Sezon jesienny sprzyja grzybobraniu. Lasy w tym czasie stają się prawdziwym rajem dla pasjonatów grzybów, którzy doceniają nie tylko ich smak, ale także prozdrowotne właściwości. Zdaniem ekspertów warto jednak zachować ostrożność, gdyż zatrucie tymi leśnymi bogactwami może mieć opłakane skutki. O pierwszych niepokojących objawach w najnowszym wideo na Instagramie opowiedziała dr Magdalena Cubała-Kucharska.
Foodsharing to z języka angielskiego „dzielenie się jedzeniem”. Idea narodziła się w Niemczech w 2012 roku, wkrótce zaczęła docierać także do innych krajów. Zamysłem jest dzielenie się żywnością z innymi. Chodzi przede wszystkim o żywność, która została po świętach, imprezach, a także taką, której kończy się termin ważności, a wiadomo, że nie zostanie zjedzona. Idea ta niesie więc ze sobą kilka korzyści – zapobiega marnowaniu się jedzenia, a także wspiera osoby uboższe, bezdomne, głodne.
Najnowsze badania przeprowadzone przez zespół naukowców z USA, Brazylii oraz Hiszpanii pokazują, że przetworzona żywność oddziałuje na ludzki mózg podobnie, jak nikotyna czy alkohol. Co więcej, może też uzależniać. Co jeszcze ustalili specjaliści?
Mleko owsiane powszechnie uważane jest za bardzo zdrowe i pożywne. Produktowi przyjrzała się pewna dietetyczka, która ma co do niego zastrzeżenia. Dlaczego jej zdaniem produkt ten negatywnie może wpłynąć na nasze zdrowie?
Start-up Revo Foods wyprodukował wegańskiego łososia. Produkt powstał z wykorzystaniem drukarki 3D. Szef firmy zapewnia, że walory smakowe stworzonej przez nich ryby, w niczym nie odbiegają od tej prawdziwej.
Mini kiwi to kuzyn standardowego kiwi. Owoc pochodzi z Azji, ale uprawiany jest m.in. w Polsce. Co warto o nim wiedzieć? Co można z niego przygotować? Sprawdził to Mikołaj Rey w miejscowości Leonów.
Jesień i zima to czas, kiedy bardzo często sięgamy po cytrusy. Te egzotyczne owoce stanowią doskonałe źródło cennych dla naszego zdrowia witamin i substancji odżywczych. Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie? Jak rozpoznać, że są już dojrzałe? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała edukatorka ekologiczna Jagna Niedzielska.
Najczęściej w sklepach warzywnych wybieramy te same, dobrze nam znane produkty. Warto jednak czasami sięgnąć po coś nowego, na przykład karczochy. Jak jeść tę roślinę? Co w łatwy sposób można przygotować z karczocha?
Francuski dziennik "Le Figaro" podaje, że już niedługo bagietka przestanie smakować, tak, jak dawniej. Rząd, w trosce o zdrowie obywateli, postanowił zmodyfikować recepturę tego popularnego wypieku. Co dokładnie się zmieni i od kiedy?
Będzie twarde, miękkie, słodkie czy kwaśne? - Te pytania zadawał sobie każdy z nas, lustrując wystawione na półce w dyskoncie jabłka. Tymczasem szampion, gala i ligol to zaledwie wierzchołek góry lodowej.
Dietetyczka kliniczna Milena Nosek szczególnie rekomenduje wysokoenergetycznie śniadania, które bazują na dobrych zbożach. Co jej zdaniem warto jeść po przebudzeniu?
Pieczarki, jako popularne grzyby, dosyć często goszczą na naszych stołach. Zwykle kupujemy je w marketach, warto jednak wiedzieć, jak odróżnić te jadalne od niejadalnych, jeśli zbieramy je sami lub kupujemy od stojących pod lasem grzybiarzy.
Wielu Polaków próbuje schudnąć- stosuje diety i różne formy aktywności fizycznej, a waga nie spada. Problemem jest podjadanie. Nie zdajemy sobie sprawy, że nawet kilka orzechów czy łyk soku może sprawić, że waga będzie stała w miejscu. W studiu Dzień Dobry TVN na pytania związane z prawidłowym odżywianiem odpowiedzą Marta Jachym- Raczyńska i Paweł Raczyński.
Francuskie władze opublikowały nowy dekret dotyczący nazw produktów wegetariańskich i wegańskich. Już wkrótce nie będzie możliwe nazywanie ich za pomocą "mięsnych" zamienników. Zmiany mają wejść w życie za trzy miesiące.
Czy zwykłe, domowe przetwory mogą wspierać odchudzanie? Tak, jeśli tylko zostaną przygotowane z odpowiednio dobranych składników. Aby czerpać jak najwięcej z domowego jedzenia, warto używać do jego przygotowania produktów dobrej jakości, ograniczać tłuszcz i cukier. Idealnie pasuje tu domowy, rozgrzewający dżem śliwkowy. Sprawdź nasz przepis.
Kawior kojarzony jest z wyjątkowo drogą i ekskluzywną przekąską, podawaną podczas wykwintnych przyjęć. Można skosztować go w wielu restauracjach albo kupić w sklepach dystrybuujących ryby i owoce morza. Chociaż jego cena nie należy do najniższych, bez wątpienia warto spróbować tego wyjątkowego specjału, który zachwyca smakoszy z całego świata. Jakie są rodzaje kawioru i z czym go podawać? na te i inne pytania odpowiadamy w Dzień Kawioru.
Woda to najlepszy napój dla naszego organizmu. Doskonale gasi pragnienie, a także nawadnia. Ale czy na pewno? Najnowsze badania pokazują, że nie jest tak idealna, jak sądzono.