O której godzinie zjeść kolację?
Specjaliści Brigham and Women's Hospital postanowili sprawdzić, o której zjeść ostatni posiłek w ciągu dnia, aby nasz organizm jak najwięcej na tym skorzystał. W tym celu naukowcy zaprosili do eksperymentu 16 pacjentów z nadwagą. Badanych podzielono na dwie grupy. Członkowie pierwszej mieli spożywać posiłki o 9.00, 13.00 i 17:00. Drugiej odpowiednio cztery godziny później, czyli o 13:00, 17:00 i 21:00.
Porady dietetyków
Okazało się, że osoby z drugiej grupy miały znacznie niższe stężenie leptyny, czyli hormonem sytości. Wytwarzany jest on wtedy, gdy jesteśmy najedzeni. Co ciekawe, badanie pokazało, że późne jedzenie sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Do tego organizm wolniej spala kalorie. Tym samym wariant, którego trzymała się pierwsza grupa, wydaje się być korzystniejszy dla naszego zdrowia.
Czy pory posiłków mają znaczenie?
Do ciekawych wniosków doszli również badacze z San Diego. Specjaliści wzięli pod lupę sposób odżywiania 137 miejscowych strażaków. Mundurowi zostali poproszeni o to, żeby wszystkie posiłki spożywali w ciągu 10 godzin. Ci, którym się to udało, mogli się pochwalić znaczne lepszymi wynikami badań. Mieli niższe stężenie złego cholesterolu oraz glukozy we krwi. Ich ciśnienie tętnicze się ustabilizowało, do tego cieszyli się też lepszym samopoczuciem.
Warto dodać, że autorzy badania dali strażakom wolny wybór, co do dziesięciogodzinowego okienka żywieniowego, tym samym nie miało znaczenia, czy ostatni posiłek zjedli o 17.00 czy o 20.00. Mimo że poczynione obserwacje wydają się być obiecujące, to specjaliści podkreślają, że nie ma mowy o żadnej rewolucji w sposobie odżywiania. Kluczowe są zdrowe nawyki żywieniowe i rozsądek.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Przez te popularne błędy kurki tracą swoje właściwości. Jak zatrzymać w nich to, co najlepsze?
- Owoce żurawiny w codziennej diecie. Dlaczego warto po nie sięgać?
- Mikołaj Rey poznał przepis na mus z owoców dzikiej róży. "Ma wszystkie potrzebne witaminy i minerały"
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: zdrowie.wprost.pl
Źródło zdjęcia głównego: Silke Woweries/Getty Images