Doktor Ania i jej żywieniowa rewolucja
„Nie żryj gówien” - taki dosadny i kontrowersyjny tytuł nadała swojej nowej książce Anna Makowska, dr farmacji, pedagog, psychodietetyk i blogerka.
Autorka chce edukować swoich odbiorców w tematyce żywienia, choć - jak podkreśla - jej książka nie jest o zdrowym odżywianiu.
Tytuł jest trochę prowokujący, ale ma na celu wybudzenie z letargu , bo niektórzy ludzie są uśpieni i wkładają do koszyka troszkę bez świadomości pewne produkty
- wyjaśnia Anna Makowska W Dzień Dobry TVN, która w swojej książce pisze m.in. czym jest bylejakość w jedzeniu.
Dla mnie są to przede wszystkim produkty o naciąganym marketingu albo produkty udające zdrowe. Np. płatki, gdzie mamy bardzo dużo witamin, ale okazuje się, że 1/3 to cukier. Albo deser mleczny, gdzie producent tłumaczy, że jest bardzo dużo wapnia, ale w składzie bardzo dużo cukru, co dla dzieci nie jest zbyt dobrym pomysłem
- tłumaczy prowadząca blog Doktor Ania .
Czego unikać w diecie
Zła dieta szkodzi naszemu organizmowi na wielu płaszczyznach i przyczynia się do wielu chorób, m.in. cukrzycy typu II i otyłości.
Jesteśmy przyzwyczajeni do świętowania sukcesów jedzeniem i alkoholem
- podkreśla dr Anna Makowska. Radzi, by inaczej spojrzeć na jedzenie: nie chodzi o cukier i tłuszcz, tylko o nadmiar.
Chodzi o to, żeby jeść świadomie, żeby mieć świadomość konsekwencji
- apeluje nasza rozmówczyni.
Doktor Ania wydała już na ten temat kilka książek, ale to dla niej wciąż za mało. Chce nadal walczyć z tym problemem, stąd pomysł, by stworzyć Fundację „Samo się nie zrobi”. Jej celem jest z jednej strony żywienie dzieci w placówkach, a z drugiej - nauka szacunki i tolerancji oraz walka z przemocą.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz też:
Owoce - czy można je jeść do woli? Dietetyczka: "Są pewne reguły"
Autor: Luiza Bebłot