Cząber – jakie ma właściwości i do czego go stosować?

cząber
Jak stosować cząber?
Źródło: EdwardSamuelCornwall/Getty Images
Cząber to zioło, które niegdyś stosowane było powszechnie w Europie. Dopiero handel zagraniczny spowodował, że na Stary Kontynent przywieziono egzotyczne przyprawy, takie jak czarny pieprz. Od tamtej pory popularność cząbru w kuchni zaczęła maleć, choć jego właściwości zdrowotne są nie do przecenienia.

Cząber ma wyraźny, pikantny smak i można wykorzystywać go m.in. do łagodnych dań, by dodać im ostrości, ale nie zabić smaku. Doskonale komponuje się jako dodatek do dań z roślinami strączkowymi, ponieważ neutralizuje wzdęcia. Wykorzystuje się go także do przyprawiania ziemniaków, ryb, serów, mięs, zup o mało wyrazistym smaku, zawiesistych sosów, tłustych dań, konserwowania ogórków, kapusty czy karczochów. Można stosować go zarówno w kuchni do poprawiania smaku potraw, jak i do przyrządzania leczniczych naparów czy zewnętrznych okładów.

Cząber górski, ogrodowy i inne rodzaje – wprowadzenie

Cząber pochodzi z rejonów basenu Morza Śródziemnego i Morza Czarnego, ale uprawiany jest także w innych rejonach na świecie, np. w Europie Środkowej, Azji Południowej i Zachodniej czy Ameryce Północnej. Istnieje około 30 gatunków cząbru, ale do najbardziej popularnych należą:

  • cząber górski – o pieprzowym smaku;
    • cząber ogrodowy – popularna, niezwykle aromatyczna odmiana cząbru;
      • cząber macierzankolistny – ma jasno purpurowe kwiaty i ostry zapach;
        • cząber dwukwiatowy – o cytrynowym aromacie;
          • cząber Douglasa – o miętowym aromacie.

            Leczniczo wykorzystuje się to zioło już od czasów starożytnego Rzymu. Wówczas leczono nim choroby płuc, pęcherza i żołądka. W średniowieczu i renesansie zaczęto wykorzystywać go do łagodzenia bólów głowy oraz chorób układu pokarmowego, a także do walki z pasożytami jelit czy nawet jako remedium na kłopoty z pamięcią.

            zioła

            Źródło: Dzień Dobry TVN
            Jak zadbać o siebie naturalnie
            Jak zadbać o siebie naturalnie
            Naturalne sposoby na mocne włosy i paznokcie
            Naturalne sposoby na mocne włosy i paznokcie
            Lecznicze zioła prosto z Kaszub
            Lecznicze zioła prosto z Kaszub
            W tej chacie aż pachnie zdrowiem
            W tej chacie aż pachnie zdrowiem

            Cząber – właściwości zdrowotne

            Cząber zawiera wiele składników o działaniu prozdrowotnym. Należą do nich:

            • tymol;
              • karwakrol;
                • monoterpeny monocykliczne (np. p-cymen i γ-terpinen, fenole, np. kwas rozmarynowy i kwas kawowy).

                  Dzięki temu cząber może być wykorzystywany zapobiegawczo oraz pomocniczo w leczeniu schorzeń i dolegliwości. Właściwości zdrowotne cząbru są następujące:

                  • tonizuje układ pokarmowy;
                    • jest silnym środkiem antyseptycznym i wykorzystuje się go jako składnik mieszanek odkażających;
                      • łagodzi wymioty i biegunki;
                        • działa wiatropędnie;
                          • pomaga w łagodzeniu bólu gardła;
                            • łagodzi objawy niestrawności i wzdęć;
                              • wspiera walkę z zapaleniem przewodu pokarmowego;
                                • w niektórych kulturach przypisuje mu się także właściwości zwiększające libido;
                                  • działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo;
                                    • przynosi ulgę po ukąszeniach owadów;
                                      • łagodzi objawy stanów zapalnych skóry;
                                        • działa ściągająco na skórę, dlatego może zmniejszać jej przetłuszczanie się.

                                          Cząber – przyprawa do dań, lecznicze napary i zewnętrzne okłady

                                          Cząber można stosować zewnętrznie – w postaci okładów lub wewnętrznie – jako przyprawę do dań lub w postaci naparów.

                                          Przepis na napar z cząbru:

                                          • łyżkę cząbru (w postaci świeżego lub suszonego zioła) zalej szklanką gorącej, wrzącej wody;
                                            • naczynie przykryj i odstaw na 25–30 minut, ale nie dłużej, ponieważ cenne składniki aktywne będą się ulatniać;
                                              • przecedź napar i wypij.

                                                Taki napój możesz pić 2–3 razy dziennie w porcjach po 200 ml lub częściej – po 100 lub 150 ml 4 razy dziennie. Aby poprawić smak naparu, możesz dodać do niego miód, syrop klonowy, syrop z agawy lub syrop daktylowy. Ten sam napar możesz wykorzystywać także do przemywania skóry zmienionej chorobowo (grzybica) i różnego rodzaju ran. Możesz też płukać nim gardło 3–4 razy dziennie.

                                                Ważne! Do stosowania zewnętrznego i płukania gardła wykorzystuj płyn bez dodatków słodzących.

                                                Cząber – zastosowanie w kuchni

                                                Cząber jest często stosowany w gotowych mieszankach przypraw do różnych dań, takich jak zapiekanki, ziemniaki czy mięsa. Doskonale pasuje do dań jajecznych, takich jak jajecznica, omlet czy gotowane jajka.

                                                Ponadto cząber świetnie komponuje się także z fasolą, grochem czy soczewicą oraz zielonymi warzywami, które zyskują dzięki niemu pełny, głęboki smak. Nadaje się do przyprawiania młodych fasolek. Cząber z powodzeniem można wykorzystywać także do dań, które wymagają długiego gotowania, takich jak zupy czy gulasze, a także do nadzień i farszów z bułką tartą. Cząber nadaje smak zielonym warzywom.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Adrian Adamczyk

                                                Źródło zdjęcia głównego: EdwardSamuelCornwall/Getty Images

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana