Ten dodatek do ciasteczek ma niezwykłe właściwości. Naukowcy nie mają złudzeń

Kobieta obierająca banana
Ten dodatek do ciasteczek ma niezwykłe właściwości. Naukowcy nie mają złudzeń
Źródło: Antonio Hugo Photo/Getty Images
Każda skórka banana, którą obierasz i wyrzucasz, stanowi potencjalną przekąskę o wysokiej wartości odżywczej. Naukowcy udowodnili, że skórki bananów mogą być wykorzystane jako składnik wypieków, pod warunkiem że zostaną odpowiednio przygotowane. Wypieki te mogą być równie smaczne, a nawet lepsze, niż te na bazie pszenicy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Od rana mam ochotę na banana
Od rana mam ochotę na banana
Źródło: Dzień Dobry TVN

Mąka ze skórki banana i jej zdrowotne właściwości

Gdy produkty z eksperymentu przeszły testy smakowe, konsumenci wyrazili równie wysokie zadowolenie, jak w przypadku tradycyjnych ciasteczek. Te wzbogacone skórkami banana dostarczały znaczną ilość minerałów i składników odżywczych o działaniu przeciwnowotworowym. Badanie wykazało, że takie ciasteczka zawierały więcej błonnika, magnezu, potasu i przeciwutleniaczy.

Ciasteczka przygotowano, zastępując 7,5, 10, 12,5 i 15% mąki pszennej superdrobnej mąką BPF (z banana) i porównano z próbkami kontrolnymi (bez BPF). Niestety, dodanie zbyt dużej ilości mąki ze skórek bananów spowodowało, że ciasteczka stawały się nieco zbyt brązowe i twarde, co prawdopodobnie wynikało z nadmiaru błonnika. Jednak, gdy do produkcji używano mąki z 7,5% zawartością skórek banana, tekstura ciasteczek była znacznie bardziej atrakcyjna. Ponadto te produkty zachowywały świeżość przez trzy miesiące przechowywane w temperaturze pokojowej. Według badaczy mąka ze skórki banana poprawiała nie tylko teksturę wypieku, ale również jego kolor.

Do czego można dodawać skórki z banana?

Chociaż naukowcy skupili się na sprawdzeniu mąki ze skórki od banana jako dodatku do ciastek, to zapewniają, że warto również dodawać ją do innych produktów.

Pozytywne skutki zdrowotne może nieść dodawanie mąki ze skórki z banana do:

  • chleba,
  • ciast,
  • makaronów.

Jak zatem przygotować mąkę ze skórki banana?

Dokładnie wymyte skórki z banana blanszujemy w gorącej wodzie. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i suszymy - można to robić w piekarniku, na słońcu lub w specjalnej suszarce do owoców i warzyw. Suche skórki przekładamy do blendera lub kruszarki do lodu i mielimy na drobny pył. Gotowe, teraz możemy używać jej jako dodatku do wypieku ciastek, ciast, chleba, a nawet makaronu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości