Chcesz bawić się w Halloween w kłębach białej pary? Sprawdź, jak zrobić suchy lód

Dynia i lampion na Halloween
Jak zrobić suchy lód na Halloween? - przepis z CO2 i octanu sodu
Źródło: GettyImages
Suchy lód wykorzystywany jest w laboratoriach, chłodniach przemysłowych do transportu szybko psującej się żywności oraz do czyszczenia maszyn. Może być także ciekawą atrakcją podczas domowych imprez. Można go zamówić przez internet albo też z octanu sodu zrobić suchy lód w domu.

Suchy lód tworzy zjawiskowy efekt białej, zimnej pary unoszącej się w powietrzu, może więc być niezwykłą atrakcją podczas spotkań z przyjaciółmi. Cieszy się dużą popularnością zwłaszcza podczas imprez halloweenowych. Czy wiesz, jak zrobić suchy lód w domu?

Z artykułu dowiesz się:
  • Co to jest suchy lód?
  • Jak samodzielnie zrobić suchy lód w domu?
  • Ile czasu przed użyciem przygotować suchy lód?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20241028_Halloween_rep_REP_napisy
Halloweenowy szał – napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Co to jest suchy lód i jak go zrobić z CO2?

Suchy lód to zestalony dwutlenek węgla (CO2). Naturalnie występuje na biegunach polarnych Marsa - odkrycia tego dokonano w 1966 r. podczas przelotu sondy kosmicznej Mariner 4 - oraz prawdopodobnie w atmosferze Wenus. W warunkach ziemskich wytwarzany jest w laboratoriach. Jego unikalną właściwością jest to, że w normalnej temperaturze nie topnieje, lecz ulega procesowi sublimacji. Bezpośrednio zatem przechodzi ze stanu stałego w lotny, pomijając stan ciekły, i tworzy przy tym zjawiskowy efekt białej mgły. To właśnie dlatego wykorzystuje się go do tworzenia efektów specjalnych podczas masowych imprez, a od niedawna stał się popularny również na domówkach.

Granulki suchego lodu wykorzystywane są m.in. do schładzania drinków. Wrzucając je bezpośrednio do napoju, uzyskujemy parę unoszącej się znad kieliszka. W warunkach laboratoryjnych suchy lód wytwarza się z dwutlenku węgla. Aby zrobić suchy lód z CO2, potrzeba specjalnej maszyny. Sublimacja następuje w temperaturze powyżej -78,5˚C. Wysoką jakość suchy lód wykazuje przez kilka dni od wytworzenia. Istotnie wpływa na nią sposób magazynowania oraz transportu, a także wilgotność i temperatura otoczenia. Suchy lód z CO2 dostępny jest w postaci granulek. Może być wykorzystywany w celach spożywczych, jednak ze względu na ryzyko odmrożeń należy zachować ostrożność podczas używania tego produktu.

Jak zrobić suchy lód w domu?

Ze względu na popularność efektów specjalnych tworzonych za pomocą suchego lodu wymyślono sposób na to, jak zrobić suchy lód w domu z octanu sodu. To ciekawe doświadczenie wykorzystujące zjawisko sublimacji nasyconego, zagotowanego i schłodzonego roztworu octanu sodu z wodą w temperaturze pokojowej, następujące w wyniku naruszenia jego powierzchni. W przeciwieństwie do wersji naturalnej domowy suchy lód, zwany również ciepłym lodem, nie powstaje z CO2, lecz z wody i bezwodnego octanu sodu. Substancję tę można kupić w sklepie chemicznym. Domowa wersja suchego lodu nie jest tak zimna, jak oryginał, więc nie stwarza tak wysokiego ryzyka odmrożeń. Nie wykorzystuje się jej jednak do chłodzenia napojów i produktów spożywczych. Domowy suchy lód to oryginalny sposób na urozmaicenie domowej imprezy. Służy do stworzenia wyjątkowej, „zadymionej” atmosfery. 

Jak zatem zrobić suchy lód z octanu sodu? Przepis jest bardzo prosty, a sama procedura wykonania nie stwarza szczególnego niebezpieczeństwa. Najpierw należy nalać wodę do niewielkiego garnka i doprowadzić ją do stanu wrzenia. Do wrzącej wody wsypuje się octan sodu, cały czas mieszając i gotując, aż substancja rozpuści się w roztworze. Aby uzyskać odpowiedni efekt, powinno się przygotować roztwór nasycony, musi się więc w nim znaleźć tak dużo octanu sodu, aż nie będzie się chciał dalej rozpuszczać. Nierozpuszczone resztki substancji, które osadzają się na dnie garnka, należy wyrzucić, a powstały roztwór przelać do innego naczyniach i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. Na koniec schłodzony suchy lód domowej roboty trzeba przelać ponownie – tym razem po raz ostatni – do innego naczynia lub po prostu na głębszą tackę. Aby roztwór zaczął dymić, wystarczy dotknąć palcem jego powierzchni. W celu uzyskania najlepszych efektów powinno się dotknąć środka powierzchni, wówczas sublimacja będzie zachodzić równomiernie.

Ile czasu przed użyciem przygotować suchy lód?

Sama procedura przygotowywania suchego lodu w domu nie jest długotrwała. Trwa tylko trochę dłużej niż zagotowanie wody w garnku. Należy jednak pamiętać, że do uzyskania suchego lodu w domu roztwór octanu sodu musi być dobrze schłodzony. Również i w tym przypadku idealnie się sprawdzi zasada złotego środka. Minimalny czas, w jakim musi być trzymany w lodówce, wynosi godzinę. Dla pewności można zarezerwować 2–3 godziny. Nie powinno się jednak nadmiernie wydłużać czasu chłodzenia. 

Dobrze przygotowany domowy suchy lód stanie się nie lada atrakcją dla zaproszonych gości. Oczywiście, wytworzony profesjonalnie ma tę przewagę, że można go wykorzystać również do błyskawicznego i efektownego schładzania napojów.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości