Rewolucja żywieniowa Doktor Ani: "Chodzi o to, żeby jeść świadomie i mieć świadomość konsekwencji"

Codzienne zapychanie się byle jakim jedzeniem - z tym chce walczyć Anna Makowska, dr farmacji, pedagog, psychodietetyk i blogerka. Jej zdaniem, należy wystrzegać się przede wszystkim produktów o naciąganym marketingu i tych, które udają zdrowe. Do zmiany myślenia o odżywianiu Doktor Ania namawiała w naszym programie.

Doktor Ania i jej żywieniowa rewolucja

„Nie żryj gówien” - taki dosadny i kontrowersyjny tytuł nadała swojej nowej książce Anna Makowska, dr farmacji, pedagog, psychodietetyk i blogerka.

Autorka chce edukować swoich odbiorców w tematyce żywienia, choć - jak podkreśla - jej książka nie jest o zdrowym odżywianiu.

Tytuł jest trochę prowokujący, ale ma na celu wybudzenie z letargu , bo niektórzy ludzie są uśpieni i wkładają do koszyka troszkę bez świadomości pewne produkty

- wyjaśnia Anna Makowska W Dzień Dobry TVN, która w swojej książce pisze m.in. czym jest bylejakość w jedzeniu.

Dla mnie są to przede wszystkim produkty o naciąganym marketingu albo produkty udające zdrowe. Np. płatki, gdzie mamy bardzo dużo witamin, ale okazuje się, że 1/3 to cukier. Albo deser mleczny, gdzie producent tłumaczy, że jest bardzo dużo wapnia, ale w składzie bardzo dużo cukru, co dla dzieci nie jest zbyt dobrym pomysłem

- tłumaczy prowadząca blog Doktor Ania .

Czego unikać w diecie

Zła dieta szkodzi naszemu organizmowi na wielu płaszczyznach i przyczynia się do wielu chorób, m.in. cukrzycy typu II i otyłości.

Jesteśmy przyzwyczajeni do świętowania sukcesów jedzeniem i alkoholem

- podkreśla dr Anna Makowska. Radzi, by inaczej spojrzeć na jedzenie: nie chodzi o cukier i tłuszcz, tylko o nadmiar.

Chodzi o to, żeby jeść świadomie, żeby mieć świadomość konsekwencji

- apeluje nasza rozmówczyni.

Doktor Ania wydała już na ten temat kilka książek, ale to dla niej wciąż za mało. Chce nadal walczyć z tym problemem, stąd pomysł, by stworzyć Fundację „Samo się nie zrobi”. Jej celem jest z jednej strony żywienie dzieci w placówkach, a z drugiej - nauka szacunki i tolerancji oraz walka z przemocą.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz też:

Joanna Przetakiewicz zdradziła sekret swojej diety po 50-tce. Projektantka przekracza wszelkie granice: "Moje koleżanki się śmieją"

Niepozorne przysmaki, które rujnują naszą dietę. Jakich składników unikać, jeśli chcemy zachować smukłą sylwetkę?

Owoce - czy można je jeść do woli? Dietetyczka: "Są pewne reguły"

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości