Już 1500 firm na świecie i 130 w Polsce zrezygnowało z jajek o numerze „3”, czyli jajek pochodzących od kur z hodowli klatkowej. Są to jednocześnie najtańsze jajka, ale okupione cierpieniem kur. Czy jajka „trójki” są mniej wartościowe niż „zerówki” czy „jedynki”? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Martę Jarosiewicz, ze Stowarzyszenia „Otwarte Klatki”, która opowiedziała nam, na czym polega klasyfikacja jaj.
Miód manuka to poszukiwane i cenione antidotum na wiele dolegliwości i z tego samegopowodu jednocześnie jeden z najdroższych miodów na świecie. Występuje też jako składnikmaści oraz kremów kosmetycznych i leczniczych. Stosowany jest np. jako środek na rany orazdo nasączania opatrunków. Cena miodu manuka jest wysoka, jednak mimo to znajduje on wielu nabywców na całym świecie.
W Dzień Dobry TVN o tym, co można jeść, a czego absolutnie musimy unikać, żeby dziś wieczorem dobrze się bawić i świetnie wyglądać, mówiła Urszula Somow - dietetyk.
Brytyjski nastolatek z powodu niezdrowej diety złożonej niemal wyłącznie z frytek i chipsów częściowo stracił wzrok i słuch. Lekarzom tłumaczył, że nie jada owoców i warzyw, bo nie odpowiada mu konsystencja tego typu produktów żywnościowych. Ula Somow, dietetyk, była gościem Dzień Dobry TVN i mówiła o neofobii żywieniowej - normalnej u małych dzieci, niepokojącej u nastolatka.
Pieprz zielony znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Marynowany dodaje się do sałatek, pasztetów, serów oraz różnego rodzaju mięs. Smacznym uzupełnieniem potraw rybnych jest sos z zielonego pieprzu.
Arabika i robusta to gatunki cieszące się zdecydowanie największą popularnością. Choć znawcy często preferują tę pierwszą, druga również ma wielu zwolenników. Kawy te różnią się nie tylko kształtem i kolorem ziaren, lecz także swoimi właściwościami.
Ziele jałowca jest dobrze znane każdej pani domu, której tajemnice kulinariów nie są obce. Jego korzenny aromat świetnie nadaje się do wielu tradycyjnych potraw polskiej kuchni. Przyprawa ta stosowana jest do wędzenia lub peklowania mięs, a także używana do marynat czy kiszonek.
Herbata z bratka nie od dziś stosowana jest w celu oczyszczenia skóry z trądziku albo pozbycia się zbędnych kilogramów. Napar z bratka można zarówno pić, jak i stosować do przemywania zmienionych chorobowo miejsc.
Kawa orkiszowa, pomimo swojej nazwy, jest napojem bezkofeinowym. Nie oznacza to jednak, że nie zapewnia efektu pobudzenia. Jest bezpieczna dla kobiet w ciąży, a także dla dzieci. Kawa orkiszowa dostarcza bowiem organizmowi wielu cennych składników odżywczych.
Sok z grejpfruta cieszy się dużym powodzeniem – ma nie tylko pyszny smak, lecz także jest bogaty w składniki odżywcze, wpływające pozytywnie na nasze zdrowie. Warto zdecydować się na własnoręcznie przygotowany, świeży sok, który będzie jeszcze lepszy za sprawą braku cukru i substancji słodzących.
Aromatyczna kawa to napój często wybierany na początek dnia. Pobudza, dodaje energii, a dodatkowo smakuje, dlatego wiele osób przyznaje się do wypijania kilku kaw dziennie. Jednak pita w nadmiernych ilościach nie tylko uzależnia, lecz także szkodzi. Warto więc wypróbować dostępne zamienniki kawy.
Przyjęło się, że jedynymi z najlepszych serów na świecie są sery francuskie. Jak się okazuje, nie ustępują im sery z Polski. Mamy grubo ponad 1000 małych serowarni, które produkują pyszne rzeczy! W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy seroznawcę Giena Mientkiewicza.
Punkty spustowe (tzw. Trigger Points) to wyczuwalne na skórze nierówności lub stwardniałe guzki, które są zlokalizowane w okolicy tkanki mięśniowo-powięziowej. Ich ucisk powoduje ból, który nieraz promieniuje do innych części ciała. Jakie są terapie punktów spustowych? W Dzień Dobry TVN gościliśmy fizjoterapeutę Michała Dachowskiego.
Ksylitol, nazywany też cukrem brzozowym, uważany jest przez wiele osób za dobry zamiennik zwykłego cukru. Ten słodzik chętnie stosowany jest zwłaszcza przez cukrzyków oraz jako dodatek do zdrowych słodyczy dla dzieci.
Wiosna (i wczesna jesień) to najlepsze momenty na delikatną kurację oczyszczającą - tak mówi Medycyna Wschodu. Jak powinna wyglądać dobrze przeprowadzona dieta oczyszczająca? Co powinieneś jeść podczas diety oczyszczającej, a czego powinieneś unikać? Maciej i Karolina Szaciłło zdradzili w studiu Dzień Dobry TVN wszystko na temat diety oczyszczającej.
Genmaicha to japońska zielona herbata, produkowana obecnie również w Chinach. Dawniej była przeznaczona głównie dla niższych warstw społecznych, dodawano do niej wypełniacz w postaci ryżu, ewentualnie – prosa. Genmaicha wyróżnia się unikalnym, orzechowym zapachem. Można ją również znaleźć pod nazwą „popcorn tea” – zawarty w niej prażony ryż wielu osobom przypomina popcorn.
Herbata oolong to jedna z najbardziej czasochłonnych w produkcji herbat. Jednocześnie jest dość droga, a znalezienie liści dobrej jakości nie będzie takie łatwe. Warto jednak zakupić dobry gatunek i napawać się oryginalnym aromatem i niecodziennym smakiem tej herbaty. Ulung możesz znaleźć w menu wielu dobrych herbaciarni. Dobrym pomysłem natomiast jest samodzielne parzenie oolonga w domu.
Amarantus jest zbożem, które mimo iż niegdyś było podstawowym pożywieniem pierwszych cywilizacji, jeszcze kilka lat temu było niemalże całkiem zapomniane. Na szczęście po wielu latach wraca do łask. Nic zresztą dziwnego – jego właściwości zdrowotne i walory smakowe wielokrotnie przewyższają inne popularne zboża.
Gorzka czekolada dostarcza związków o właściwościach przeciwzapalnych, uspokajających oraz poprawiających zdolność pamięci i koncentracji. Odznacza się niskim indeksem glikemicznym, dlatego w niewielkich ilościach może być spożywana przez osoby na diecie. Gorzka czekolada dostarcza skoncentrowanej dawki energii i poprawia nastrój.
Prawidłowe oddychanie wpływa nie tylko na zdrowie, ale również na nasze samopoczucie. Większość osób oddycha zbyt płytko, przez co nie dostarcza odpowiedniej ilości tlenu do komórek. Może to powodować przyspieszenie procesu starzenia. Osoby oddychające w nieodpowiedni sposób mogą czuć permanentne zmęczenie i rozdrażnienie. Człowiek oddycha średnio 13 razy na minutę. Mimo 20 tys. wdechów i wydechów w ciągu doby organizm nadal może być niedotleniony. Ćwiczenia wspomagające prawidłowe oddychanie w pełni wykorzystują płuca. Aby osiągnąć taki efekt, należy jednak wykonywać je systematycznie. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Wiktora Wilusia, psychologa sportu, instruktora jogi.
Lecznicze właściwości orzechów włoskich są naprawdę zdumiewające. W trzech orzechach znajduje się taka ilość kwasów omega-3, która wystarczy na pokrycie dziennego zapotrzebowania. Orzechy włoskie to jednak nie tylko przekąska. Znalazły bowiem zastosowanie w różnych branżach. Poznaj lepiej ich właściwości lecznicze.
Jakich składników dostarczają nam warzywa? Jak je najlepiej przyrządzić? Gotowanie na parze jest jednym z najlepszych sposobów obróbki termicznej. Pomaga zachować wyjątkowo dużo wartości odżywczych przyrządzanych produktów. Szczególnie dobre są warzywa na parze, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do dietetycznego, lekkostrawnego obiadu, ale nie tylko. W Dzień Dobry Wakacje o warzywach rozmawialiśmy z Katarzyną Gubałą.
Zapotrzebowanie kaloryczne człowieka jest ilością energii zawartej w przyjmowanym pożywieniu, która jest potrzebna do równoważenia dziennego wydatku energetycznego i zapewnienia optymalnej kondycji zdrowotnej. Wzrasta u kobiet ciężarnych i matek karmiących oraz u dzieci w okresie wzrostu.
Pakowanie próżniowe żywności pozwala w łatwy i bezpieczny sposób przedłużyć jej świeżość. Niegdyś było zarezerwowane tylko dla producentów żywności, dzisiaj dzięki kompaktowym urządzeniom do pakowania próżniowego możliwe jest również w domu. Próżniowe pakowanie żywności blokuje dostęp bakteriom, co dodatkowo wpływa na jej wysoką jakość w momencie otwarcia. Sprawdź, jakie plusy ma próżniowe pakowanie żywności. Jak długo można przechowywać żywność pakowaną próżniowo?
Insulinooporność jest chorobą dotykającą coraz więcej ludzi. W przypadku jej leczenia bardzo dużą rolę odgrywa odpowiednia dieta. Zobacz, co jeść przy insulinooporności, a jakie produkty należy bezwzględnie wykluczyć z diety.
Woda to substancja niezbędna do życia, a właściwe nawodnienie jest konieczne do tego, aby być zdrowym. Dostarczanie jej w odpowiedniej ilości warunkuje prawidłowość procesów zachodzących w organizmie. Woda stanowi aż 50% masy ludzkiego ciała, co jest jedną z ważniejszych odpowiedzi na pytanie, dlaczego warto pić wodę.
Ocet balsamiczny swoją sławę zawdzięcza nie tylko wyrafinowanemu smakowi, lecz także licznym właściwościom prozdrowotnym, za które ceniony był już w średniowieczu. Największym uznaniem cieszy się ten oryginalny, pochodzący z Modeny we Włoszech.
Sushi jest zdrowym i pożywnym daniem kuchni azjatyckiej, głównie kojarzonym z Japonią, gdzie przybrało formę i styl doceniany przez smakoszy na całym świecie. Pełne potrzebnych organizmowi składników odżywczych, sushi może być włączone do zbilansowanego sposobu odżywiania nawet przez osoby na diecie redukcyjnej. Poza kilkoma wyjątkami, prawie nikt nie musi dokonywać wyboru między jedzeniem sushi a zdrowiem!
Posiłek przedtreningowy i posiłek po treningu mogą wpływać na efekty aktywności fizycznej nawet bardziej niż sam trening. Warto poszerzyć swoją wiedzę na temat tego, co powinny zawierać posiłki osób aktywnych fizycznie. Co jeść po treningu i co jeść przed treningiem by czuć się dobrze i szybko zobaczyć oczekiwane rezultaty? W studiu Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy o tym z ekspertem ds. żywienia i trenerem personalnym Dariuszem Brzezińskim.
Kokos ostatnimi laty przebojem wdarł się na polski rynek spożywczy. Wyjątkowo dużą popularność zdobył olej kokosowy, ale w ślad za nim poszły: woda kokosowa, mleko kokosowe, wiórki kokosowe i chipsy kokosowe. Dowiedz się, skąd wzięła się ta popularność.