Prowiant na drogę. Pomysły na zdrowe przekąski

Westend61/Getty Images
Westend61/Getty Images
Lato to czas podróży, zarówno tych bliższych, jak i dalekich. Nieważne czy na wycieczkę wybierasz się samochodem, busem czy pociągiem, warto zawczasu przemyśleć, jaki zabrać ze sobą prowiant. Może okazać się to zbawienne, gdy na trasie nie będzie stacji benzynowej oferującej jedzenie, albo będzie zamknięty Wars. Podpowiadamy, jakie jedzenie zabrać w drogę, by nie zepsuło się w wysokich temperaturach.

Kanapka z jajkiem, z kotletem mielonym, kabanosy – takie aromaty jeszcze nie tak dawno unosiły się w autokarach szkolnych i pociągach. Później zapach ten został zastąpiony wonią kebaba zakupionego na dworcu lub frytek z popularnej sieci typu fast-food. Nie dość, że produkty te przeszkadzają współpasażerom, to na dodatek są niezdrowe. Dlatego radzimy, jakie zdrowe przekąski sprawdzą się w podróży.

Jedzenie w podróży – na co uważać?

Wysoka temperatura, długie godziny jazdy i wymyślne produkty nie idą w parze. Dlatego posiłki powinny być przede wszystkim:

  • lekkostrawne;
    • wygodne do konsumpcji;
      • zdrowe;
        • przyjazne dla towarzyszy podróży;
          • dobrze zapakowane.

            Pomysły na zdrowe posiłki w podróży

            Kanapka z hummusem

            Kanapki idealnie sprawdzają się zarówno podczas krótszej, jak i dłuższej podróży, oczywiście pod pewnymi warunkami. Lepiej unikać smarowania ich majonezem czy dużą ilością masła, bo pod wpływem temperatury – wszystko się rozpłynie. Dlatego kanapkę z jajkiem zastąp lepiej dwiema kromkami ciemnego pieczywa przełożonymi hummusem. Dodatkowo do środka nie wkładaj ogórka czy pomidora, a oddzielnie do pojemniczka. Alternatywą dla kanapki mogą być przeróżne pasty, np. z suszonych pomidorów, masło orzechowe i do tego chrupki chleb.

            Zdrowe wrapy i tortille

            Dobrym rozwiązaniem są też wrapy i tortille. Te z dodatkiem awokado są bogate w zdrowe tłuszcze i sycące.

            Domowe wypieki

            Aby unikać gotowych batonów czekoladowych, warto zabrać w podróż domowej roboty muffiny, ciasteczka owsiane lub babeczki marchewkowe.

            Musli w słoiku

            Jeśli podróż jest krótka, warto zapakować musli z jogurtem naturalnym. Taki posiłek zapewni porządną dawkę energii.

            Pożywna sałatka w słoiku

            Składniki i przepis znajdziesz w artykule: Co jeść w podróży? Przepisy na podróżne przekąski wg Piotra Kucharskiego

            Zdrowe przekąski na podróż:

            • garść orzechów i suszonych owoców;
              • warzywa pokrojone w słupki;
                • jabłko;
                  • wafle ryżowe.

                    Pakując jedzenie na podróż, pamiętajcie o napojach. Podstawą jest woda mineralna. Warto dodać do niej plasterek cytryny i miętę. Aby uniknąć odwodnienia organizmu, świetni sprawdzi się również domowy napój izotoniczny.

                    Zobacz także:

                    Domowy kompot z wiśni - zdrowy dodatek do obiadu i nie tylko. Jak go zrobić?

                    Muffinki z borówkami amerykańskimi – przepis na najlepsze muffinki z jagodami

                    Bezalkoholowa margarita. Trzy pomysły na orzeźwiający letni koktajl

                    Zobacz wideo: Katarzyna Bosacka radzi, co najlepiej jeść podczas podróży

                    Autor: Dominika Czerniszewska

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                    Materiał promocyjny

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana