Anoreksja, bulimia i otoreksja to zaburzenia odżywiania, które skupiają całe życie człowieka na jedzeniu. Przybierają formę obsesji i stają się najważniejszą sprawą w życiu chorego. Leczenie zaburzeń odżywiania to proces wieloetapowy i trudny. Dlaczego ludzie popadają w obsesję na temat jedzenia? O zaburzeniach odżywiania rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z Magdaleną Błaszczyk, psychodietetyczką oraz Elżbietą Piętą, psycholog i założycielką fundacji Drzewo życia.
Majonez, musztarda, chrzan i keczup – to jedne z najczęstszych dodatków do kanapek, kiełbasek, czy frytek. Czy któryś z tych produktów jest zdrowszy od pozostałych? Jak czytać umieszczone na ich opakowaniach etykiety? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN dietetyczkę kliniczną Małgorzatę Różańską.
Pieczywo to podstawa śniadań i kolacji większości Polaków. Można spożywać je z wieloma dodatkami, przez co rzadko się nudzi. Niestety nie zawsze charakteryzuje się wysoką jakością i dobrym składem. Jaki jest najzdrowszy chleb? Gośćmi Dzień Dobry TVN były: Maria Jagiełło, dietetyk kliniczny i Justyna Roszkowska, piekarka.
Czym są witaminowe shoty i jak je zrobić? W Dzień Dobry TVN opowiedziała nam o nich Hanna Stolińska - dietetyczka. Innym sposobem na dostarczenie organizmowi skoncentrowanej dawki witamin jest smoothie. To napój owocowy lub owocowo-warzywny, zazwyczaj podawany w wysokich szklankach lub specjalnych słoiczkach z kolorowymi słomkami. To witaminowa bomba, którą można przygotować w prosty i szybki sposób. Wystarczy zaledwie kilka składników, by wyczarować zdrowy i wyjątkowo smaczny napój nie tylko w sezonie letnim. Warto sięgać także po mrożone owoce, by stworzyć przysmak dla dorosłych i dzieci.
Czerwone mięso jest bogate w tłuszcze nasycone i cholesterol, dlatego powinno pojawić się w diecie sporadycznie. W zbyt dużych ilościach może doprowadzić do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawału, a także do nadwagi i otyłości. Jednak nie należy całkowicie eliminować go z jadłospisu, gdyż dostarcza cennego żelaza, białka i witaminy B12.
Ziemniak często wykorzystywany jest w polskiej kuchni. Czasem bywa jednak groźny dla naszego zdrowia. Na co uważać kupując i przechowując warzywo? W studiu "Dzień Dobry TVN" gościła dietetyk Iwona Sajór, która odpowiedziała na nurtujące pytania.
Za uczucie łaknienia i sytości odpowiadają hormony. Im bardziej się stresujesz i mniej śpisz, tym więcej jesz. Jak odróżnić głód od łakomstwa? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyk Magdalenę Jarzynkę, która podpowiedziała jak oszukać głód.
Negatywny wpływ cukru na organizm człowieka widoczny jest u osób, które spożywają go w nadmiernych ilościach. Wysoki poziom cukru prowadzi do zaburzeń koncentracji oraz jest czynnikiem predysponującym do wystąpienia otyłości i chorób serca. Ogromne ilości cukru znajdują się pożywieniu dla dzieci. Gościem Dzień Dobry TVN była Anna Makowska, dr nauk farmaceutycznych, która mówi wprost: "żywienie dziecka to dramat!". Dlaczego? Jak karmić dziecko tanio i zdrowo? Wbrew pozorom to bardzo proste!
Już 1500 firm na świecie i 130 w Polsce zrezygnowało z jajek o numerze „3”, czyli jajek pochodzących od kur z hodowli klatkowej. Są to jednocześnie najtańsze jajka, ale okupione cierpieniem kur. Czy jajka „trójki” są mniej wartościowe niż „zerówki” czy „jedynki”? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Martę Jarosiewicz, ze Stowarzyszenia „Otwarte Klatki”, która opowiedziała nam, na czym polega klasyfikacja jaj.
Miód manuka to poszukiwane i cenione antidotum na wiele dolegliwości i z tego samegopowodu jednocześnie jeden z najdroższych miodów na świecie. Występuje też jako składnikmaści oraz kremów kosmetycznych i leczniczych. Stosowany jest np. jako środek na rany orazdo nasączania opatrunków. Cena miodu manuka jest wysoka, jednak mimo to znajduje on wielu nabywców na całym świecie.
W Dzień Dobry TVN o tym, co można jeść, a czego absolutnie musimy unikać, żeby dziś wieczorem dobrze się bawić i świetnie wyglądać, mówiła Urszula Somow - dietetyk.
Brytyjski nastolatek z powodu niezdrowej diety złożonej niemal wyłącznie z frytek i chipsów częściowo stracił wzrok i słuch. Lekarzom tłumaczył, że nie jada owoców i warzyw, bo nie odpowiada mu konsystencja tego typu produktów żywnościowych. Ula Somow, dietetyk, była gościem Dzień Dobry TVN i mówiła o neofobii żywieniowej - normalnej u małych dzieci, niepokojącej u nastolatka.
Pieprz zielony znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Marynowany dodaje się do sałatek, pasztetów, serów oraz różnego rodzaju mięs. Smacznym uzupełnieniem potraw rybnych jest sos z zielonego pieprzu.
Arabika i robusta to gatunki cieszące się zdecydowanie największą popularnością. Choć znawcy często preferują tę pierwszą, druga również ma wielu zwolenników. Kawy te różnią się nie tylko kształtem i kolorem ziaren, lecz także swoimi właściwościami.
Ziele jałowca jest dobrze znane każdej pani domu, której tajemnice kulinariów nie są obce. Jego korzenny aromat świetnie nadaje się do wielu tradycyjnych potraw polskiej kuchni. Przyprawa ta stosowana jest do wędzenia lub peklowania mięs, a także używana do marynat czy kiszonek.
Herbata z bratka nie od dziś stosowana jest w celu oczyszczenia skóry z trądziku albo pozbycia się zbędnych kilogramów. Napar z bratka można zarówno pić, jak i stosować do przemywania zmienionych chorobowo miejsc.
Kawa orkiszowa, pomimo swojej nazwy, jest napojem bezkofeinowym. Nie oznacza to jednak, że nie zapewnia efektu pobudzenia. Jest bezpieczna dla kobiet w ciąży, a także dla dzieci. Kawa orkiszowa dostarcza bowiem organizmowi wielu cennych składników odżywczych.
Sok z grejpfruta cieszy się dużym powodzeniem – ma nie tylko pyszny smak, lecz także jest bogaty w składniki odżywcze, wpływające pozytywnie na nasze zdrowie. Warto zdecydować się na własnoręcznie przygotowany, świeży sok, który będzie jeszcze lepszy za sprawą braku cukru i substancji słodzących.
Aromatyczna kawa to napój często wybierany na początek dnia. Pobudza, dodaje energii, a dodatkowo smakuje, dlatego wiele osób przyznaje się do wypijania kilku kaw dziennie. Jednak pita w nadmiernych ilościach nie tylko uzależnia, lecz także szkodzi. Warto więc wypróbować dostępne zamienniki kawy.
Przyjęło się, że jedynymi z najlepszych serów na świecie są sery francuskie. Jak się okazuje, nie ustępują im sery z Polski. Mamy grubo ponad 1000 małych serowarni, które produkują pyszne rzeczy! W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy seroznawcę Giena Mientkiewicza.
Punkty spustowe (tzw. Trigger Points) to wyczuwalne na skórze nierówności lub stwardniałe guzki, które są zlokalizowane w okolicy tkanki mięśniowo-powięziowej. Ich ucisk powoduje ból, który nieraz promieniuje do innych części ciała. Jakie są terapie punktów spustowych? W Dzień Dobry TVN gościliśmy fizjoterapeutę Michała Dachowskiego.
