Woda i jej zalety
Dostarczanie wody do organizmu jest niezwykle ważne. Reguluje ona temperaturę ciała, usuwa toksyny, przenosi składniki odżywcze i tlen do komórek.
Niedobór wody w organizmie może mieć katastrofalne skutki. Warto zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, by cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Do produktów o największej zawartości wody należą oczywiście świeże owoce i warzywa. Jakie?
Owoce i warzywa o dużej zawartości wody
Które owoce i warzywa zawierają dużą ilość wody? Oto lista tych, której mają jej najwięcej:
- ogórek - 97 proc.
- rzodkiewka- 95 proc.
- pomidor - 95 proc.
- truskawka - 92 proc.
- arbuz - 92 proc.
- papryka - 92 proc.
- brokuł - 92 proc.
- szpinak - 91 proc.
- maliny - 87 proc.
- ananas - 87 %
- marchew - 87%
Zobacz też:
Czas na czereśnie. Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy
Truskawki w niecodziennym wydaniu na słodko i słono. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Warzywa i owoce w towarzystwie jogurtowego dressingu. Pomysły Andrzeja Polana
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: x-news
podziel się: