarczy odlać trochę soku z pieczonego kurczaka, dodać cztery łyżki białego wina, 100 gram śmietany, bulion drobiowy, sól i pieprz oraz dwie łyżki stołowe świeżych liści estragonu. Wszystkie składniki łączymy w rondelku, podgrzewając na małym gazie. Na końcu dodajemy śmietanę.
· Ogórki kiszone z estragonem - estragon dodany do ogórków kiszonych nie tylko poprawi ich smak, ale również będzie przeciwdziałał powstawaniu dziur, pękaniu i gniciu. Ogórki z estragonem dłużej zachowają świeżość i będą bardziej jędrne.
· Śledzie w estragonie - dodany do śledzi olej estragonowy wzbogaci ich smak i aromat. Wystarczy zalać śledzie olejem i odstawić na dwadzieścia cztery godziny. Śledzie w estragonie doskonale sprawdzą się również jako potrawa wigilijna.
· Estragon do sosów - w kuchni francuskiej estragon jest jedną z najczęściej wykorzystywanych przypraw. Francuzi najchętniej dodają go jednak do sosów. Estragon możemy dodać do sosu tatarskiego lub holenderskiego. Jeśli lubimy eksperymenty w kuchni i nie boimy się wyzwań, możemy również pokusić się o wykonanie tradycyjnego francuskiego sosu Bearnaise.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN