Zdrowe odżywianie

    Zdrowe odżywianie

    Holandia zrezygnowała z kurczaków pochodzących z ferm przemysłowych. Gościa Dzień Dobry TVN Katarzynę Bosacką zapytaliśmy, czym różni się kurczak z hodowli ekologicznej od tego z hodowli standardowej i jaki wpływ na zdrowie człowieka ma soja, którą karmione są kurczaki z ferm przemysłowych.

    Podobno większość konsumentów podczas zakupów kieruje się ceną produktu. Nie zawsze jednak to, co tańsze jest dla nas dobre. Co decyduje o cenie sera czy wędliny? Jak kupować dobrej jakości żywność? I czy zdrowe produkty muszą być drogie? Zapytaliśmy o to dziennikarkę Katarzynę Bosacką, prowadzącą program "Wiem, co jem i, co kupuję".

    Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia opublikowali nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Czym różni się ona od poprzedniej z 2009 roku? Co znajduje się u jej podstawy? Jakie produkty powinniśmy wyeliminować? Z czego wynikają wprowadzone zmiany? Zapytaliśmy o to Hannę Stolińską-Fiedorowicz, dietetyka klinicznego.

    Glutaminian sodu, czyli wzmacniacz smaku i zapachu został owiany złą sławą. Czy faktycznie jest tak bardzo szkodliwy? Jak powstaje? I czy sam glutaminian ma smak? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Aneta Łańcuchowska.

    Naukowcy z Uniwersytetu Michigan doszli do wniosku, że niektóre grupy produktów spożywczych mają działanie uzależniające. Dla widzów Dzień Dobry TVN sprawdziliśmy, jakie jedzenie może uzależniać i jak walczyć z tego typu nałogiem.

    Na świecie marnuje się bardzo wiele jedzenia. Francja postanowiła poradzić sobie z tą sytuacją i zabroniła supermarketom wyrzucania jedzenia. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności Magdalenę Krajewską i restauratorkę Agnieszkę Kręglicką, by porozmawiać o problemie marnowania żywności w Polsce. Zastanawialiśmy się, dlaczego sieci handlowe, mimo deklarowania chęci przekazywania jedzenia organizacjom charytatywnym, nie robią tego i co sami możemy zrobić, by nie marnować pożywienia. Zobaczcie, co najczęściej wyrzucamy do śmieci.

    Czy danie w proszku, oprócz ulepszaczy smaku, może posiadać jakiekolwiek wartości odżywcze? Czym są dania liofilizowane? Czym różnią się od dań typu "instant"? Zapytaliśmy o to Ilonę Gałązkę-Czarnecką z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej.

    Co tak naprawdę znajduje się w naszej żywności? Dlaczego ceny produktów spożywczych tak bardzo się różnią? Czy ma to przełożenie na ich jakość? Gościem Dzień Dobry TVN była Agata Ziemnicka. Razem z dietetyczką prześwietliliśmy to, co znalazło się na naszym stole. Ser żółty czy biały twaróg? Tanie pszenne bułki czy pełnoziarniste i droższe pieczywo? Co wybrać i dlaczego? I Jak czytać sklepowe etykiety, by nie dać się nabrać?

    W kolejnej odsłonie poszukiwania tajemniczego składnika dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska zdradziła widzom Dzień Dobry Wakacje, co lubi dodawać do przygotowanych przez siebie potraw. Okazało się, że jest to imbir. Jakie zalety ma ta roślina? Dlaczego przygotowanie dań na parze jest zdrowsze od gotowania i smażenia?

    Zasoby ryb i owoców morza na świecie drastycznie maleją, dlatego ekolodzy zachęcają konsumentów do kupowania niezagrożonych gatunków. Jakie gatunki ryb są zagrożone? Jakie ryby i owoce morza wybierać, by pomóc przyrodzie? Dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki rozmawiał o tym z Pawłem Śledzińskim z WWF.

    Wiele osób uczulonych na białko zwierzęce zastępuje je soją. O jej właściwościach rozmawialiśmy z gościem Dzień Dobry TVN dietetyczką Anetą Łańcuchowską. Jaką soję warto jeść? Dlaczego przetworzona jest niezdrowa? Jaka jest zalecana dzienna dawka soi? Dlaczego mężczyźni nie powinni jej jeść w bardzo dużej ilości? Jakich produktów sojowych nie warto jeść ze względu na małą ilość soi?

    Jak pozbyć się bakterii i pestycydów ze świeżych produktów? W jaki sposób je umyć? Czy wystarczy opłukać pod wodą? Skąd pomysł, by myć warzywa w wodzie z octem lub w wodzie ozonowanej? Jak długo musi trwać proces oczyszczania? Na pytania prowadzących Dzień Dobry TVN odpowiedziała Agnieszka Piskała, dietetyczka.

    Owoce i warzywa to bardzo ważny składnik diety dziecka, ale niestety nie każde dziecko chce je jeść. Dlatego czasami trzeba użyć fortelu. Ambasadorzy akcji 5 porcji zdrowia - aktorka Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przedstawili w kuchni Dzień Dobry TVN dania, w których przemycili m.in.: paprykę, rzodkiewkę, jabłka i gruszki. Oto one: ciasteczka z gruszkami, torcik z ogórkiem, rzodkiewką i gotowanym jajkiem, leniwe z jabłkiem prażonym i rodzynkami, a także koperty z ciasta francuskiego z papryką, bazylią i miętą.

    Przetworzone jedzenie przyczynia się do wzrostu liczby otyłych ludzi i rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Dlaczego sięgamy po taką żywność? Co tak naprawdę znajduje się w niej? Czy przestawiając się na "śmieciowe" jedzenie możemy zmienić nasz metabolizm? Rozmawialiśmy o tym z profesor Małgorzatą Kozłowską-Wojciechowską z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

    Te deski wymyślili Amerykanie. Stworzyli deski z materiału w stu procentach pozyskanego z recyklingu. Idealnie zespolone. Nie tępią noży. Nie asymilują bakterii ani zapachów. Anna Nowak - Ibisz, „Pani Gadżet”, z USA przywiozła oprócz fenomenalnych desek do krojenia także wirus. Czy zaraźliwy?

    Sól nam szkodzi, ale mimo to solimy bez opamiętania. Jaka jest zalecana dzienna dawka soli? Czy sól morska jest rzeczywiście zdrowsza od zwykłej białej soli? W jakich produktach jest sól? Czy możemy coś zrobić, aby pozbyć się soli z organizmu? Czym można zastąpić sól? Rozmawialiśmy o tym z gościem Dzień Dobry TVN dietetyczką Agnieszką Piskałą.

    Cukier, sól i tłuszcze to składniki naszej codziennej diety. W Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Annę Jelonek, która powiedziała nam, jakie są dopuszczalne dzienne normy tych składników. Jak obliczyć te normy dla osób w różnym wieku, różnej wagi, płci? Kiedy możemy jeść owoce - w pierwszej, czy drugiej połowie dnia?

    W czym przechowywać wędlinę, mięso, a jak ser? W papier do pieczenia, śniadaniowy czy w pudełkach plastikowych, a może w opakowaniach styropianowych? Jak ustrzec się przed listeriami i śluzowcami? O tym w studiu dzień Dobry TVN opowiedziała dietetyczka Agnieszka Piskała. Jaki mogą mieć wpływ garnki na Alzheimera?

    W ramach akcji 5 porcji zdrowia Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN dania, w kórych znalazły się młode warzywa i pyszne polskie truskawki. Na stole pojawiły się: kremowa zupa z młodej marchewki, cukinia smażona i piklowane truskawki, placki z młodych ziemniaków i kurkami smażonymi oraz drożdżowe ślimaczki z truskawkami. Smacznego!

    Już jutro startujemy z akcją "5 porcji zdrowia". W naszej kuchni Joanna Koroniewska i Andrzej Polan będą radzić, jak przygotować zdrowe śniadanie, by znalazły się w nim warzywa, owoce lub szklanka soku.

    Polacy najczęściej sięgają po sok pomarańczowy? Czy sok pomidorowy jest rzeczywiście niskokaloryczny? Marchew nie jest warzywem? Dlaczego nie warto łączyć pomidora z ogórkiem?

    Wysoka jakość produktów to jedno z podstawowych kryteriów, jakim powinni kierować się producenci z branży sokowniczej.

    Joanna Koroniewska i Andrzej Polan opowiedzą jutro w Dzień Dobry TVN o owocowych i warzywnych skarbach jesieni. Jak najlepiej wykorzystać to, co jest w tej cwili dostępne na rynku? Nie przegapcie cyklu "5 porcji zdrowia"! Zapraszamy!

    Krem z kukurydzy z pomidorami, gnocchi z dynią, szpinakiem, pomidorami i serem, kabaczek z mięsem, strudel jabłkowy z połową bez rodzynek. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i Joanna Koroniewska dali z siebie wszystko!

    Ci ludzie wiedzą wszystko o drugim śniadaniu! W naszej kuchni ambasadorzy akcji "5 porcji zdrowia": Joanna Koroniewska i Andrzej Polan. Dlaczego warto o tej porze roku jeść warzywa strąkowe? Jakie warzywo uwielbia Joanna Koroniewska? Posłuchajcie rad naszych ekspertów i dowiedzcie się, jak skomponować drugie śniadanie do pracy. Smacznego!

    Są cennym źródłem likopenu i antyutleniaczy. Jakie warzywa są najbardziej wartościowe w czasie zimy? Jakie owoce kupować w tym okresie? Czy może warzywa i owoce zastąpić sokami? O tym - w kuchni Dzień Dobry TVN - Joanna Koroniewska i Andrzej Polan.