Żywienie dziecka to niełatwy temat. Niektóre maluchy nie mają żadnych problemów z jedzeniem i chętnie sięgają po nowe smaki. Inne - choćby rodzice stanęli na głowie - nie chcą jeść wcale. Dlaczego?
Doskonale smakuje, orzeźwia w upalne dni, a w dodatku jest źródłem cennych składników odżywczych. Sok z arbuza to propozycja, której potencjał doceniają dietetycy z całego świata. Na czym dokładnie polega fenomen słodkiego napoju? Dlaczego warto wprowadzić go do codziennego jadłospisu?
Pomelo wyróżnia się spośród innych cytrusów szczególnie swoim rozmiarem. Warto jednak zwrócić uwagę nie tylko na jego wielkość, ale również na wartości odżywcze owocu. Jest np. bogaty w witaminę C. Zobacz, jakie inne właściwości posiada.
Maślanka to uboczny produkt wytwarzania masła oraz smaczny napój mleczny. Wiele osób zastanawia się jednak, czy maślanka jest zdrowa. Nie podlega dyskusji, że jest lekkostrawna i niskokaloryczna, lecz czy może korzystnie wpływać na ludzki organizm?
Lody czy mrożone jogurty mają zadowolić nasze podniebienia i choć na chwilę przynieść ukojenie. Sęk w tym, że ostatni z wymienionych produktów - zdaniem dietetyków - pozostawia wiele do życzenia. Dlaczego?
Picie lodowatej wody latem wydaje się być naturalnym odruchem, ale czy zdrowym? Okazuje się, że niekoniecznie. Choć odpowiednie nawodnienie organizmu jest kluczowe dla jego zdrowia, to temperatura dostarczanego płynu również ma znaczenie.
Pochodzi z Indonezji i jest ogromnym źródłem witaminy C – to właśnie dwie charakterystyczne cechy owocu salak. Brzmi egzotycznie? Zobacz, jakie ma właściwości i jak go spożywać.
Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) opublikowała coroczne listy: brudną (parszywą) dwunastkę oraz czystą piętnastkę owoców i warzyw, które są oceniane pod względem zanieczyszczeń pestycydami. Jak wpływają one na organizm człowieka? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Katarzyna Bosacka, dziennikarka.
Owoce (i warzywa) powinny stanowić lwią część naszej diety. Są zdrowe i bogate w substancje, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Niestety często są pryskane dla ochrony przed szkodnikami i aby dłużej zachowały trwałość. Jak oczyścić owoce pestycydów? Sprawdzone sposoby w Dzień Dobry TVN pokazywała Kornelia Westergaard, technolog żywienia, biotechnolog, propagatorka zdrowego odżywiania.
Bałkany to duży region w południowo-wschodniej Europie, dlatego na pojęcie „kuchnia bałkańska” składa się wiele potraw pochodzących z poszczególnych krajów leżących na Półwyspie Bałkańskim i w jego sąsiedztwie. Są to więc przede wszystkim państwa wchodzące w skład byłej Jugosławii, a także Grecja i Bułgaria. Od setek lat przenikają się tu najlepsze smaki kuchni Wschodu i Zachodu, dzięki czemu na Bałkanach z pewnością nigdy nie pozostaniemy głodni.
Dla wielu osób na całym świecie kawa jest nieodłącznym elementem każdego poranka. Okazuje się, że w ciągu dnia również możemy śmiało sobie na nią pozwolić. Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa sprawdzili bowiem, ile filiżanek tego napoju korzystnie wpływa na nasze zdrowie. O tym opowiedziała również w studiu Dzień Dobry TVN dietetyk kliniczny Monika Nosek.
Sposób odżywiania ma olbrzymi wpływ na to, jak działa nasz organizm. Dzięki zdrowej i prawidłowo opracowanej diecie można złagodzić, a nawet wyleczyć niektóre schorzenia.
Sezon wiosenno-letni to nie lada gratka dla wszystkich wielbicieli owoców. W czerwcu i lipcu na sklepowych półkach pojawiają się słodkie, soczyste, a zarazem pełne witamin wiśnie i czereśnie. Jak najprościej usunąć z nich pestki? Wystarczy sięgnąć po wskazówkę, która bije rekordy popularności na TikToku.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Ze względu na wykrycie niezadeklarowanej substancji alergennej partia produktu znika z rynku. O jakim dokładnie mowa? Na co muszą zwrócić uwagę alergicy?
Sassy water to napój uwielbiany przez celebrytów. Jego picie wpływa pozytywnie na utrzymanie i osiągnięcie szczupłej sylwetki. Czy faktycznie działa? W jaki sposób go przygotować? Sprawdź przepis, jak go zrobić.
Mikołaj Rey odwiedził Ciche Wody, czyli wyjątkowe gospodarstwo w województwie warmińsko-mazurskim. Tam czas płynie wolniej, w rytmie przyrody. Właściciele mają zagrody ze zwierzętami, a także pola, gdzie uprawiają około 115 odmian warzyw. O swojej codzienności na wsi i zielonych roślinach, które mogą wylądować na talerzu, opowiedzieli w Dzień Dobry TVN.
20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół ustanowiony przez ONZ. Z tej okazji w Dzień Dobry TVN rozmawiamy o tych pożytecznych owadach i miodach. Jak rozpoznać prawdziwy wytwór? Na co zwrócić uwagę w sklepie? Na te pytania odpowiedział Tomasz Petryka, pszczelarz.