Staroindyjska metoda leczenia Ajurweda zaleca, abyśmy zimą spożywali jak najwięcej ciepłych, gotowanych posiłków. Napoje powinniśmy zaś pić przynajmniej w temperaturze pokojowej. Mówi się, że temperatura posiłku wpływa znacząco na jego smak. To obróbka termiczna wydobywa z dania aromat i sprawia, że żołądek wydziela soki trawienne. Jaka jest najlepsza temperatura dań i napojów na zimę? Z odpowiedziami spieszy Agnieszka Cegielska.
Zawierają wiele składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, zdrowe tłuszcze, aminokwasy i witaminy. Ryby – bo o nich mowa – coraz częściej pojawiają się na naszych talerzach. Dlaczego warto je jeść? Jakie wybrać? Czy te pochodzące z Bałtyku to faktycznie taki przysmak, jak twierdzą nasi rybacy? O tym mówił nam dr inż. Wojciech Sawicki, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności.
Polacy coraz częściej rezygnują z jedzenia mięsa. Badania przeprowadzone przez GfK Polonia pokazują, że roślinne produkty, które "udają" te pochodzenia odzwierzęcego cieszą się ogromną popularnością i kupuje je już co trzecie gospodarstwo. Co wpłynęło na zmianę nawyków żywieniowych Polaków?
Małgorzata Rozenek cudnie chudnie - po ciąży prezenterka przeszła niesamowitą metamorfozę i szybko wróciła do formy. W czym tkwi jej sekret? Odpowiedzi na to pytanie udzieliła nam Ludmiła Podgórska, dietetyczka gwiazdy.
Joanna Maślukiewicz zajmuje się wypiekaniem pradawnego chleba. Do jej gospodarstwa we wsi Klecin zawitał nasz reporter Piotr Wojtasik, by poznać jej recepturę. Czy z każdej mąki powstanie chleb?
Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne, lecznicze i odżywcze ma ciecierzyca. Dowiedz się ponadto, ile kalorii ma ciecierzyca, jak smakuje i z czym można ją podawać.
Pitaja, ze względu na swoje właściwości, wartości odżywcze i smak, staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Dowiedz się, czym są pitaja czerwona i pitaja z Kostaryki, jak je jeść oraz jakie jest ich zastosowanie.
Niektórzy czekają na niego z niecierpliwością przez cały rok. Inni się go boją, bo oznacza zmierzenie się z własnymi słabościami. Pozostali - po prostu go bagatelizują. Tłusty czwartek, bo to o nim mowa, jest dniem hołdującym słodkim grzeszkom. A jeśli się przejedliśmy? Oto, jak łatwo możemy się z takiego problemu wykaraskać!
Mamy karmiące piersią muszą ograniczyć spożywanie niektórych produktów. Okres laktacji to wyjątkowy czas, kiedy dieta kobiety ma ogromny wpływ nie tylko na jej samopoczucie, lecz także na stan zdrowia dziecka. Sprawdź, czy miód jedzony podczas karmienia piersią może zaszkodzić niemowlęciu.
Przymusowa izolacja sprawiła, że część z nas zaczyna odczuwać silny lęk przed wyjściem z domu czy kontaktem z innymi ludźmi. Czy w obecnej sytuacji takie odczucia są całkowicie normalne, a może konieczna jest konsultacja ze specjalistą? Wątpliwości rozwiewa Małgorzata Chorzewska, psycholog.
W sklepach dostępna jest woda butelkowana mineralna, źródlana, lecznicza, o różnym składzie i właściwościach. Przy wyborze odpowiedniej wody dobrze jest wziąć pod uwagę swój stan zdrowia, ponieważ źle dobrana woda może zaszkodzić zamiast pomóc. Wody, choć potocznie zwane mineralnymi, mogą być wodami źródlanymi, stołowymi, leczniczymi, a czasem po prostu napojem o konkretnym smaku.
Rebel Wilson zaskoczyła ostatnio fanów informacją o tym, że rozstała się ze swoim chłopakiem, 29-letnim milionerem Jacobem Buschem. Jednak nie tylko rozstanie gwiazdy zwróciło uwagę mediów. Australijska aktorka od kilku miesięcy chwali się na Instagramie efektami swojej diety i regularnych ćwiczeń, dzięki którym schudła już kilkadziesiąt kilogramów. Rebel Wilson nie jest jednak jedyną gwiazdą, która ostatnio przeszła spektakularną metamorfozę. Kto jeszcze zaskoczył swoją nową sylwetką i wagą?
Według specjalistów otręby stanowią ważny element diety każdego człowieka. Zawierają bardzo dużo składników odżywczych, wywierających pozytywny wpływ na zdrowie. Warto dodawać otręby owsiane do posiłków – zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Karob jest znany odbiorcom z Grecji, Włoch, Indii, Australii. Jego zaletą jest słodkawy aromat przypominający kakao. Warto również zwrócić uwagę na to, że nie zawiera on glutenu i kofeiny, przez co może być wykorzystywany w przygotowywaniu smakołyków dla dzieci.
