Owoce i warzywa o dużej zawartości wody. Które mają jej najwięcej?

x-news
W upalne dni, kiedy słońce praży, należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Dostarczanie wody jest niezmiernie ważne, a jej niedobór może być groźny dla zdrowia. Do produktów, które zawierają jej najwięcej, należą świeże owoce i warzywa. Zobacz, które szczególnie warto jeść latem.

Woda i jej zalety

Dostarczanie wody do organizmu jest niezwykle ważne. Reguluje ona temperaturę ciała, usuwa toksyny, przenosi składniki odżywcze i tlen do komórek.

Niedobór wody w organizmie może mieć katastrofalne skutki. Warto zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, by cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Do produktów o największej zawartości wody należą oczywiście świeże owoce i warzywa. Jakie?

Owoce i warzywa o dużej zawartości wody

Które owoce i warzywa zawierają dużą ilość wody? Oto lista tych, której mają jej najwięcej:

  • ogórek - 97 proc.
  • rzodkiewka- 95 proc.
  • pomidor - 95 proc.
  • truskawka - 92 proc.
  • arbuz - 92 proc.
  • papryka - 92 proc.
  • brokuł - 92 proc.
  • szpinak - 91 proc.
  • maliny - 87 proc.
  • ananas - 87 %
  • marchew - 87%

Zobacz też:

Czas na czereśnie. Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy

Truskawki w niecodziennym wydaniu na słodko i słono. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Warzywa i owoce w towarzystwie jogurtowego dressingu. Pomysły Andrzeja Polana

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: x-news

podziel się:

Pozostałe wiadomości