Dieta Raw Food - na czym polega ta dieta? Lara Gessler to sprawdziła

Surowy weganizm i dieta raw food to diety, które są w pewnym sensie podobne do siebie. Surowy weganizm jest to już nie tylko dieta, ale cała filozofia i styl życia. Surowy weganizm łączy w sobie założenia weganizmu oraz spożywania surowej, nieprzetworzonej żywności. Weganie nie jedzą mięsa, nabiału, jaj, miodu, żelatyny. Ideą jest nie tylko dbałość o zdrowie, ale także troska o zwierzęta, niegodzenie się na sposób ich traktowania. Prawdziwy weganin nie tylko wyklucza z diety mięso i nabiał, ale rezygnuje też ze skórzanych i wełnianych ubrań czy kosmetyków testowanych na zwierzętach. Raw food polega na tym, że produkty nie mogą być poddawane obróbce termicznej nie wyższej niż ok. 40-42 stopni. Tutaj dozwolone jest mięso, jednak nie wszyscy decydują się na jego spożywanie.
    • Czym jest surowy weganizm?
      • Dieta raw – efekty
        • Dieta raw – przykładowe przepisy

          Zobacz też: 

          Te diety dają największy efekt jo-jo! Jak schudnąć raz na zawsze?

          Lara Gessler uwielbia eksperymentować i próbować nowych kuchni. Tym razem zdecydowała się na spróbowanie potraw i napojów z diety raw food! Tost z awokado, sok "detoks" i herbata kombucha (uważana za najzdrowszą herbatę na świecie) - zobaczcie materiał wideo, żeby dowiedzieć się, czy dieta raw food odpowiada Larze!

          Skąd się wzięła dieta raw food?

          Jej twórcy mówią o tym, że jedząc surowe rośliny, pestki czy nawet mięso wracamy do nawyków praludzi, przed wynalezieniem ognia. Podkreślają, że taka żywność ma więcej wartości odżywczych.

          Jemy wszystko surowe (niektórzy mówią, że podgrzane do 40 stopni). Kaszę można długo moczyć, inne rzeczy jeść na surowo. Niektórzy włączają w tej diecie surowe mięso, inni zupełnie nie i bazują jedynie na roślinach.

          Ostatnio w związku z popularnością diety raw zyskała ona wiele twarzy, jest raw weganizm, raw wegetarianizm (dopuszcza jedzenie surowych jaj) i raw paleo (jemy mięso na surowo). Generalnie dieta raw mówi o tym, że nie można podgrzewać pokarmów powyżej 40-42 stopni Celsjusza.

          Więcej: 

          Przepisy dla początkujących wegetarian

          Dieta raw food to witarianizm, który zakłada spożywanie tylko nieprzetworzonej, surowej żywności, wolnej od wszelkich dodatków. Podejście osób będących na diecie raw food może się znacznie różnić. Jedne nie spożywają produktów homogenizowanych, inne gotowanych, a jeszcze inne oliwy z oliwek, którą także uważają za przetworzony produkt. Co jeść, będąc na diecie raw food ? Czym jest surowy weganizm?

          Czym jest surowy weganizm?

          Dieta raw food oznacza odżywianie się (wyłącznie lub w znacznej części) pokarmami surowymi, nieprzetworzonymi, świeżymi. Część osób wyklucza z diety potrawy gotowane i mrożone, uważając je za żywność przetworzoną. 

          Witarianie dopuszczają podgrzewanie potraw do temperatury 40–45℃, która uważana jest za bezpieczną dla pokarmów – nie ulegają w niej zniszczeniu wartościowe składniki, jak enzymy, witaminy i mikroelementy. 

          Raw weganizm to głównie surowe warzywa, owoce, nasiona i orzechy. Znawcy podkreślają, że idealne proporcje produktów spożywanych w diecie raw food kształtują się następująco: 75–85% – surowe warzywa i owoce, 10–20% – zielone warzywa liściaste, 5% – nasiona, orzechy, glony. 

          Surowa dieta wegańska wyklucza z jadłospisu wszelkie rodzaje alkoholu, kawę, rafinowany cukier. Surowy weganizm opiera się na świeżej i nieprzetworzonej żywności, która jest bogatsza w składniki odżywcze, lekkostrawna, zdrowa i wpływa korzystnie na organizm.

          Dieta raw – efekty

          Surowy weganizm charakteryzuje podejście holistyczne, obejmujące ludzkie ciało i umysł jako całość. Wśród wielu zalet raw weganizmu wymienia się:

          · oczyszczanie organizmu z toksyn i zanieczyszczeń,

          · minimalizowanie ryzyka zachorowania na choroby cywilizacyjne,

          · utrzymanie prawidłowej wagi ciała,

          · pozbycie się cellulitu,

          · zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka piersi, prostaty i pęcherza moczowego, gardła, krtani, przełyku, żołądka,

          · zmniejszenie dolegliwości towarzyszących miesiączce,

          · poprawę wyglądu i kondycji skóry,

          · obniżenie cholesterolu,

          · utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi.

          Choć surowy weganizm ma wielu zwolenników, nie brak również osób, które podważają jego zalety. Wśród niekorzystnych zjawisk towarzyszących diecie raw wymienia się problemy z zębami i dziąsłami, niedobory witamin i minerałów. Przejście na raw weganizm powinno być decyzją przemyślaną, skonsultowaną z dietetykiem. Aby uniknąć błędów żywieniowych i cieszyć się tylko pozytywnymi efektami diety, trzeba dokładnie poznać zasady żywienia.

          Zobacz też: Dieta naszych przodków, czyli raw food, źródło: Dzień Dobry TVN

          Więcej:

          Dieta raw – przykładowe przepisy

          Przygotowanie posiłków zgodnie z zasadami surowego weganizmu nie jest skomplikowane. Należy korzystać ze świeżych warzyw i owoców i jak najmniej je przetwarzać. Jak przygotować lazanię według przepisu wegan?

          Lazania w diecie raw food - przepis

          Składniki (na 2 porcje):

          · 1 kabaczek,

          · 500 g pomidorów,

          · 6 daktyli,

          · 4 ząbki czosnku,

          · szczypta oregano,

          · 50 g świeżej bazylii,

          · 12 g oleju rzepakowego,

          · sól i pieprz do smaku.

          Przygotowanie:

          1. Przygotuj sos pomidorowy: zblenduj pomidory z 3 daktylami, 2 ząbkami czosnku i oregano.

          2. Przygotuj sos bazyliowy: zblenduj bazylię, 3 daktyle, 2 ząbki czosnku, olej. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

          3. Kabaczek pokrój wzdłuż na płaskie filety.

          4. Ułóż kolejne warstwy: kabaczek, sos pomidorowy, sos bazyliowy aż do wyczerpania składników.

          Pomysłem na zupę wprost z wegańskiej kuchni jest chłodnik kokosowy.

          Składniki (na 2–3 porcje):

          · 400 ml mleczka kokosowego,

          · 250 ml mleka ryżowego,

          · 6 łyżek soku z cytryny,

          · ½ ząbka czosnku,

          · 1 kalarepka,

          · 1 ogórek,

          · 2 rzodkiewki,

          · sól, pieprz do smaku,

          · szczypiorek i mięta do podania.

          Przygotowanie:

          1. Do blendera wlej mleko kokosowe i ryżowe, sok z cytryny. Wrzuć czosnek, dopraw solą i wymieszaj składniki.

          2. Pokrój wszystkie warzywa w drobną kostkę, dodaj do płynu i wymieszaj.

          3. Wstaw do lodówki na godzinę.

          4. Chłodnik podawaj z pokrojonym szczypiorkiem, posiekaną miętą i świeżo zmielonym pieprzem.

          Możesz też wypróbować przepis na spaghetti z cukinii.

          Składniki (na 2 porcje):

          · 2 nieduże cukinie,

          · 1 duża doniczka bazylii,

          · ¼ szklanki pestek dyni,

          · ⅓ szklanki oliwy z oliwek (do pesto),

          · 3 łyżki oliwy z oliwek (do pomidorowej salsy),

          · 1 ząbek czosnku,

          · 4 pomidory,

          · sól i pieprz do smaku.

          Przygotowanie:

          1. Przygotuj miskę z zimną wodą i pokrój cukinię na cienkie paseczki (możesz użyć specjalnej obieraczki), a następnie wrzuć je do miski. Wstaw do lodówki.

          2. Zrób pesto. W tym celu włóż do blendera poszarpane liście bazylii, uprażone na suchej patelni pestki dyni i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, zmiksuj na gładką masę. Stopniowo dolewaj oliwę, mieszając sos.

          3. Przygotuj pomidorową salsę. Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę. Posyp je solą, przełóż do miski, odlewając sok. Dopraw pieprzem, dolej 3 łyżki oliwy i wymieszaj.

          4. Wyjmij z lodówki cukinię, odcedź ją, przełóż do miski. Wymieszaj z salsą. Podawaj z sosem pesto i kilkoma liśćmi świeżej bazylii.

          Zobacz film: Śniadanie wegańskie, źródło: Dzień Dobry TVN

          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
          Materiał promocyjny

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana