Niedożywienie dzieci to problem, który istnieje również w Polsce. Trzeba jednak podkreślić, że ten termin mieści w sobie nie tylko brak dostępu do pożywienia, ale i niewłaściwe nawyki żywieniowe. Jak można rozwiązać ten problem? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedzieli Jolanta Szklarska, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci oraz Sebastian Gliniecki,
Octy cieszą się sporą popularnością. Nie tylko wzmacniają smak potraw, ale również służą urodzie i zdrowiu. Po które z nich warto sięgnąć? Jak bezpiecznie z nich korzystać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Małgorzata Pielichowska, dietetyczka.
Maj to miesiąc, w którym przyroda budzi się do życia. Jest coraz więcej słonecznych dni, a co za tym idzie – rozkwita wiele roślin, w tym te, które dają pyszne warzywa i owoce. Które z nich najlepiej smakują właśnie teraz? Sprawdź, jakie sezonowe warzywa królują w maju.
Chwasty nie kojarzą się nam najlepiej i zazwyczaj traktujemy je jak coś szkodliwego. Tymczasem rośliny te są źródłem cennych dla naszego zdrowia substancji. Można je również wykorzystywać w kuchni. Co warto wiedzieć o chwastach? Którym warto przyjrzeć się bliżej? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział Piotr Ciemny, autor książek, który propaguje chwasty w kuchni.
Ryby zawierają cenne dla naszego zdrowia substancje i powinny być stałym elementem naszej diety. Mimo to powinniśmy do ich jedzenia podchodzić ostrożnie i wybierać tylko określone gatunki. Dlaczego? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dr Wanda Baltaza,
Szparagi zielone znane są od XVIII w. i stanowią ulubiony przysmak m.in. Francuzów. Mimo wysokiej ceny, są coraz bardziej popularne także na polskich stołach. Warto wiedzieć, jak gotować i przechowywać szparagi zielone oraz białe, by były nie tylko smaczne, ale też nie traciły wartości odżywczych. Na stronie Dzień Dobry TVN dowiesz się też z czym można je podawać, jakie mają właściwości, ile mają kalorii oraz jak je uprawiać.
Kwasy omega-3, zwane również "dobrymi tłuszczami", to związki o szerokim działaniu prozdrowotnym. Wspierają pracę niemal wszystkich układów ludzkiego organizmu, a według badań mogą również okazać się pomocne przy problemach z krążeniem[1] i stanami zapalnymi. Sprawdź, jak wpływają na zdrowie i w jakich produktach spożywczych je znajdziesz!
Chwasty zazwyczaj źle nam się kojarzą. Tymczasem niektóre z nich są cennym źródłem substancji odżywczych i z powodzeniem można je wprowadzić do codziennej diety. Które chwasty nadają się do jedzenia i co można z nich przygotować? Dowiecie się tego z materiału Dzień Dobry TVN.
W czasie Wielkanocy na naszych stołach będą królowały jajka. Wiele osób uważa, że nie można ich jeść za często, bo mogą podnieść nam cholesterol. Czy faktycznie tak jest? Ile jajek wolno nam zjeść w ciągu tygodnia?
Jajka uznawane są za jeden z najzdrowszych artykułów spożywczych. Jak rozpoznać, że jajo, które trafi do świątecznej sałatki jarzynowej czy ciasta jest świeże? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała zwyciężczyni 9. edycji programu "MasterChef" Aleksandra Juszkiewicz.
26 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Choć w czasach dzieciństwa wielu z nas nie przepadało za "zieloną, niedoprawioną papką", to z wiekiem zaczęliśmy doceniać i przyrządzać na różne sposoby to warzywo. A w jakiej postaci jest najzdrowsze? O to zapytaliśmy Ulę Somow, dietetyczkę.
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa – najczęściej ze względów etycznych lub zdrowotnych. Bez względu na przyczyny tej decyzji, przechodząc na wegetarianizm lub weganizm, należy wiedzieć, czym zastąpić mięso w diecie, by dostarczyć organizmowi niezbędnych substancji odżywczych.
Granat to bardzo smaczny owoc, ale jego obieranie jest żmudne i czasochłonne. W ramach naszego cyklu "Koło smaków" nasi prowadzący przetestowali sposób na obranie tego owocu, który można znaleźć na TikToku. Czy okazał się skuteczny?
Zawrotne tempo życia popycha wiele osób do decyzji o zakupie gotowych dań obiadowych. Brak czasu na gotowanie może nieść za sobą jednak przykre konsekwencje. W Dzień Dobry TVN wraz z dietetyczką kliniczną Mileną Nosek sprawdzaliśmy, co kryje się w składzie tych produktów.