Ksylitol, nazywany też cukrem brzozowym, uważany jest przez wiele osób za dobry zamiennik zwykłego cukru. Ten słodzik chętnie stosowany jest zwłaszcza przez cukrzyków oraz jako dodatek do zdrowych słodyczy dla dzieci.
Wiosna (i wczesna jesień) to najlepsze momenty na delikatną kurację oczyszczającą - tak mówi Medycyna Wschodu. Jak powinna wyglądać dobrze przeprowadzona dieta oczyszczająca? Co powinieneś jeść podczas diety oczyszczającej, a czego powinieneś unikać? Maciej i Karolina Szaciłło zdradzili w studiu Dzień Dobry TVN wszystko na temat diety oczyszczającej.
Genmaicha to japońska zielona herbata, produkowana obecnie również w Chinach. Dawniej była przeznaczona głównie dla niższych warstw społecznych, dodawano do niej wypełniacz w postaci ryżu, ewentualnie – prosa. Genmaicha wyróżnia się unikalnym, orzechowym zapachem. Można ją również znaleźć pod nazwą „popcorn tea” – zawarty w niej prażony ryż wielu osobom przypomina popcorn.
Herbata oolong to jedna z najbardziej czasochłonnych w produkcji herbat. Jednocześnie jest dość droga, a znalezienie liści dobrej jakości nie będzie takie łatwe. Warto jednak zakupić dobry gatunek i napawać się oryginalnym aromatem i niecodziennym smakiem tej herbaty. Ulung możesz znaleźć w menu wielu dobrych herbaciarni. Dobrym pomysłem natomiast jest samodzielne parzenie oolonga w domu.
Amarantus jest zbożem, które mimo iż niegdyś było podstawowym pożywieniem pierwszych cywilizacji, jeszcze kilka lat temu było niemalże całkiem zapomniane. Na szczęście po wielu latach wraca do łask. Nic zresztą dziwnego – jego właściwości zdrowotne i walory smakowe wielokrotnie przewyższają inne popularne zboża.
Gorzka czekolada dostarcza związków o właściwościach przeciwzapalnych, uspokajających oraz poprawiających zdolność pamięci i koncentracji. Odznacza się niskim indeksem glikemicznym, dlatego w niewielkich ilościach może być spożywana przez osoby na diecie. Gorzka czekolada dostarcza skoncentrowanej dawki energii i poprawia nastrój.
Prawidłowe oddychanie wpływa nie tylko na zdrowie, ale również na nasze samopoczucie. Większość osób oddycha zbyt płytko, przez co nie dostarcza odpowiedniej ilości tlenu do komórek. Może to powodować przyspieszenie procesu starzenia. Osoby oddychające w nieodpowiedni sposób mogą czuć permanentne zmęczenie i rozdrażnienie. Człowiek oddycha średnio 13 razy na minutę. Mimo 20 tys. wdechów i wydechów w ciągu doby organizm nadal może być niedotleniony. Ćwiczenia wspomagające prawidłowe oddychanie w pełni wykorzystują płuca. Aby osiągnąć taki efekt, należy jednak wykonywać je systematycznie. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Wiktora Wilusia, psychologa sportu, instruktora jogi.
Lecznicze właściwości orzechów włoskich są naprawdę zdumiewające. W trzech orzechach znajduje się taka ilość kwasów omega-3, która wystarczy na pokrycie dziennego zapotrzebowania. Orzechy włoskie to jednak nie tylko przekąska. Znalazły bowiem zastosowanie w różnych branżach. Poznaj lepiej ich właściwości lecznicze.
Jakich składników dostarczają nam warzywa? Jak je najlepiej przyrządzić? Gotowanie na parze jest jednym z najlepszych sposobów obróbki termicznej. Pomaga zachować wyjątkowo dużo wartości odżywczych przyrządzanych produktów. Szczególnie dobre są warzywa na parze, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do dietetycznego, lekkostrawnego obiadu, ale nie tylko. W Dzień Dobry Wakacje o warzywach rozmawialiśmy z Katarzyną Gubałą.