W cyklu "(Od)wagi dzieciaki" edukator kulinarny Sebastian Gołębiewski przyjrzał się pracy kucharek na szkolnych stołówkach.
Sezon wiosenno-letni to nie lada gratka dla wszystkich wielbicieli owoców. W czerwcu i lipcu na sklepowych półkach pojawiają się słodkie, soczyste, a zarazem pełne witamin wiśnie i czereśnie. Jak najprościej usunąć z nich pestki? Wystarczy sięgnąć po wskazówkę, która bije rekordy popularności na TikToku.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Ze względu na wykrycie niezadeklarowanej substancji alergennej partia produktu znika z rynku. O jakim dokładnie mowa? Na co muszą zwrócić uwagę alergicy?
Sassy water to napój uwielbiany przez celebrytów. Jego picie wpływa pozytywnie na utrzymanie i osiągnięcie szczupłej sylwetki. Czy faktycznie działa? W jaki sposób go przygotować? Sprawdź przepis, jak go zrobić.
Ile czasu potrzebujemy na wyprodukowanie roztworu? Jaką funkcję pełni tzw. matka octowa?
- W mojej rodzinie są kobiety wagi - tłumaczy terapeutka Aleksandra Dejewska, która przed laty walczyła z zaburzeniami odżywiania.
- Efekt jest fenomenalny - zapewnia w studiu Dzień Dobry TVN dietetyk kliniczna dr Wanda Baltaza.
Mikołaj Rey odwiedził Ciche Wody, czyli wyjątkowe gospodarstwo w województwie warmińsko-mazurskim. Tam czas płynie wolniej, w rytmie przyrody. Właściciele mają zagrody ze zwierzętami, a także pola, gdzie uprawiają około 115 odmian warzyw. O swojej codzienności na wsi i zielonych roślinach, które mogą wylądować na talerzu, opowiedzieli w Dzień Dobry TVN.
20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół ustanowiony przez ONZ. Z tej okazji w Dzień Dobry TVN rozmawiamy o tych pożytecznych owadach i miodach. Jak rozpoznać prawdziwy wytwór? Na co zwrócić uwagę w sklepie? Na te pytania odpowiedział Tomasz Petryka, pszczelarz.
Nakłonienie malucha do spożywania warzyw to niełatwe zdanie. Nie jest jednak niemożliwe. To, że nie tylko landrynki mogą przyciągać pięknym kolorem, w cyklu Dzień Dobry TVN "(Od)wagi dzieciaki" udowodniła Julia Malejczyk, edukatorka kulinarna. Poznaj jej przepis na tęczową sałatkę.
Wiele warzyw, które kiedyś bardzo często gościły w polskiej kuchni, nagle przestaje się w niej pojawiać. Niektóre z nich po pewnym czasie znów wracają do łask. Właśnie tak jest z pasternakiem zwyczajnym.
Sok pomidorowy ceniony jest przede wszystkim za nieprzeciętny smak, ale to niejedyna jego zaleta. Płynna przekąska to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i dlatego warto przemycić ją do codziennego jadłospisu.
Przez ostanie kilkadziesiąt lat bardzo zmieniło się nasze podejście do jedzenia oraz sposób, w jaki je podajemy. Co ciekawe, jest dziedzina nauki, która to bada. Czym dokładnie zajmuje się gastrofizyka i jak wpływa na nasze codzienne wybory żywieniowe?
Sprawdź, po które dzikie zioła warto sięgnąć i jakie potrawy warto z nich przygotować.
Persymona to owoc, w którego produkcji przodują Chiny. Drzewo persymony jest najstarszym sadowniczym gatunkiem w Chinach Północnych.
Anna Stoitsi-Nieprzecka, specjalistka tradycyjnej medycyny chińskiej, wyjaśnia dlaczego warto sięgać po tę potrawę.
Soja to roślina, po którą jeszcze do niedawna sięgali głownie wegetarianie i weganie. Teraz zdobywa coraz większą popularność. Zastanawiasz się, czy produkty sojowe są odpowiednie dla ciebie? Poznaj zastosowanie i wartości odżywcze soi!
Ekspertka podpowiada, co można zamrozić .
Świeże, domowe nowalijki to doskonały sposób na zdrowe warzywa. Wystarczy plastikowy pojemnik, ziemia i nasiona, aby mieć domowe przysmaki. Sprawdź, jakie nowalijki można hodować na domowym parapecie i jak to zrobić.
Czosnek to bez wątpienia jedna z naszych ulubionych przypraw – każdej potrawie nadaje niezwykłego charakteru, sprawia, że staje się ona nieco bardziej pikantna i wyrazista w smaku. Jednak do czego można go dodać, aby jeszcze bardziej kreatywnie wykorzystać ukochany smak czosnku?
W czasie świąt wielkanocnych na naszych stołach królują przede wszystkim jajka, dlatego dobrze wiedzieć, jakie mają wartości odżywcze. Które jaja najlepiej kupować? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Kornelia Westergaard, technolog żywienia.
Leszek Juraszek, hodowca kur, podzielił się z widzami Dzień Dobry TVN sposobem na sprawdzenie świeżości jaj.
Soylent to posiłek w proszku, który rozpuszcza się np. w wodzie. Stanowi mieszankę aż 35 substancji odżywczych. W ocenie producenta jedna porcja może zastąpić pełnowartościowy posiłek. Czy warto sięgnąć po tego rodzaju produkty? Jakie korzyści dla zdrowia niesie przyjmowanie takich płynnych pokarmów? O tym w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Anną Radowicką, dietetyczką.
Czystek ma właściwości lecznicze, dzięki którym wyróżnia się spośród wielu roślin. Herbata z czystka niejednej osobie pomogła w walce z dolegliwościami układu pokarmowego czy odpornościowego. Sprawdź, dlaczego warto włączyć czystka do swojego jadłospisu.
Awokado to dosyć popularny owoc, który chętnie kupujemy. Nie trzeba nikogo przekonywać do jego zdrowotnych właściwości. Jednak jak to jest z jego pestką? Czy jest zdrowa? Co można z niej zrobić? Odpowiadamy na najbardziej nurtujące pytania.
Statystyki mówią, że 15 proc. dzieci w Polsce zmaga się otyłością lub nadwagą. W tej grupie znajduje się 13-letni Szymon. Szansą dla chłopca na pozbycie zbędnych kilogramów jest wyjazd na turnus odchudzający w Ciechocinku. Jak będzie wyglądał jego pobyt w ośrodku i program leczniczy przygotowali dla niego specjaliści?
"Ręce opadają" - skwitowała ekspertka od zdrowego żywienia.
Sprawdź, dlaczego warto ją spożywać.
Od wielu lat ocet jabłkowy cieszy się ogromną popularnością. Zdaniem wielu osób wspomaga odchudzanie. Niektóre badania sugerują, że także obniża poziom cukru oraz cholesterolu. Czy faktycznie tak jest? Czy octy powinny być obecne w naszej diecie? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła dr Wanda Baltaza.
Pąki roślin to prawdziwe bomby witaminowe, podobnie z resztą, jak kiełki. Wiele z nich można bezpiecznie spożywać, a do tego mają bardzo odżywcze działanie. Wyciągi stosowane są w ziołolecznictwie i kosmetologii. Które z nich można jeść? Co można z nich przygotować?