Tłuszcze roślinne są bogate w kwasy Omega-3 i 6 i warto je wykorzystywać w kuchni na co dzień. Zobacz, co z masełkiem roślinnym proponuje podać Piotr Kucharski. Poznaj jego przepisy na bagietki, sałatkę z pieczonymi boczniakami, buraczkową misę, gofry i tofurnicę.
Śniadanie, obiad, przekąska i kolacja - jak stworzyć idealne menu? Z pomocą przychodzi dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska. Poznaj jej przepisy na owsiankę z jagodami, kaszotto z grzybami i dorszem, pieczone warzywa z twarogiem, surówkę z czerwonej kapusty, pastę z dyni do chleba i zielony koktajl.
Physalis to po polsku miechunka. Najpopularniejszy gatunek jadalny tej rośliny to miechunka peruwiańska (Physalis peruviana). W Polsce popularne, choć nieco mniej, są też miechunka pomidorowa i miechunka rozdęta.
Olej makowy słynie ze swoich właściwości leczniczych. Bogata w składniki odżywcze emulsja ma szerokie zastosowanie w profilaktyce i terapii chorób sercowo-naczyniowych, wykwitów skórnych i chorób dermatologicznych czy zaburzeń odporności. Olej z maku stosowany jest też w kosmetyce estetycznej.
Pieprz czerwony to świetna alternatywa dla tradycyjnego pieprzu czarnego. Choć na co dzień nie sięga po niego wiele osób, stanowi łatwo dostępną przyprawę, którą warto wypróbować ze względu na jej właściwości. Czerwony pieprz polecany jest zwłaszcza tym, którzy preferują mniej pikantne potrawy.
Podatek cukrowy zaczął obowiązywać w Polsce od nowego roku. Wielu konsumentów mogło już zauważyć jego pierwsze skutki podczas zakupów. Ceny niektórych napojów błyskawicznie bowiem poszły w górę. W jakim celu wprowadzono ten podatek? Za które produkty zapłacimy więcej? Wyjaśniała to w naszym programie ekonomistka Katarzyna Iwanoska.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku pokazują, że zbyt częste jedzenie mięsa może zaostrzać przebieg astmy u dzieci. Dlaczego tak się dzieje?
Znany amerykański magazyn US News&World Report opublikował ranking najlepszych diet 2021 uznanych przez ekspertów. Które z nich są zdrowe, skuteczne i warte zainteresowania? O zdanie zapytaliśmy dietetyka klinicznego, dr Hannę Stolińską.
Mikołaj Rey od lat tropi niezwykłe smaki. Tym razem za cel obrał sobie przysmak indiański, czyli topinambur. Udał się więc do wioski z tipi, z której skierowano go prosto do… Józefowa.
Czy można zrobić coś do jedzenia z niczego? Okazuje się, że jak najbardziej. Wykorzystując zaledwie kilka składników i resztki z lodówki po całym tygodniu, możesz zrobić naprawdę kilka ciekawych dań. Czasem wystarczy tylko odrobina kreatywności i kilka minut pracy, żeby zjeść pożywny posiłek.
Wielu osobom, nie tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia, spędza sen z powiek kwestia, co robić, by się nie przejadać. Okazuje się, że można to osiągnąć nie tylko siłą woli i samozaparciem, ale także... złudzeniem optycznym. Niezastąpiona jest odpowiednia zastawa stołowa. O tym, jakie talerze najlepiej wybierać, opowiedziała dietetyk i psycholog Agata Ziemnicka.
W ostatnim czasie w szczególny sposób myślimy o odporności, nie tylko przez wzgląd na pandemię koronawirusa, ale i porę roku. Okazuje się, że nawet potrawy wigilijne mogą mieć na nią znaczny wpływ. Które z nich są zatem dla nas najlepsze? Wyjaśniła w naszym programie dietetyk, Ewa Trusewicz.
Dwa tygodnie to czas, w którym możesz wprowadzić zasady zdrowego trybu życia. Na efektywne odchudzanie składa się wiele czynników: dieta, ruch, odpoczynek. Stosuj je sumiennie, by uniknąć efektu jojo. Sprawdź, jak schudnąć w dwa tygodnie 10 kg.
Cytrusy doskonale sprawdzają się w zimowym czasie. Można je dodawać do herbaty, rozgrzewających napojów czy nawet wykonywać z nich ozdoby świąteczne. Jak jednak wybrać najlepsze odmiany? Z pomocą przychodzi Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".
Masło orzechowe z migdałów jest nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe. Zalicza się je do grupy produktów tzw. superfoods, czyli żywności o wielu właściwościach korzystnych dla organizmu. Zobacz, do czego warto dodawać masło migdałowe, gdzie można je kupić i jak zrobić je samodzielnie.
BIO, EKO, ORGANIC – sklepowe półki uginają się od produktów, które mają w nazwach takie określenia. Co oznaczają? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Praktyczne wskazówki przekazała nam Katarzyna Bosacka, autorka programu „MądrzeJEMY”.