Zdrowe odżywianie

    Zdrowe odżywianie

    Herbata oolong to jedna z najbardziej czasochłonnych w produkcji herbat. Jednocześnie jest dość droga, a znalezienie liści dobrej jakości nie będzie takie łatwe. Warto jednak zakupić dobry gatunek i napawać się oryginalnym aromatem i niecodziennym smakiem tej herbaty. Ulung możesz znaleźć w menu wielu dobrych herbaciarni. Dobrym pomysłem natomiast jest samodzielne parzenie oolonga w domu.

    Genmaicha to japońska zielona herbata, produkowana obecnie również w Chinach. Dawniej była przeznaczona głównie dla niższych warstw społecznych, dodawano do niej wypełniacz w postaci ryżu, ewentualnie – prosa. Genmaicha wyróżnia się unikalnym, orzechowym zapachem. Można ją również znaleźć pod nazwą „popcorn tea” – zawarty w niej prażony ryż wielu osobom przypomina popcorn.

    Wiosna (i wczesna jesień) to najlepsze momenty na delikatną kurację oczyszczającą - tak mówi Medycyna Wschodu. Jak powinna wyglądać dobrze przeprowadzona dieta oczyszczająca? Co powinieneś jeść podczas diety oczyszczającej, a czego powinieneś unikać? Maciej i Karolina Szaciłło zdradzili w studiu Dzień Dobry TVN wszystko na temat diety oczyszczającej.

    Prawidłowe oddychanie wpływa nie tylko na zdrowie, ale również na nasze samopoczucie. Większość osób oddycha zbyt płytko, przez co nie dostarcza odpowiedniej ilości tlenu do komórek. Może to powodować przyspieszenie procesu starzenia. Osoby oddychające w nieodpowiedni sposób mogą czuć permanentne zmęczenie i rozdrażnienie. Człowiek oddycha średnio 13 razy na minutę. Mimo 20 tys. wdechów i wydechów w ciągu doby organizm nadal może być niedotleniony. Ćwiczenia wspomagające prawidłowe oddychanie w pełni wykorzystują płuca. Aby osiągnąć taki efekt, należy jednak wykonywać je systematycznie. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Wiktora Wilusia, psychologa sportu, instruktora jogi.

    Lecznicze właściwości orzechów włoskich są naprawdę zdumiewające. W trzech orzechach znajduje się taka ilość kwasów omega-3, która wystarczy na pokrycie dziennego zapotrzebowania. Orzechy włoskie to jednak nie tylko przekąska. Znalazły bowiem zastosowanie w różnych branżach. Poznaj lepiej ich właściwości lecznicze.

    Amarantus jest zbożem, które mimo iż niegdyś było podstawowym pożywieniem pierwszych cywilizacji, jeszcze kilka lat temu było niemalże całkiem zapomniane. Na szczęście po wielu latach wraca do łask. Nic zresztą dziwnego – jego właściwości zdrowotne i walory smakowe wielokrotnie przewyższają inne popularne zboża.

    Pakowanie próżniowe żywności pozwala w łatwy i bezpieczny sposób przedłużyć jej świeżość. Niegdyś było zarezerwowane tylko dla producentów żywności, dzisiaj dzięki kompaktowym urządzeniom do pakowania próżniowego możliwe jest również w domu. Próżniowe pakowanie żywności blokuje dostęp bakteriom, co dodatkowo wpływa na jej wysoką jakość w momencie otwarcia. Sprawdź, jakie plusy ma próżniowe pakowanie żywności. Jak długo można przechowywać żywność pakowaną próżniowo?

    Jakich składników dostarczają nam warzywa? Jak je najlepiej przyrządzić? Gotowanie na parze jest jednym z najlepszych sposobów obróbki termicznej. Pomaga zachować wyjątkowo dużo wartości odżywczych przyrządzanych produktów. Szczególnie dobre są warzywa na parze, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do dietetycznego, lekkostrawnego obiadu, ale nie tylko. W Dzień Dobry Wakacje o warzywach rozmawialiśmy z Katarzyną Gubałą.

    Woda to substancja niezbędna do życia, a właściwe nawodnienie jest konieczne do tego, aby być zdrowym. Dostarczanie jej w odpowiedniej ilości warunkuje prawidłowość procesów zachodzących w organizmie. Woda stanowi aż 50% masy ludzkiego ciała, co jest jedną z ważniejszych odpowiedzi na pytanie, dlaczego warto pić wodę.

    Sushi jest zdrowym i pożywnym daniem kuchni azjatyckiej, głównie kojarzonym z Japonią, gdzie przybrało formę i styl doceniany przez smakoszy na całym świecie. Pełne potrzebnych organizmowi składników odżywczych, sushi może być włączone do zbilansowanego sposobu odżywiania nawet przez osoby na diecie redukcyjnej. Poza kilkoma wyjątkami, prawie nikt nie musi dokonywać wyboru między jedzeniem sushi a zdrowiem!

    Na metabolizm, czyli przemianę materii, ma wpływ wiele czynników. Tempo metabolizmu jest zależne od wieku, płci, klimatu, aktywności fizycznej, stylu życia, ale przede wszystkim od rodzaju spożywanego pokarmu. Jak zatem poprawić metabolizm?

    Posiłek przedtreningowy i posiłek po treningu mogą wpływać na efekty aktywności fizycznej nawet bardziej niż sam trening. Warto poszerzyć swoją wiedzę na temat tego, co powinny zawierać posiłki osób aktywnych fizycznie. Co jeść po treningu i co jeść przed treningiem by czuć się dobrze i szybko zobaczyć oczekiwane rezultaty? W studiu Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy o tym z ekspertem ds. żywienia i trenerem personalnym Dariuszem Brzezińskim.

    Kokos ostatnimi laty przebojem wdarł się na polski rynek spożywczy. Wyjątkowo dużą popularność zdobył olej kokosowy, ale w ślad za nim poszły: woda kokosowa, mleko kokosowe, wiórki kokosowe i chipsy kokosowe. Dowiedz się, skąd wzięła się ta popularność.

    Kiedyś kanapki przygotowane do pracy były normą. Jednak obecnie wiele osób stawia na wygodę, korzystając z gotowych dań, lunchboxów albo… dań typu fast food. Niektórzy wybierają drożdżówki albo inne słodkie przekąski. Znacznie lepszym pomysłem jest jednak przygotowanie drugiego śniadania w domu.

    Surowy weganizm i dieta raw food to diety, które są w pewnym sensie podobne do siebie. Surowy weganizm jest to już nie tylko dieta, ale cała filozofia i styl życia. Surowy weganizm łączy w sobie założenia weganizmu oraz spożywania surowej, nieprzetworzonej żywności. Weganie nie jedzą mięsa, nabiału, jaj, miodu, żelatyny. Ideą jest nie tylko dbałość o zdrowie, ale także troska o zwierzęta, niegodzenie się na sposób ich traktowania. Prawdziwy weganin nie tylko wyklucza z diety mięso i nabiał, ale rezygnuje też ze skórzanych i wełnianych ubrań czy kosmetyków testowanych na zwierzętach. Raw food polega na tym, że produkty nie mogą być poddawane obróbce termicznej nie wyższej niż ok. 40-42 stopni. Tutaj dozwolone jest mięso, jednak nie wszyscy decydują się na jego spożywanie.

    Zarówno amatorzy nalewek, jak i kwaskowych dżemów i marmolad doskonale znają dereń jadalny. Owoce tego krzewu mają jednak szereg innych zastosowań. Zawierają wiele pierwiastków mineralnych i cenną witaminę C, owoce derenia stosuje się w leczeniu anemii, bezsenności i dolegliwości żołądkowych. Dereń jadalny ma więc liczne właściwości lecznicze i kulinarne, ponadto krzew może być ozdobą naszego ogrodu, zarówno podczas wiosennego kwitnienia, jak i jesienią, kiedy wydaje owoce.

    O szparagach zielonych mówi się, że są bombą witaminową - są zalecane dla kobiet w ciąży, pomagają uporać się z wieloma dolegliwościami, a przy tym nieźle smakują. Co ciekawe, są jednym ze skuteczniejszych afrodyzjaków. Są dietetyczne i odchudzają.