Jajka przepiórcze posiadają wiele zalet zarówno zdrowotnych, jak i smakowych. Właśnie dlatego stają się coraz popularniejszym wyborem. Ich rozmiar jest naprawdę niewielki, a przygotowanie ich na twardo zajmuje tylko trzy minuty.
Choć każdy z nas wie, że sięganie po wysokoprzetworzone przekąski nie niesie za sobą nic dobrego, i tak to robimy. Co gorsza, nie potrafimy się powstrzymać i zamiast skończyć po jednym ciastku - zjadamy całe opakowanie.
Jesienią warto korzystać z produktów wzmacniających odporność, które w sytuacji awaryjnej mogą stanowić skuteczny zestaw ratunkowy do szybkiego postawienia na nogi. Jak przygotować naturalną apteczkę?
Zbiory żurawiny trwają od października do listopada. Świeże owoce mają szerokie zastosowanie w kuchni, a w dodatku stanowią bogactwo składników odżywczych.
Owoce i warzywa - zgodnie z zaleceniami specjalistów - powinny stanowić podstawę naszej diety. Niestety obranie niektórych z nich może sprawiać kłopoty.
Nawyki żywieniowe odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób serca. Niektóre produkty spożywcze wspierają funkcjonowanie układu krążenia, inne zwiększają ryzyko występowania jego dysfunkcji.
Orzechy to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Są bogatym źródłem kwasów omega, a także takich pierwiastków, jak selen, potas czy cynk. Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku postanowili bliżej przyjrzeć się orzechom i wskazać te, które są najlepszym źródłem cennych dla naszego zdrowia substancji. Do jakich wniosków doszli?
Orzechy nie bez przyczyny uznawane są za ważny element codziennej diety. Ich spożywanie stanowi przepustkę do dobrego samopoczucia i zgrabnej sylwetki.
Aleksandra Wronkowska-Mordal i Marek Mordal prowadzą gospodarstwo agroturystyczne. Małżeństwo zajmuje się także uprawą jabłek. Jakie odmiany mają w swoim sadzie i co można z nich przyrządzić? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Niegdyś na imprezach i w restauracjach serwowano deski serów lub wędlin. Teraz przyszedł czas na masło. Butter boards, czyli "deski masła" to nowy kulinarny trend, który podbija media społecznościowe. Jego celem jest pokazanie, że odpowiednio przygotowane masło może być świetną przystawką. Swoje autorskie deski w Dzień Dobry TVN przygotowali Beata Tadla, dziennikarka oraz Bartek Boratyn, cukiernik.
Grzyby są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Nie wszystkie jednak nadają się do spożycia. Osoby niepotrafiące rozpoznać, który okaz jest jadalny, a który nie, mogą skorzystać z pomocy klasyfikatora grzybów leśnych.
Kurki to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów. Zazwyczaj - zanim trafią na stół - są smażone. Niestety taka forma obróbki termicznej sprawia, że tracą swoje cenne właściwości.
Mikołaj Rey odwiedził różaną manufakturę w gminie Końskowola (woj. lubelskie). Na miejscu poznał prozdrowotne właściwości owoców dzikiej róży oraz przepis na mus. - Przepyszne - zadeklarował.
Czarny bez to roślina, której zalety wychwalał już Hipokrates. Pomaga w walce z przeziębieniem, wzmacnia odporność, jest także bogactwem witamin. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po czarny bez? Jakiej obróbce go poddać, aby zachować jak najwięcej prozdrowotnych właściwości? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Klaudyna Hebda, zielarka i aromaterapeutka kliniczna.
1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. Mimo że dieta bezmięsna cieszy się coraz większą popularnością, to wciąż wiele osób ma obawy, czy można ją stosować u dzieci. Czy w ich przypadku takie menu jest bezpieczne? O tym w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z mamą weganką Joanną Miczulską oraz tatą weganinem Piotrem Melnyczukiem.
Warto wprowadzić produkty pełnoziarniste do swojego menu, ponieważ są one zdrowe i pyszne. Jeśli zastanawiasz się, czym jest pieczywo pełnoziarniste i jak upiec chleb pełnoziarnisty, odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.
Dojrzałe osobniki wyglądają odstraszająco - odnosi się wrażenie, że kapelusz grzyba się topi. Mimo to, jest on nie tylko bezpieczny do spożywania, ale również traktowany jako przysmak.
Z nadejściem jesieni wiele osób z nieskrywaną przyjemnością zaczyna sięgać po rozgrzewające herbaty i napary. W trakcie przygotowywania aromatycznych napojów warto wykorzystywać zdrowe, a zarazem wyjątkowo smaczne dodatki. W tej roli doskonale sprawdzą się owoce pigwy i pigwowca.
Herbata z ostrokrzewu paragwajskiego (inaczej zwana herbatą paragwajską) to napój parzony z suszonych liści, często również drobnych patyczków pochodzących ze wspomnianej rośliny. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, jednak – jak ze wszystkim – nie należy przesadzać z ilością herbaty paragwajskiej.