Zdrowe odżywianie

    Zdrowe odżywianie

    Produkcja jedzenia to bardzo złożony proces. Zanim jakiś produkt trafi na stół, musi przejść szereg kontroli i testów, które ocenią jego jakość. Jakie certyfikaty są nadawane? Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów, aby mieć pewność, że to, co serwujemy sobie i najbliższym, jest naprawdę zdrowe i wartościowe?

    Większość ludzi raz na jakiś czas ma potrzebę zrzucenia nagromadzonych kilogramów. Część z nich szuka wówczas diety, która nie będzie bardzo restrykcyjna. Jedną z nich jest dieta doktora Mosleya, nazywana też dietą 5:2.

    Wiele osób zwłaszcza teraz zastanawia się, jak może zatroszczyć się o swoją odporność. Przepis jest bardzo prosty i znany od wielu lat. Mikołaj Rey, zachęcał, by dzień zaczynać od kiszonek. Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak pozytywny wpływ mają na nasz organizm. Jak je przygotować? W tym celu odwiedził sad i razem z Sebastianem Olmą przygotował kiszone jabłka.

    Przez ostatnie miesiące jesteśmy szczególnie narażeni na stres. Niepewność, lęk i natłok negatywnych informacji tylko pogarszają sprawę. Jak się okazuje, o stan naszego zdrowia psychicznego powinniśmy zadbać od wewnątrz. O związku jelit z naszą psychiką opowiedziała prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, specjalistka z dziedziny żywienia człowieka.

    W obecnych czasach produkty - zanim trafią na nasze talerze - potrafią przemierzyć cały świat. Nawet te typowo polskie, jak jabłka, pomidory czy miód. O tym, że warto kupować żywność „ze swojego podwórka” i sprawdzać na opakowaniu kraj pochodzenia przekonywała Katarzyna Bosacka, prowadząca program „MądrzeJEMY”.

    Cukier towarzyszy nam od samego początku. Jest w wodach płodowych oraz mleku matki. To właśnie on pobudza wydzielanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Niestety to, co nam smakuje i sprawia przyjemność nie zawsze jest zdrowe. Cukier, a w szczególności jego nadmiar, w codziennej diecie może nam zafundować poważne problemy. Dlaczego lepiej sięgać po niego z umiarem?

    Jajka to produkt, który większość z nas zawsze ma w swojej lodówce. Zazwyczaj sięgamy po nie, gdy przygotowujemy ciasto lub robimy jajecznicę. A to zdecydowanie za rzadko! Jajka nie tylko doskonale smakują, ale stanowią źródło cennych witamin i minerałów. Do tego – wbrew obiegowej opinii – wcale nie podnoszą cholesterolu!

    Joga to doskonały sposób na rozciągnięcie, jak również wzmocnienie mięśni. Ten rodzaj treningu idealny jest dla osób, które bardziej cenią spokojną gimnastykę niż ćwiczenia siłowe z dużą liczbą brzuszków. Poznaj ćwiczenia jogi na płaski brzuch i ich efekty.

    Podnosi odporność organizmu i pełni funkcję ochronną w przypadku przeziębienia, jest więc szczególnie ważna teraz, jesienią i w czasie pandemii. Witamina C przynosi naszemu organizmowi wiele korzyści. Ta, którą znajdziemy w naturalnych produktach jest dużo bardziej cenna i aktywna niż w tabletkach. Które owoce i warzywa zawierają jej najwięcej? O tym mówił podróżnik kulinarny Mikołaj Rey.

    Zamawianie jedzenia online funkcjonuje w Polsce już od 10 lat. Tak samo długo istnieje portal Pyszne.pl, obchodzący w tym roku okrągłe 10. urodziny. Z tej okazji serwis prześledził ostatnią dekadę rozwoju kultury kulinarnej - proces, w którego przebiegu odegrał zdaniem Polaków jedną z najistotniejszych ról. Jakich nowych doświadczeń posmakowali Polacy, i jak wpłynęła na ich codzienne wybory wygoda zamawiania jedzenia online?

    Kawa z cynamonem jest napojem chętnie wybieranym przez osoby na diecie redukcyjnej. Wszystko przez połączenie składników wspomagających spalanie tłuszczu. Co więcej, kawa z cynamonem jest pachnąca i pyszna, dlatego odchudzające się osoby chętnie sięgają po nią również z powodu doznań zmysłowych.

    Otręby żytnie wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu wpływają korzystnie na pracę układu pokarmowego. Otręby pochodzące z przemiału ziaren są jedną z form najlepiej przyswajalnych przez organizm. Dlatego też zaleca się je w walce z nadwagą i nadciśnieniem.

    Dzika róża, zwana królową polskich kwiatów, jest niezwykle ceniona zarówno ze względu na swoje piękno, jak i właściwości lecznicze oraz walory kulinarne. Jak działa dzika róża? Właściwości zdrowotne to przede wszystkim bogactwo witamin w owocach. Piękny i intensywny zapach dzika róża zawdzięcza olejkom eterycznym zawartym w kwiatach. Podpowiadamy, do czego wykorzystać dziką różę i jak zadbać o jej zdrowie.