Kiełki stanowią bogate źródło witamin i związków mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek urozmaicający różnego rodzaju potrawy. Śmiało można je serwować osobom aktywnym fizycznie, niejadkom, czy kobietom w ciąży.
Dlaczego kiełki są zdrowe?
Wszystkie gatunki ziaren wyposażone są w pełen zestaw składników odżywczych. W kiełkach znajdziemy chociażby witaminy A, B, C, E, H oraz wapń, żelazo, magnez, potas, cynk i żelazo. Ponad to, stanowią bogate źródło aminokwasów, enzymów ułatwiających trawienie oraz substancji smakowych, aromatycznych i zapachowych. Kiełki najlepiej podawać jako dodatek do kanapek, sałatek i koktajli lub jako zamiennik tradycyjnej pietruszki serwowanej do zup.
Zobacz także: Kiełki słonecznika - wartość odżywcza, właściwości i hodowla. Przepisy na smaczne sałatki z kiełkami słonecznika
W obecnych czasach mamy problemy z tym, żeby zjeść coś wartościowego
– zauważyła Katarzyna Biłous, dietetyczka.
Najpopularniejsze kiełki
Kiełki, które pojawiają się zawsze w okresie wielkanocnym, to oczywiście rzeżucha. W sklepach popularne są również pędy słonecznika, fasoli, rzodkiewki, lucerny i brokuła. Przed zjedzeniem należy bardzo dokładnie umyć kupione kiełki, ponieważ tego typu produkty rosną na wilgotnej i zaniedbanej powierzchni. Dodatkowo, podczas przechowywania w sklepie, mogą rozwinąć się na nich różne pleśnie i grzyby, więc powinniśmy dobrze upewnić się, że sięgamy po jędrne i zdrowe pędy.
Zobacz także: Kiełki lucerny i ich wyjątkowe właściwości lecznicze
Zawartość odżywcza poszczególnych kiełków, może pomóc w przypadku konkretnych niedoborów i dolegliwości. Warto jednak zauważyć, że każda obróbka, długość przechowania, czy czas, który upłynął od momentu wykiełkowania zmienia wartość odżywczą pędów - niekoniecznie na niekorzyść.
Sposoby przetwarzania kiełków:
- Suszenie - pozwala zachować́ wszystkie wartości odżywcze
- Zamrażanie – kiełki mogą̨ być́ składnikiem dań mrożonych i deserów.
- Pasteryzacja i sterylizacja – pędy mogą być utrwalane w puszkach lub słoikach w odpowiedniej zalewie
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz też:
Kiełki pszenicy - hodowla i właściwości odżywcze. Olej z kiełków pszenicy - zastosowanie
Kiełki lucerny i ich wyjątkowe właściwości lecznicze
Autor: Agata Polak