Przepisy kulinarne

Lekkie przekąski na lato: dla kibiców, do grilla i na spotkania z przyjaciółmi. Przepisy Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Lekkie przekąski na lato: dla kibiców, do grilla i na spotkania z przyjaciółmi. Przepisy Piotra Kucharskiego

Wafle ryżowe i kukurydziane można podawać na słodko lub wytrawnie, ale sprawdzają się też jako samodzielna przekąska. W każdej wersji są zdrowszą alternatywą dla chipsów. Mogą też zastąpić pieczywo w kanapkach, służyć do nabierania hummusu i dipów. Dania z waflami ryżowymi i kukurydzianymi są idealne dla kibiców, do grilla, na party w ogrodzie, na wycieczkę, piknik, plażę. Jak wykorzystał je Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN?

Wafle z sałatką z arbuza

Składniki na wafle z sałatką z arbuza:

  • 1 opakowanie wafli Fitos Chilli Kupiec 
  • 400 g miąższu z arbuza
  • oliwa z oliwek
  • 200 g fety
  • duża garść ziół: oregano, bazylia, mięta
  • pieprz

Jak przygotować wafle z sałatką z arbuza?

  1. Arbuza pokroić w kostkę i przez chwilę podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie wymieszać z pokrojoną w kostkę fetą oraz ziołami. 
  2. Przyprawić pieprzem. Podawać na waflach.

Wafle kukurydziane z pastami

Składniki na wafle kukurydziane z pastami:

  • 1 opakowanie wafli kukurydzianych z solą Kupiec
  • sól i pieprz
  • pęczek marchewek
  • pęczek zielonych szparagów
  • 4 ogórki gruntowe
  • polskie tzatziki
  • 1 opakowanie jogurt greckiego
  • 3 ogórki małosolne
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pasta z groszku
  • 300 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 gałązki mięty
  • oliwa z oliwek
  • 100 g pestki dyni
  • pasta pomidorowo-paprykowa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 100 g orzechów nerkowca
  • listki bazylii do dekoracji

Jak przygotować pasty warzywne?

Polskie tzatziki

  1. Ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć na sito żeby ociekły, następnie lekko odcisnąć. 
  2. Wymieszać z jogurtem, posiekanym koperkiem oraz posiekanym czosnkiem. 
  3. Polać oliwą z oliwek.

Pasta z groszku

  1. Groszek ugotować w niewielkiej ilości wody. Następnie zmiksować. 
  2. Dodać posiekaną miętę oraz oliwę z oliwek aby uzyskać konsystencję pasty. 
  3. Doprawić solą i pieprzem. 
  4. Pestki dyni podprażyć i posypać nimi po wierzchu.

Pasta paprykowo-pomidorowa

  1. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i razem podsmażyć. Pod koniec dodać pomidora. Poddusić całość aż zgęstnieje.
  2. Orzechy nerkowca podprażyć następnie zmiksować w robocie kuchennym, dodać zawartość patelni i razem zmiksować. Ewentualnie dodać oliwę z oliwek aby rozrzedzić. Posypać listkami bazylii.
  3. Pasty podać z waflami kukurydzianymi oraz warzywami pokrojonymi w słupki.

Wafle ryżowe z serkiem i owocami

Składniki wafli ryżowych z serkiem i owocami:

  • 1 opakowanie wafli ryżowych Kupiec
  • 400 g twarogu
  • 4 łyżki miodu
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 ml mleka
  • 500 g truskawek
  • 200 g borówek amerykańskich
  • garść listków mięty
  • gęsty krem balsamiczny

Jak przygotować wafle ryżowe z serkiem i owocami?

  1. Twaróg zmiksować z mlekiem, miodem, żółtkiem oraz cukrem waniliowym. Truskawki pokroić na ćwiartki, borówki na połówki. Owoce wymieszać z listkami mięty.
  2. Wafle smarować serkiem a na górę dawać owoce. Całość skropić kremem balsamicznym.
Wafle z owocami

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN


Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Placki twarogowe z owocami, smoothie i ciasto z rabarbarem. Przepisy Szymona Czerwińskiego

Roślinne bowle: przepisy Natalii Kusiak i Natalii Kontraktewicz na wegańskie śniadania pełne smaku

Po 23 latach pracy w korporacji otworzył z bratem lodziarnię. Teraz ich lody są uważane za najlepsze w Polsce

Źródło: Piotr Kucharski |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
47
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0