Podjadanie podczas izolacji. Dietetyk: „Jemy z nudów, żeby dostarczyć sobie jakiegoś bodźca”

Coraz więcej osób przyznaje się do tego, że je zbyt dużo, ponieważ nic innego nie ma do roboty. Nadprogramowe kalorie niestety przekładają się na nadprogramowe kilogramy. Jak się chronić przed podjadaniem z nudów?

Jedzenie jako sposób na nudę

Jedzenie spełnia w naszym życiu różne funkcje – zaspokaja nasze potrzeby pokarmowe, poprawia nam nastrój, może być również formą celebracji, nagrody, rekompensacji lub… sposobem na nudę.

Jeśli chodzi o jedzenie z nudów kluczowe jest odróżnienie głodu emocjonalnego od głodu fizjologicznego

– zauważyła Karolina Gruszecka, mgr dietetyki, psychodietetyk.

Specjalistka poleca korzystanie z dziesięciostopniowej skali głodu i sytości opracowanej przez amerykańską lekarkę dr Michelle May. Cyfrze 1 odpowiada „wilczy głód”, a 10 przejedzenie, któremu towarzyszą mdłości i inne niekorzystne objawy żołądkowe. Przed każdym posiłkiem należy określić nasze poczucie głodu w skali od 1 do 10.

Chodzi o to, żeby kończyć posiłek w takim momencie piątki, szóstki, gdzie jesteśmy nasyceni, gdzie kończymy posiłek z takim poczuciem, że może jeszcze jeden ziemniaczek by się zmieścił, ale już go nie zjem, bo wiem, że za 20 minut dojdzie informacja do ośrodka głodu i sytości

– wyjaśniła Gruszecka.

Jak przestać podjadać?

  • Schowaj niezdrowe produkty z zasięgu wzroku i zastąp je owocami lub warzywami
    • Rób przemyślane zakupy i unikaj kupowania niezdrowych przekąsek
      • Wypróbuj technikę stopera, czyli po obiedzie zrób sobie 15-minutową przerwę od jedzenia. Dzięki temu upewnisz się, czy kieruje Tobą głód, czy zachcianka
        • Żuj gumę miętową lub natkę pietruszki podczas gotowania i myj zęby między posiłkami
          • Kieruj się zasadą „mindfull eating”, czyli uważnego jedzenia. Potraktuj posiłek jako przyjemność, czas spędzony w spokoju i koncentruj się na tym, co jesz
            • Zastanów się, czy faktycznie doskwiera Ci głód – przypomnij sobie porę poprzedniego posiłku, wypij szklankę wody, zajmij swój mózg czymś innym, niż jedzenie
              • Zadaj sobie pytanie: „Czy zjadłabym/zjadłbym teraz marchewkę?”, jeśli odpowiedź brzmi „nie”, mamy pewność, że nie jesteśmy faktycznie głodni
                • Jedz tylko w pozycji siedzącej, najlepiej przy stole
                  • Prowadź dzienniczek żywieniowy

                    Podjadanie a dodatkowe kilogramy

                    Dziennie zjadamy ok. 200-500 dodatkowych kilokalorii, co w skali tygodnia przekłada się na wynik od 1400 do nawet 3500 kcal. Pozornie niewinne podjadanie może poskutkować wyraźnym wzrostem wagi. W ciągu miesiąca jesteśmy w stanie przytyć 0,5-1 kg tkanki tłuszczowej, a w ciągu roku - 6 do nawet 12 kilogramów.

                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                    Zobacz też:

                    Kiedyś fani słodyczy, teraz miłośnicy zdrowej diety i sportu. Oto małżeństwo, które razem schudło ponad 40 kg

                    #Zostańwdomu, ale nie tyj. Dietetyk: "Jedząc 1000 kcal ponad zapotrzebowanie, można przytyć kilogram tygodniowo"

                    Mądre diety, czyli zdrowe odchudzanie podczas izolacji

                    Autor: Agata Polak

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                    Materiał promocyjny

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana