Świąteczne Miasteczko Dzień Dobry TVN w Muszynie
W ramach świątecznej trasy Dzień Dobry TVN w Wigilię zawitaliśmy do Muszyny, gdzie Ewa Drzyzga i Piotr Wojtasik spotkali się z mieszkańcami i niezwykłymi gośćmi. Panowała wyjątkowa atmosfera, a w powietrzu unosił się aromat gorącej herbaty, który prowadził wprost do bożonarodzeniowego stoiska marki Lipton. Na miejscu świątecznym naparem częstowała Dorota Pieniążek, uczestniczka 9. edycji "MasterChefa", która podzieliła się przepisem na rozgrzewający czaj.
Herbata świąteczna - przepis
Zdaniem Doroty Pieniążek świąteczna herbata powoduje, że "człowiek jest rozgrzany, zadowolony i eterycznie szczęśliwy". Oto składniki potrzebne do przygotowania aromatycznego napoju:
- zaparzona czarna herbata marki Lipton,
- plasterki imbiru,
- cynamon,
- goździki,
- cytryna,
- pomarańcza.
Uczestniczka 9. edycji "MasterChefa" radziła też by, zamiast cukru do czarnej herbaty dodawać konfitury. - W zimie fajnie używać konfitur ze śliwek, bo jak je smażmy w lecie, dodając odrobinę soli, powodujemy, że ta konfitura ma swoją prawdziwą słodycz - tłumaczyła.
Herbata elementem świąt Bożego Narodzenia
Herbata jest nieodzownym elementem Bożego Narodzenia. Zaparzona w kubku sprzyja rozmowom z bliskimi, a ta zaproponowana przez Dorotę Pieniążek rozgrzewa po świątecznym, mroźnym spacerze.
- Najpiękniejsze w tym jest to, że herbatę pijemy wszyscy razem - powiedział Piotr Wojtasik. - Dlatego warto ją parzyć w dużych dzbankach. Wtedy mamy tę przyjemność siedzenia, rozmawiania, przebywania razem - dodała nasza rozmówczyni.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Zobacz też:
- Robimy wianki świąteczne. "Najważniejsze jest wspólne spędzanie czasu i dzielenie się obowiązkami"
- Kilka pomysłów na życzenia świąteczne
- Jak składać serwetki na wigilijnym stole? Oto porady stylistki
Autor: Dominika Czerniszewska
Reporter: Piotr Wojtasik
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN